Inscripţiile de pe ziduri - noi modalităţi de exprimare a mentalităţii

Ana RACHELEANU
18 martie 2013
Inscripţiile de pe ziduri   noi modalităţi de exprimare a mentalităţii jpeg

De cele mai multe ori, scrierile, graffiti-urile sau diferitele simboluri de pe zidurile clădirilor au un impact asupra celor care le văd. Acestea reprezintă vocea unei minorităţi de oameni şi sunt semnale de alarmă, venite în urma unor evenimente sociale. Minoritatea are obiceiul de a se opune majorităţii şi efectului acesteia, tocmai prin aceste tipuri de manifestaţii. 

Mesajele afişate pe zidurile din centrul vechi al Clujului variază de la cele cu tentă politică, ce vizează problemele interne, la cele care se petrec pe plan internaţional şi de la cele scrise în limba română, la cele scrise în limba engleză.

    

În prim plan se află problematica socială, care îmbracă o formă a politicului şi reiese dintr-un prim mesaj care mi-a atras atenţia. Sintagma „Învăţaţi, învăţaţi, învăţaţi!”  îi aparţine lui Lenin, dar poza îl reprezintă pe Stalin. În dreapta întîlnim semnat Karl Marx. Observăm astfel, alăturarea simbolică a celor 3 personalităţi, Marx, Stalin şi Lenin, într-un termen compus, marxism-leninism-stalinism. Se poate vorbi, în acest context, despre cele trei teorii politice: marxism, stalinism, leninism şi despre legătura ideologică ce există între ele. 

Mesajul acesta apare ca o reacţie a rezultatelor dezastruase de la bacalaureat, din ultimii ani, care s-au mediatizat atît de mult. Acest mesaj reprezintă o conştientizare a problemei şi chiar o soluţie. De asemenea, învăţatul nu este doar o soluţie pentru rezultate mai bune la bac, ci şi un răspuns către toate problemele, căci, odată cu învăţătura, ni se sporesc şi şansele de a ne apropia cît mai mult de rezultatul dorit.

O temă socială cu iz naţionalist este reprezentată de mesajul "Basarabia – Pămînt românesc" subliniat de figura lui Mihai Eminescu, poate cel mai grăitor simbol al naţiunii române. Acest mesaj se referă la identitatea naţională, pe care o împărtăşim cu fraţii noştri de peste Prut. Este sugerată astfel dorinţa nesatisfăcută de unire a Moldovei cu ţara-mamă.

Pe zidurile din Piaţa Muzeului îşi face loc o problematicǎ locală. După cum se poate vedea din fotografi, mesajul Vă ascult, domnule Norris", îl are drept simbol pe Andrei Marga, director al Institutului Cultural Român, fost rector al Univeristăţii „Babeş-Bolyai”, pînă anul trecut, fost ministru al Educaţiei, timp de 3 ani, şi fost ministru de Externe, în anul 2012. Acesta a fost acuzat în repetate rînduri că a colaborat cu fosta poliţie secretă, lucru pe care Marga l-a negat cu vehemenţă, argumentînd că este victima unor atacuri politice. Personajul este ironizat în mod clar (îl ascultă pe Chuck Norris), datorită acuzaţiei de colaborare cu Securitatea.

Un alt mesaj interesant, „lupta de plasă”, însoţit de simbolul unei mîini care ţine o scoşă de plastic, duce cu gîndul la mita electorală, ce a marcat mai toate campaniile electorale de la un timp încoace. „Lupta de plasă” mai poate semnifica şi lupta în campaniile electorale, care se măsoară în ulei, zahăr şi făină. „Lupta de plasă” trimite, de asemenea, la lupta de clasă, fiind, de ce nu, o minimalizare a ei. Ironia sorţii ar fi că lupta de clasă a ajuns „lupta de plasă”. Se trage acelaşi semnal alarmant în legătură cu degradarea politică şi implicit umană, care a dus la stagnarea pe scara evoluţiei.

Luînd în discuţie acum şi mesajele scrise în limba engleză, am descoperit unul reprezentativ, redat mai sus, care se întîlneşte mai des decît toate celelalte. Kony este un film de scurt metraj, realizat de Invisible Children, Inc şi are ca scop oprirea grupării de rebeli, L.R.A. (Lord's Resistance Army), din Uganda, condusă de Joseph Kony, un criminal de război. Acesta răpea copii, transformîndu-i în soldaţi, pentru gruparea sa de rebeli şi îi obliga să fie martori la fapte de agresiune deosebit de grave. Acest mesaj este mai mult o susţinere simbolică pentru cauza filmului, Kony, 2012, care s-a răspîndit în mod viral, devenind un fenomen social internaţional. Povestea gravitează în jurului unui copil din Uganda, Jacob, care reuşeşte să fugă de rebeli, însă este martor la uciderea singurului său frate. Acest film are ca unic scop oprirea lui Joseph Kony, declarat cel mai periculos criminal din lume. Îndemnul desprins este unul singur: „Stop Kony!”.

În plus, este o dovadă că probleme internaţionale, atît de îndepărtate, îşi găsesc reacţia, susţinerea şi rezolvarea prin intermediul internetului, chiar şi în perimetrul ţării noastre, precum şi că un astfel de fenomen capătă proporţii uriaşe în spaţiul virtual.

Un alt mesaj este chiar o lozincă: „Afară cu F.M.I  din ţară !” Clar şi scurt, fără a lăsa loc de interpretări ori confuzii. Mesajul de solidarizare vine în sprijinul organizaţiei „Noua Dreaptă” din Timişoara, care protestează impotriva „ocupǎrii”  României de cǎtre UE şi F.M.I şi susţine că acestea două au pus un jug politic şi financiar pe umerii României. De asemenea, această grupare este împotriva guvernării USL.

Pencilul cu Roşia Montana face parte dintr-o campanie mult mai amplă – „Salvaţi Roşia Montana”, care militează împotriva deschiderii celei mai mari mine din Europa şi luptă pentru protejarea naturii şi conservarea patrimoniului naţional. Multitudinea de mesaje, care sînt construite pe diverse teme, atinge, deci, şi sfera de interes a ecologiştilor. Acest îndemn vizual se alătură unora asemănătoare, despre care am aflat din diverse medii de informare, internet şi televiziune, avînd drept scop cîştigarea cît mai multor persoane de partea acestei cauze nobile şi informarea cu privire la problemele României.

În concluzie, mesajele acestea sînt simbolice, însă cîntăresc în importanţă. Ele necesită o atenţie sporită din partea potenţialului privitor şi reflectă într-adevăr o mentalitate, o formǎ de protest a unei mase mici de oameni în legǎturǎ cu anumite probleme. Consider că cel mai important lucru care reiese din acest tip de manifestare este însăşi conştientizarea unor probleme, într-un mod inedit. Totodată, este o reacţie, o revoltă vizuală a unor tineri, exprimată, de cele mai multe ori, sub formă de satiră, pe seama unor decizii nemulţumitoare.

Ana RACHELEANU este studentă la jurnalism în Cluj

Foto: Ana RACHELEANU           

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și oameni VIDEO
Cinci cai ai Household Cavalry au rămas liberi în centrul Londrei după ce și-au aruncat călăreții militari în timpul exercițiului de miercuri dimineață, potrivit Daily Mail Online.
image
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult
Experții în longevitate avertizează asupra comportamentelor care provoacă „daune celulare”. Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, potrivit experților. Cheia este să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de câteva obiceiuri.
image
Amănuntul care l-a scăpat de nouă ani de puşcărie pe un şofer fără permis, care a ucis trei femei
Un şofer iresponsabil, care a comis un grav accident rutier în apropiere de oraşul Târgu Neamţ, a fost aspru condamnat în primă instanţă, dar magistraţii de la instanţa superioară au decis altceva.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.