Pat Metheny în concert

Codrin COMAN
27 septembrie 2011
Pat Metheny în concert jpeg

Nimic nu trăda la pletele gonflate şi jeanşii întinşi, prezentînd mai degrabă pe membrul unei trupe de commercial rock, cum erau la modă pe atunci, că tînărul din fotografie era de fapt un muzician de jazz, şi încă dintre foarte puţinii care se pot gîndi la contribuţii de stil şi limbaje, la reinventarea genului chiar! Ca să fim drepţi, „ingenuul” Pat Metheny de pe plicul LP-ului As Falls Wichita... nici nu mai visa, în `81, ci împlinise deja cinci ani de cînd suna aparte, inconfundabil pe din ce în ce mai multe planuri, după ce încă debutul discografic consemnase, la el, şi afirmarea unei personalităţi creatoare. Acolo, la ECM Records şi-a început Pat Metheny aventura, înăuntrul unui proiect de emancipare a jazzului de sub tradiţia afroamericană a improvizaţiei ca scop în sine, pentru un jazz care să rămînă el însuşi fără a mai tăgădui primatul formei şi melodiei în esenţa muzicii. Chiar dacă de la un moment dat el şi producătorul Manfred Eicher n-au mai înţeles la fel termenii acestui crez şi s-au despărţit, jazzul de pe Watercolors, New Chautauqua, American Garage, Offramp şi First Circle, cu armoniile sale luxuriante, cusute de zborul cîte unui cînt, va continua să se descopere, să-şi cunoască posibilităţile. Se dovedea, nu era să fie un jazz de şcoală (Şcoala de la München, ca să zicem aşa), ci o paradigmă singulară pînă la urmă, adunată într-o călătorie solitară de la ECM la Nonesuch, cu staţii la Geffen şi Warner, dar pe care o auzi între ţărmul scandinav şi Rocky Mountains, între melancolia gravă şi contemplaţia exaltată, sufletul mai potolindu-şi ardoarea pe pajiştile dimineţilor ori chiar pe la Rio, de unde bea apă vie şi unde nimic nu-i reţine pura bucurie de a trăi.

Uşurinţa nestingherită & infinita nuanţare

„Pat Metheny în concert” pe 25 octombrie la Sala Palatului (împreună cu basistul Larry Grenadier şi cu toboşarul Bill Stewart) înseamnă evenimentul numărul unu din calendarul jazzistic de la noi, culmea fiind că nu doar pentru stagiunea 2011, căci e puţin probabil ca vreunul din oaspeţii de pînă acum, aşijderea corifeu mult aşteptat şi pînă în `89 ascultat numai de pe piaţa neagră, să încarce balanţa cu argumente peste ce pune Pat Metheny în joc. Istoria lui strînge tot aportul care conferă excelenţa, însă mai există acolo nişte constanţe ale suişului şi căutării, o anumită panoramare în ideea de a explora, din care poţi să deduci ceva în plus: aura suveranităţii. Faţă de celelalte domenii muzicale, excelenţa în jazz e mai pretenţioasă; artistul trebuie să performeze la vîrf cam toate condiţiile de care are nevoie sunetul de pe scenă ori din studio, pentru a răsuna efectiv. Să fie, adică, şi compozitor inspirat (vorbind de arta modernă, se va aştepta de la el mai mult decît să izvodească frumos într-o sintaxă, fiindcă inclusiv acest limbaj, forma se cuvine să fie invenţia sa), şi virtuoz dăruit şi perfecţionat, pînă şi – lucru de care nu ne dăm seama întotdeauna – un proiectant de instrumente, care îşi schiţează pe planşetă lira ideală şi i-o dă lutierului s-o construiască. Cît priveşte prima condiţie, Metheny a dezvoltat nu mai puţin de trei limbaje: sunetul generic al Pat Metheny Group – densa alcătuire instrumentală în care îşi găseşte vehiculul un curcubeu de trăiri din ambianţa naturii (acele lucruri care ne vin în minte sau la care ne fuge imaginaţia, ascultînd) – apoi metricile în care se instalează chitaristul atunci cînd cîntă solo, în dialog sau trio, iar în al treilea rînd soluţiile simfonice cu care a extins muzicalitatea Group-ului, cel mai bine redate pe celebrul album Secret Story, la a cărui vrajă a sucombat nu numai publicul de jazz, atunci în `92.

Despre digitaţia lui Pat Metheny pe frîiele instrumentului ar fi aproape o prostie să mai discutăm: şi ascultătorii care cred în alte feluri de a fi ale jazzului i-au recunoscut întotdeauna uşurinţa nestingherită şi infinita nuanţare. Dar să subliniem, tot ca semnalment al unui mare maestru, că zvîcnirea şi galopul acestor dexterităţi sînt animate pînă la debordare şi incandescenţă de sîngele acelei simţiri ritmice şi a culorilor timbrale de unde încep, irevocabil, definiţia şi specificul jazzului. Pe Song X, cînd şi-a încercat puterile cu Ornette Coleman, împăratul neîncoronat al spontaneităţii, Metheny a erupt în paroxismul free al acestuia, parcă pentru a se vedea că mai repede face el nervurile şi întorsăturile unui as din descendenţa lui Charlie „Bird” Parker şi Miles Davis , decît să-i concureze celălalt arhitectonica şi bogăţia ei expresivă!

Mai departe, dacă este adevărat că, în jazz, autentic este ca Apollo şi Hermes să se suprapună, deci ca mînuitorul lirei să fie totuna cu acela care a conceput-o, atunci iată că şi aici chitaristul nostru este un reper, în rînd cu un Eberhard Weber şi un Anouar Brahem, cu toţi eroii muzicii care n-au găsit în panoplii arme pe măsura lor, trebuind să-şi născocească singuri un organon capabil să le transmită efluviile. Pat se poate lăuda cu neverosimila Pikasso guitar, instrumentul cu 42 de coarde şi trei gîturi, mai flamboiant ca arhi-lăutele baroce. O orgă în familia chitarelor (sau o „Cathedral in a Suitcase”, cum se intitulează una din piesele de pe Secret Story). Să mai notăm şi marca timbrală a lui Metheny, care inundă pasajele improvizate: notoriul „Six-string electric”, despre care n-ai zice că provine din rezonanţa unei chitare, ci din electronica arbitrară a sintetizatorului. De parcă n-ar fi destul, a mai venit şi stupefiantul Orchestrion de anul trecut (album pe care îl va cînta în concertul de la Sala Palatului), în care autorul, evoluînd cu obstinaţie (nu şi cu ostentaţie?) de unul singur, reuşeşte totuşi să totalizeze un cosmos larg-orchestral. Va să zică nu avem doar... toate cordofoanele din lume, pe care nici n-ar fi cine ştie ce mirare să le îmblînzească un chitarist expansiv; mai gravitează în puterea lui un noian de percuţii şi claviaturi, unele iarăşi personalizate! E ca şi cum muzicianul ultraexigent cu sine, atent să nu-i scape niciunul din examenele „universalităţii”, şi-a dat seama că şi traversarea interpretativă prin mediul instrumentelor – această capacitate – ar putea fi o conotaţie a termenului.

Relaţia dintre stil şi evocare, transparenţa formei către conţinutul de imagini, sentimente şi înţelesuri (din interiorul cărora am făcut deja nişte corelări) au fost categorisite în fel şi chip. S-a vorbit ba de un „impresionism”, ba de „peisagism”, iar senzaţia de peregrinare prin părţi de lume cînd încîntătoare, cînd adumbrite şi neliniştind i-a determinat pe unii să se gîndească la echivalentul muzical al unui road movie. De multe ori compozitorii nu se regăsesc în concluziile criticilor, cum însă Metheny şi-a pus din start pe coperţi poze cu copaci, drumuri de seară şi cîmpuri pieptănate de vînt, cum şi denumirile discurilor şi pieselor ţin adesea de acelaşi registru, e limpede că în acest caz muzicianul poate fi mulţumit de consonanţa ascultătorilor săi. Pe de altă parte, faptul că atmosfera „Metheny” trimite la prisma impresionistă este un indiciu către precizarea mult comentatului diferend estetic dintre Pat şi ECM-ul lui Manfred Eicher. În sensul că reacţia artistică la poezia împrejurimilor, înaintea aceloraşi realităţi care îi mişcă şi pe Jan Garbarek şi François Couturier, nu este la Metheny una reflectată, care să caute să se dumirească metafizic şi simbolic, raliind filosofii, stihuri şi mituri. Se rămîne în stadiul de trăire pur şi simplu, împlinită fără alte întrebări: receptivitatea pură şi pasiunea ce caracterizează impresionismul, pe cînd cealaltă conspectare muzicală a orizonturilor se mişcă exact invers („expresionist”, acesta e cuvîntul).

Altfel, în ordinea mijloacelor şi la modul general, Pat Metheny nu a părăsit încadrarea fusion a foştilor colegi de catalog, unde a perseverat asupra surselor latino-americane, ce-i drept, dar şi-a probat şi o acuitate pentru Orient, în special folclorul cambodgian. Mai semnificative însă în raport cu anvergura şi altitudinea personajului sînt siguranţa şi forţa cu care s-a putut angaja în muzica nouă. A interpretat Electric Counterpoint-ul lui Steve Reich, o operă-model de aplicare a minimalismului la trăsăturile chitarei, a cărei textură mozaicată şi insolită este greu de lecturat. Fără să uite o clipă că este el însuşi creator, i s-a părut firesc să continue cu o reconstrucţie minimalistă a jazzului, turnînd primul profil în 2005, albumul The Way Up. Una peste alta, pesemne că acesta ar fi Atuul lui Pat Metheny: înnoirea fără astîmpăr, reconsiderarea urmărită, cîteodată, parcă maladiv – devoţiunea pentru Panta rhei! Cînd suie pe scenă sau înregistrează, preeminenţii generaţiei sale, ceilalţi pe care şi anii mulţi de experienţă ne îndreptăţesc să-i socotim titani, îşi lustruiesc pattern-urile şi procedeele definitivate de mult. Numai Pat, poate şi ca să se convingă că nu a îmbătrînit, încă face şi desface...

Codrin Coman este doctor în filozofie. Ultima carte publicată: Harmonia Mundi. O încercare în esenţa muzicii, Editura Grinta, 2009.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Cel mai crud torționar, Nicolae Moromete: „Porc mincinos. În Republica noastră populară, pentru «nimic» nu se capătă mai mult de zece ani!“
Pe unde a trecut, torționarul Nicolae Moromete a semănat teroare, fie că a fost la Aiud, Jilava sau Vacăreşti. Neavând niciun fel de studii, el a fost subiectul unor situații de-a dreptul hilare.
image
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
În ultimii ani, în marile orașe ale României au fost amenajate foarte multe locații dedicate practicării sportului în aer liber. De cele mai multe ori este vorba despre terenuri de fotbal.
image
Admis cu 10 la Automatică. Ionuț Mihăilescu din Caracal a fost singurul decar din 3.500 candidați. A lucrat cot la cot cu bunica exerciții și probleme
Un elev de clasa a XII-a din județul Olt este deja admis la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Politehnicii București, cu media 10. Bunica sa a jucat un rol determinant.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.