Avanpremieră editorială: Avalon. Secretele emigranților fericiți

8 noiembrie 2018
Avanpremieră editorială: Avalon  Secretele emigranților fericiți jpeg

Dilema veche vă prezintă în premieră un fragment din Avalon. Secretele emigranţilor fericiţi, de Bogdan Suceavă, apărut recent în colecția „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom. Lansarea volumului va avea loc duminică, 11 noiembrie, ora 17, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu.

O întîlnire cu autorul va avea loc duminică, 11 noiembrie, ora 17, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (invitați: Ioana Rădulescu, Bianca Rusu, Mădălina Șerban, Florin Iaru), iar lansarea oficială va avea loc sîmbătă, 17 noiembrie, ora 16, în cadrul Tîrgului Internațional de Carte Gaudeamus, ediția 2018 (invitat: Paul Cernat, moderator: Adrian Botez). Urmează întîlniri cu cititorii de la Cluj, Iași și Paris.

În august 1996, un tînăr matematician român aşteaptă pe aeroportul din Otopeni să înceapă lunga călătorie spre o nouă viaţă. A fost admis la doctorat la Michigan State University, unde urmează să lucreze cu unul dintre cei mai buni geometri din lume, după care se va întoarce în România şi va încerca să profite de avantajul experienţei sale. Acesta e planul, dar, cum se întîmplă de multe ori, viaţa lui îşi va schimba cursul pe nesimţite. Urmează examene ce par imposibile, zile şi nopţi de studiu, prea multă cafea, adaptarea la o altfel de societate, interacţiunea cu românii şi străinii din campus, dar şi un punct de cotitură privind viitorul, odată cu naşterea primului copil în America. Cum dorul de casă este eclipsat de dorinţa de a-i oferi celui mic o viaţă bună, tînărul se îndreaptă spre cel mai dificil examen dintre toate: candidaturile la sute de universităţi din SUA şi Canada, care necesită nervi de oţel şi credinţa neclintită că în cele din urmă îţi vei găsi postul potrivit şi un nou loc căruia să-i spui acasă. Romanul Avalon. Secretele emigranţilor fericiţi, cu o puternică tentă autobiografică, este un ghid de supravieţuire în mediul universitar american, o carte care ne învaţă că, dacă ai o bază academică solidă, un munte de pasiune pentru ceea ce faci şi un strop de optimism, poţi realiza orice ţi-ai propus. 

***

Deşi am un interviu tot aici în cinci minute, respect recomandările locului şi părăsesc zona cu mesele de interviuri. Voi fi nevoit să revin imediat. Aşadar, de aici vin locurile de muncă? Din acest bombardament de informaţie, din aceste intense interacţiuni rapide, curioase, dialoguri care mimează comunicarea academică inteligentă? Da, se pare că de aici vin. Pe de o parte, e bine că sînt multe oportunităţi (aşa se zice, „oportunităţi“), pe de altă parte, sîntem prea mulţi. Faptul că venim în contact unii cu alţii prea repede, prea mult, prea intens, chestia asta mi se pare că nu ajută. Iar American Mathematical Society încearcă să organizeze această furtună de interacţiuni cît de bine poate. Dar aşa e bine să fie?

Am nevoie de apă. Asta e tot ce mai vreau.

— Mai rezişti? mă întreabă Anamaria de cum mă vede umplîndu‑mi un pahar de hîrtie.

— Bineînţeles că da, îi spun. – De‑abia am prins gustul.

— Tu vorbeşti serios?

Îi zîmbesc, dar ea nu are chef de zîmbete. A obosit. Mîna în care ţine foaia de programare îi tremură.

Se aude din nou clopoţelul.

— Am un interviu acum, spune ea. – Cu SUNY Benville.

— Baftă mare, îi spun. – Tocmai am povestit cu ei.

Mă aşteaptă acum interviul cu Cal State Angeles Hills. E încă un interviu cu una dintre universităţile din sistemul de stat din California. Pentru asta mi‑am făcut lecţiile foarte bine. E o universitate cu o istorie interesantă. S‑a dezvoltat în special după 1968, pentru a răspunde aspiraţiilor unor minorităţi mult neglijate de politicile de educaţie în decursul istoriei. În 1969 au avut parte de demonstraţii masive împotriva războiului din Vietnam. E un loc de tradiţie al acelei Californii liberale, cealaltă decît California lui Richard Nixon şi a lui Ronald Reagan.

La masa cu numărul 62 se află un singur om, cel cu care am stabilit interviul prin e‑mail, George Phillips, şeful departamentului. E un domn în vîrstă, care trece de la păr blond la păr alb şi despre care ştiu că e autorul unui manual interesant de geometrie publicat de Springer‑Verlag. Dacă o asemenea carte s‑a născut la Angeles Hills, atunci sigur departamentul ăsta mă interesează.

Se ridică în picioare, îmi dă mîna, genul de gest demodat pe care puţini îl fac, cel puţin nu în Employment Center. Îmi cere de la bun început un lucru neaşteptat:

— Povesteşte‑mi ce e în teza ta.

Şi îi spun. Încep prin a‑i descrie problema care a motivat toată căutarea iniţială, motivaţiile topologice, motivaţiile istorice. Apoi îi spun că în cele din urmă teza va avea cinci părţi, că sînt atît rezultate în context real, cît şi complex. Mă întreabă dacă eu cred că, plecînd de la aceste cinci unităţi lucrate în teză, se mai poate continua investigaţia. Îi confirm că da. Nu e vorba de un drum care se închide. Voi mai scrie lucrări pe aceste teme. Mă întreabă care e ideea care mă pasionează cel mai mult şi îi răspund:

— Legătura dintre curbură şi topologie, în sensul întrebării pe care Heinz Hopf a studiat‑o în anii ’30 şi din care s‑a născut teorema lui Myers. O asemenea teoremă mi se pare pasionantă.

Iată ce au făcut cursurile acelea de topologie din mine.

Mă ascultă, apoi îmi spune:

— În departamentul nostru se întîmplă să fie nevoie ca oamenii să predea trei cursuri diferite, iar uneori patru. Eu, ca şef de departament, nu am scutire de predare de cursuri, ceea ce este poate neobişnuit. În multe locuri, şefii de departament nu predau, poate ai observat asta. Au fost momente cînd a trebuit să predau trei cursuri şi să fac şi administraţie. Sînt universităţi unde e şi aşa.

Nu spune asta cu vreo amărăciune, ci cu realism. Descrie ceea ce este. Nu detectez nici o încercare de a mă dezamăgi sau descuraja. Dar ce‑o fi acolo? Care or fi dedesubturile economice ale situaţiei pe care mi‑o descrie el? Dacă e o universitate subvenţionată de statul California, de ce nu există resurse ca să‑i ajute mai mult? Îl ascult spunîndu‑mi mai departe:

— Cînd e vorba despre cercetarea matematică, şi cred că asta poate fi adevărat despre cercetare în general, fiecare dintre noi aduce cu sine un foc lăuntric, o pasiune, o profundă curiozitate, care, din nefericire, în timp se diminunează. Asta nu are de‑a face cu cît de tînăr e omul, nici cu cîte rezultate obţine, e o dinamică diferită pentru fiecare. E o experienţă personală care se află sub influenţa experienţelor noastre profesionale directe. Te‑am ascultat povestind despre teza ta şi puţini dintre candidaţii pe care i‑am auzit zilele astea mi‑au vorbit cu atîta pasiune. Stau şi mă întreb ce s‑ar petrece cu pasiunea ta pentru matematică dacă te‑ai confrunta cu o sarcină de predare de trei cursuri diferite vreme de mai mulţi ani la rînd.

00 cover event facebook (1) jpg
Viața la 18 ani
„Am 18 ani” este un proiect, produs de Asociația Art No More și cofinanțat de AFCN, la care au participat șapte scriitori români contemporani: Dan Coman, Augustin Cupșa, Andreea Cătălina Drăghici, Andrei Doșa, Jean-Lorin Sterian, Cristina Ștefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum să economisiți bani în mod corespunzător jpeg
Cum să economisiți bani în mod corespunzător
Cu un plan financiar scris și elaborat, va fi mai ușor să vă planificați rambursarea banilor pe care trebuie să-i împrumutați.
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate
Este important să asociem corect preparatele festive cu licorile care le potențează aroma.
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală jpeg
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală
Știai că există cursuri de dezvoltare personală concepute special pentru adolescenți?
Cum poți să reduci consumul de energie electrică? jpeg
Cum poți să reduci consumul de energie electrică?
Pentru a te asigura că de fiecare dată cînd faci plata factura electrica online plătești sume cît mai mici de bani, este bine să respecți o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru încălzirea locuinței se remarcă prin faptul că produce căldură fără să utilizeze combustibil, ci folosind pur și simplu resurse din natură, precum apa, aerul și solul.
Cum funcționează un cazino online? jpeg
Cum funcționează un cazino online?
Platformele online permit o dinamică mai accentuată și un ritm de joc mai rapid, deoarece nu există nici o interacțiune între jucători și sistemele tehnologice.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude și spectaculoase metode de execuție
Călcarea sau strivirea de către un elefant este o metodă de execuție sau de tortură mai puțin cunoscută de-a lungul istoriei, deși a fost practicată până în secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: artă sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?