Avanpremieră editorială: Octave paralele

15 ianuarie 2015
Avanpremieră editorială: Octave paralele jpeg

Dilema veche vă prezintă în avanpremieră un fragment din volumul Octave paralele al Valentinei Sandu-Dediu (Humanitas, colecţia „Contrapunct”), Cartea va fi lansată marți, 20 ianuarie, ora 19, în librăria Humanitas de la Cișmigiu. Invitați: Valentina Sandu-Dediu, Andrei Pleșu, Ioana Pîrvulescu, Sever Voinescu, Vlad Zografi. Microrecital de vioară Diana Moș.

„Am crezut, multă vreme (şi, uneori, încă mai cred...) că muzica şi artele plastice sînt arte «mute». Că, adică, nu se poate spune în mod profitabil prin cuvinte ceea ce fiecare din ele au de spus pe limba lor. Poţi da informaţii tehnice, poţi înşirui metafore, dar, orice ai face, rămîi exterior «obiectului» pe care îl comentezi. Cartea Valentinei Sandu-Dediu mi-a fisurat această convingere. Limpezimea ei, deschiderea ei culturală m-au făcut să uit de vechile mele idiosincrazii. Am învăţat lucruri, am fost pus pe gînduri. Pentru că muzica nu e niciodată singură în paginile acestei cărţi. E vorba şi de Ion Negoiţescu, şi de Radu Stanca, şi de Georg Büchner, sau de Bucureştiul vechi, de ideologii, mode şi istorie. Valentina Sandu-Dediu a făcut, ca specialist, acei paşi spre mine pe care eu n-am fost în stare să-i fac spre specialitatea ei. Îi mulţumesc şi vă invit să nu rataţi această experienţă.“ (Andrei PLEŞU)

„Octavele paralele sînt, în multe tradiţii muzicale, o variantă a unisonului, împărţit între voci diferite. Sînt, pe de altă parte, strict interzise în tehnica scriiturii armonice pentru cor, în istoria tonalităţii. Le auzim însă pe clapele pianului sau în infinite combinaţii timbrale. În această carte, octavele muzicale se cîntă pe clapele alb-negre ale realităţii. Am adunat aşadar opt «invenţiuni» pe tema afinităţilor dintre muzică şi literatură, opt mici «rapsodii» despre muzici şi muzicieni, în diverse contexte istorice şi ideologice sau doar biografice. În fine, am compus şi unsprezece «solouri» (pentru a evita întregul dodecafonic). A rezultat un caleidoscop cu un discret fir conducător: rosturile muzicii şi ale muzicologiei, limitele şi deschiderile ei. Cartea se adresează deopotrivă specialiştilor şi celor cărora, pur şi simplu, muzica şi micile ei istorii nu le sînt indiferente.“ (Valentina SANDU-DEDIU)

***

Imediat ce termină Genoveva, Schumann se dedică altui proiect dramatic, Manfred. În septembrie 1848 se ocupă mai mult de colecţia de miniaturi pianistice Albumul pentru tineret op. 68, pentru ca în octombrie să schiţeze uvertura, singura pagină a acestei lucrări dramatice care a fost pe deplin adoptată de repertoriul de concert. (Hugo Wolf vedea în ea cea mai expresivă esenţă a dramei byroniene.) Citise deja poemul lui Byron în traducerea lui Karl Adolf Suckow şi, asemenea altor compozitori romantici (Berlioz cu Corsarul şi Harold în Italia, Liszt cu Anii de pelerinaj, Ceaikovski cu Manfred), este un mare admirator al poetului englez, îndeosebi al ipostazei rătăcitorului.

Drama în trei acte, finalizată în 1852, condensează şi adaptează traducerea germană din Byron, în care dialogurile vorbite alternează cu 15 piese scurte instrumentale, solouri vocale şi ansambluri, coruri şi melodrame. Titlul Manfred: Dramatisches Gedicht in drei Abtheilungen von Lord Byron mit Musik von Robert Schumann (Manfred: Poem dramatic în trei părţi de Lord Byron, cu muzică de Robert Schumann) arată evidenta preeminenţă a textului asupra muz icii. Compozitorul vedea lucrarea ca pe un poem cu muzică, nicidecum ca pe o operă, singspiel sau melodramă. Îi este mai fidel lui Byron decît le fusese lui Hebbel sau Tieck. Păstrează 975 din cele 1336 de versuri originale, aproape fără să altereze deloc traducerea lui Suckow. Însă personajul lui Schumann este mai puţin pesimist, mai puţin vehement împotriva clerului, mai înclinat spre mîntuire. Cel mai bine se observă această viziune din modul în care Schumann interpretează – strict muzical, fără a schimba nici un vers al lui Byron – finalul. În dialogul Abatelui cu Manfred, ultimele replici sînt:

„Manfred: Nu-i aşa greu să mori, bătrîne!
Abatele: Iată, din lut zburat-a duhul. Încotro?
O, mă-nspăimînt să mă gîndesc! S-a dus…“1

Dată fiind alura de rebel a personajului, care în final plăteşte pentru aroganţa spiritului său superior, faustic, această încheiere a lui Byron, deşi poate părea ambiguă, îi dă cititorului convingerea că spiritul lui Manfred a zburat înspre zonele întunecate, în „jos“. Schumann preferă să interpreteze altfel acel semn de întrebare care urmează după „încotro“. Cuvintele rămîn aceleaşi, dar muzica „vorbeşte“singură despre mîntuire, despre înălţarea spiritului lui Manfred: se aude un Introit din Recviem, cu acompaniament de orgă, se trece de la minor la major pentru Et lux perpetua după moartea lui Manfred, există o scurtă aluzie la tema Astarteei. Un alt rebel romantic, Friedrich Nietzsche, comenta indignat faptul că Schumann a răstălmăcit mesajul lui Byron, că i-a făcut o nedreptate schimbîndu-l astfel. Dar ambiguitatea finalului îl îndreptăţeşte pe compozitor să-şi aleagă propriul sfîrşit. În cazul Genovevei, transformase explicit încheierea tragică într-una fericită. Acum procedează mai subtil, doar cu mijloace muzicale. Ideea rămîne însă aceeaşi, şi o vom regăsi în Scenele din Faust: mîntuirea, credinţa compozitorului într-un final înălţător, purificator. Propria-i suferinţă şi teama de viitor, de nebunie justifică această transfigurare în creaţie a dorinţei de mîntuire.

1. Byron, Manfred, traducere în limba română de Virgil Teodo rescu, Editura Univers, Bucureşti, 1990.

ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg
serile Enayati Medical City png
Serile Enayati Medical City - a VI-a ediție
Continuăm seria evenimentelor Serile Enayati Medical City cu cea de-a VI-a ediție, care va avea loc miercuri, 27 septembrie, ora 19.00, în incinta Enayati Medical City din sectorul 1.
dream prints 1 png
Ce semnificație au culorile în alegerea tapetului și în crearea unei atmosfere de vis?
Nuanțele pe care le alegem pentru a decora locuința au capacitatea de a modela în mod semnificativ stările noastre emoționale.
beneficiile angajarii unui avocat specializat in dreptul muncii1 jpg
Beneficiile angajării unui avocat specializat în dreptul muncii
Dreptul muncii acoperă și protecția împotriva discriminării și abuzurilor la locul de muncă.

Adevarul.ro

image
De ce unii localnici din nordul Angliei ajung să ofere moșteniri regelui Charles atunci când mor
Ce îl leagă pe un fost miner și republican de-o viață de regele Charles al III-lea? Răspunsul surprinzător, așa cum a relatat The Guardian, este că averea fostului miner face parte acum dintr-un fond care generează venituri private pentru monarh.
image
Fenomen inedit în Vârtop: aurora boreală albastră a luminat seara în Apuseni FOTO VIDEO
Un fenomen inedit a fost surprins de un turist în Staţiunea Vârtop din Munţii Apuseni, joi seara. Aurora boreală a luminat seara, pentru câteva minute, printre nori, şi a fost imortalizat de un fotograf amator.
image
Pericolele care îi pândesc pe români într-o destinație exotică de lux. „Paza bună nu e suficientă ca să treacă primejdia”
Tot mai mulți români cu bani aleg destinații exotice, însă unele implică anumite riscuri. O familie de români a aflat acest lucru pe propria piele, iar la final părinții au aflat că cei doi copii ai lor s-au aflat într-un pericol imens, fără măcar ca ei să bănuiască.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic