Congelarea alimentelor reprezintă cel mai bun mod de păstrare pe termen lung a alimentelor, iar tot mai multe persoane aleg să investească în aparate frigorifice cu capacitate mare astfel încît să poată beneficia de posibilitatea de a congela cantități mari de alimente, făcîndu-și astfel provizii pe termen lung.

Ei bine, dat fiind mai ales prețul pe care un congelator îl are, în raport cu numărul generos de avantaje pe care le oferă, cu siguranță achiziționarea unui astfel de aparat este o idee excelentă. Totuși, înainte de a-ți face provizii de alimente folosindu-te de metoda congelării, trebuie să ai în vedere anumite reguli astfel încît produsele congelate să fie bine păstrate în timp, fără a-și pierde gustul, prospețimea sau nutrienții.

Despre aceste reguli vom vorbi în rîndurile următoare. Astfel, dacă îți dorești să descoperi cît mai multe lucruri despre congelarea alimentelor, atunci te afli la locul potrivit.

De ce să optezi pentru acest mod de păstrare a alimentelor

Dacă te întrebi de ce ar trebui să ai în vedere păstrarea alimentelor folosindu-te de tehnologia unui aparat frigorific, îți prezentăm cîteva motive bine întemeiate:

  • Produsele congelate își păstrează excelent atît calitatea cît și textura;
  • Produsele congelate pot fi foarte ușor de folosit la gătit, necesitînd doar simpla decongelare;
  • Nu vei face risipă, deoarece alimentele congelate se păstrează pe termen îndelungat în condiții optime;
  • Te poți bucura de anumite fructe și legume indiferent de perioada anului, nu doar în sezonul lor.

Alimentele trebuie congelate doar atunci cînd sînt foarte proaspete

Este foarte important să știi cînd să congelezi alimentele pentru a te bucura de proprietățile lor chiar și după mult timp de la congelare. Momentul ideal de congelare a alimentelor este acela în care alimentele prezintă condițiile optime de calitate și prospețime. Mai exact, congelarea fructelor și legumelor se recomandă doar atunci cînd acestea sînt foarte bine coapte.

De asemenea, înainte de a introduce alimentele la congelat, asigură-te că le-ai spălat bine și totodată că au fost sortate.

                        

Nu poți congela chiar orice tip de aliment

Chiar dacă ai un congelator care îți pune la dispoziție o capacitate generoasă, asta nu înseamnă că ar trebui să congelezi chiar orice aliment. Poți face asta cu succes în cazul fructelor, legumelor, cărnii, lactatelor și chiar a mîncărurilor gătite, însă există cîteva produse alimentare care nu se pretează pentru congelare.

Nu vei putea congela maioneza, fructele și legumele cu un conținut ridicat de apă, cartofii gătiți, lapte, smîntînă, iaurt și nici sucuri acidulate.

Nu poți congela alimentele fierbinți

La fel ca și în cazul depozitării alimentelor la frigider, nu este recomandată nici introducerea la congelator a mîncărurilor fierbinți. Dacă vei ignora acest sfat, temperatura din congelator va crește, iar astfel există riscurile ca anumite alimente să se dezghețe, ceea ce va duce la compromiterea calității acestora.

Așteaptă ca mîncarea să ajungă la temperatura camerei, iar abia mai apoi o poți congela. Totuși, poți grăbi răcirea alimentelor proaspăt gătite, introducînd vasul în apă rece.

Împachetează corect alimentele și folosește etichete

Pentru ca alimentele depozitate la congelator să fie păstrate în condiții cît mai bune, este important ca acestea să fie corect ambalate. În acest sens, poți folosi pungi de plastic cu sistem de închidere special concepute pentru congelator, caserole din plastic, recipiente din aluminiu sau chiar anumite recipiente din sticlă.

Apoi, pentru a le putea găsi cu ușurință atunci cînd ai nevoie de ele, poți folosi etichete precum și un marker, iar astfel vei ști ce anume conține fiecare pungă.

Acestea sînt, așadar, cîteva dintre cele mai importante sfaturi de care trebui să ții cont atunci cînd congelezi anumite alimente. Pune-le în practică și sigur le vei găsi ca fiind foarte utile. Iar dacă ai nevoie de un congelator performant cu ajutorul căruia să congelezi cantități mari de alimente în condiții ideale, atunci ar trebui să ai în vedere oferta de pe Demax.ro.