Aşteptînd apocalipsa - întrebări pentru legiuitorul român

31 august 2010
Guvernele trebuie să redea încrederea, nu să sperie oamenii jpeg

Fac parte dintre cetăţenii care au citit atent, în repetate rînduri, textul buclucaşei Ordonanţe  de Urgenţă 58/2010 şi al normelor de aplicare, şi care au solicitat cîteva întrevederi cu funcţionari sau politicieni care lucraseră, fie şi tangenţial, la ordonanţa respectivă. Cu toate acestea confuzia mea nu este cu nimic mai mică acum decît a fost la început, după prima lectură sumară a ordonanţei şi normelor. Astfel, încît înainte de a redeveni un cetăţean corect, vreau ca legiuitorul să îşi clarifice propriile-i bîbîieli şi să ofere contribuabililor răspunsurile cuvenite pentru ca aceştia să poată acţiona în consecinţă.

Prin urmare, am cîteva întrebări pentru legiuitorul român.

Prima este legată de declaraţiile şi taxele ce trebuie plătite de beneficiarii de venit. Textul ordonanţei ne spune că cel care are obligaţia declarării şi virării acestora este plătitorul de venit, adică angajatorul, cum ar veni. Foarte bine! Numai că citind normele de aplicare, nu mai reiese acelaşi lucru, pentru că în norme se spune că cel care are obligaţia declarării şi virării sumelor este beneficiarul! Atîta cultură juridică cîtă am, dar tot ştiu că ordonanţa primează în faţa normelor, astfel încît mă  întreb în baza cărui temei juridic se stă la cozile interminabile pe care le-am văzut le televizor cu toţii.  În baza normelor? Bine, dar normelor le lipseşte baza legală! În baza ordonanţei? Păi ordonanţa nu mă obligă pe mine, beneficiarul, la nimic! Şi ca să fie totul din ce în ce mai tulbure, vine domnul Şeitan şi ne spune că nici măcar nu trebuie depuse lunar declaraţiile respective! Bine, domnule Şeitan, am înţeles că ordonanţa a avut o mulţime de autori, toţi probabil grăbiţi să plece în concediu sau nemulţumiţi de reducerile salariale, şi de aceea nu are nici o logică. Dar proaste şi contradictorii cum sînt aceste norme, ele trebuie citite de dumneavoastră înainte de a ne da nouă lecţii! Or cumva insinuaţi prin vehemenţa acestei declaraţii fără acoperire că vorba unui ministru are mai multă greutate decît textul unui act legal, fie el şi cretin? Mi-ar conveni să mă iau după declaraţia domnului Şeitan, mai ales că tot el spune că nu vor exista nici un fel de pedepse, însă legalistă din fire, aş prefera totuşi o bază juridică clară pentru acţiunile mele.

A doua nelamurire e legată de lipsa unei definiţii a termenului de venituri profesionale „ocazionale”, la care fac referire normele de aplicare. Cei cu venituri profesionale ocazionale nu trebuie să plătească nici un fel de taxe pentru sănătate sau şomaj, ni se spune, ci doar să le declare lunar. Am întrebat cîţiva funcţionari de la CNPAS ce înseamnă venit ocazional şi mi s-a răspuns că „ocazional” este o dată, maximum de două ori pe an. De ce nu trei sau patru, întreb eu. M-au privit cu ochi mari – bunul simţ le spunea că ocazional nu poate fi de patru ori şi poate aş înclina să gîndesc la fel, dar bunul simţ nu e totuna cu textul legii. Şi cum nu există un asemenea text, proclam solemn că pentru mine ocazional înseamnă de trei ori şi dacă mă răzgîndesc, ar putea însemna şi de patru sau chiar cinci!

Apoi, vine domnul Emil Boc şi ne spune că noile prevederi sînt o formă de protecţie socială. Excelent, ce mă bucur! Aceasta înseamnă că plătind taxe de şomaj, sănătate etc., voi fi mai protejată decît pînă acum, nu? Să presupunem însă că am un contract de muncă în toată regula la o instituţie şi în paralel mai am un contract de drepturi de autor. După vreo 12 luni, contractul meu de drepturi de autor se încheie, dar nu şi cel de muncă. Ce fac? Primesc ajutor de şomaj, nu-i aşa? Doar am contribuit şi doar această contribuţie reprezintă o „formă de protecţie socială”, doar mi-a promis însuşi primul ministru! Şi uite aşa, voi ajunge primul şomer cu loc de muncă nu doar din România, ci şi din întreaga lume!

Tot domnul Boc ne-a explicat că normele nu sînt făcute „să dea în oameni”, ci să îi penalizeze pe cei de rea credinţă. Cîtă generozitate, cîtă îngăduinţă! De ce atunci statul român nu a trimis inspecţia muncii să facă controale şi să depisteze neregulile? Ce vină am eu, dacă sînt femeie de menaj plătită cu contract pe drepturi de autor că patronul meu nu a dorit să îmi facă o carte de muncă în toată regula? Da, sigur, e cam ilegal, dar am de ales? La cîte locuri de muncă sînt în România şi la cum sînt ele plătite, eu, femeia de menaj, nu prea am încotro, deşi sigur nu îmi convine situaţia, pentru că ştiu că astfel îmi iau adio de la pensie, de la serviciile de sănătate etc. De ce, în loc să vină să îl tragă la răspundere pe patronul meu, statul român decide că tot eu trebuie să stau lunar la cîte trei cozi? E cumva mai uşor să te răfuieşti cu mine, femeia de menaj, decît cu mogulul angajator?

Cineva din guvern mi-a spus că Inspecţia Muncii nu e suficient de puternică, de aceea s-a recurs la ordonanţă. Iertată să îmi fie stupoarea idioată, dar nu înţeleg de ce era mai simplu să dai o ordonanţă de urgenţă, să institui un sistem absolut nou, cu toate dificultăţile aferente, în loc să dai o altă ordonanţă de urgenţă prin care să sporeşti puterile Inspecţiei Muncii, de exemplu!

Spre deosebire de celelalte întrebări anterioare, la aceasta din urmă cred că ştiu totuşi răspunsul. Motivul pentru care statul român a ales multiplicarea inutilă a procedurilor în locul creşterii capacităţii instituţionale este debilitatea sa. Fiind un stat slab, tot ce poate face este să se ascundă în spatele normelor şi a reglementărilor, fără să îl intereseze că acestea se aplică precar, după toanele micului funcţionar de la ghişeu. Hăţişul de proceduri face ca statul român să se simtă confortabil şi compensează simbolic lipsa de eficienţă practică. Birocraţia excesivă este visul de putere al unui stat slab.

Şi tot birocraţia – mai exact funcţionarii aparatului birocratic românesc -  a generat acest talmeş balmeş de prevederi legale cărora li se spune norme de aplicare. Or, sociologul Michel Crozier spunea pe bună dreptate că sistemul birocrat este singurul care nu învaţă din erori, fiind prea rigid ca să se adapteze la evoluţia societăţii altfel decît prin intermediul unor crize. Cred că domnul Crozier era prea optimist pentru gustul românilor – dacă nici pericolul restructurărilor, nici tăierile salariale, nici recesiunea economică nu reprezintă o criză suficient de puternică astfel încît birocratul nostru să fie deşteptat din opacitatea sa, atunci la ce să sperăm? La războiul stelelor, la al treilea război mondial, la 2012? 

Pînă la producerea acestor evenimente apocaliptice, care poate vor declanşa reformarea aparatului birocratic şi statal, noi continuăm greva fiscală, sperînd măcar că se va produce o modificare de bun simţ a legislaţiei şi vom avea prevederi mai clare.

 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschisă Ministrului Educației
Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Română Ioana Em. Petrescu (ANPRO) vă solicită atenția cu privire la următoarele sesizări și propuneri referitoare la Proiectul Legii Învățămîntului Preuniversitar „România educată”, aflat în dezbatere publică:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Copii la scoala jpg
Cum poți facilita integrarea copilului în sistemul de învățămînt
Atunci cînd copiii merg la creșă, grădiniță sau școală, activitățile de orientare îi ajută să se familiarizeze cu mediul nou în care își vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transformării
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce înseamnă expresia „Toate drumurile duc la Roma” și care sînt originile sale
Roma a fost mereu o destinație populară pentru producătorii de filme și jocuri video.
20220724 174033 jpg
Balauri mici, balauri mari, cale ferată fără șină și povestea celor două țări
Text de Alexandra Bumbăcaru, căutătoare de povești alături de Cronicari Digitali
20220722 180510 jpg

Adevarul.ro

Soldati ucraineni se adapostesc in timpul unui bombardament in Lyman- razboi Ucraina FOTO Profimedia
Aliații lui Putin au criticat retragerea rușilor din Lîman: Sunt niște gunoaie
Susținători ai lui Vladimir Putin au criticat sâmbătă retragerea armatei dintr-un oraș din Ucraina, la o zi după ce președintele a afirmat că a anexat regiunea.
Sumudica2 jpg
Șumudică, dans oriental pe pista stadionului: Imagini prezentate de televiziunea saudită VIDEO
Marius Șumudică (51 de ani) are un stil inconfundabil, aproape la toate echipele sale.
Ruşii de la Gazprom încă mai studiază traseul South Stream
Gazprom a oprit livrările de gaze către Italia. Eni se așteaptă ca situația să persiste și luni
Italia nu va primi gaze de la Gazprom în acest weekend, a anunțat grupul italian Eni precizând că situaţia va continua probabil şi luni.

HIstoria.ro

image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Victor Babeș, cel mai elegant savant român
Victor Babeș a fost savant, profesor universitar, unul dintre cei mai renumiți oameni de știință, cunoscut și recunoscut în toată lumea. Când apărea profesorul Babeș la catedră, sau cu alte ocazii, acesta era îmbrăcat impecabil, foarte elegant, având o ținută exemplară.