Miercuri, 29 noiembrie, la ora 19, se redeschide Future Museum, galeria de artă a Centrului Ceh, cu expoziţia „Allegro Molto Lento – b”, semnată de João Tabarra și Andrei Ujică – o instalaţie care combină imaginea şi sunetul într-o formă care traduce natura şi istoria. 

Instalaţia creată de João Tabarra deconstruiește şi reinterpretează filmele lui Andrei Ujică Videograme dintr-o revoluţie (1992), Out of the Present (1995) și Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu (2010), oferind o perspectivă nouă asupra narativităţii acestora. 

În mijlocul sălii, sînt proiectate trei fragmente din Out of the Present, marcînd partea expoziţiei care ilustrează natura. Din cele patru colţuri ale sălii, reverberează istoria, prin fragmente audio selectate din filmele lui Ujică. Ceea ce se aude este subtitrat și proiectat pe un ecran negru.

Contextul oferă un indiciu asupra măreţiei atemporale a naturii şi a efemerității timpului istoric. De asemenea, expoziţia ne arată cum opera unui artist poate fi privită atît ca un întreg, cît şi ca o structură demontabilă, care poate fi realcătuită în multiple feluri pentru a da naştere unei opere noi.

João Tabarra, autorul instalaţiei, vorbeşte despre procesul de creaţie după cum urmează:

„La începutul lui 2017, Andrei Ujică mi-a propus să lucrez la o instalaţie pe baza filmelor sale. Am acceptat imediat, chiar dacă am fost luat prin surprindere. M-am afundat în filmele Out of the Present, Videograme dintr-o revoluţie şi Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu, analizînd imaginile, montajul, sunetele, ritmul şi, îndrăznesc să spun, importanţa istorică a acestor lucrări.

Am creat instalația «Allegro Molto Lento – b», folosind  imagini din Out of the Present, pe care le-am împărțit în trei proiecţii, prezentate arbitrar, pentru a reproduce distanţa şi perspectiva din care a fost conceput filmul lui Ujică, anume că natura va fi mereu deasupra istoriei.”

Joao Tabarra (Lisabona, 1966) a studiat fotografia și a început prin a expune regulat la finalul anilor '80, avînd un parcurs complex, care include participarea la expoziții naționale și internaționale, atît individuale, cît și colective. În prezent, este profesor la departamentul Moving Image in the Media, al Universității pentru Artă și Design HFG Karlsruhe din Germania.

Andrei Ujică (Timișoara, 1951), cunoscut în România mai întîi ca scriitor, a studiat literatură în Timișoara, București și Heidelberg. În 1981, a emigrat în Germania. În exil, și-a început cariera de regizor, întîlnirea cu Harun Farocki fiind cauza accidentală în acest sens. Primul său film, Videograme dintr-o revoluție (1992), a fost inclus de revista Cahiers du Cinéma în Top 10 cele mai subversive filme din istoria cinematografului. Ujică a continuat să creeze cinema sintactic, așa cum îl numește, realizînd Out of the Present (1995) și Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu (2010).

Obiectivele programului din 2017 al Future Museum sînt de a readuce în prim-plan vocile artiștilor români care au luat calea exilului, fie că a fost vorba de un exil de doar cîțiva ani, fie de unul de lîngă durată. Programul a început în mai 2017 cu expoziția solo a lui Ovidiu Anton, a continuat în vară cu Anetta Mona Chișa și Lucia Tkáčová, iar acum, în prag de iarnă, se încheie cu această colaborare între artistul João Tabarra și regizorul de film Andrei Ujică.

Expoziția are loc în perioada 29 noiembrie 2017 - 23 februarie 2018.