Focus Queer Cinema - "Cobra woman"

Andra PETRESCU
4 februarie 2014
Focus Queer Cinema   "Cobra woman" jpeg

Miercuri, 5 februarie, ora 19, în sala de cinema UNATC are loc proiecţia filmului Cobra Woman, regizat de Robert Siodmak, în 1944. Discuția cu publicul va fi moderată de Andrei Luca și Andra Petrescu.

Începînd cu luna februarie, în fiecare seară de miercuri, în sala de cinema UNATC vor avea loc proiecții cu filme care ilustrează problemele abordate în dosarele revistei Film Menu.

Dosarul Film Menu #21 va fi dedicat cinema-ului queer, care chestionează granițele general acceptate social între sexe și celebrează diversitatea sexuală. Așadar, în următoarele şapte săptămîni vor fi proiectate filme care reflectă aspecte legate de tematica queer, iar acestea vor fi discutate aplicat, din unghiuri diverse, dar specifice.

***

Conceptul de camp se explică prin două practici convergente – una se referă la un tip de sensibilitate, iar cealaltă, la modul de interpretare a unor filme cu naraţiune clasică şi parti-pris patriarhal. Sensibilitatea camp se referă la o preferinţă pentru construcţii în care artificiul, excesul şi deci stilizarea subordonează conţinutul, formei, transformînd seriozitatea în frivolitate – o sărbătorire jovială şi afectuoasă a nefirescului (Susan Sontag urmăreşte evoluţia conceptului camp în artă în eseul „Notes on Camp”). Sontag, deşi scrie în lucrarea ei că preferinţa pentru camp este o pasiune gay, admite că nu este una fundamental gay. În ceea ce priveşte interpretarea din perspectiva queer, camp se referă la un proces subversiv de receptare a subiectului filmului – aparent, vehicul pentru normele sociale patriarhale – dar care porneşte, în primul rînd, de la spectator. Practic, ca mod de receptare, camp a fost folosit încă din perioada Hollywood-ului clasic drept instrument în deconstrucţia presupoziţiilor culturii predominant heterosexuale (Henry M. Benshoff – „Queer Images”) prin inserarea de către spectator a proiecţiilor sale. În timp ce Sontag vede însuşirea camp ca fiind intrinsecă obiectului, Richard Dyer („The Culture of Queer”) afirmă că este, mai degrabă, un mod de reacţie la ceea ce priveşti: ţine de perspectivă. Pentru Dyer, cea mai atrăgătoare însuşire a conceptului camp este felul în care demistifică aura ce înconjoară arta, regalitate şi masculinitatea, folosindu-se de artificiu şi stilizare – de fapt, prin citirea camp a unui film, scrie el, se demască ipocrizia construcţiei sociale, a normalităţii impuse, şi o pune la îndoială.

Fie că preferinţa pentru camp e sugerată prin construcţia filmului (sau oricărei alte arte), fie că e inserată de spectator în subiect, genurile care se bucură de denumirea camp sînt cele care şi-au însuşit un fel sau altul de exces şi stilizare sau nenaturaleţe: melodrama, musicalul, horror-ul, filmele de aventuri plasate în spaţii exotice şi alte filme de serie B. (De altfel, se speculează că în genuri precum melodrama şi musicalul, anumite insight-uri queer erau plasate de către realizatori, ei înşişi gay). Melodrama, de exemplu, poate fi camp nu doar prin excesele narative sau sentimentale, ci mai mai ales prin emfaza pe presiunea socială de a te conforma unor roluri prestabilite, în timp ce musicalul sau horror-ul redau o lume nenaturală – prin urmare, aceste genuri se sustrag convenţiilor sociale unanim acceptate.

Despre cele două surori gemene, una bună şi una rea, pe care le joacă Maria Montez în Cobra Woman, s-a scris (Bosley Crowther în 1944 pentru The New York Times) că le joacă la fel de prost. Despre cei care scriu că a fost cea mai proastă actriţă, Jack Smith scrie că pur şi simplu nu pot să vadă şi pierd elementele magice ale personalităţii sale. „The Perfect Filmic Appositeness of Maria Montez” este eseul lui Jack Smith în care nu doar că îşi declară admiraţia şi dragostea pentru regina camp-ului, dar identifică (chiar pasional) elementele care îi fac apariţia atît de plăcută. Şi Smith are dreptate, căci a porni o analiză a carierei Mariei Montez printr-o abordare a stilului (ei) de actorie, nu e decît o dovadă de conformism a celui care o face, e doar aplicarea unui instrument critic uzual. Pe de altă parte, a vedea simbioza dintre personalitatea flamboaiantă a Mariei Montez şi personajele ei, că şi le subordona – faptul că o făcea cu inocenţă încurajează adoptarea ei de către admiratorii camp-ului –, înseamnă a înţelege că rezultatul este profund progresist: sfidează normele sociale şi le depăşeşte.

Chiar dacă vedeta filmului este Maria Montez, în dublul ei rol de preoteasă malefică şi mireasă binefăcătoare/salvatoare, Cobra Woman e un deliciu camp complet. Acţiunea presupune o identitate uzurpată (moştenitoarea de drept a insulei este mireasa şi nu preoteasa) – demascarea înşelăciunii poate fi citită ca un substitut pentru societate –, caracterul de performance al ritualului efectuat de preoteasă (deci Maria Montez ca sora cea rea) – dublează ideea conform căreia comportamentul social este şi el tot o formă de interpretare –, iar locul fantastic în care se petrece acţiunea subliniează încă o trăsătură ce îndepărtează filmul de normalitatea restrictivă. Cobra Woman e o reverie fantastică, ce se petrece pe insula secretă a Cobrei, unde o fată cumsecade ajunge pentru a elibera populaţia de opresiune religioasă, iar la sfîrşit cîştigă băiatul – asta dacă cineva avea îndoieli în legătură cu progresismul Mariei Montez.

Cobra Woman

regia: Robert Siodmak
scenariu: Gene Lewis, Richard Brooks, Scott Darling
imagine: W. Howard Green, George Robinson
montaj: Charles Maynard
distribuţie: Maria Montez, Jon Hall, Sabu, Mary Nash

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Cel mai crud torționar, Nicolae Moromete: „Porc mincinos. În Republica noastră populară, pentru «nimic» nu se capătă mai mult de zece ani!“
Pe unde a trecut, torționarul Nicolae Moromete a semănat teroare, fie că a fost la Aiud, Jilava sau Vacăreşti. Neavând niciun fel de studii, el a fost subiectul unor situații de-a dreptul hilare.
image
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
În ultimii ani, în marile orașe ale României au fost amenajate foarte multe locații dedicate practicării sportului în aer liber. De cele mai multe ori este vorba despre terenuri de fotbal.
image
Admis cu 10 la Automatică. Ionuț Mihăilescu din Caracal a fost singurul decar din 3.500 candidați. A lucrat cot la cot cu bunica exerciții și probleme
Un elev de clasa a XII-a din județul Olt este deja admis la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Politehnicii București, cu media 10. Bunica sa a jucat un rol determinant.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.