Aşteptînd apocalipsa - întrebări pentru legiuitorul român

31 august 2010
Guvernele trebuie să redea încrederea, nu să sperie oamenii jpeg

Fac parte dintre cetăţenii care au citit atent, în repetate rînduri, textul buclucaşei Ordonanţe  de Urgenţă 58/2010 şi al normelor de aplicare, şi care au solicitat cîteva întrevederi cu funcţionari sau politicieni care lucraseră, fie şi tangenţial, la ordonanţa respectivă. Cu toate acestea confuzia mea nu este cu nimic mai mică acum decît a fost la început, după prima lectură sumară a ordonanţei şi normelor. Astfel, încît înainte de a redeveni un cetăţean corect, vreau ca legiuitorul să îşi clarifice propriile-i bîbîieli şi să ofere contribuabililor răspunsurile cuvenite pentru ca aceştia să poată acţiona în consecinţă.

Prin urmare, am cîteva întrebări pentru legiuitorul român.

Prima este legată de declaraţiile şi taxele ce trebuie plătite de beneficiarii de venit. Textul ordonanţei ne spune că cel care are obligaţia declarării şi virării acestora este plătitorul de venit, adică angajatorul, cum ar veni. Foarte bine! Numai că citind normele de aplicare, nu mai reiese acelaşi lucru, pentru că în norme se spune că cel care are obligaţia declarării şi virării sumelor este beneficiarul! Atîta cultură juridică cîtă am, dar tot ştiu că ordonanţa primează în faţa normelor, astfel încît mă  întreb în baza cărui temei juridic se stă la cozile interminabile pe care le-am văzut le televizor cu toţii.  În baza normelor? Bine, dar normelor le lipseşte baza legală! În baza ordonanţei? Păi ordonanţa nu mă obligă pe mine, beneficiarul, la nimic! Şi ca să fie totul din ce în ce mai tulbure, vine domnul Şeitan şi ne spune că nici măcar nu trebuie depuse lunar declaraţiile respective! Bine, domnule Şeitan, am înţeles că ordonanţa a avut o mulţime de autori, toţi probabil grăbiţi să plece în concediu sau nemulţumiţi de reducerile salariale, şi de aceea nu are nici o logică. Dar proaste şi contradictorii cum sînt aceste norme, ele trebuie citite de dumneavoastră înainte de a ne da nouă lecţii! Or cumva insinuaţi prin vehemenţa acestei declaraţii fără acoperire că vorba unui ministru are mai multă greutate decît textul unui act legal, fie el şi cretin? Mi-ar conveni să mă iau după declaraţia domnului Şeitan, mai ales că tot el spune că nu vor exista nici un fel de pedepse, însă legalistă din fire, aş prefera totuşi o bază juridică clară pentru acţiunile mele.

A doua nelamurire e legată de lipsa unei definiţii a termenului de venituri profesionale „ocazionale”, la care fac referire normele de aplicare. Cei cu venituri profesionale ocazionale nu trebuie să plătească nici un fel de taxe pentru sănătate sau şomaj, ni se spune, ci doar să le declare lunar. Am întrebat cîţiva funcţionari de la CNPAS ce înseamnă venit ocazional şi mi s-a răspuns că „ocazional” este o dată, maximum de două ori pe an. De ce nu trei sau patru, întreb eu. M-au privit cu ochi mari – bunul simţ le spunea că ocazional nu poate fi de patru ori şi poate aş înclina să gîndesc la fel, dar bunul simţ nu e totuna cu textul legii. Şi cum nu există un asemenea text, proclam solemn că pentru mine ocazional înseamnă de trei ori şi dacă mă răzgîndesc, ar putea însemna şi de patru sau chiar cinci!

Apoi, vine domnul Emil Boc şi ne spune că noile prevederi sînt o formă de protecţie socială. Excelent, ce mă bucur! Aceasta înseamnă că plătind taxe de şomaj, sănătate etc., voi fi mai protejată decît pînă acum, nu? Să presupunem însă că am un contract de muncă în toată regula la o instituţie şi în paralel mai am un contract de drepturi de autor. După vreo 12 luni, contractul meu de drepturi de autor se încheie, dar nu şi cel de muncă. Ce fac? Primesc ajutor de şomaj, nu-i aşa? Doar am contribuit şi doar această contribuţie reprezintă o „formă de protecţie socială”, doar mi-a promis însuşi primul ministru! Şi uite aşa, voi ajunge primul şomer cu loc de muncă nu doar din România, ci şi din întreaga lume!

Tot domnul Boc ne-a explicat că normele nu sînt făcute „să dea în oameni”, ci să îi penalizeze pe cei de rea credinţă. Cîtă generozitate, cîtă îngăduinţă! De ce atunci statul român nu a trimis inspecţia muncii să facă controale şi să depisteze neregulile? Ce vină am eu, dacă sînt femeie de menaj plătită cu contract pe drepturi de autor că patronul meu nu a dorit să îmi facă o carte de muncă în toată regula? Da, sigur, e cam ilegal, dar am de ales? La cîte locuri de muncă sînt în România şi la cum sînt ele plătite, eu, femeia de menaj, nu prea am încotro, deşi sigur nu îmi convine situaţia, pentru că ştiu că astfel îmi iau adio de la pensie, de la serviciile de sănătate etc. De ce, în loc să vină să îl tragă la răspundere pe patronul meu, statul român decide că tot eu trebuie să stau lunar la cîte trei cozi? E cumva mai uşor să te răfuieşti cu mine, femeia de menaj, decît cu mogulul angajator?

Cineva din guvern mi-a spus că Inspecţia Muncii nu e suficient de puternică, de aceea s-a recurs la ordonanţă. Iertată să îmi fie stupoarea idioată, dar nu înţeleg de ce era mai simplu să dai o ordonanţă de urgenţă, să institui un sistem absolut nou, cu toate dificultăţile aferente, în loc să dai o altă ordonanţă de urgenţă prin care să sporeşti puterile Inspecţiei Muncii, de exemplu!

Spre deosebire de celelalte întrebări anterioare, la aceasta din urmă cred că ştiu totuşi răspunsul. Motivul pentru care statul român a ales multiplicarea inutilă a procedurilor în locul creşterii capacităţii instituţionale este debilitatea sa. Fiind un stat slab, tot ce poate face este să se ascundă în spatele normelor şi a reglementărilor, fără să îl intereseze că acestea se aplică precar, după toanele micului funcţionar de la ghişeu. Hăţişul de proceduri face ca statul român să se simtă confortabil şi compensează simbolic lipsa de eficienţă practică. Birocraţia excesivă este visul de putere al unui stat slab.

Şi tot birocraţia – mai exact funcţionarii aparatului birocratic românesc -  a generat acest talmeş balmeş de prevederi legale cărora li se spune norme de aplicare. Or, sociologul Michel Crozier spunea pe bună dreptate că sistemul birocrat este singurul care nu învaţă din erori, fiind prea rigid ca să se adapteze la evoluţia societăţii altfel decît prin intermediul unor crize. Cred că domnul Crozier era prea optimist pentru gustul românilor – dacă nici pericolul restructurărilor, nici tăierile salariale, nici recesiunea economică nu reprezintă o criză suficient de puternică astfel încît birocratul nostru să fie deşteptat din opacitatea sa, atunci la ce să sperăm? La războiul stelelor, la al treilea război mondial, la 2012? 

Pînă la producerea acestor evenimente apocaliptice, care poate vor declanşa reformarea aparatului birocratic şi statal, noi continuăm greva fiscală, sperînd măcar că se va produce o modificare de bun simţ a legislaţiei şi vom avea prevederi mai clare.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

cub horoscop 1 gif
Horoscop vineri, 13 decembrie. Gemenii se tem să facă primul pas, iar Scorpionii iau distanță față de partener
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale pentru ziua de vineri, 13 decembrie.
andreea balan victor cornea colaj instagram jpg
Andreea Bălan, declarații neașteptate despre nunta cu Victor Cornea: „Este hotărârea lui, decizia lui și va fi cum vrea el”
Andreea Bălan traversează cea mai frumoasă perioadă a vieții ei, de mai bine de un an de zile. Recent, jucătorul de tenis a cerut-o în căsătorie în timpul zborului către Laponia. După acest eveniment important pentru ei și cei dragi, urmează întrebarea: pe când nunta?
„35 de ani și o zi” - proiect expozițional dedicat Revoluției Române, prezentat simultan în țară și peste hotare
„35 de ani și o zi” - proiect expozițional dedicat Revoluției Române, prezentat simultan în țară și peste hotare
La 35 de ani de la căderea Zidului Berlinului și de la prăbușirea regimului comunist în România, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Muzeul Național Cotroceni și Institutul Cultural Român (ICR) itinerează expoziția „35 de ani și o zi”.
SCHENGEN jpg
România în Schengen – O victorie pentru români! Care este următorul pas
Începând cu 1 ianuarie 2025, România va fi membră cu drepturi depline a Spațiului Schengen. Aceasta nu este doar o realizare pe care eu o consider ca fiind istorică pentru țara noastră, ci și o demonstrație a capacității Uniunii Europene de a evolua și de a-și îndeplini promisiunile.
Politie Serbia FOTO Shutterstock jpg
Autorul masacrului de anul trecut de lângă Belgrad, condamnat la 20 de ani de închisoare
Un tribunal sârb l-a condamnat, joi, la 20 de ani de închisoare pe autorul masacrului din mai anul trecut de lângă Belgrad, soldat cu nouă victime cu vârste cuprinse între 14 şi 25 de ani
Horatiu Potra soseste la sediul IGPR  Foto Inquam Photos Octav Ganea (7) jpg
Un apel la 112 a anunțat că gruparea lui Horațiu Potra a plecat înarmată spre București: „Vin înarmați, vor să facă prăpăd”. Legătura cu Georgescu
Pe 4 decembrie 2024, cu două zile înainte de decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale, Horațiu Potra a fost sunat de liderul grupării infracționale „Ciurarii”, care i-a comunicat că „mâna dreaptă” a unui candidat ar dori să poarte o discuție cu el.
Andrei Bănuță este un artist foarte muncitor și ambițios la cei 25 de ani ai săi
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
Podul superb din România care a fost la un pas de distrugere în timpul Primului Război Mondial. E considerat o capodoperă a ingineriei
Podul de la Cernavodă, inaugurat în 1895 și considerat o capodoperă a ingineriei vremii, a fost la un pas de distrugere în timpul Primului Război Mondial.
Fabrica de ciment din Azuga, în perioada interbelică (© iMAGO Romaniae)
Transformarea geografică a României Mari în timpul Marii Crize Economice
România Mare s-a format în anul 1918 și a început un proces de dezvoltare care se intensifica de la an la an în urma acțiunilor inițiate de persoanele particulare sau de către autorități.