Avanpremier─â editorial─â: Avalon. Secretele emigran╚Ťilor ferici╚Ťi

8 noiembrie 2018
Avanpremier─â editorial─â: Avalon  Secretele emigran╚Ťilor ferici╚Ťi jpeg

Dilema veche v─â prezint─â ├«n premier─â un fragment din Avalon. Secretele emigran┼úilor ferici┼úi, de Bogdan Suceav─â, ap─ârut recent ├«n colec╚Ťia ÔÇ×Fiction Ltd.ÔÇŁ a Editurii Polirom. Lansarea volumului va avea loc duminic─â, 11 noiembrie, ora 17, la Libr─âria Humanitas de la Ci╚Ömigiu.

O ├«nt├«lnire cu autorul va avea loc duminic─â, 11 noiembrie, ora 17, la Libr─âria Humanitas de la Ci╚Ömigiu (invita╚Ťi: Ioana R─âdulescu, Bianca Rusu, M─âd─âlina ╚śerban, Florin Iaru), iar lansarea oficial─â va avea loc s├«mb─ât─â, 17 noiembrie, ora 16, ├«n cadrul T├«rgului Interna╚Ťional de Carte Gaudeamus, edi╚Ťia 2018 (invitat: Paul Cernat, moderator: Adrian Botez). Urmeaz─â ├«nt├«lniri cu cititorii de la Cluj, Ia╚Öi ╚Öi Paris.

├Än august 1996, un t├«n─âr matematician rom├ón a┼čteapt─â pe aeroportul din Otopeni s─â ├«nceap─â lunga c─âl─âtorie spre o nou─â via┼ú─â. A fost admis la doctorat la Michigan State University, unde urmeaz─â s─â lucreze cu unul dintre cei mai buni geometri din lume, dup─â care se va ├«ntoarce ├«n Rom├ónia ┼či va ├«ncerca s─â profite de avantajul experien┼úei sale. Acesta e planul, dar, cum se ├«nt├«mpl─â de multe ori, via┼úa lui ├«┼či va schimba cursul pe nesim┼úite. Urmeaz─â examene ce par imposibile, zile ┼či nop┼úi de studiu, prea mult─â cafea, adaptarea la o altfel de societate, interac┼úiunea cu rom├ónii ┼či str─âinii din campus, dar ┼či un punct de cotitur─â privind viitorul, odat─â cu na┼čterea primului copil ├«n America. Cum dorul de cas─â este eclipsat de dorin┼úa de a-i oferi celui mic o via┼ú─â bun─â, t├«n─ârul se ├«ndreapt─â spre cel mai dificil examen dintre toate: candidaturile la sute de universit─â┼úi din SUA ┼či Canada, care necesit─â nervi de o┼úel ┼či credin┼úa neclintit─â c─â ├«n cele din urm─â ├«┼úi vei g─âsi postul potrivit ┼či un nou loc c─âruia s─â-i spui acas─â. Romanul Avalon. Secretele emigran┼úilor ferici┼úi, cu o puternic─â tent─â autobiografic─â, este un ghid de supravie┼úuire ├«n mediul universitar american, o carte care ne ├«nva┼ú─â c─â, dac─â ai o baz─â academic─â solid─â, un munte de pasiune pentru ceea ce faci ┼či un strop de optimism, po┼úi realiza orice ┼úi-ai propus. 

***

De┼či am un interviu tot aici ├«n cinci minute, respect recomand─ârile locului ┼či p─âr─âsesc zona cu mesele de interviuri. Voi fi nevoit s─â revin imediat. A┼čadar, de aici vin locurile de munc─â? Din acest bombardament de informa┼úie, din aceste intense interac┼úiuni rapide, curioase, dialoguri care mimeaz─â comunicarea academic─â inteligent─â? Da, se pare c─â de aici vin. Pe de o parte, e bine c─â s├«nt multe oportunit─â┼úi (a┼ča se zice, ÔÇ×oportunit─â┼úiÔÇť), pe de alt─â parte, s├«ntem prea mul┼úi. Faptul c─â venim ├«n contact unii cu al┼úii prea repede, prea mult, prea intens, chestia asta mi se pare c─â nu ajut─â. Iar American Mathematical Society ├«ncearc─â s─â organizeze aceast─â furtun─â de interac┼úiuni c├«t de bine poate. Dar a┼ča e bine s─â fie?

Am nevoie de ap─â. Asta e tot ce mai vreau.

ÔÇö Mai rezi┼čti? m─â ├«ntreab─â Anamaria de cum m─â vede umpl├«nduÔÇĹmi un pahar de h├«rtie.

ÔÇö Bine├«n┼úeles c─â da, ├«i spun. ÔÇô DeÔÇĹabia am prins gustul.

ÔÇö Tu vorbe┼čti serios?

Îi zîmbesc, dar ea nu are chef de zîmbete. A obosit. Mîna în care ţine foaia de programare îi tremură.

Se aude din nou clopoţelul.

ÔÇö Am un interviu acum, spune ea. ÔÇô Cu SUNY Benville.

ÔÇö Baft─â mare, ├«i spun. ÔÇô Tocmai am povestit cu ei.

M─â a┼čteapt─â acum interviul cu Cal State Angeles Hills. E ├«nc─â un interviu cu una dintre universit─â┼úile din sistemul de stat din California. Pentru asta miÔÇĹam f─âcut lec┼úiile foarte bine. E o universitate cu o istorie interesant─â. SÔÇĹa dezvoltat ├«n special dup─â 1968, pentru a r─âspunde aspira┼úiilor unor minorit─â┼úi mult neglijate de politicile de educa┼úie ├«n decursul istoriei. ├Än 1969 au avut parte de demonstra┼úii masive ├«mpotriva r─âzboiului din Vietnam. E un loc de tradi┼úie al acelei Californii liberale, cealalt─â dec├«t California lui Richard Nixon ┼či a lui Ronald Reagan.

La masa cu num─ârul 62 se afl─â un singur om, cel cu care am stabilit interviul prin eÔÇĹmail, George Phillips, ┼čeful departamentului. E un domn ├«n v├«rst─â, care trece de la p─âr blond la p─âr alb ┼či despre care ┼čtiu c─â e autorul unui manual interesant de geometrie publicat de SpringerÔÇĹVerlag. Dac─â o asemenea carte sÔÇĹa n─âscut la Angeles Hills, atunci sigur departamentul ─âsta m─â intereseaz─â.

Se ridic─â ├«n picioare, ├«mi d─â m├«na, genul de gest demodat pe care pu┼úini ├«l fac, cel pu┼úin nu ├«n Employment Center. ├Ämi cere de la bun ├«nceput un lucru nea┼čteptat:

ÔÇö Poveste┼čteÔÇĹmi ce e ├«n teza ta.

┼×i ├«i spun. ├Äncep prin aÔÇĹi descrie problema care a motivat toat─â c─âutarea ini┼úial─â, motiva┼úiile topologice, motiva┼úiile istorice. Apoi ├«i spun c─â ├«n cele din urm─â teza va avea cinci p─âr┼úi, c─â s├«nt at├«t rezultate ├«n context real, c├«t ┼či complex. M─â ├«ntreab─â dac─â eu cred c─â, plec├«nd de la aceste cinci unit─â┼úi lucrate ├«n tez─â, se mai poate continua investiga┼úia. ├Äi confirm c─â da. Nu e vorba de un drum care se ├«nchide. Voi mai scrie lucr─âri pe aceste teme. M─â ├«ntreab─â care e ideea care m─â pasioneaz─â cel mai mult ┼či ├«i r─âspund:

ÔÇö Leg─âtura dintre curbur─â ┼či topologie, ├«n sensul ├«ntreb─ârii pe care Heinz Hopf a studiatÔÇĹo ├«n anii ÔÇÖ30 ┼či din care sÔÇĹa n─âscut teorema lui Myers. O asemenea teorem─â mi se pare pasionant─â.

Iat─â ce au f─âcut cursurile acelea de topologie din mine.

Mă ascultă, apoi îmi spune:

ÔÇö ├Än departamentul nostru se ├«nt├«mpl─â s─â fie nevoie ca oamenii s─â predea trei cursuri diferite, iar uneori patru. Eu, ca ┼čef de departament, nu am scutire de predare de cursuri, ceea ce este poate neobi┼čnuit. ├Än multe locuri, ┼čefii de departament nu predau, poate ai observat asta. Au fost momente c├«nd a trebuit s─â predau trei cursuri ┼či s─â fac ┼či administra┼úie. S├«nt universit─â┼úi unde e ┼či a┼ča.

Nu spune asta cu vreo am─âr─âciune, ci cu realism. Descrie ceea ce este. Nu detectez nici o ├«ncercare de a m─â dezam─âgi sau descuraja. Dar ceÔÇĹo fi acolo? Care or fi dedesubturile economice ale situa┼úiei pe care miÔÇĹo descrie el? Dac─â e o universitate subven┼úionat─â de statul California, de ce nu exist─â resurse ca s─âÔÇĹi ajute mai mult? ├Äl ascult spun├«nduÔÇĹmi mai departe:

ÔÇö C├«nd e vorba despre cercetarea matematic─â, ┼či cred c─â asta poate fi adev─ârat despre cercetare ├«n general, fiecare dintre noi aduce cu sine un foc l─âuntric, o pasiune, o profund─â curiozitate, care, din nefericire, ├«n timp se diminuneaz─â. Asta nu are deÔÇĹa face cu c├«t de t├«n─âr e omul, nici cu c├«te rezultate ob┼úine, e o dinamic─â diferit─â pentru fiecare. E o experien┼ú─â personal─â care se afl─â sub influen┼úa experien┼úelor noastre profesionale directe. TeÔÇĹam ascultat povestind despre teza ta ┼či pu┼úini dintre candida┼úii pe care iÔÇĹam auzit zilele astea miÔÇĹau vorbit cu at├«ta pasiune. Stau ┼či m─â ├«ntreb ce sÔÇĹar petrece cu pasiunea ta pentru matematic─â dac─â teÔÇĹai confrunta cu o sarcin─â de predare de trei cursuri diferite vreme de mai mul┼úi ani la r├«nd.

00 cover event facebook (1) jpg
Via╚Ťa la 18 ani
ÔÇ×Am 18 aniÔÇŁ este un proiect, produs de Asocia╚Ťia Art No More ╚Öi cofinan╚Ťat de AFCN, la care au participat ╚Öapte scriitori rom├óni contemporani: Dan Coman, Augustin Cup╚Öa, Andreea C─ât─âlina Dr─âghici, Andrei Do╚Öa, Jean-Lorin Sterian, Cristina ╚śtefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio Rom├ónia Muzical ÔÇô 25. Recital sus╚Ťinut de violonistul R─âzvan Stoica ╚Öi pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
To╚Ťi cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar c├«teva click-uri distan╚Ť─â, la orice salon ├«╚Öi doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE jpeg
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca Rom├ónia s─â devin─â o ╚Ťar─â cu un trafic rutier mai sigur, prin┬áreducerea progresiv─â a num─ârului victimelor accidentelor rutiere.
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ jpeg
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ
├Än 2022, Funda╚Ťia Superbet este din nou al─âturi de revista cultural─â, sus╚Ťin├«nd organizarea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ.
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino? jpeg
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino?
S├«nt foarte multe jocuri, foarte multe posibilit─â╚Ťi, iar dac─â e╚Öti ├«ncep─âtor, exist─â riscul s─â te sim╚Ťi pu╚Ťin st├«njenit, s─â nu ╚Ötii exact ce s─â te joci ╚Öi s─â ├«nchei sesiunea cu un gust amar.
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai  Zevo te inspir─â jpeg
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai. Zevo te inspir─â
Iubitoarele ╚Öi iubitorii de fashion vor g─âsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu aten╚Ťie la detalii ╚Öi cu designuri inedite - GEN╚ÜILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
├Ämbr─âc─âmintea de protec╚Ťie ╚Öi echipamentul personal de protec╚Ťie (EIP) reprezint─â o caracteristic─â de siguran╚Ť─â esen╚Ťial─â ├«n orice loc de munc─â, iar industria alimentar─â nu face excep╚Ťie.
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â?
Pentru ca ╚Ťinutele tale s─â arate perfect, merit─â s─â ├«nve╚Ťi arta purt─ârii botinelor ╚Öi cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendin┼úe ├«n materie de ┼úinute estivale s├«nt extrem de ofertante, d├«ndu-┼úi posibilitatea de a jongla cu creativitatea ┼či de a-┼úi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor
├Än ultimii cinci ani, tot mai mul╚Ťi pasiona╚Ťi de jocuri de noroc au mutat distrac╚Ťia ├«n online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie jpeg
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie
S├«nt c─âr╚Ťi care ├«╚Ťi schimb─â total viziunea despre lume, iar ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â?
Pentru a-╚Ťi u╚Öura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care s─â te ajute s─â toaletezi elementele de vegeta╚Ťie ├«n siguran╚Ť─â ╚Öi f─âr─â eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor jpeg
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor
Cu un plan financiar scris ╚Öi elaborat, va fi mai u╚Öor s─â v─â planifica╚Ťi rambursarea banilor pe care trebuie s─â-i ├«mprumuta╚Ťi.
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate
Este important s─â asociem corect preparatele festive cu licorile care le poten╚Ťeaz─â aroma.
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â jpeg
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â
╚śtiai c─â exist─â┬ácursuri de dezvoltare personal─â┬áconcepute special pentru adolescen╚Ťi?
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â? jpeg
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â?
Pentru a te asigura c─â de fiecare dat─â c├«nd faci plata factura electrica online pl─âte╚Öti sume c├«t mai mici de bani, este bine s─â respec╚Ťi o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru ├«nc─âlzirea locuin╚Ťei se remarc─â prin faptul c─â produce c─âldur─â f─âr─â s─â utilizeze combustibil, ci folosind pur ╚Öi simplu resurse din natur─â, precum apa, aerul ╚Öi solul.
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online? jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online?
Platformele online permit o dinamic─â mai accentuat─â ╚Öi un ritm de joc mai rapid, deoarece nu exist─â nici o interac╚Ťiune ├«ntre juc─âtori ╚Öi sistemele tehnologice.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude ╚Öi spectaculoase metode de execu╚Ťie
C─âlcarea sau strivirea de c─âtre un elefant este o metod─â de execu╚Ťie sau de tortur─â mai pu╚Ťin cunoscut─â de-a lungul istoriei, de╚Öi a fost practicat─â p├ón─â ├«n secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: art─â sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?