Peste 250 de adolescenți din 9 orașe s-au bucurat de 5 zile de experiență intensă de învățare prin teatru, film și dans

Cea de-a 15-a ediție a Festivalului de Teatru Tînăr IDEO IDEIS s-a desfășurat săptămîna trecută, între 5 și 9 august în Alexandria și încă 8 orașe de țară - București, Baia Mare, Botoșani, Buzău, Cîmpina, Roman, Sibiu, Timișoara, reușind să aducă la un loc peste 250 de adolescenți, peste 50 de artiști români și aproape 58000 de spectatori – în mediile offline și online.

IDEO IDEIS #15: https://bit.ly/IdeoIdeis15

 

                                                                    Foto: Bogdan Dincă

Organizat pentru prima dată exclusiv în aer liber și concomitent în 9 orașe, în condiții speciale de siguranță sporită, festivalul s-a desfășurat fără incidente, cu multă grijă și responsabilitate pentru sănătatea participanților și a fost îmbrățișat de adolescenți cu mult entuziasm și nerăbdare, experiența de învățare și dezvoltare prin teatru, dans și film propusă de IDEO IDEIS devenind mai necesară ca oricînd în contextul izolării impuse anul acesta de pandemie.

VIDEO: https://bit.ly/IDEO9orase

„Aveam nevoie de oameni care sa ne inspire și de o experiență care sa ne marcheze evoluția, în orice fel. IDEO #15 asta a făcut.”, „În orașul meu rareori avem ocazia să participăm la evenimente culturale centralizate, așadar IDEO a fost o rază de lumină și o oportunitate deosebită.”, „Am învățat să zîmbim cu ochii” sînt doar cîteva dintre gîndurile pe care membri trupelor de teatru tînăr le-au formulat la finalul festivalului. Acestea au găsit ecou și în concluziile trainerilor și mentorilor care i-au însoțit în aventura de 5 zile. „Mă bucur tare mult ca festivalul s-a putut ține, chiar și așa, în condiții cu totul speciale. Mi-era dor de energia adolescenților, de cheful lor de a se juca și de a se descoperi, fără teamă, sub ochii celorlalți.”, a declarat Dana Rogoz într-o postare pe o rețea de socializare, în timp de Tudor Chirilă a exprimat un mesaj plin de emoție: „De anul trecut, IDEO IDEIS mă face să înțeleg că sînt privilegiat că pot face meseria asta. Mă ajută să fiu mîndru că sînt Actor, în ciuda faptului că trăiesc într-o societate care este învățată să ne disprețuiască. Și mă învață că există tineri care se uită la această meserie cu o dragoste și un respect aproape mistice. Deci, există speranță.”.

                                                              Foto: Lavinia Cioacă

Emoție pură s-a regăsit și vineri 8 august în Alexandria, unde s-a jucat pentru prima oară, în aer liber, spectacolul comunitar „Biblioteca din Alexandria”, scris și regizat de Bogdan Georgescu. Cinci femei din Alexandria (Cristina Drăghici, actriță profesionistă, alături de alte patru actrițe amatoare din comunitate), în diferite momente ale vieții lor – de la 15 la 65 de ani, din diferite categorii sociale, au spus celor aproape de 200 de spectatori povestea unui oraș marginalizat, în care unii membri ai comunității și-au creat propriile inițiative de educație prin cultură, pe cînd alții s-ar putea să nu fi știut niciodată că a existat o bibliotecă din Alexandria.

                                                                  Foto: Lavinia Cioacă

Mai mult de 1000 de spectatori au participat la Cinemateca tîrzie la proiecțiile de film în aer liber organizate în fiecare seară pe platforma ANAF din Alexandria, în timp ce peste 100 de alexandrieni au ascultat dialogul dintre generații în cadrul masterclass-urilor moderate de Alex Ion, la care au fost invitați perechile părinte-copil formate de Magda Catone și Carol Ionescu, respectiv Radu Gabriel și Ana Radu, dialog transmis și LIVE. 

Festivalul a inaugurat anul acesta un podcast special, moderat de actorul Mircea Postelnicu, din care publicul a putut afla despre momente autentice din culisele celor 14 ediții de IDEO IDEIS. Mai mult de 11.000 de vizualizări au strîns online poveștile spuse de organizatori, membrii din echipa originală a festivalului, traineri, mentori și participanți ai edițiilor anterioare.

„Una dintre cele mai mari bucurii pe care anul acesta mi le-a oferit a fost faptul că s-a întîmplat a 15-a ediție IDEO IDEIS. Nu am simțit în niciun moment că festivalul se întîmplă în pofida a ceva, ci că se întîmplă pentru a veni în întîmpinarea unor nevoi pe care le-am împărtășit cu toții - participanți, traineri, mentori, echipă și voluntari - nevoia de a ne conecta, de a ne exprima și de a acționa, nevoia de a ne astîmpăra foamea acumulată în 5 luni de pandemie. Această ediție aniversară a canalizat mai abitir decît mi-aș fi putut dori esența festivalului și a fost o celebrare mai autentică și mai efervescentă decît în orice alt context în care am fi încercat să o provocăm. A semănat multă bucurie în fiecare loc prin care a trecut și a lăsat urmele trecerii sale.”, a declarat Oana Furdea, Directorul festivalului.

Picturile pe ziduri, realizate de Cristian Scutaru, Livi Po – Liviana Popa și Wanda Hutira, instalația de artă LYRATA semnată de Andrei Arion, precum și concertul itinerant al cvartetului de corzi Sonore, care a încîntat ascultătorii seară de seară în diverse locuri din oraș, au completat experiența IDEO IDEIS 2020, lăsînd pe străzile din Alexandria o declarație de speranță și o invitație la schimbare.

                                                                    Foto: Ștefan Adrian

Atelierele ART & PLAY au adus anul acesta la un loc, atît online cît și offline, peste 200 de oameni din Alexandria, din variate categorii de vîrstă și sociale. Printre cele mai populare ateliere de anul acesta s-au numărat cele de Dezvoltare personală - atelierul In a Relationship pentru adolescenți și atelierul de consiliere pentru părinți, precum și cele de Arte & meserii, în special atelierul de arte vizuale pentru copii, locurile disponibile epuizîndu-se rapid după deschiderea înscrierilor.

Cea de-a 16-a ediție IDEO IDEIS va reveni în 2021 pentru a onora feedback-ul participanților care văd în eveniment o manifestare necesară în comunitățile lor.

***

Ne puteți urmări pe:

Site IDEO IDEIS | FB: ideoideis | Instagram: @ideoideis

IDEO IDEIS #15: https://bit.ly/IdeoIdeis15

                                                              Foto: Lavinia Cioacă

IDEO IDEIS este un festival cultural pentru comunitate și, în același timp, un eveniment dedicat procesului de educație non-formală pentru tinerii liceeni din România. Structura festivalului este unică în peisajul festivalurilor de teatru din țară și are rolul de a-i ajuta pe participanți să-și îmbunătățească abilitățile de comunicare, să capete încredere în ei înșiși și să interacționeze cu tipuri de modele relevante pentru dezvoltarea lor personală și profesională.

***

IDEO IDEIS este un proiect organizat de Asociația T.E.T.A, cu sprijinul Ministerului Culturii.

Proiect Cultural Co-Finanțat de Administrația Fondului Cultural Național

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sînt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Partener de tradiție: Primăria Alexandria

Parteneri: V7 Capital, ASAP, Fundația Dreptul la Educație, BricoDepot, Aqua Carpatica

Cu sprijinul: Institutul Cultural Român, Conciato, UNATC, Aurelian Săndulescu, Eurocar, Medlife, AIVI Media.Hub, Poethree, Tzitzi Poc, Zaiafet, ON Institute, Ziua Mintzii, Funky Citizens, In a Relationship, Forum Apulum, Teatrul Tineretului, Roaba de Cultură, Rezidența BRD Scena9

Parteneri locali: Inspectoratul Județean Teleorman, Liceul Teoretic „Nikolas Lenau” Timișoara, Colegiul Național „Gheorghe Șincai” Baia Mare, Colegiul Naţional „AT Laurian” Botoşani, Primăria Municipiului Buzău, Casa de Cultură „Geo Bogza” Cîmpina, Colegiul „Octavian Goga” Sibiu, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” Sibiu, Primăria Municipiului Cîmpina, Consiliul Local Cîmpina, Festival Arată Artă, Mircea Anghel, Complex Dacia SRL, Centrul Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Teleorman, Asociația de prietenie Româno-Franceză ROMFRA Alexandria

Parteneri media: Rock FM, Adevărul, Dilema Veche, Historia, Radio România Cultural, IQAds, Scena 9, Școala 9, VICE, Observator Cultural, Ziarul Metropolis, LiterNet, Life.ro, Urban.ro

Partener monitorizare: Zelist

Credit foto Tudor Chirilă: Rareș Helici