Auto-exilul. O introducere

Auto exilul  O introducere jpeg

Sînt un migrant serial. Timp de 11 ani am trăit (și continui să o fac) într-un exil autoimpus. Am plecat din România în 1997, am revenit (definitive, am crezut) în 2007 pentru a plecă din nou anul trecut. Scriu (și muncesc) mai mult în engleză și cîteodată în franceză, mă necăjesc în română și iubesc în ce limbă apuc. Trec uneori în aceeași conversație de la o limbă la altă şi nu sînt singurul care fac acest lucru. De fapt salturile de acest fel sînt mai frecvențe decît ne închipuim mulți făcîndu-le în chip „natural”.
 
Din momentul revenirii, îmi desfășor activitatea predominant în instituții românești. Deși deteritorializat nu am părăsit niciodată naționalitatea dintr-o alegere politică și în ciuda sfaturilor și privirilor mirate ale prietenilor din diverse țări. Decizia am luat-o într-o zi de noiembrie din 1997 cînd pe o autostradă din Germania autocarul cu care mergeam a fost oprit de o mașină de poliție care a controlat pașapoartele. Pe al meu l-au reținut (aveam părul ceva mai lung și mai bogat decît acum) pentru verificări mai îndelungate. După 30 de minute am continuat drumul către Franţa. Atunci am simțit prima data absurditatea ordinii naționale și mi-am jurat în bărba inexistentă că voi duce o existența în interstițiile acesteia fără însă a renunță la statutul de cetățean de categoria a doua. Părea utopic atunci.

Din momentul primei mele plecări și pînă acum, România a trecut prin transformări inegale, dezvoltînd domenii în care dinamismul este incredibil și îmbucurător, dar și permițînd și încurajînd imobilisme îngrijorătoare. Din perspectivă migrantului serial am simțit schimbarea statutului internațional al cetățeanului român, de la momentele în care părăsirea României mă încadra în categoria de potențial infractor - generînd toate procedurile constisitoare și uneori umilitoare pentru obținerea unei vize, pînă acum cînd liberă circulație nu mai este (atît de mult) îngrădită.

În 2007 întrebarea tuturor a fost „de ce te-ai întors”. Nimeni nu a întrebat „de ce ai plecat?”, ca și cum e de la sine înțeles că toată lumea pleacă. Și nimeni nu se întoarce (cu adevărat). M-am întrebat eu. Nu am un răspuns clar, printr-o relație cauzală. Știu însă că drumul m-a fascinat perpetuu. Și mai e ceva: nu am avut bunici la ţară. De aceea de fiecare data în vacanță de vară mergeam cu bunicii mei la mare sau la băi. Însă anomalia era interpelată de colegii mei de joacă: „tu de ce nu ai țară?”. Probabil că o caut încă. Identitatea mi s-a relevant acum mai degrabă că o iluzie construită de o memorie înșelătoare. Iar dacă ar fi să am o memorie (deci o identitate) a mea este cea a drumului. Exilul pune în perspectivă atît locul în care ne aflăm, cît și pe cel pe care l-am părăsit anterior, iar de fiecare data memoria ne îndeamnă să povestim. Oamenii sînt ființe ale narațiunii din care își trag sensuri, le construiesc pentru a le desface mai apoi și reface altfel. Pentru că gîndim și prin comparație, exilul dezvăluie diferențe dar creează și punți între oameni și locuri, iar poveștile drumului sînt liantul acestor punți. Narațiunile drumului au potențialul de a dezvălui universalul uman dincolo de relevarea diferențelor. Sper să am o contribuție modestă în a face punți, sau măcar să amuz cititorul cu povești de (auto-)exil.

Alexandru Bălăşescu este antropolog. Ultima carte publicată: Voioasa expunere a ordinii mondiale, Curtea Veche, 2010.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Tentativă de omor în trafic. Pietoni loviți intenționat cu mașina pe trotuar. Una dintre victime a fost ulterior înjunghiată
Doi bărbați au fost arestați preventiv sub acuzația de tentativă la omor după ce unul dintre ei a lovit în plin cu mașina doi pietoni care mergeau pe trotuar, iar cel de-al doilea s-a dat jos din autovehicul și a înjunghiat-o apoi pe una dintre victime
image
Prețurile de pe litoralul românesc au luat-o razna. Cât au ajuns să coste produsele obișnuite din supermarket
Luna mai este aproape de final iar comercianții de pe litoralul românesc pun la punct ultimele detalii pentru noul sezon de vacanțe. Chiar dacă turiștii nu se înghesuie deocamdată în stațiuni, multe afaceri deja și-au deschis porțile
image
Istoria romanțată a Hotelului Intercontinental, unde s-a filmat pelicula „Nea Mărin Miliardar" VIDEO
Simbol al Capitalei, Hotelul Intercontinental a fost inaugurat în luna mai a anului 1975. De-a lungul timpului, aici au înnoptat personalități ale lumii și tot aici s-a filmat pelicula „Nea Mărin Miliardar".

HIstoria.ro

image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.
image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.
image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.