„Simt nevoia acută să scriu muzică” - interviu cu HIROMI

27 octombrie 2012
„Simt nevoia acută să scriu muzică”   interviu cu HIROMI jpeg

Twin Arts în parteneriat cu Ambasada Japoniei la Bucureşti prezintă: Hiromi: The Trio Project featuring Anthony Jackson & Simon Phillips. Aflat în premieră la Bucureşti, grupul va concerta sîmbătă, 10 noiembrie, ora 21.00, la Sala Radio.


Eşti născută în Japonia, dar trăieşti la New York. Cît de importantă a fost această schimbare de culturi în cazul tău?

Genul acesta de experienţă este întotdeauna foarte interesantă, fiindcă reuşeşti să cunoşti şi să înţelegi alte culturi, mult diferite faţă de cea din care provii. Ca om, ai o mulţime de lucruri de învăţat din asta. Şi pentru mine a fost exact la fel.

Cum se face că în muzica ta nu se simte nici o influenţă majoră a culturii tradiţionale japoneze? Este un fenomen similar romanelor scrise de Haruki Murakami, în care nu găseşti nici urmă de gheişe, samurai sau ceremonii ale ceaiului…

Nu ştiu cum se face. Nu mi-am renegat niciodată, în nici un fel, originea japoneză. Îmi iubesc ţara, dar n-am încercat niciodată să fiu japoneză în mod artificial. Sînt japoneză pur şi simplu, iar asta va fi o stare de fapt care mă va însoţi tot timpul. Poate nu în mod evident, dar aşa va fi.

Care este povestea din spatele celui mai recent album al tău, Move, abia lansat în Europa? E acolo vreo metaforă a existenţei tale artistice între realitate şi fantezie?

Mi-am dorit mult să scriu muzică despre cum trece timpul într-o singură zi. Începînd cu soneria ceasului deşteptător, apoi aerul rece al dimineţii, mersul la muncă, o ploaie neaşteptată, evadarea zilnică din realitate, ieşitul cu prietenii, pînă la bătaia care anunţă miezul nopţii şi implicit finalul zilei. Acesta este Move!

Cum este să cînţi alături de doi dintre cei mai speciali muzicieni de pe planetă, Anthony Jackson şi Simon Phillips? Cum sînt ei, de fapt?

Anthony este un muzician minunat şi atît de melodic! Îmi place enorm să improvizez linii melodice alături de el, mă inspiră mult. Simon este şi el un maestru al improvizaţiei, iar sunetul tobelor lui este foarte special şi frumos. Cu ei alături mă simt de parcă aş fi stăpîna unui iaht de lux, pe puntea căruia pot să cînt cînd vreau şi ce vreau.

Este pianul solo un altfel de animal? Mai ales în comparaţie cu formula de trio, care ţi-e atît de dragă.

A cînta la pian solo înseamnă o relaţie directă, unu-la-unu, doar eu şi pianul. E o formulă care aduce cu ea foarte multă libertate, dar şi extrem de multe responsabilităţi, de vreme ce totul depinde numai de mine. Dar îmi place foarte mult această provocare. Formula de trio este altceva, este ca şi cum ai juca fotbal; trebuie să ştii cînd să pasezi, pe cine să pui în situaţia de a înscrie. Cîteodată eşti jucător de atac, alteori eşti mijlocaş sau apărător, dar rezultatul este mereu un meci excelent alături de echipa ta, ori mie-mi place la nebunie munca asta colectivă.

Se pare că faci parte din grupul restrîns al celor care iubesc la fel toate cele 88 de clape ale pianului.

Într-adevăr, toate merită să fie băgate în seamă! Iubesc toate nuanţele şi culorile sonore pe care ţi le oferă claviatura, indiferent despre ce zonă a acesteia e vorba. Pentru mine, cîntatul la pian este o încercare continuă de a înţelege instrumentul, pentru a putea extrage din el întregul potenţial muzical. An de an, reuşesc să înţeleg mai mult, dar e, probabil, un fenomen care va continua întreaga mea viaţă.

Să scrii muzică este la fel de plăcut ca interpretarea ei?

Bineînţeles! Am început să compun pe la şase ani, pentru mine este un act de intimitate cu mine însămi, ca şi cum aş ţine un jurnal cu propriile experienţe. De fiecare dată cînd sentimentele mele, oricare ar fi ele, suferă modificări, simt nevoia acută să scriu muzică.

Care este albumul tău preferat de pian solo şi de ce?

Horowitz in Moscow [albumul pianistului american, înregistrat în 1986 şi editat pe CD în 1988 – n. mea C.T.]. Mă emoţionează de fiecare dată atît de mult, încît ochii mi se umplu de lacrimi.

Este Hiromi, cea de astăzi, mult schimbată faţă de debutul de acum aproape 10 ani?

Mintea şi viaţa mea sînt într-o schimbare perpetuă, ce are loc zi de zi. Experienţele diverse şi ideile noi sînt cele care vor face ca aventura mea în muzică să continue atîta timp cît voi trăi.

Visezi vreodată muzică în timp ce dormi?

Sigur că da!

interviu realizat de Cătălin Toader cu sprijinul Audioconcept.

Foto: Sakiko Nomura

Alte articole despre Hiromi în Dilema veche aici şi aici.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.