Avanpremieră editorială: "Papa Francisc. Convorbiri cu Jorge Bergoglio"

28 ianuarie 2014
Avanpremieră editorială: "Papa Francisc  Convorbiri cu Jorge Bergoglio" jpeg

Editura Publica, Biserica Greco-Catolică - Vicariatul de București și librăria Humanitas de la Cișmigiu vă invită miercuri, 5 februarie, ora 18,30, pe bulevardul Elisabeta nr. 38, unde va avea loc lansarea oficială a cărții-interviu Papa Francisc. Convorbiri cu Jorge Bergoglio.

Lansarea va fi marcată cu o discuție pe marginea cărții, cu participarea: PS Mihai Frățilă, episcop greco-catolic, vicarul Bucureștilor, PS Cornel Damian, episcop romano-catolic, auxiliar de București, Preot Marius Taloș, superiorul iezuiților din România, și jurnaliștii Emil Hurezeanu, Vlad Mixich, Gelu Trandafir.

Liberal și conservator, cu mintea în Ceruri, dar cu picioarele pe Pămînt, Papa Francisc cultivă contrariile, îngrijește paradoxul și înlesnește credința.

Cartea Papa Francisc. Convorbiri cu Jorge Bergoglio, un rezultat al conversaţiilor cu Sergio Rubin şi Francesca Ambrogetti, este o confesiune mărturisită la persoana I, despre evenimentele care au marcat viața actualului pontif. 

Într-o manieră desluşită şi intimă, Jorge Bergoglio povesteşte cum şi-a petrecut copilăria şi cum, din pricina unei grave pneumonii, a simţit primele semne ale vocaţiei religioase. Ne vorbeşte şi despre intrarea sa la seminar, precum și despre experienţa sa pînă la apariţia „fenomenului Bergoglio”, după ce Ioan Paul al II-lea l-a uns cardinal.

Bergoglio răspunde cu sinceritate şi curaj, la întrebările directe şi pătrunzatoare care îi permit să mărturisească modul său de gîndire, cu luciditatea care îl caracterizează şi fără să ocolească nici un subiect incomod: de la cum trebuie să fie trăită experienţa rugăciunii, trecînd prin celibat şi activitatea pastorală a Bisericii, pînă la scandalurile sexuale sau opinia sa despre dictatura argentiniană.

***

A educa începînd de la conflict

Era materia lui preferată şi o ştia perfect; oricum, l‐au trimis la examen pentru că nu îndeplinise o sarcină, iar de atunci a crezut că avea să fie dificil să treacă proba. Nu avea să‐i fie uşor. O premoniţie care s‐a dovedit a fi corectă s‐a ivit în faţa examinatorilor. „Să vedem, băiete... ce subiect alegi?“, l‐a întrebat  unul dintre examinatori. „Niciunul“, a răspuns profesorul în locul lui. Şi a adăugat, spre nedumerirea celor prezenţi: „Ne va spune toată materia“. Al treilea din rîndul examinatorilor a adăugat ironic: „Lucrul bun e că nu ai învăţat degeaba“.

Din spatele sălii s‐a auzit un murmur, iar unul dintre colegi a spus, scurt: „O să‐l răstignească“. Cu toate acestea, examinatorii nu au întrerupt expunerea tînărului, nici nu au pus întrebări. La final, a vorbit profesorul lui: „Nota pe care o meriţi este un zece, dar o să‐ţi dăm un nouă, nu ca să te mustrăm, ci să‐ţi amintim că ceea ce contează e datoria zilnică îndeplinită; realizarea sarcinilor sistematice, fără a se transforma în rutină; construcția, cărămidă cu cărămidă, în defavoarea fascinaţiei seducătoare“.

Profesorul era Jorge Bergoglio, iar elevul, Jorge Milia, cel care povesteşte acest episod în cartea care cuprinde memorile tinereţii sale, Despre vîrsta fericită, scrisă 40 de ani mai tîrziu. „Niciodată n‐am uitat acea lecţie, pe care mi‐o amintesc şi acum, nici n‐am simţit că m‐ar fi nedreptăţit“, povesteşte Milia în paginile sincere ale cărţii sale, unde narează anii pe care i‐a petrecut în Colegiul Imaculata Concepţie, din oraşul Santa Fe, aparţinînd Societăţii lui Iisus. O instituţie de învăţămînt care, de pe la jumătatea secolului trecut, a început să cîştige o reputaţie unică: multe familii tradiţionale, nu doar din Santa Fe, ci şi din alte provincii, ba chiar din ţări învecinate, îşi trimiteau copiii să studieze acolo.

În acel liceu, Bergoglio şi‐a început cariera ca profesor, pe care mai apoi şi‐a desăvîrşit‐o la Colegiul El Salvador, din Buenos Aires. „Înainte de a profesa la seminar, studiasem chimia şi m‐am gîndit că îmi vor atribui o disciplină ştiinţifică, dar nu, mi‐au dat Catedra de psihologie şi literatură. Psihologie studiasem în timpul Facultăţii de Filozofie şi mi se părea uşor, dar pentru literatură, deşi îmi plăcea mult, a trebuit să mă pregătesc o vară întreagă“, explică Bergoglio.

Îşi aminteşte că a încercat să „facă orele cît mai practice: alegea un autor şi o epocă, dar dacă cineva prefera un alt autor din aceeaşi perioadă sau chiar şi din altă epocă, îi accepta propunerea. „De exemplu, atunci cînd am propus Cidul, un elev mi‐a spus că îi place mai mult poemul compus de Machado pe marginea acestei cărţi şi i‐am spus «să meargă înainte cu Machado». Băieţilor le plăcea să caute idei îndrăzneţe la Machado şi se întreceau pentru a vedea cine găsea mai multe. Eu le permiteam“, a subliniat.

În cartea sa, Milia evocă acel stil pedagogic: „Să începi cu poemul Cidul era ca şi cum te‐ai fi luptat cu morile de vînt, dar totul fusese complet diferit; cu Bergoglio nu existau subiecte tabu, iar cel care dorea să descopere imensitatea literaturii spaniole putea să o facă oricum, fără eufemisme sau condiţionări“.

Bergoglio completează, spunînd că, pentru a‐i stimula pe elevi, îi punea să compună poveşti, iar într‐o călătorie la Buenos Aires, i‐a prezentat acele povești lui Jorge Luis Borges. „I‐au plăcut și i‐a încurajat să le publice, promiţîndu‐le că va scrie prefaţa“, adaugă. Şi exact aşa s‐a întîmplat: au fost publicate cu titlul Povestiri originale.

Milia, care a scris una dintre poveşti, narează vizibil emoţionat acea experienţă, la fel ca atunci cînd Bergoglio l‐a adus pe Borges să predea o oră la Colegiul Santa Fe, ca şi pe mulţi alţi autori.

În memoria elevilor, reprezentată de Milia, profesorul cel nou „nu era războinic, dar ceva anunţa caracterul lui. Vesel, tînăr, poreclit  «Feţişoară», dar toate acestea nu erau decît o aparenţă; în forul lui interior, era o persoană metodică, perseverentă, «comandantul» lui Hristos în această Societate a lui Iisus, care îşi propusese să ne facă buni“. Totodată, Milia detaliază că, ulterior absolvirii şcolii şi plecării lui Bergoglio spre alte destinaţii, „întotdeauna am găsit în el, dincolo de funcţia sa, prietenul, profesorul, preotul, acel om conştient de sarcina şi misiunea lui de a transmite credinţa, întotdeauna cu un acut simţ al umorului“. Sentimente împărtăşite reciproc. „I‐am iubit mult“, scrie Bergoglio în prefaţa cărţii, vorbind despre acei elevi. „Nu mi‐au fost, nici nu‐mi sînt indiferenţi şi nici n‐am uitat de ei. Vreau să le mulţumesc pentru tot binele pe care mi l‐au făcut, în special pentru că m‐au obligat să le fiu mai degrabă frate decît tată.“

După amintirile şi anecdotele despre experienţa sa ca profesor, am abordat subiectul indicat în deschiderea acestui capitol: educaţia. Vă spuneam că, pentru moment, experţii afirmă că şcoala argentiniană se află în regres, dar în acelaşi timp se observă că societatea care trece printr‐o perioadă de schimbări şi incertitudini are nevoie de această instituţie, considerată una dintre cele mai credibile, fiind un punct de referinţă, unul dintre puţinele locuri unde se încearcă păstrarea principiului autorităţii. Dar să trecem la întrebări concrete:

— Cum poate găsi şcoala un echilibru între ancorarea în trecut, care poate fi un punct de referinţă necesar, şi nevoia de a educa pentru o lume diferită, proiectînd viitorul pentru care trebuie să‐i  pregătim pe elevi?

— Vom vorbi despre elevi, pentru ca mai apoi să ne referim la şcoală, prin extensie. Obişnuiesc să spun că, pentru a educa, trebuie luate în considerare două realităţi: zona de siguranţă şi cea de risc. Nu se poate face educaţie ţinînd cont doar de una dintre aceste realităţi; trebuie să existe o proporţie, nu spun echilibru, ci proporţie. Educaţia presupune mereu un dezechilibru. Se spune că omul începe să avanseze atunci cînd descoperă că îi lipseşte ceva, pentru că, dacă dispune de orice, nu avansează.

— Atunci care ar fi dezechilibrul educativ sănătos?

— Trebuie să avansăm cu un picior în zona de siguranţă, mai exact, în raport cu tot ceea ce elevul asimilează, zona în care se simte sigur şi comod. Iar cu celălalt picior să tentăm zonele de risc, care trebuie să fie proporţionale zonei de siguranţă, idiosincraziei persoanei, mediului social. Astfel, acea zonă de risc se transformă într‐una de siguranţă şi, continuînd astfel, se obţine progresul în educaţie. Dar fără riscuri nu se poate avansa, iar la întîmplare, nici atîta.

— Toate acestea au legătură cu ceea ce dumneavoastră numiţi „cultura naufragiului“?

— Parţial da, pentru că naufragiatul se loveşte de provocarea de a supravieţui, improvizînd. Sau aşteaptă să fie salvat, sau începe să‐şi organizeze propria salvare. Pe insula unde ajunge poate construi o colibă cu scîndurile umede ale bărcii naufragiate, dar şi cu alte obiecte pe care le găseşte acolo. Provocarea de a‐ţi asuma cele petrecute, chiar dacă nu funcţionează şi curajul de a folosi instrumentele pe care prezentul ţi le oferă pentru viitor.

Fragment extras din capitolul 5, pp. 57-61

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Ilie Bolojan susține o conferință de presă despre al doilea pachet de măsuri fiscale și reforme. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Demisia lui Anastasiu rezolvă o problemă, dar naște alta: va trebui Bolojan să meargă din nou în Parlament?
Demisia lui Dragoș Anastasiu rezolvă problema prezenței în guvern a unei persoane care pur și simplu nu mai putea continua, indiferent dacă a fost vinovată sau nu, dar naște o altă problemă importantă: trebuie Ilie Bolojan să meargă din nou în Parlament?
Placinta Bougatsa  Sursa foto shutterstock 1961595190 jpg
Plăcintă Bougatsa, desert grecesc din doar 7 ingrediente
Bucătăria grecească abundă de reţete de plăcinte dulci şi sărate deopotrivă. Bougatsa este una dintre cele cremoase la interior şi crocante la exterior, perfectă pentru gustările de peste zi. Pentru prepararea acesteia, ai nevoie de numai şapte ingrediente.
figure 005 jpg
Cel mai vechi obiect de sticlă din Anatolia descoperit la hitiții din Büklükale
Situat pe malul vestic al râului Kızılırmak, în centrul Turciei, situl arheologic Büklükale continuă să uimească cercetătorii prin bogăția sa de artefacte antice. Printre cele mai remarcabile descoperiri din această așezare, datată în mileniul al II-lea î.Hr., se numără unele dintre cele mai vechi e
Inundații Suceava Foto IGSU 8 jpg
Se anunță noi dezastre. Cod roșu de inundații și viituri în județele Suceava şi Neamţ. La o staţie hidrometrică s-a depăşit cota de pericol
Apele Române anunță precipitaţii abundente şi avertizări hidrologice Cod roșu în Suceava şi Neamţ, cele mai afectate judeţe din țară. S-a înregistrat un debit istoric de 534 mc/s pe râul Bistriţa, la staţia hidrometrică Frumosu.
Cătălin Bordea, încrezător în viitor   Prezentatorul show-ului The Ticket de la Antena 1 va face echipă bună cu prietenul său, Nelu Cortea
Cătălin Bordea, încrezător în viitor. Prezentatorul show-ului The Ticket va face echipă bună cu prietenul său, Nelu Cortea: „Am emoții! Sunt norocos…”
Cătălin Bordea (40 de ani) este prezentatorul noului show de la Antena 1, The Ticket, alături de bunul său prieten și coleg, Nelu Cortea.
jones jpg
Situație incredibilă în tenis: o sportivă fără cinci degete a intrat în Top 100 WTA
Francesca Jones, 24 de ani este un caz unic în tenisul profesionist.
Localnici evacuați cu ajutorul pompierilor mp4 thumbnail png
Localnicii din satele luate de ape sunt evacuați cu ajutorul elicopterelor SMURD, în județul Suceava. Cum se desfășoară intervențiile
Ploile abundente și viiturile au făcut prăpăd în localitatea Broșteni, din județul Suceava. Mai mulți oameni au rămas blocați în locuințe, mașinile au fost luate de ape, iar drumurile sunt impracticabile.
Beate Meinl Reisinger/FOTO:X
Austria neutră se gândește să intre în NATO, pe fondul amenințărilor Rusiei
După aproape șapte decenii de neutralitate constituțională, Austria începe să se întrebe dacă acest statut mai este suficient într-o lume în care războiul a revenit pe continent.
FELIX Baumgartner jpg
Ancheta morții lui Felix Baumgartner se complică. Ce arată ultimele imagini surpinse de camera video pe care o avea pe picior în timpul zborului
Ancheta privind moartea parașutistului Felix Baumgartner ia o turnură neașteptată, după ce au fost analizate imaginile surprinse de camera atașată de piciorul său în timpul zborului.