Vineri, 27 noiembrie, între orele 17,30 și 02,00, la Teatrul Excelsior are loc a doua ediție a evenimentului Noaptea Teatrului Tînăr, susţinută de Ideo Ideis, împreună cu platforma culturală BRD – Scena 9. Doar în această seară, special gîndită pentru publicul tînăr, prestigiosul actor Marcel Iureș, președinte de onoare al festivalului Ideo Ideis și Ana Maria Guran, protagonista filmului fenomen Lumea e a mea vor împărți scena teatrului cu trei trupe de liceu din toată țara.

Noaptea Teatrului Tînăr aduce laolaltă trei spectacole montate și jucate de adolescenți din Baia Mare, Brașov și București, alese din repertoriul de anul acesta de la Ideo Ideis, un spectacol profesionist gîndit special pentru ei, discuții cu actori din diferite generații – de la Ana Maria Guran, adolescentă, la Marcel Iureș, unul dintre cei mai mari actori ai scenei românești, ateliere de teatru interactive, cît și un moment de improvizație muzicală. Noaptea Teatrului Tînăr stă sub semnul dialogului între generații și a nevoii de a inspira publicul larg și a-i stîrni imaginația. Pe parcursul a mai mult de 8 ore, adolescenții din București vor avea ocazia de a simți pe pielea lor energia unui festival, de a descoperi că teatrul nu este o artă învechită sau elitistă, care nu îi reprezintă și, mai ales, că arta îi poate ajuta să-și viseze și să-și împlinească potențialul.

Programul Nopții Teatrului Tînăr

18:00-21,00
The history boys. Poveşti cu parfum de liceu (Teatrul Excelsior, Bucureşti)

Un spectacol de teatru profesionist care a cucerit cei peste 500 de adolescenți de la Ideo Ideis, despre viața pe coridoarele liceului, unde stilul de viaţă nonconformist şi indolent al elevilor din clasa de istorie este pus în pericol de ambiţiile directorului. Şcoala este un „cîmp de bătălie” al ideilor diferite despre viaţă şi educaţie într-o comedie spumoasă cu multe accente emoționante.

21,30-22,20
Pisica Verde (Trupa Amprente, Braşov)

Piesa vorbeşte despre 6 adolescenţi ce trăiesc într-un mic oraş muncitoresc și a căror viaţă se duce între şcoală, casă şi clubul în care îşi petrec nopţile. Trăind într-un mediu din care părinții lipsesc, își fac realitatea mai suportabilă prin refugierea în propria lume paralelă.

23,10-00,00
Inspir ş-expir (Trupa Par Ris, Baia Mare) - scenariu colectiv după Operele complete ale lui William Shakespeare (pe scurt) de Adam Long, Daniel Singer și Jess Borgeson

Timon din Atena, Nevestele vesele din Windsor, Regele Lear, Richard al III-lea, Furtuna sau Neguțătorul din Veneția pot fi subiecte pentru buletinul de știri de la ora 19, Romeo și Julieta - un spectacol de circ cu clowni, Vrăjitoarele din Macbeth - rock staruri, iar Lady Macbeth - divă ce-și cîntă nebunia pe musical, Titus Andronicus - un ideal Chef Français, Othello – o trupă de hip hop underground, Hamlet poate fi Hamleta, o fată ce-și face veacul prin Denmark Dubstep Club și unde Dj-ul este ucigașul tatălui ei, iar meșterii din Visul unei nopți de vară, niște sufletiști ce joacă ,,pe această mare scenă de nebuni”.

01,15-02,00
Almost. Maine (Trupa As, Bucureşti) -  prezentat și în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, 2016.

Nimic nu e ceea ce pare în miticul și indepărtatul oraș Almost din Maine într-o noapte fără lună, senină și rece din mijlocul iernii. În timp ce luminile din nord plutesc pe cerul plin de stele, cetățenii din Almost se îndrăgostesc și se „dezîndrăgostesc” în cele mai neașteptate și, de cele mai multe ori, amuzante moduri. Genunchii se învinețesc. Inimile se rup. Dar vînătăile se vindecă și se refac – aproape – în acest minunat vis de iarnă.

22,20-22,50
Masterclass Marcel Iureș

Marcel Iureș nu necesită prezentare. Marele actor, distins de două ori cu titlul Cel mai bun actor de teatru din România, președinte de onoare al festivalului Ideo Ideis și președinte al Fundaţiei Cultural Artistice Teatrul ACT, prima scenă independentă de teatru din România, va fi prezent pe scena Teatrului Excelsior pentru un dialog relaxat cu noua generație prezentă la Noaptea Teatrului Tînăr.

00,00-00,30
Seara povestitorilor cu Ana Maria Guran

Ana Maria Guran este din Cîmpina și avea 17 ani cînd regizorul Nicolae Constantin Tănase a descoperit-o la Alexandria, la Ideo Ideis și a chemat-o la castingul pentru debutul lui în lungmetraj, „Lumea e a mea”. Filmul, care a intrat recent în cinemauri, a cîștigat Premiul de debut la Zilele Filmului Românesc la TIFF 2015, mențiunea specială a juriului în competiția East of the West a Festivalului de la Karlovy Vary, Cottbus Discovery Award în cadrul Festivalului Internațional de Film Est-European de la Cottbus (Germania) și Trofeul Anonimul International Independent Film Festival. Considerată de critici o „revelație” în acest film, Ana Maria este acum studentă în anul II la UNATC.

Atelierele de teatru tînăr sînt exerciții de improvizație testate de trainerii Ideo Ideis, de încercat în pauzele dintre spectacole. Momentul de improvizație muzicală este propus de Asociația Kalelarga: Raluca Stratulat, doctor în muzică și practician în muzică clasică, Alexei Țurcan, fondator, interpret și compozitor în trupele Travka și Tomma Alistar și colaborator cu Alexandrina Live Band și Bogdan Gugu, clarinetist cu mare experiență. Toți trei se regăsesc și în cadrul proiectului de muzică electronică Tomma Alistar.

Despre Noaptea Teatrului Tînăr

În fiecare zi în viața unui artist tînăr se naște un vis, un proiect imaginar menit să contribuie la dezvoltarea sau chiar reinventarea artei, astfel încît să ne ajute pe noi, ceilalți, să înțelegem imperfecțiunile lumii în care trăim și să ne facă să ne bucurăm de frumos. În fiecare zi, într-o altă parte, un alt vis moare uitat, neîntreținut, părăsit, lăsînd în urma lui mereu aceeași întrebare: „Cum ar fi fost dacă…?

Platforma culturala BRD Scena 9 își propune să fie acel spațiu în care tinerii artiști visează, explorează, se exprimă, învață, creează, produc valoare, un spațiu al dialogului care își propune să creeze punți între educație și cultură. Ne dorim să reunim toate aceste idei sub forma unui HotSpot cultural cu inputuri din artele spectacolului, poezie, emoție, dar și din tehnologie ; un loc plin de energie, în care artiștii își exprimă visurile cu speranța că, într-o bună zi, unele dintre ele vor prinde formă, cîteva vor rămîne în memoria colectivă și, poate, unul va reuși să schimbe arta și lumea, așa cum o știm noi.

Noaptea Teatrului Tînăr face parte din această inițiativă și este un concept special creat pentru tinerii bucureșteni ca o replică la scara unei nopți a Festivalului Ideo Ideis, cu scopul de a le oferi acces liber la cultură, dar și de a le deschide sau de a le alimenta apetitul pentru artă și tot ce poate aduce ea în viețile lor.

Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.

Foto: A. Bulboacă