Ultimii meşteri din Spanţov

15 septembrie 2014
Ultimii meşteri din Spanţov jpeg

Trei tinere din satul Spanţov, judeţul Călăraşi, au pus pe picioare, cu sprijinul Fundaţiei PACT, un proiect prin care promovează tradiţiile locale ale romilor rudari din localitate, menit să-i ajute pe aceştia să trăiască din meseria pe care au moştenit-o din generaţie în generaţie.

O bucată de lemn care spune o poveste doar celor ce ştiu s-o asculte, o daltă şi multă măiestrie. Cu aceste „ingrediente“, după cîteva ore de meşteşugit iese o lingură tocmai bună de învîrtit mămăliga în ceaun şi care se păstrează cîteva generaţii.

Oameni muncitori, cu frică de Dumnezeu, modeşti şi primitori, romii rudari din Spanţov îşi pun imediat sufletul pe tavă, atunci cînd îi întrebi despre meşteşugul care i-a consacrat. „Noi eram bine văzuţi pe timpuri. Ne vindeam marfa din sat în sat, plecam cu căruţele şi făceam turul Călăraşiului. Linguri, copăi, boluri, furculiţe, mese şi scăunele cu trei picioare, cam tot ce are nevoie omul în bătătură. Acum, aproape nimeni nu ne mai caută“, spune Ion Gheorghe (84 de ani), cel mai bătrîn membru al comunităţii de romi rudari din Spanţov.

Meşter de la 11 ani, Tataia, aşa cum îi spun toţi, începe să depene amintiri sub un măr încărcat de fructe din curtea casei. Acolo este şi atelierul de lucru. În jur, se văd numai aşchii, unelte şi o buturugă. Bătrînul priveşte în gol şi, cu ochii în lacrimi, vorbeşte despre pasiunea care i-a pus stăpînire pe suflet la vîrsta de 11 ani. „Eram copil şi cu astea am trăit. Şi tata, şi bunicul meştereau lemnul. M-a prins şi pe mine microbul şi de atunci n-am mai lăsat barda din mînă. Cel mai important obiect pe care l-am făcut a fost un război de ţesut. Aveam 45 de ani. În timp, tradiţia s-a tot pierdut. Tinerii nu mai păreau interesaţi de această meserie şi aşa am ajuns azi să mai lucrăm în lemn doar cinci oameni aici, în Spanţov“, povesteşte Ion Gheorghe.

Colacul de salvare

Pentru ca această tradiţie să nu se piardă, trei tinere din comunitate au luat iniţiativa şi s-au gîndit să transforme într-o afacere lingurile de lemn, mesele şi scăunelele pe care le făceau meşterii din comunitatea lor. Acesta a fost începutul unui proiect la care Estera Anghel, Emilia Ion, Cristina Costea se apucaseră să lucreze de mai bine de trei ani. Şi au arătat că se poate: în 2010, cele trei tinere au înfiinţat Asociaţia „Împreună pentru viitor“, în Spanţov, cu susţinerea Fundaţiei PACT. „Practic, Fundaţia ne-a descoperit pe noi şi ne-a ajutat să ne dezvoltăm proiectul“, spune Estera Anghel, absolventă a Facultăţii de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene.

Estera este o tînără inimoasă, în vîrstă de 26 de ani, care pune binele comunităţii din care provine mai presus de interesul său. „Lupt, şi nu e vorbă goală, pentru educaţia copiilor noştri, pentru a-i convinge să meargă în continuare la şcoală şi pentru dezvoltarea comunităţii de romi. Mă bucur că acest proiect a stîrnit interesul tinerilor, am reuşit să reînviem tradiţia şi s-o ducem mai departe. Să nu ne fie ruşine cu ceea ce sîntem. Vrem să inspirăm tinerii din Spanţov să lucreze împreună şi să-şi schimbe comunitatea“, este de părere Estera. Primele proiecte implementate de Asociaţia „Împreună pentru viitor“, cu spijinul celor de la Fundaţia PACT, au fost cîteva campanii de susţinere a membrilor foarte săraci ai comunităţii, după care a fost construit un loc de joacă pentru copii.

Pe parcurs, au strîns alături de ele 20 de tineri voluntari harnici şi dornici să înveţe să se descurce singuri în viaţă. Rebeca Banu, elevă în clasa a X-a la Liceul „Nicolae Bălcescu“ din Olteniţa, munceşte cot la cot cu membrii Asociaţiei. Este primul voluntar care a înţeles că înseamnă enorm să dăruieşti fără să aştepţi ceva la schimb. „M-am gîndit că-mi prinde bine pe viitor să capăt experienţă, să lucrez cu oamenii şi să învăţ lucru noi. E o adevărată provocare să ştii că poţi pune umărul ca să se mişte ceva în comunitatea în care trăieşti“, spune adolescenta

Punte între generaţii

Astfel, alături de consultanţii fundaţiei PACT şi cei 20 de voluntari, Estera, Emilia şi Cristina au gîndit proiectul „Meşterii din Spanţov“, prin care bătrînii să-i înveţe pe tinerii din comunitate vechiul meşteşug, în aşa fel încît obiectele create de ei să se apropie de nevoile oamenilor din oraşe. „Ne adaptăm cerinţelor şi încercăm să ne facem meseria cît mai bine“, spune cel mai bătrîn dintre meşteri. Meşterii bătrîni spun că, totuşi, cea mai mare realizare este faptul că ei înşişi şi-au schimbat atitudinea şi încep să privească încrezători spre viitor. „Am reînviat adevărata artă prin acest proiect. Eu eram reţinut şi priveam cu ruşine acest meşteşug pe care societatea nu pune preţ“, spune unul dintre meşterii lingurari din judeţul Călăraşi.
Anul trecut, Estera, Emilia şi Cristina, cu spirijinul Irinei Pop, manager de proiecte la Fundaţia PACT, şi-au înscris proiectul „Meşterii din Spanţov“ în competiţia „Idei în Ţara lui Andrei“, susţinută de OMV Petrom. Proiectul lor a fost premiat cu 12.947 de euro. Suma primită i-a ajutat pe meşteri timp de trei luni să-şi procure materie primă şi unelte care se mai găsesc prin magazine. Au realizat 300 de linguri cu care au participat, în iunie 2014, la Street Delivery, alături de trei designeri, încercînd să valorifice obiectele tradiţionale. „Încercăm să intrăm pe piaţă, să găsim clienţi pentru obiectele lucrate manual şi facem demersuri pentru a putea participa la tîrguri şi expoziţii. E mai greu începutul, dar avem convingerea că vom reuşi“, spune Estera Anghel.

O gură de oxigen Promovarea obiectelor din lemn de plop netratat înseamnă pentru comunitatea sărăcă din inima Bărăganului o gură de oxigen, oamenii avînd şansa să-şi cîştige existenţa redînd, totodată, comunităţii valorile locale. „Acum, de cînd am cîştigat această finanţare, sîntem văzuţi altfel, am început să vindem obiecte şi ne-am dat seama că lucrul ăsta ne reprezintă. Este ceea ce ştim noi să facem mai bine. Arată identitatea noastră şi scoate în relief neamul de romi rudari“, arată Gheorghe Costea (46 de ani), în timp ce se mîndreşte cu obiectele care îi ies din mîini. Povesteşte, iar mîinile nu-i stau locului. Cu dalta în mînă şi cu un sfredel mai retuşează un platou. Doi dintre copiii săi, dornici să prindă meserie de la părintele lor, vin cînd şi cînd şi trag cu ochiul.

„Mi-ar plăcea să facă şi ei asta, să fie pricepuţi şi să nu uite din ce neam vin, să ducă tradiţia mai departe. Pentru că la noi aşa e. Meşteşugul se duce mai departe din tată în fiu. Doar prin muncă putem să impunem respect. Pe de altă parte, din meseria asta nu se poate trăi. Astea sînt vremurile...“, încheie bărbatul dezamăgit.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Nu suntem egali în fața bolilor: care sunt românii care nu vor plăti suprataxă pe concediu medical
Politicienii și-au făcut calculele și au decis că nu suntem egali în fața bolilor. Mai exact, PSD și PNL lucrează la o ordonanță de urgență prin care încearcă să elimine supraimpozitarea concediilor medicale doar în cazul anumitor pacienți
image
„Lâna de aur”, cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca aurul
Firul de Vicuña, recoltat o dată la doi sau trei ani în cantități limitate, se distinge ca fiind cel mai rar și scump fir din lume. Cu o grosime de 12 microni, comparabilă cu cea a aurului, este comercializat la gramaj, se vinde la prețuri exorbitante și presupune un proces de producție meticulos.
image
Decizie radicală pentru „Tesla de Cluj”. „Dacă ziceam că e produsă în Elveția, clienții ar fi sărit s-o cumpere cu 450.000 de euro”
Echipa proiectului a luat o decizie importantă: va regândi „Tesla de Cluj” într-o variantă mult mai ieftină. „Probabil că dacă ziceam că mașina este produsă în Elveția, clienții ar fi sărit să o cumpere cu 450.000 de euro”, susține Florin Dehelean, unul dintre investitori

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.