În 3, 4 și 5 mai, începînd cu ora 19, la Tranzit.ro (str. Gazelei 44, București – zona Rond Coșbuc) se joacă În numele Tatălui, un spectacol de teatru documentar independent, creat de regizorul Robert Bălan și scriitoarea Elena Vlădăreanu, sub umbrela Asociației Art No More.

După Identic natural, Asociația Art No More revine în primăvara aceasta cu un nou spectacol de teatru documentar. Este vorba despre În numele Tatălui, un spectacol despre oameni și istorii personale, despre modul în care mediul religios interferează cu viața intimă, profesională și socială, despre schimbări, acceptări și suferință, despre formare și „zestre culturală”.

În numele Tatălui este un proiect de teatru documentar şi se bazează pe o cercetare derulată pe parcursul a aproape patru ani.

Fie că îți iei libertatea de a refuza o religie, fie, dimpotrivă, ești practicant, la un moment dat se va vorbi și decide în numele tău, va trebui să dai socoteală. A vorbi despre religie și identitate religioasă într-un moment în care a fi religios echivalează cu a susține public o agendă politică cel puțin controversată este un act de curaj. A împacheta confesiunile și opiniile și amintirile unei vieți religioase intense și active, cu bune și cu rele, într-un spectacol de teatru este atît un prilej de asumare a religiei ca dimensiune esențială a vieții private, cît și un start al dialogului.

„În această perioadă în care toată lumea urăște pe toată lumea, în care intoleranța pare să fie sentimentul care ne domină atît în planul vieții private, cît și în zona social-politică, eu am simțit nevoia unui spectacol în care să pun dialogul pe primul plan”, a declarant regizorul Robert Bălan.

„Întotdeauna am fost uimită de capacitatea artei de a se întoarce le tine într-un mod neaşteptat, miraculos aproape. În urmă cu deja vreo patru ani, am primit un mesaj de la o fată care-mi citise europa. Zece cîntece funerare, cartea mea din 2005, şi, aşa cum nimeni nu o făcuse pînă atunci, a rezonat cu anumite referinţe la o moştenire spirituală de care eu nici măcar nu mai eram conştientă. Scrisoarea ei era foarte personală, flatant de personală de la cineva care nu te cunoaşte decît din cărţi. M-a obligat cumva să intru în acest joc al confesiunii, creînd o naraţiune special pentru ea. Dar din neatenţie am pierdut tot acel dialog al poveştilor noastre şi asta m-a ambiţionat să o iau de la zero. Aşadar aici o să descoperiţi poveşti personale, foarte personale, despre ceva despre care nu se vorbeşte aproape niciodată pe bune”, a mărturisit scriitoarea Elena Vlădăreanu.

***

În numele Tatălui

Documentare și text: Elena Vlădăreanu
Cu: Virgil Aioanei, Carmen Florescu, Ozana Oancea
Scenografia: Elisabeta Gëdo
PR: Oana Boca Stănescu
Regia: Robert Bălan
Producător: Asociația Art No More                
Parteneri: Tranzit.ro, Casa de pariuri literare

Intrare liberă doar pe bază de rezervare. Spectacol nerecomandat sub 16 ani.

Pentru fiecare reprezentație sînt disponibile 30 de locuri. Organizatorii nu garantează accesul celor fără rezervare. Locurile pot fi rezervate pe Eventbrite, pentru joi, 3 mai, vineri, 4 mai, sau sîmbătă, 5 mai.