Cea de-a 15-a ediție a Festivalului de Teatru Tînăr IDEO IDEIS se întîmplă în perioada 5 – 9 august, în 9 orașe din țară. Pe lîngă Alexandria, locul în care a luat naștere inițiativa, anul acesta se adaugă pe hartă București, Baia Mare, Botoșani, Buzău, Cîmpina, Roman, Sibiu și Timișoara.

Contextul neobișnuit al acestui an a lansat o provocare pentru organizatori care au fost motivați să găsească soluții inovative prin care experiența de învățare să rămînă autentică, în același timp prioritizînd siguranța și sănătatea participanților. Festivalul crede în educația făcută cu grijă și ia o formă nouă: anul acesta, tinerii din trupele de teatru și participanții individuali nu se vor mai întîlni cu toții la Alexandria, ci vor primi în orașele lor capsulele IDEO IDEIS - 9 echipe formate din 2 traineri și un mentor. În plus, în fiecare oraș va exista o mini-redacție, formată din adolescenți, care va documenta întîlnirea comunității lor cu festivalul.

Toate întîlnirile se vor întîmpla în aer liber, respectînd regulile de distanțare socială și tot setul de norme de protecție reglementat de autorități. În cazul în care contextul o va cere, organizatorii sînt pregătiți să mute activitățile în mediul online.

                                                Credit foto: Lavinia Cioacă

Peste 200 de adolescenți vor participa, în 4 din cele 5 zile de festival, la Atelierele de Teatru Tînăr și Atelierele de Măiestrie (dans sau film), coordonate de trainerii asignați fiecărui oraș, toți actori deja confirmați pe scena de teatru din România sau profesioniști consacrați în film și dans contemporan. Activitatea celor două tipuri de ateliere intensive are rolul de a dezvolta abilitățile creative ale participanților, într-un context complet de lucru și învățare.

În plus, adolescenții vor petrece 2 zile în compania unuia dintre cei 9 mentori ai festivalului. Împreună, vor lua parte la un schimb de know-how intergenerațional, în care prim-planul aparține artei și îndrumării într-un sens cultural mai larg. Adolescenții sînt inspirați de întîlnirile surprinzătoare cu oameni atît de cunoscuți în domeniile pe care ei le iubesc, reușind în același timp să păstreze o punte de dialog între generații care continuă să surprindă an de an.

„Particip deja de ani de zile la festivalul IDEO IDEIS. Lucrul care leagă cel mai bine experiențele de fiecare an este unul singur: nevoia tinerilor de a fi ascultați. Este trist faptul că nici pînă în ziua de azi nu lăsăm loc celor care se confruntă cu cea mai grea perioadă a vieții lor: adolescența. Dacă am putea să realizăm că această perioadă din viețile lor nu este doar cea mai grea, dar și cea mai hotărîtoare, probabil am putea lăsa pe mîna generațiilor viitoare responsabilitățile la care acum nu sîntem în stare să renunțăm.”, a declarat István Téglás, unul din mentorii de ediției 15 și trainer la IDEO IDEIS în ultimii ani.

                                                 Credit foto: Claudiu Popescu

Componența capsulelor IDEO IDEIS este următoarea: Alexandria - Raluca Zetu, Denis Bolborea, Vladimir Purdel, Mircea Postelnicu, Andreea Grămoșteanu și Cosmina Stratan; București - Ana Covalciuc, Nicolae Constantin Tănase și Dana Rogoz; Baia Mare - Sînziana Tarța, Daniel Dragomir și Pavel Bartoș; Botoșani - Alex Bogdan, Filip Stoica și István Téglás; Buzău - Gabi Costin, Vava Ștefănescu și Alex Papadopol; Cîmpina - Sorina Ștefănescu, Ioana Marchidan și Maria Obretin; Roman - Iulia Samson, Cristian Pascariu și Mirela Zeța; Sibiu - Sabina Brîndușe, Ruxandra Ghițescu și Tudor Chirilă; Timișoara - Mihai Prejban, Matei Lucaci Grunberg și Judith State.

Actorii Maria Obretin, István Téglás și Mirela Zeța sînt pentru prima oară anul acesta mentori la IDEO IDEIS, în timp ce Alexandru Papadopol și Pavel Bartoș sînt deja veterani, iar Tudor Chirilă, Dana Rogoz, Judith State, Cosmina Stratan și Andreea Grămoșteanu s-au alăturat anul trecut familiei de mentori a festivalului.

                                                   Credit foto: Claudiu Popescu

Tot anul acesta, departamentul de dezvoltare comunitară IDEO IDEIS, în parteneriat cu AIVImedia.hub și ASAP România, propune pentru ediția aniversară a Festivalului de Teatru Tînăr un program de jurnalism comunitar pentru adolescenți. Aproape 30 de tineri au fost selectați să facă parte din mini-redacțiile IDEO IDEIS care vor documenta povești din orașul lor la întîlnirea cu festivalul și vor redacta tradiționala gazetă COLAJ. Activitatea mini-redacțiilor va fi coordonată de Iulia Dromereschi, creatoarea conceptului media.hub – ea și alți traineri se vor asigura că adolescenții primesc recomandări și mentorat pe parcursul elaborării materialelor de documentare.

„Jurnalismul comunitar nu este neapărat o abordare răspîndită la noi, însă există. Și pentru că IDEO IDEIS a fost mereu un festival tînăr, odată cu asimilarea tot mai profundă a ideii de dezvoltare comunitară, integrarea conceptului media.hub a părut firească. Dezvoltarea comunitară pornește de la vizibilitate, de la integrarea vocilor membrilor săi în peisajul general. Asta încercăm să facem anul acesta la COLAJ: avem voci tinere din cele 9 orașe implicate, care spun din poveștile comunității, așa cum le înțeleg ei. Facem COLAJ comunitar, practic. Aducem oamenii mai aproape de oameni în interiorul comunității.”, a declarat Iulia Dromereschi.

Toate detaliile despre evenimentele speciale, precum și programul complet al festivalului vor fi publicate curînd.

                                                 Credit foto: Lavinia Cioacă

Ne puteți urmări pe:

www.ideoideis.ro | FB: ideoideis | Instagram: @ideoideis

Spot oficial: https://bit.ly/SpotIDEO15

                                                 Credit foto: Adi Bulboacă

IDEO IDEIS este un festival cultural pentru comunitate și, în același timp, un eveniment dedicat procesului de educație non-formală pentru tinerii liceeni din România. Structura festivalului este unică în peisajul festivalurilor de teatru din țară și are rolul de a-i ajuta pe participanți să-și îmbunătățească abilitățile de comunicare, să capete încredere în ei înșiși și să interacționeze cu tipuri de modele relevante pentru dezvoltarea lor personală și profesională.

IDEO IDEIS este un proiect organizat de Asociația T.E.T.A., cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale.

Proiect Cultural Co-Finanțat de Administrația Fondului Cultural Național

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sînt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Partener de tradiție: Primăria Alexandria

Parteneri: V7 Capital, ASAP, Fundația Dreptul la Educație

Cu sprijinul: Conciato, Aurelian Săndulescu, AIVI Media.Hub, Tzitzi Poc, Zaiafet, ON Institute, Ziua Mintzii, Funky Citizens, In a Relationship, Forum Apulum, Teatrul Tineretului.

Parteneri media: Rock FM, Adevărul, Dilema Veche, Historia, Radio România Cultural, IQAds, Scena 9, Școala 9, VICE, Observator Cultural, Ziarul Metropolis, Life.ro, Urban.ro

Partener monitorizare: Zelist