La începutul lunii februarie 2015, scriam despre Hilary Hahn, cea care tocmai cîștigase un al treilea Grammy din cariera ei, pentru albumul intitulat Cele 27 de bisuri ale lui Hilary Hahn.

Iată că a venit timpul să scriu din nou despre Hilary Hahn, pentru că în 30 martie a fost programată lansarea unui nou album semnat de violonista americană de 35 ani, considerată de mulți nu doar cea mai bună violonistă din America, dar și unul dintre cei mai bine cotați muzicieni ai timpurilor noastre. De ce? E foarte simplu de aflat, doar ascultîndu-i înregistrările; despre concerte, aici în România....eu pot să spun doar că mă simt privilegiată că am ascultat-o în unicul concert pe care Hilary l-a susținut în România: se întîmpla în 25 septembrie 2013, la Festivalul Enescu.

Doar ascultîndu-i înregistrările și te poți îndrăgosti de modul cum cîntă: o intonație perfectă, agilitate tehnică ieșită din comun, eleganță, muzicalitate....perfecțiune spun mulți dintre cronicarii internaționali. La (doar) 35 ani, viața profesională a violonistei Hilary Hahn este reprezentată de niște cifre relevante: 3 premii Grammy obținute în 2001, 2008 și 2015; aproape 1500 de concerte susținute pe parcursul celor mai bine de 20 ani de activitate concertistică; 288 de orașe vizitate în turnee; 193 dirijori cu care a colaborat. Impresionant, nu?

Cum este posibil așa ceva? Sigur, Hilary Hahn este o persoană foarte talentată; însă a început studiul viorii înainte să împlinească 4 ani; a susținut primul recital de artist consacrat cînd avea 10 ani și primul concert important cu orchestra cînd avea 12 ani; la 16 ani a semnat primul contract cu o casă de discuri de renume. Și a muncit, evident, foarte mult; așa că e bine să observăm încă o dată că doar munca și seriozitatea sînt bazele reale ale unei cariere de succes.

La 10 ani, Hilary Hahn a fost admisă la o celebră școală de muzică americană: Institutul Curtis din Philadelphia, unde s-au format mai multe dintre starurile muzicii clasice de astăzi, printre care și pianiștii Lang Lang și Yuja Wang. Ultimul concert studiat înainte de a intra la Institutul Curtis a fost Concertul nr.5 de Mozart; iar primul concert studiat acolo a fost Concertul nr.4 de Henri Vieuxtemps.

Așa că am aflat și de ce pe discul lansat în 30 martie la casa Deutsche Grammophon, Hilary Hahn a inclus aceste două concerte, unul foarte cunoscut (cel de Mozart), celălalt, fără o mare notorietate în rîndul publicului larg, deși muzica romanticului Vieuxtemps este plină de inspirație.

“Două lucruri am învățat cîntîndu-l pe Mozart: că o săptămînă întreagă ești fericit interpretîndu-l și că sînt numeroase moduri în care poate fi interpretat”, spune Hilary Hahn. Da, deși poate nu pare, muzica lui Mozart este extrem de versatilă, permite foarte multă fantezie interpretului și... aduce fericire. Niciodată nu poți fi demodat sau plicticos interpretîndu-l pe Mozart, niciodată nu te poți plictisi ascultînd muzica lui Mozart. Am admirat efectele speciale găsite de orchestra care o acompaniază pe Hilary Hahn, Deutschekammerphilharmonie Bremen, dirijor Paavo Jarvi , în partea a treia a Concertului nr.5 care figurează pe disc, precum și viziunea limpede și strălucitoare a violonistei. Așa cum am admirat și impetuozitatea din Concertul nr.4  de Henri Vieuxtemps; fără îndoială sîntem în fața unui disc care merită la rîndul său un premiu important.

De altfel, începutul anului 2015 a fost de bun augur pentru Hilary Hahn: în februarie a primit un nou Grammy, la final de martie și-a lansat acest minunat nou CD, iar în 17 martie a anunțat pe contul ei de Facebook că așteaptă, alături de soțul ei, primul lor bebeluș, care se va naște în vară. Anunțul i-a luat prin surprindere pe fani: “Nici nu am știut că are un soț, nu a vorbit niciodată despre asta”, comenta cineva anunțul violonistei.

Pentru că într-adevăr, Hilary Hahn, care deși arată ca o fată foarte tînără, este o adevărată doamnă în toate sensurile bune ale cuvîntului: modestă, discretă, elegantă, lipsită de oricine interes pentru publicitatea ieftină. Hilary Hahn este o vedetă care  mi-aduce aminte de Audrey Hepburn din lumea filmului, o violonistă pe care merită să o ascultați, măcar o dată.

Noul disc al violonistei Hilary Hahn poate fi ascultat la Radio România Muzical duminică, 5 aprilie, de la ora 13.05 sau oricînd pe site-ul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2015. Va fi disponibil și în magazinele din România și pe site-urile www.getmusic.ro și www.emag.ro.