Moromeții 2 s-a lansat oficial în cinematografele din întreaga țară vineri, 16 noiembrie, și a adus după primul weekend peste 52.000 de spectatori în sălile din peste 50 de orașe. Cel mai așteptat film al anului devine astfel și cel mai mare succes de casă românesc din ultimii 25 de ani, pînă acum un număr total de 70.878 de spectatori urmărind filmul.

Pelicula Moromeții 2 se află pe locul 2 în clasamentul box office-ului românesc de weekend, cu încasări de 1.014.189 de lei. Pe primul loc se află filmul de aventuri Animale Fantastice: Crimele lui Grindelwald cu încasări de 1.953.460 de lei și 84.084 spectatori, a cărui premieră a fost în același weekend, iar pe locul al treilea se poziționează biopicul Bohemian Rhapsody, cu 864.116 de lei și 38.890 de spectatori.

„E o surpriză plăcută și, cred eu, binemeritată. Priza extraordinară a filmului la public încununează eforturile unei echipe care a lucrat cu multă dedicare la acest proiect. Încă din 29 octombrie, de cînd am pornit prin țară cu echipa pentru proiecțiile de gală, am descoperit un public entuziast, nerăbdător și sper ca acest interes să se mențină. În multiplexuri, gazdele noastre din varii orașe ne-au spus că niciun film românesc nu a mai generat o așa nebunie - proiecții în avanpremiera sold-out, oameni care sună să își rezerve bilete pentru weekend, cereri peste cereri. Moromeții 2 a devenit un fenomen, un film care trebuie văzut de cît mai mulți români, indiferent de vîrstă”, a declarat producătorul Tudor Giurgiu.

Cifrele primului weekend de la lansare poziționează filmul în vîrful succeselor de casă românești din ultimele decenii, reușind să strîngă în săli un număr de două ori mai mare de spectatori decît Octav (27.221 spectatori), Două Lozuri (27.182 spectatori), #Selfie69 (25.121 spectatori) sau Aferim! (20.039 spectatori), aflate pînă acum în fruntea clasamentului.

Avanpremierele și proiecțiile speciale organizate de echipa filmului în cadrul turneului de promovare, demarat de Transilvania Film la finalul lunii octombrie, au strîns aproape 18.000 de spectatori în cele 27 de orașe în care au avut loc. Majoritatea proiecțiilor din caravană au rulat cu casa închisă, filmul și echipa fiind întîmpinați cu aplauze și entuziasm de fiecare dată.

„Eu nu am mai trăit așa ceva niciodată în viață, sînt greu de descris în cuvinte experiența și  emoțiile trăite la fiecare întîlnire cu publicul și sînt profund recunoscător pentru tot acest val de apreciere și iubire”, a declarat și regizorul Stere Gulea.

Proiecțiile speciale Moromeții 2, în prezența echipei sau organizate în spații alternative de cinema, vor continua pînă în prima săptămînă a lunii decembrie.

Moromeții 2 continuă povestea familiei lui Ilie Moromete (Horațiu Mălăele), din satul din Cîmpia Dunării, și-l are în prim-plan pe mezinul Niculae (Iosif Paștina). Anii 1945-1946 îl găsesc pe Ilie Moromete îmbătrînit, dar încă în putere. Între el și cea de-a doua soție, Catrina (Dana Dogaru), tensiunile continuă, în timp ce Niculae este pus la încercare de promisiunile lumii noi, în care totul e posibil dacă te înregimentezi.

În prima săptămînă de proiecții filmul va putea fi văzut în peste 50 de orașe, în 88 de săli de cinema. Cei care încă nu au ajuns la cinema pot consulta programul complet aici.

Foto: Vlad Cioplea