Avanpremieră editorială: Imaginea celuilalt. Negri, evrei, musulmani și țigani în arta occidentală în zorii epocii moderne. 1453-1800

20 aprilie 2018
Avanpremieră editorială: Imaginea celuilalt  Negri, evrei, musulmani și țigani în arta occidentală în zorii epocii moderne  1453 1800 jpeg

Dilema veche vă prezintă în premieră un fragment din volumul Imaginea celuilalt. Negri evrei, musulmani și țigani în arta occidentală în zorii epocii moderne. 1453-1800 de Victor Ieronim Stoichiță, apărut recent la Editura Humanitas.

Sîmbătă, 21 aprilie, la ora 17,30, librăria Humanitas de la Cișmigiu va găzdui o întîlnire cu  reputatul istoric de artă și profesor la Universitatea din Fribourg Victor Ieronim Stoichiță. Se va discuta despre reprezentările în artă ale Celuilalt interior, prezent deja pe teritoriul Europei sau care o invadează și a unei alterități exterioare, cea văzută și imaginată de la distanță odată cu descoperirea Americii. Invitați alături de autor sînt Anca Oroveanu și Ruxandra Demetrescu, istorici de artă și traducătoare ale volumului, Ioana Măgureanu, istoric de artă, și Andrei Oișteanu, etnolog, antropolog, istoric al religiilor și mentalităților.

„Diferența există, alteritatea se construiește. Iată primul postulat pe care se întemeiază această carte. Celălalt nu există în absența Aceluiași și termenii sînt, evident, reversibili.

Scopul acestor pagini este de a aborda Întîlnirea așa cum are ea loc sub semnul vizibilului. Ele se plasează în prelungirea unei cercetări asupra imaginarului, ale cărei mize se cuvine să le definim. Evrei, țigani, negri, musulmani. Iată cele patru figuri ale alterității care vor face obiectul reflecției mele. E vorba, mai degrabă decît de o alegere liberă, de o necesitate impusă de formarea în zorii Timpurilor Moderne a ceea ce aș dori să desemnez ca «iconosfera diferenței», iconosferă a cărei construcție are loc în strînsă relație cu prospecțiunile unei Europe în căutarea propriei sale identități. Toți acești Ceilalți («interiori» sau «exteriori»), misterioși, amenințători, interziși, fascinanți, suscită reacții multiple, uneori negative, aproape întotdeauna amestecate: curiozitate, teamă, dorință, respingere… Dat fiind caracterul insolit al Celuilalt, locul său în iconosfera pe cale să se cristalizeze în conformitate cu reguli precise nu poate fi decît problematic. Nu mai puțin, în pofida dificultăților și reticențelor, «Diferitul» și «Neasemănătorul» sfîrșesc prin a accede la vizibilitate. În ce fel? Întrebarea e desigur de ordin antropologic, dar istoricul imaginilor îi poate furniza cîteva răspunsuri.“ (Victor Ieronim Stoichiță) 

Boemieni, gitani, ţigani

A defini, a pacifica, a fixa

Nimeni nu ştie de unde vin, unde se duc, sau de cînd şi de ce au luat calea veşnicei rătăciri. Nu sînt înarmaţi, dar stîrnesc teamă, căci sînt… săraci. La trecerea lor, e mai bine să-ţi fereci porţile.

Spre sfîrşitul veacului al XV-lea, o miniatură ce decorează Cronica oraşului Spiez de Diebold Schilling cel Bătrîn îi reprezintă în faţa zidurilor unui oraş elveţian. Sînt îmbrăcaţi într-un mod neobişnuit: bărbaţii, mergînd în faţă, au pe cap o bonetă ascuţită, iar în urma lor, femeile, cu copiii de gît, poartă turbane; toţi au haine pestriţe şi tenul oacheş. Formează un grup compact. Le va deschide, oare, cetatea porţile? Legenda ce însoţeşte miniatura nu spune nimic special, dar lasă puţine dubii cu privire la deznodămîntul acestui curios asediu. Aflăm că armata de cerşetori adunată în faţa oraşului Berna era formată din „negri păgîni şi botezaţi“. Este dificil să le dai un nume. Chiar şi în zilele noastre, vocabularele se dovedesc a fi, de cele mai multe ori, insuficiente şi în egală măsură incomode. Trebuie să-i numim boemieni, gitani, ţigani, romi, sinti, manouches? Sau, pur şi simplu nomazi?

În epoca primei lor apariţii în Europa occidentală, lucrurile erau şi mai neclare. Pe atunci li se spunea sarazini, tătari, nubieni, etiopieni, sau asirieni. Au fost adesea confundaţi cu evreii, sau chiar cu maurii - acei musulmani din Spania convertiţi cu forţa la catolicism. Apoi au fost numiţi egipteni, termen care s-a transformat curînd în gypsies, sau „gitani“, pentru că se credea că veneau din nordul Africii, ori din „Micul Egipt“, situat în Peloponez. Din pricina faptului că se bucurau de un statut special în Boemia, au fost numiţi boemieni. Datorită originii din vechile provincii ale Imperiului bizantin, le-a fost atribuit şi un nume grecesc, athinganoi, sau „intangibili“, care a dat, prin glisare fonetică, cuvintele Zingari, Zingaros, Cianos, Cingani, Zigeuner, Tsiganes, ţigani…

Sosirea la Arras, în data de 11 octombrie 1421, a unei trupe de personaje exotice, a fost consemnată - în lipsa unei identificări precise - cu titlul „Merveilles. Venue d’estrangers du Pays d’Égypte“(„Minuni. Venirea străinilor din ţinutul Egiptului“). Şase ani mai tîrziu, la 17 august 1427, călătorii ajung la Paris:
„[…] Au venit, în ziua de şaptesprezece august a anului 1427. Mai întîi primii doisprezece, de ziua Naşterii Sfîntului Ioan Botezătorul, apoi şi ceilalţi. Care nu au fost lăsaţi să intre în Paris, dar de milă au fost găzduiţi acolo unde se află capela Saint Denis şi nu erau cu toţii, bărbaţi, femei şi copii, mai mult de o sută, sau în jur de o sută douăzeci. Cînd au plecat din ţara lor, erau o mie, sau o mie două sute: dar restul au murit pe drum, iar regele şi regina lor şi cei care mai erau în viaţă nutreau încă speranţa de a avea bunuri lumeşti: căci Sfîntul Petru le promisese că le va da o ţară de locuit bună şi rodnică, dacă îşi vor fi ispăşit de bunăvoie păcatele. Astfel, pe cînd erau la capelă, nu s-a văzut la binecuvîntarea de la tîrgul din Saint Denis un şir mai mare de oameni care sosiseră acolo de la Paris, din Saint Denis şi din împrejurimile Parisului pentru a-i vedea. E adevărat că cei mai mulţi dintre ei aveau urechile găurite şi în fiecare ureche un cercel de argint sau chiar cîte doi în fiecare: iar ei  spuneau că e un semn de nobleţe în ţara lor. La fel, bărbaţii erau foarte negri, cu părul creţ, iar femeile erau cele mai urîte ce se puteau vedea şi cele mai negre, toate aveau faţa plină de plăgi, părul negru precum coada unui cal. În chip de haine, o stofă veche foarte groasă, o legătură de pînză sau de sfoară prinsă pe umăr iar deasupra un mantou sau o cămaşă erau singurele veşminte: Pe scurt erau cele mai sărace creaturi ce fuseseră văzute vreodată sosind în Franţa, de cînd lumea […] “

Intrigat, Acelaşi vine pentru a-l contempla pe Celălalt la porţile oraşului. În vreme ce curiozitatea incită, marginalizarea calmează: este necesar să se izoleze imaginea sărăciei, pentru a o putea aprecia.

Nu se poate nega că este dificil de imobilizat şi de fixat această fiinţă insesizabilă care este migrantul: o demonstrează maniera în care s-a constituit iconografia sa. Primele imagini realizate de artiştii occidentali dezvăluie, pe de o parte, dificultăţile întîmpinate, fără o cunoaştere sau prejudecăţi prestabilite, ceea ce le conferă singularitatea. Ele relevă, pe de altă parte, obstacole de ordin taxinomic ce duc la telescopaje vertiginoase între diverşii „ceilalţi“: „ţigani/păgîni/turci“ („Ziginer / Heiden / Türken“), se poate citi pe unul din cele mai vechi desene reprezentînd o femeie din această etnie ciudată. Totul se petrece ca şi cum singularităţile fuzionau pentru a crea un tot, desemnat ca „alteritate“. Excluderea este la originea procesului de includere, dar acest proces constă de fapt într-o amalgamare de „diferenţe“. Fenomenul a fost exploatat de Dürer, care nu se îndoia că era pe cale de a inventa unui nou imaginar. Puţin înainte de 1500, el a executat o gravură ce va fi mult timp considerată reprezentarea unei „familii de turci“. Acoperămintele de cap ale celor două personaje explică poate echivocul, care este contrazis însă de tenul oacheş al bărbatului şi de ţinuta femeii: ea merge în urma lui, desculţă, ţinînd un copil în braţe, cu capul descoperit şi sînul dezgolit.

La începutul veacului al XVI-lea, brusc, imaginarul se exacerbează. Ciclul tapiseriilor din Tournai, ilustrînd, conform tradiţiei, „l’histoire de Carrabarra dite des Égyptiens“  sugerează, la prima vedere, o atmosferă idilică. Se văd oameni care trăiesc în mijlocul naturii: o mamă îşi hrăneşte copiii, alta îi spală, mai departe bărbaţii adapă caii. Unii cîntă la flaut, alţii sună din goarnă. O tînără fată dansează, arătîndu-şi impudic coapsa şi pieptul. Împinşi de curiozitate, locuitorii se aventurează din oraş, pentru a-i întîmpina pe noii veniţi. Astfel, se pot observa personaje nobile începînd să dialogheze cu „egiptenii“. Ţinuta lor elegantă contrastează cu hainele pestriţe ale nomazilor, care poartă turbane, corsaje cu fustă largă şi mantouri galbene, roşii şi albastre sau cu dungi în diagonală. Seniorii şi doamnele venite în vizită sînt vrăjiţi de spectacol. Mulţi întind mîna pentru a li se ghici în palmă. Un cuplu este atît de captivat de unduirile micuţei dansatoare, încît nu observă băiatul pe jumătate gol care profită de ocazie pentru a le şterpeli portofelul.

Datorită bogăţiei semantice, ciclul de la Tournai are un statut distinct, anticipînd toate locurile comune ale unui imaginar ce nu va întîrzia să se dezvolte. Figura „egipteanului“ va rămîne însă misterioasă, devenind obiectul multor tentative de codificare. Cea mai simplă dintre ele se mulţumeşte să discute originea etnică, în vreme ce alta, mai complexă, încearcă să facă loc străinului în cadrul canonului occidental. Este vorba, în ambele cazuri, de a capta şi controla o alteritate mobilă, dinamică şi eluzivă. Adesea, cele două demersuri - pe care le-aş numi „etnografic“ (primul) şi„iconografic“ (al doilea) - comunică, se corelează şi se completează.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Retele sociale  Foto Freepik com jpg
Psiholog, despre provocările virale pentru tineri: „Au credința mistică, irațională, că lor nu li se va întâmpla nimic”
Psihologul Keren Rosner avertizează că unele dintre provocările online îi fac pe adolescenți să caute validare și acceptare în ochii celorlalți, dar în același timp îi expun unor riscuri mari, uneori fără să-și dea seama de consecințe.
image png
Ce înseamnă când o persoană preferă să se ude în ploaie decât să folosească umbrelă, potrivit psihologiei
Atunci când cineva alege să meargă prin ploaie fără umbrelă, preferând să se ude, acest comportament poate părea doar o simplă alegere sau o preferință personală.
Sistem robotic TerMit FOTO Profimedia jpg
Tehnologiile care pot decide cursul războiului. Ce șanse are Ucraina să prevaleze asupra mașinăriei de război a Rusiei
După mai bine de trei ani de război total împotriva agresiunii ruse, Ucraina a devenit o uriașă fabrică de producție de noi tehnologii care redefinesc câmpul de luptă. Viitorul războiului modern se clădește chiar acum în Ucraina, scrie Bloomberg.
accident vascular cerebral   foto pixabay webp
Patru obiceiuri banale de seară care trebuie evitate pentru a reduce riscul de AVC
Unele obiceiuri aparent banale, intrate în rutina de seară a multor români, ar putea fi extrem de dăunătoare sănătății acestora, pentru că pot influența semnificativ riscul de accident vascular cerebral. Ele pot fi evitate ușor, arată oamenii de știință.
image png
5 obiceiuri zilnice aparent inofensive care pot provoca colită fără să-ți dai seama
Adesea, repetăm fără să ne gândim anumite rutine zilnice care, deși par inofensive, pot avea efecte negative asupra sănătății noastre pe termen lung. Unul dintre aceste efecte nedorite este colita, o inflamație a colonului care poate apărea sau se poate agrava fără să fim conștienți de cauzele reale
Nepoata Regelui Mihai Eelaz Biarneix născută Elisabeta Maria Colaj Monarhia Salvează România & Eealaz jpg
Poveste neștiută din familia regală a României. Prima voce non-binară: „Nu sunt nici femeie, nici bărbat. Sunt ambele și niciuna”
Descoperă povestea neștiută a unui membru al familiei regale a României care își asumă o identitate trans non-binară, într-o societate conservatoare și în contextul transformărilor din monarhiile europene.
Anxietate  Foto Freepik com jpg
Cum putem înlătura temerile din viața noastră. Trucuri pentru a îmblânzi „monstrul anxietății”
Anxietatea, considerată de specialiști o reacție normală a organismului la stres sau pericol, poate deveni o problemă atunci când persistă. Un medic specialist oferă câteva sfaturi utile celor care se confruntă cu astfel de temeri.
zodii norocoase webp
Zodia pentru care ziua de 3 iulie este foarte importantă. Surprizele se țin lanț. O persoană importantă din trecut revine în viața ei
Data de 3 iulie 2025 aduce schimbări neașteptate și momente intense pentru nativii din zodia Balanță. Este ziua în care trecutul și prezentul se întâlnesc, iar emoțiile pot lua cu asalt viața acestei zodii echilibrate.
Meseia de ospătar, căutată atât în România cât și în Occident pe timp de vara  Freepik com jpg
Cele mai atractive locuri pentru joburile de vară. Țările din Europa căutate pentru vacanță și muncă sezonieră
Stațiunile de pe litoral și câteva orașe mari din România atrag numeroși tineri aflați în căutarea unor locuri de muncă sezoniere, însă oportunități atractive le sunt oferite și în Occident, unde salariile propuse sunt mai mari, iar munca poate fi armonizată cu distracția.