Autori de Pulitzer participă la Superscrieri #7
Paul Steiger (ProPublica), veteran al jurnalismului de investigație și fost membru al Pulitzer Prize Board, Jacqui Banaszynski, reporter cu o experiență de 40 de ani, cîștigătoare a Premiului Pulitzer din Statele Unite ale Americii și Natalia Antelava (Coda Story), o fostă jurnalistă de război care a pus bazele unui proiect de jurnalism transfrontalier în estul Europei vor participa la cea de-a șaptea ediție a Premiilor Superscrieri. Ediția de anul acesta se extinde pe o durată de 3 zile: 18-19 noiembrie sînt Zilele Superscrieri, mini-congres de New Journalism la Apollo111 (Palatul Universul), iar luni, 20 noiembrie, la Teatrul Național din București (Sala Studio) are loc Gala Superscrieri, festivitatea de premiere a jurnaliștilor a căror munca a avut cel mai mare impact în anul care a trecut. Publicul îi va putea întîlni pe Paul Steiger, Natalia Antelava și Jacqui Banaszynski în cadrul unui panel moderat de Cristian Lupșa, fondator Decît o Revistă și The Power of Storytelling, duminică, 19 noiembrie, la Apollo111, în cadrul Zilelor Superscrieri, sau la Gala Superscrieri.
Zilele Superscrieri este gîndit ca un playground pentru iubitorii de nonficțiune, care cred că lumea se poate schimba (și) cu ajutorul cuvintelor. Timp de două zile, actorii care mișcă ceva în jurnalismul de la noi au spațiu de desfășurare și posibilitatea de a-și întîlni publicul, prin workshopuri, talkuri, proiecții și expoziții care vor avea loc în spațiul Apollo111, Palatul Universul. Programul complet al Zilelor Superscrieri va fi disponibil la începutul săptămînii viitoare.
Cele 35 de materiale nominalizate la Premiile Superscrieri 2017 pot fi accesate pe site-ul FFFF.ro.
Cîștigătorii finali se vor anunța pe 20 noiembrie, în cadrul Galei de Premiere, la Teatrul Național București. Publicul este invitat să voteze materialul preferat, care va primi premiul special Superscrierea Cititorilor, pînă pe 12 noiembrie, cu ajutorul acestui formular de votare.
Invitații străini
Paul Steiger este o legendă vie a jurnalismului din State. A fost managing editor timp de 16 ani la Wall Street Journal, publicație cu care a cîștigat 16 premii Pulitzer. A părăsit acest post pentru a fonda și a coordona platforma de știri ProPublica, cu motto-ul Stories with „moral force” și cu misiunea de a expune abuzurile de putere, din partea politicului, a companiilor și a altor instituții. În doar nouă ani de existență, ProPublica s-a impus ca o forță a luat 4 premii de Pulitzer, de la primul pentru o publicație online, în 2010, la cel pentru Serviciu Public, anul acesta, pentru investigația despre abuzurile poliției, în colaborare cu Daily News.
Natalia Antelava este co-fondatoare și CEO a platformei de știri Coda Story, axată pe Europa de Est. Originară din Tbilisi, Georgia, Natalia a fost corespondentă BBC în Asia Centrală, Caucaz și Orientul Mijlociu, apoi la Washington DC și mai recent în India. A fost reporter pe teren pe timpul războiului din estul Ucrainei și sub acoperire în Burma, Yemen și Uzbekistan. Investigațiile ei despre abuzuri asupra drepturilor omului i-au adus numeroase premii de jurnalism. Proiectul Coda Story s-a născut din experiența Nataliei pe teren și din dorința de a urmări partea nevăzută a crizelor, și anume ce se-ntîmplă cu adevărat într-o țară lovită de criză, după ce pleacă jurnaliștii de știri de acolo.
Jacqui Banaszynski are o carieră de peste 40 de ani în jurnalism, care a purtat-o din America în Antartica și pe cinci alte continente, acoperind subiecte vaste, de la Jocurile Olimpice la războaie, foametea din Etiopia sau epidemia de SIDA din State. Cîștigătoare a premiului Pulitzer în 1988, în plus de munca de reporter și editor, Jacqui a fost mult timp profesor la Missouri School of Journalism şi lector invitat la Poynter Institute. A lucrat ca reporter şi editor peste treizeci de ani, cea mai recentă poziţie fiind cea de editor asociat la The Seattle Times. Jacqui a fost prezentă la toate edițiile conferinței The Power of Storytelling în România.