Mirajul gazului de şist

23 septembrie 2012
Încă o mie de miliarde jpeg

În fiecare an, spre sfîrşitul verii, se pune aceeaşi întrebare în mai multe ţări europene: cea a preţului gazului pentru încălzire şi electricitate în timpul iernii. Şi 2012 nu este o excepţie. Dar de data aceasta, Bruxelles este cel care a deschis ostilităţile, mai ales pentru a determina dacă Gazprom abuzează de poziţia sa dominantă pe piaţa gazului din Europa de Est. Gigantul rus al gazului furnizează de asemenea 25% din gazul Europei de Vest. Unele ţări, precum Finlanda, Slovacia sau ţările baltice sînt dependente 100%.

De fiecare dată, urgenţa unei politici energetice europene se impune în centrul atenţiei, alături de cea de a găsi surse alternative de aprovizionare. În acest context, ispita de a explora rezervele aşa-zise neconvenţionale de hidrocarburi devine din ce în ce mai puternică. Printre acestea se numără gazul de şist, ale cărui rezerve în Europa, concentrate mai ales în Franţa şi Polonia, sînt estimate la 14 000 de miliarde de metri cubi adică "destul pentru a satisface cererea de gaze a statelor europene timp de aproape 30 ani fără a cumpăra deloc de la ruşi",

.

Această ispită devine irezistibilă atunci cînd vedem cum, datorită gazului de şist, Statele Unite ale Americii au ajuns să se lipsească în zece ani de importul de gaz (88% din consumul intern este de origine naţională, 58% din producţia lor provine din gazul de şist) şi cum

Deci nu este o întîmplare faptul că foraje de explorare se desfăşoară în Austria, Franţa (deşi preşedintele François Hollande

), Germania, Polonia, Olanda, Suedia şi Marea Britanie.

Problema este că fracturarea hidraulică, tehnica obişnuită de explorare şi de extragere a gazului de şist, cere multă energie şi este, pentru moment, foarte poluantă. Iată de ce pe lîngă Franţa, şi Bulgaria, România şi Republica Cehă

.

În faţa acestei întrebări, instituţiile europene au adoptat o atitudine oarecum schizofrenică, datorată în parte proporţiilor uriaşe ale intereselor în joc şi influenţei nu mai puţin importante a reprezentanţilor acestor interese la Bruxelles.

La începutul lunii septembrie,

, în care afirmă că :

1. Gazele "neconvenţionale" ar putea reprezenta pînă la 60% din consumul din Europa

2. Riscurile pentru mediu şi daunele generate de extragere sînt ridicate

3. În consecinţă, gazul de şist nu poate fi extras decît într-un cadru de reglementare foarte strict, chiar dacă Comisia nu consideră că ar fi nevoie de noi reguli.

Pe 18 septembrie,

 în care afirmă că UE nu ar trebui să se intervină în politicile energetice naţionale, că exploatarea gazului de şist va reduce dependenţa energetică a Europei şi că va reduce între 29 şi 41% din emisiile de CO2 faţă de cărbune. În ziua următoare, Comisia pentru Mediu a aprobat un proiect de rezoluţie care prevede înăsprirea normelor în materie de protecţie a mediului şi a sănătăţii, precum şi în materie de responsabilitate a industriei pentru eventuale daune.

Dar o eventuală goană după gazul de şist nu este chiar compatibilă cu obiectivele de mediu pe care şi le-a impus UE: reducerea emisiilor cu 20% faţă de 1990, şi producţia a 20% din energie din surse regenerabile – dintre care gazul desigur nu face parte – pînă în 2020, un procentaj care va creşte cu timpul. Ca şi celelalte hidrocarburi, gazul de şist nu este o energie de viitor pe termen mediu şi lung. Exploatarea acestuia s-ar face în detrimentul dezvoltării energiilor regenerabile, care nu sînt economic rentabile şi politic interesante decît în contextul unei pieţe ale energiei tensionate.

Dacă adăugăm la acestea ieşirea progresivă a mai multor ţări din sectorul nuclear, ecuaţia unei producţii de energie constante, cu o variabilă a energiei regenerabile în creştere şi cu cea a emisiilor de CO2 şi a dependenţei de ţări străine în scădere, apare din ce în ce mai greu de rezolvat. Şi este din ce în ce mai greu de a rezista ispitei de a amîna pe "un moment mai oportun" revoluţia energetică care este totuşi indispensabilă.

Gian Paolo Accardo  este un jurnalist italo-olandez născut la Bruxelles în 1969. A lucrat ca redactor la Internazionale şi Courrier international şi a fost corespondent pentru agenţia de presă italiană Apcom. Este redactor şef adjunct al presseurop.eu.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Cel mai crud torționar, Nicolae Moromete: „Porc mincinos. În Republica noastră populară, pentru «nimic» nu se capătă mai mult de zece ani!“
Pe unde a trecut, torționarul Nicolae Moromete a semănat teroare, fie că a fost la Aiud, Jilava sau Vacăreşti. Neavând niciun fel de studii, el a fost subiectul unor situații de-a dreptul hilare.
image
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
În ultimii ani, în marile orașe ale României au fost amenajate foarte multe locații dedicate practicării sportului în aer liber. De cele mai multe ori este vorba despre terenuri de fotbal.
image
Admis cu 10 la Automatică. Ionuț Mihăilescu din Caracal a fost singurul decar din 3.500 candidați. A lucrat cot la cot cu bunica exerciții și probleme
Un elev de clasa a XII-a din județul Olt este deja admis la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Politehnicii București, cu media 10. Bunica sa a jucat un rol determinant.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.