Întîlnire cu Gellu Naum pe scena din Cluj

Gruia DRAGOMIR
17 octombrie 2011
Întîlnire cu Gellu Naum pe scena din Cluj  jpeg

În weekend-ul 7 - 9 octombrie, clujenii și-au putut da întîlnire cu suprarealismul pe scena Teatrului Național din Cluj. Dar nu doar clujenii, pentru că un festival intitulat Întîlnirile Internaționale Gellu Naum a reprezentat o invitație deschisă pentru toți cei care au o afinitate sau o „prietenie” pentru Gellu Naum. Evenimentul, aflat la prima ediție (dedicată lui Gellu Naum), a strans invitați din toată țara, dar și din afară – personalități care l-au cunoscut sau chiar au lucrat cu Gellu Naum, sau spectatori pasionați de personalitatea şi opera lui. Întîlnirile au gravitat în jurul a trei piese de teatru: Zenobia, Florența sînt eu și Insula. În jurul acestor piese s-au desfășurat și lansări de carte (printre care Gellu Naum, Opere - vol. 1, Poezii și Apolodor în limba engleză), o expoziție foto cu Gellu Naum și Jules Perahim, proiecția video a piesei Exact în același timp (de Gellu Naum, în regia lui Mihai Măniuțiu) pentru care sala mare s-a transformat în sală de cinema sau o „conferință-recital” despre suprarealism și Gellu Naum, ținută de Ion Pop și Simona Popescu.

Cel mai neinspirat moment al Întîlnirilor s-a dovedit chiar piesa care a deschis evenimentul - Zenobia, o adaptare după romanul cu același nume, în regia Monei Marian. Transformarea romanului în piesă de teatru s-a dovedit nereușită. Personajele păreau luate din cu totul alte piese, pașoptiste poate, pline de patetism, puse să joace un text suprarealist ale cărui subtilități au fost complet ignorate. Gellu Naum a fost reprezentat în ipostaza de narator bătrîn (Cornel Răileanu), pedant și melancolic, dar și în ipostaza tînără (Cristian Rigman), leșinat și patetic. Impresia cu care ne-a lăsat a fost de punere în scenă a unui rezumat pe înțelesul tuturor al romanului lui Gellu Naum.

Din fericire, au urmat două piese excepționale. Florența sînt eu, piesă scrisă la patru mîini de Gellu Naum și Jules Perahim, a fost pusă în scenă de Alexandru Dabija, într-un decor gîndit foarte bine de Dragoș Buhagiar. Actorii de pe scenă au fost, în mare, aceiași din prima noapte și am fost uimiți să descoperim că și în a treia noapte tot ei au urcat pe scenă - un adevărat maraton ce merită aplauze. Avînd în vedere că este vorba de o piesă de teatru suprerealistă, este destul de greu să povestești ce s-a întîmplat, Simona Popescu spunea și ea că „să povestești o piesă de Gellu Naum e ultimul lucru la care trebuie să te gîndești". Începînd cu un Dante, alintat și Danteluță de către iubita sa, ce-și declamă dragostea pentru Beatrice plimbîndu-se în pijamale (dar păstrand laurii pe căciulița de noapte) printre femei care spală rufe, Florența sînt eu s-a dovedit o piesă care vrea să dea jos de pe piedestal anumite valori. Anti-fixații, convenții, eroism, patriotism și iubiri patetice, dar mai ales anti-teatru. Din aceste motive este și o piesă despre criza de identitate. Totul devine deopotrivă hilar și kafkian cînd personajele ajung să jongleze cu identitatea „poetului național și revoluționar” Cezar Bolliac aka Boli, și cînd se pune chiar de un proces mai absurd ca Procesul. Menționam la început decorurile foarte reușite, poate ar trebui să și enumerăm cîteva: o cortină imensă formată din cămăși, o ușă rotativă pînă în tavan și cu vitralii ce-i reprezintă pe primii păcătoși ai dragostei: Adam și Eva, dar și sala de cinema adusă pe scenă, pe ale cărei scaune actorii devin spectatori și comentează jocul celorlalte personaje (de asemenea, ca lucrurile să se încurce și mai mult, ascunși printre rîndurile de scaune de pe scenă, au fost și Ada Milea și Alexandru Dabija). Savuros este cuvîntul care rezumă cel mai bine spectacolul. O piesă care merită inclusă pe lista de must see, dacă ajungeți prin Cluj. Și dacă tot sîntem la capitolul acesta, ar fi bine să treceți pe listă și spectacolul-concert Insula de Ada Milea.

Dacă piesa care a deschis întîlnirile a făcut-o cu stîngul, Insula a ridicat în picioare întreaga Sală Mare a Teatrului din Cluj și s-a aplaudat pînă s-a revenit la bis (mai rar, așa lucru la o piesă de teatru). Nu mi-au plăcut niciodată musicalurile, dar cel făcut de Ada Milea după piesa lui Gellu Naum a fost de-a dreptul genial. Actorii din Zenobia și Florența sînt eu au arătat că știu și să cînte. Cu Ada Milea în rolul de regizor dirijor-la-chitară, fiecare actor a cîntat bucăți de punk, hip hop, jazz, blues, rock sau pop, cu replicile din piesă pe post de „versuri suprarealiste”. Acțiunea este cîntată în jurul personajului Robinson Crusoe, naufragiat pe o insula pustie, care, de fapt, nu este deloc pustie. Tot felul de personaje fantastice par să-l bîntuie pe Robinson – pirați, beduini, sirene care cîntă la acordeon, canibali educați etc. Toți par să fie mai mult sau mai puțin înrudiți, ca într-o telenovelă absurdă, în care oricine poate să-ți fie tată, mamă, amantă sau copil din flori. S-a rîs mai ceva ca la o comedie de Caragiale, iar în sală s-au aflat și foarte mulți copii, chiar dacă concertul-spectacol este și nu este pentru copii.

Întîlnirile de la Cluj au fost reușite și pentru simplul fapt că ne-au adus aminte că Gellu Naum a fost și dramaturg, unul foarte bun, apreciat la nivel internațional. 

Foto: Nicu Cherciu

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.