Avanpremier─â editorial─â: Deborah

8 octombrie 2019
Avanpremier─â editorial─â: Deborah jpeg

Dilema veche v─â prezint─â ├«n avanpremier─â un fragment din romanul Deborah de C─ât─âlin Mihuleac, ap─ârut recent ├«n colec╚Ťia ÔÇ×821.135.1 ÔÇô Scriitori rom├óni contemporaniÔÇŁ, coordonat─â de Andreea R─âsuceanu la Editura Humanitas.

Cu romanul Deborah, C─ât─âlin Mihuleac ├«╚Öi continu─â un proiect literar care are ├«n centru recuperarea memoriei evreilor din Rom├ónia. Cartea comprim─â c├«teva intervale esen╚Ťiale din istoria Rom├óniei ÔÇô ├«ntre 1918 ╚Öi 2018 ÔÇô, concentrate ├«n jurul pove╚Ötilor de via╚Ť─â ale unor evrei din Bucovina, unul dintre fire urm─ârind chiar via╚Ťa lui Deborah, n─âscut─â la C├«mpulung ╚Öi deportat─â ├«mpreun─â cu membrii familiei ├«ntr-un sat ucrainean de peste Nistru. Prigoana evreilor e v─âzut─â prin ochii lui Deborah, ├«n scene foarte puternice, ca ╚Öi episoadele care surprind deport─ârile ├«n Transnistria, ├«ntr-un tablou de epoc─â ce reune╚Öte personaje memorabile.

ÔÇ×Exist─â eroine de roman care intr─â ├«ntre coperte greu, ca ├«ntr-un corset. Pe altele, capitolele flutur─â f─âr─â gra╚Ťie, aidoma hainelor uzate pe o sperietoare din lanul de gr├«u.

Nu-i cazul lui Deborah. Deplas├«ndu-se ÔÇô ├«n pantofi cu talp─â de lemn, pe tocuri sau ├«n baston ÔÇô de la o perioad─â istoric─â la alta, ├«n cei aproape o sut─â de ani ai s─âi de via╚Ť─â, ea nu este o simpl─â eroin─â de roman. Ea este o femeie-roman, ea este un veac de femeie, ea este o istorie vie.

├Ämboln─âvitoare ╚Öi t─âm─âduitoare, brutal─â ca un sloi ╚Öi tandr─â ca un gheizer, uman─â ╚Öi inchizitoare, pervers─â ╚Öi naiv─â, bine-venit─â ╚Öi regretabil─â, imprevizibil─â ╚Öi descifrabil─â, montan─â ╚Öi oceanic─â, Deborah face din cititor ceea ce a f─âcut ├«n timpul scrierii romanului din autor ÔÇô un gigolo de conversa╚Ťie, un secretar de plictiseal─â, un sparring partner de polemic─â, un bursier de insomnii.

Suferind cronic de nesomn, Deborah este un personaj la care scriitorul ╚Öi cititorul viseaz─â ├«ntr-o deplin─â solidaritate.ÔÇť (C─ât─âlin Mihuleac)

Fragment din capitolul ÔÇ×Anii 1927-1941: Gar─â? Duminic─â? Bagaj? Transnistria?ÔÇť

La 21 februarie 1927, nu s-a mai judecat ├«n C├«mpulung procesul lui Fallik, ci al uciga╚Öului s─âu. 3.000 de avoca╚Ťi ÔÇô patrio╚Ťi, oportuni╚Öti ori patrio╚Ťi oportuni╚Öti ÔÇô s-au oferit s─â-l apere din oficiu pe Nicolae Totu.

Sub cotropirea miilor de totali ÔÇô cum ├«╚Öi ziceau suporterii lui Totu ÔÇô, t├«rgul era o cutie burdu╚Öit─â cu chibrituri cre╚Ötine. Buciumele mugeau pe coamele mun╚Ťilor beli╚Ťi de securea jid─âneasc─â, ├«n timp ce ziarele pur rom├óne╚Öti ├«mp─âdureau versantul opiniei publice care oxigena con╚Ötiin╚Ťa na╚Ťional─â. Omeni╚Ťi cu p─âstr─âv afumat ├«n cetin─â ╚Öi culca╚Ťi ├«n a╚Öternut sp─âlat la ╚Öipot, totalii au fost g─âzdui╚Ťi ├«n casele celor convin╚Öi c─â puritatea neamului se ob╚Ťinea ca ╚Ťuica trecut─â prin alambic. Ziua, boc─âneau strada mare cu mar╚Öuri; seara, f─âceau foc de tab─âr─â ╚Öi c├«ntau imnuri.

Pentru activarea tuturor emo╚Ťiilor patriotice, f├«rta╚Ťii de cruce i-au adus acuzatului ia de arpagic, pe care n-apucase s-o poarte ├«n ziua c├«nd o ├«mpu╚Öcase pe lifta ofensatoare a unui neam ├«ntreg. Era ├«ncheiat─â la g├«t cu ╚Öiret ╚Öi avea dou─â ╚Öiruri verticale de romburi mari, negre ╚Öi ro╚Öii, ├«ng├«nate de altele mici, cusute pe m├«neci.

Evreii c├«mpulungeni trecuser─â la regim nocturn. ├Ä╚Öi l─âsau pleoapa oblonului peste ochiul caselor, atelierelor ╚Öi pr─âv─âliilor, ├«╚Öi comandau ferestre de rezerv─â. Pentru situa╚Ťia ├«n care fuga devenea ultima solu╚Ťie, fiecare ascundea un garant al supravie╚Ťuirii pe care s─â-l ia cu sine: o bijuterie, un ceas de aur, un stilou.

├Än familia Abramovici, care umplea o cas─â g├«rbov─â din ghebul g─ârii, tat─âl c├«nta la vioar─â, fiul mare la clarinet iar pr├«slea la un contrabas mai ├«nalt ca el. Micu╚Ťul visa la ziua c├«nd uria╚Öul s─âu instrument va fi substituit cu unul mai confortabil, dar cu performan╚Ťe egale:

ÔÇö Tat─â, nu-i drept! De ce nu-i contrabasul meu c├«t o vioar─â sau barem c├«t o cobz─â?

Tatăl îi dădea dreptate: chiar nu s-a gîndit nimeni că un contrabasist evreu rămînea fără instrumentul vital, cînd era fugărit la vreun pogrom? Cîte nu s-ar rezolva cu o cobză bas, în loc de contrabas!

├Än ╚Öura unde st─âteau ghemui╚Ťi, b─âtr├«nul scoase creiona╚Öul pentru socoteli ╚Öi schi╚Ť─â prima cobz─â bas din lume, cu care era mai mare dragul s─â fugi la subsuoar─â, c├«nd unul te urm─ârea s─â te spintece.

Pîcla groazei acoperea orășelul. Se întinsese vestea că, în drum spre Cîmpulung, totalii devastaseră alișverișurile evreiești, cu accent pe cîrciumile care sminteau cerebralul neam românesc. Bașca se intersectaseră cu o seamă de nuntași jidani la Pașcani și le tocaseră carnea sarmale, cu accent pe miri. N-a fost cu supărare, că nuntă fără sarmale nu s-a pomenit în România.

Max M─ât─âsaru rezista greu ├«nchis ├«n cas─â. Socotind c─â aspectul s─âu blond era un camuflaj suficient, a ├«nfofolit-o pe Deborah, cu inten╚Ťia de-a ie╚Öi la plimbare pe strada principal─â. Copilului ├«i f─âcea bine aerul tare, iar el putea lua pulsul mul╚Ťimii. Hanna i-a c─âzut ├«n genunchi:

ÔÇö Degeaba e╚Öti blond, c─â lumea din t├«rg te cunoa╚Öte ╚Öi-o s─â te arate cu degetul. Vrei s─â se ├«nt├«mple o nenorocire?

ÔÇö Exagera╚ŤiuniÔÇŽ

ÔÇö G├«nde╚Öte-te la fat─â! Nimic nu-i mai dureros pentru copil, ca tat─âl umilit ├«n fa╚Ťa sa.

ÔÇö Deborah e-un mormoloc, nu ╚Ötie ce-i umilin╚Ťa! Dac─â eu o s─â primesc niscai dupaci, ea o s─â r├«d─â cu poft─â.

ÔÇö Pe moment o s─â r├«d─â, dar peste aniÔÇŽ

Cu argumentul acesta, l-a convins s─â stea acas─â. Orgoliul de tat─â fusese trezit. 

├Än s─âpt─âm├«na de dinaintea judec─â╚Ťii, s-a ├«nt├«mplat un miracol afumat ├«n cetina discre╚Ťiei. De dou─â ori pe zi, la Templul Mozaic Havre Gah din ora╚Ö, s-au oficiat rug─âciuni pentru ca Dumnezeu s─â le trimit─â g├«ndul bun jura╚Ťilor care urmau s─â decid─â deznod─âm├«ntul procesului. S─â le trimit─â g├«ndul bun ╚Öi s─â-l declare nevinovat pe Nicolae Totu.

A╚Öa era mai bine pentru lini╚Ötea evreilor din C├«mpulung, din Moldova ╚Öi din ╚Ťar─â. Dac─â Totu va fi declarat ÔÇ×vinovatÔÇť ╚Öi va lua calea ocnei, atunci s─â vezi represalii din partea totalilor. Pe c├«nd, dac─â na╚Ťionali╚Ötii vor primi satisfac╚Ťiunea pe care o cereau ca pe un drept al p─âm├«ntului, or s─â mai sparg─â dou─â-trei pr─âv─âlii de amorul artei, or s─â mai ├«mpart─â c├«teva bob├«rnace ╚Öi se vor calma. C─â natura uman─â nu rezist─â mult cu pipota umflat─â.

De fapt, verdictul de achitare nu era nedrept. A vrut David Fallik s─â vad─â ce se petrecea dac─â tr─âgea zimbrul carpatin de barbi╚Öon? A v─âzut! ╚śi-a f─âcut-o cu m├«na lui, ba╚Öca i-a adus ponoase ├«ntregului neam evreiesc. Fallik era singurul vinovat de gloan╚Ťele ├«ncasate ├«n burt─â. Vrei s─â te sinucizi? E╚Öti slobod s-o faci, dar nu-i v├«r├« ╚Öi pe al╚Ťii ├«n treaba ta.

Pentru ├«nt├«ia dat─â ├«n lunga sa carier─â, Dumnezeu ├«i vedea pe cre╚Ötinii ╚Öi pe evreii din Rom├ónia rug├«ndu-se pentru aceea╚Öi cauz─â: achitarea lui Totu. Era un ├«nceput emo╚Ťionant, care merita o lacrim─â divin─â:

ÔÇö M─âi copii, vede╚Ťi c─â ├«n╚Ťelegerea dintre voi nu e o simpl─â utopie de-a mea?! Vede╚Ťi c─â antisemitismul poate fi transformat ├«n obiect de tinichea?.

Citise undeva că făcea bine la sănătate să plîngi, din cînd în cînd. Își șterse ochii cu batista cu monogramă și privi în sala de judecată din Cîmpulung, unde un avocat plîngea zbierat:

ÔÇö Totu e copilul nostru drag! El merit─â nu condamnat, ci canonizat pentru totdeauna!

Dumnezeu tres─âri:

ÔÇö Canonizat??? Du-te, m─â, ╚Öi te pi╚Ö─â! La c├«te probleme am cu sfin╚Ťii, doar turbatul ─âsta mai lipse╚Öte, ca s─â ias─â balamuc.

F─âr─â s─â mai t─âr─âg─âneze, le trimise jura╚Ťilor g├«ndul bun. Dup─â zece minute de deliber─âri, Totu a fost achitat, cu un scor de opt voturi ÔÇ×pentruÔÇť la dou─â ÔÇ×├«mpotriv─âÔÇť.

La urm─â, Dumnezeu ├«╚Öi not─â numele ÔÇ×Nicolae TotuÔÇť ├«n carnet ╚Öi-l sublinie de dou─â ori.

serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio Rom├ónia Muzical ÔÇô 25. Recital sus╚Ťinut de violonistul R─âzvan Stoica ╚Öi pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
To╚Ťi cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar c├«teva click-uri distan╚Ť─â, la orice salon ├«╚Öi doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE jpeg
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca Rom├ónia s─â devin─â o ╚Ťar─â cu un trafic rutier mai sigur, prin┬áreducerea progresiv─â a num─ârului victimelor accidentelor rutiere.
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ jpeg
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ
├Än 2022, Funda╚Ťia Superbet este din nou al─âturi de revista cultural─â, sus╚Ťin├«nd organizarea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ.
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino? jpeg
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino?
S├«nt foarte multe jocuri, foarte multe posibilit─â╚Ťi, iar dac─â e╚Öti ├«ncep─âtor, exist─â riscul s─â te sim╚Ťi pu╚Ťin st├«njenit, s─â nu ╚Ötii exact ce s─â te joci ╚Öi s─â ├«nchei sesiunea cu un gust amar.
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai  Zevo te inspir─â jpeg
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai. Zevo te inspir─â
Iubitoarele ╚Öi iubitorii de fashion vor g─âsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu aten╚Ťie la detalii ╚Öi cu designuri inedite - GEN╚ÜILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
├Ämbr─âc─âmintea de protec╚Ťie ╚Öi echipamentul personal de protec╚Ťie (EIP) reprezint─â o caracteristic─â de siguran╚Ť─â esen╚Ťial─â ├«n orice loc de munc─â, iar industria alimentar─â nu face excep╚Ťie.
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â?
Pentru ca ╚Ťinutele tale s─â arate perfect, merit─â s─â ├«nve╚Ťi arta purt─ârii botinelor ╚Öi cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendin┼úe ├«n materie de ┼úinute estivale s├«nt extrem de ofertante, d├«ndu-┼úi posibilitatea de a jongla cu creativitatea ┼či de a-┼úi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor
├Än ultimii cinci ani, tot mai mul╚Ťi pasiona╚Ťi de jocuri de noroc au mutat distrac╚Ťia ├«n online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie jpeg
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie
S├«nt c─âr╚Ťi care ├«╚Ťi schimb─â total viziunea despre lume, iar ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â?
Pentru a-╚Ťi u╚Öura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care s─â te ajute s─â toaletezi elementele de vegeta╚Ťie ├«n siguran╚Ť─â ╚Öi f─âr─â eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor jpeg
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor
Cu un plan financiar scris ╚Öi elaborat, va fi mai u╚Öor s─â v─â planifica╚Ťi rambursarea banilor pe care trebuie s─â-i ├«mprumuta╚Ťi.
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate
Este important s─â asociem corect preparatele festive cu licorile care le poten╚Ťeaz─â aroma.
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â jpeg
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â
╚śtiai c─â exist─â┬ácursuri de dezvoltare personal─â┬áconcepute special pentru adolescen╚Ťi?
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â? jpeg
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â?
Pentru a te asigura c─â de fiecare dat─â c├«nd faci plata factura electrica online pl─âte╚Öti sume c├«t mai mici de bani, este bine s─â respec╚Ťi o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru ├«nc─âlzirea locuin╚Ťei se remarc─â prin faptul c─â produce c─âldur─â f─âr─â s─â utilizeze combustibil, ci folosind pur ╚Öi simplu resurse din natur─â, precum apa, aerul ╚Öi solul.
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online? jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online?
Platformele online permit o dinamic─â mai accentuat─â ╚Öi un ritm de joc mai rapid, deoarece nu exist─â nici o interac╚Ťiune ├«ntre juc─âtori ╚Öi sistemele tehnologice.
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu
Aleg├«nd o central─â pe pele╚Ťi nu doar c─â vei face economii substan╚Ťiale ├«n buget, ci vei ajuta ╚Öi la protec╚Ťia mediului ├«nconjur─âtor.

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.