De miercuri, 3 martie, de la ora 19:00, și pînă pe 3 aprilie, vă invităm să urmăriți conversația video Cel mai greu e să nu faci nimic – un dialog între personajul iconic al artei performative - Marina Abramović și Cristian Movilă - fondatorul UNFINISHED, alături de Capucine Gros, directorul artistic al festivalului.

Este cel de-al cincilea episod din seria Conversații despre încredere, publicate în secțiunea Conversații din platforma Raiffeisen Art Proiect - Stagiune Virtuală între 3 februarie și 3 aprilie 2021, preluate din Festivalul Unfinished 2020.

Cel mai greu e să nu faci nimic este un dialog de 45 de minute, onest și deschis, în care se vorbește cu o sinceritate dusă pe alocuri pînă la incandescență despre iubire, despre arta care înalță spiritul sau îl poate ucide. Se vorbește despre importanța timpului și despre curajul necesar pentru a face față necunoscutului și rolul vulnerabilității și al riscului în construirea încrederii.

Filmul este în limba engleză, cu subtitrare în limba română.

Marina Abramović: „[…] Călătoria vine la pachet cu vulnerabilitatea. Vulnerabilitatea este foarte importantă. Trebuie, de fapt, să te expui publicului în toate felurile posibile, nu numai sinele tău de super-erou, dar și partea de care îți este rușine. Sentimentele tale, contradicțiile tale. […] Și, în momentul în care faci asta, creezi cu adevărat, de fapt, o relație de încredere cu spectatorul. Pentru că și ei sînt la fel, sînt ca tine.”

Marina Abramović este o pionieră a artei performative. Încă de la începutul carierei sale, în Belgradul anilor 1970, ea a creat unele dintre cele mai importante lucrări timpurii ale acestei forme de artă. Marina Abramović pornește în căutarea transformării emoționale și spirituale prin explorarea propriilor sale limite fizice și mentale. Pentru artă, ea a rezistat durerii, epuizării și pericolului real al unor situații aproape limită.

Abramović a fost distinsă cu Leul de Aur ca cel mai bun artist la Bienala de la Veneția, în anul 1997. În 2010, a avut prima sa retrospectivă majoră din S.U.A., care a inclus un  performance de peste 700 de ore, sub titlul Artistul este prezent, la Muzeul de Artă Modernă din New York.

Marina Abramović a fondat Institutul Marina Abramovic (MAI), o platformă de idei care să genereze noi posibilități de colaborare între gînditorii din toate domeniile.

Cea mai recentă publicație a sa este Walk Through Walls: A Memoir, publicată de Crown Archetype, în 2016. Retrospectiva ei The Cleaner s-a deschis la Moderna Museet din Stockholm, în februarie 2017, și fost expusă în alte șapte locații europene de prestigiu, turneul încheindu-se la Museum of Contemporary Art, din Belgrad, Serbia, în 2019.

Pentru 2021, Marina Abramović are în pregătire expoziția individuală After Life, la Royal Academy, devenind prima femeie artistă din istoria de peste 250 de ani a instituției care ocupă întregul spațiu al galeriei cu operele sale.

M. Abramović: „Dar acum cred că… chiar trebuie să ne gîndim la dragoste necondiționată. Trebuie să ne elevăm propriul sine la nivelul acestei idei, și-anume că dragostea necondiționată este, de fapt, forma corectă de dragoste.

 

Seria video Conversații despre încredere conține cinci episoade în care autori de best-seller-uri internaționale, jurnaliști de reputație mondială multi-premiați, profesioniști, lideri de afaceri și artiști-reper vorbesc despre încredere și alte teme fierbinți ale lumii în care trăim. Episoadele sînt publicate în secțiunea Conversații a platformei Raiffeisen Art Proiect, timp de cinci săptămîni, în perioada 3 februarie – 3 aprilie 2021, în fiecare zi de miercuri.

Fiecare episod din serie prilejuiește o întîlnire cu gînditori globali de top, care au vorbit în cadrul Festivalului Unfinished (a 5-a ediție, 27 septembrie – 4 octombrie 2020):

  • 3 februarie - 3 martie 2021: Jerry Michalski - Încrederea este calea de urmat (Trust is the Way Forward)
  • 10 februarie - 10 martie 2021: Adam Davidson și Christina Asquith - Vechea încredere. Lipsa de încredere. Noua încredere (Old Trust. No Trust. New Trust)
  • 17 februarie - 17 martie 2021: Steven Van Groningen și Cosmin Vladimirescu - Banking – afacerea bazată pe încredere (Banking – the Business of Trust)
  • 3 martie - 24 martie 2021: Anand Giridharadas și Priya Parker - Conversație pe o bancă (The Conversation Bench)
  • 3 martie - 3 aprilie 2021: Marina Abramović în dialog cu Cristian Movilă și Capucine Gros – Cel mai greu e să nu faci nimic (The Hardest Thing To Do Is Nothing)

Toate cele cinci conversații despre încredere sînt preluate din Festivalul Unfinished 2020, care a fost susținut de Raiffeisen Bank România. Ajuns la cea de-a 5-a ediție, Festivalul UNFINISHED depășește granițele unui eveniment clasic care își propune să acopere - atît geografic, cît și cognitiv - golurile dintre oameni, dintre generații și dintre practici. Festivalul celebrează curiozitatea ca fiind cea mai importantă valoare comună în căutarea schimbării.