FNT 2011 – sinteze şi paranteze (II)

9 noiembrie 2011
FNT 2011 – sinteze şi paranteze (II) jpeg

Cum ediţia din acest an a Festivalului Naţional de Teatru a pus pedala pe formule teatrale clasice, fie piese, estetici sau regizori, fie toate la un loc, au existat şi încercări, mai mult sau mai puţin reuşite, de lecturi noi pe texte consacrate. Cu alte cuvinte, viziuni contemporane asupra unor teme tradiţionale.

La Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu, Silviu Purcărete sterilizează D'ale carnavalului de lecturile stereotipe care i s-au suprapus pînă la contopire. Un TIR intră pe scenă, de fapt, dă cu spatele şi din el se revarsă de-a valma personaje şi recuzită. Căruţa cu paiaţe se „răstoarnă” la Opera Naţională, Miţe, Didine, Pamponi şi Crăcănei întind covoare persane uzate direct pe pămîntul denivelat, tocmai cît să se clatine madamele cocoţate pe tocuri cui. Convenţia e clară: teatrul „se face” pe loc (un personaj vine cu uşa de la frizerie în spate şi o propteşte în mijlocul scenei, despărţind spaţiile). Mahalaua se naşte sub ochii noştri, cu toată coloratura umană şi materială, cu „clase” sociale bine determinate (negustori, funcţionari, propritari, moftangii, papugii), în miros de odicoloane şi mititei, o atmosferă de bufonerie, plină de senzualitate de duzină şi umor involuntar, cu Mitici şi Ziţe care copiază caricatural stilul de viaţă al protipendadei şi amorurile fatale din romane. Miţa (Ofelia Popii) vine furibundă la Nae (Nicu Mihoc), nu atît pusă pe violenţă fizică, cît pe seducţie agresivă. Foloseşte stîngaci arma fatală a iubirii, amorul fizic. Poartă doar un corset dantelat pe sub haina de blană, aşa cum a văzut, probabil, în revistele franţuzeşti, dar la final, e aruncată în gunoiul pe care îl strîng măturătorii. În amor însă, chimia funcţionează periculos, Miţa şi Nae scot scîntei la propriu. Didinele sînt trei (Raluca Iani, Serenela Mureşan, Cristina Ragos), de fapt, una singură în trei versiuni pentru că, atunci cînd ea îşi face apariţia, lumea e suficient de „magnetizată” ca să vadă triplu. Bolovănosul Pampon (Constantin Chiriac) nu face niciodată „baie la cap” şi poartă permanent o căciulă de blană (s-a şi bronzat cu dungă). Crăcănel cel afectat (Adrian Matioc) s-a asortat cu amanta Miţa, au amîndoi haine de blană identice, diferă doar mărimea (pretext de încurcături). Nae Girimea îşi cultivă statutul de fante de mahala: se îmbracă elegant, are o combină muzicală liliputană (albă!) cu care îşi face intrarea, ca eroii romantici din filme, pe muzică (pe aria Casta Diva care serveşte ca fundal şi pentru bătaia fetelor şi face legătura cu replica lui Pampon: „parcă e din Norma”). Costumele de bal sînt delirante. Crăcănel e un imens iepure alb, pus la pămînt de ursul Pampon pe care îl urmăreşte furios şi în versiunea sa miniaturală (un copil costumat în ursuleţ). Catidantul (Liviu Pancu) poartă o rochie de mireasă cu umeri goi. Nebunia generală e susţinută de formaţia carnavalului, D'ale Band care, cu viori, saxofoane şi tobe, înşiră o romanţă de mahala (cea din textul lui Caragiale, desigur, şi mă cere, mamă, cere/ cine dracu te mai cere) care ţi se înfige în creier ca un burghiu.

Aparenta brambureală din D'ale carnavalului are la antipod răceala din Caligula de Camus, în regia lui László Bocsárdi, la Teatrul Naţional din Craiova. Spectacolul are un desen vizual precis (scenografie József Bartha), cu pereţi transparenţi, oglinzi laterale, costume albe care creează un univers aproape sterilizat, prin care Caligula rătăceşte neobosit, între luciditate şi demenţă (pe capul ras este desenat un breton pe-o parte, celebra freză a lui Hitler). Suita de crime care îl înrudeşte cu Richard al III-lea şi nebunia jucată care îl apropie de Hamlet fac din Caligula un personaj de un ludic absolut, care patinează lin pe suprafaţa realităţii pentru a plonja apoi spectaculos în adîncimi onirice. Spectacolul se menţine însă într-o zonă aridă şi monotonă, fără surprize majore în afara apariţiei finale a lui Sorin Leoveanu în costum de balerină, cu un body lucios şi tutu, pe muzica lui Ceaikovski din Lacul lebedelor. A găsit luna cea atît de căutată în el însuşi (răspunsul lucid: ce ne trebuie e în noi) sau a recurs la un surogat egocentrist maxim (răspunsul dement: nu am luna, atunci devin luna)? Actor de excepţie, Leoveanu este încorsetat de această formulă expresionistă rigidă în care nu găseşte, din păcate, terenul fertil pentru expresia ludică şi atît de bogată în nuanţe a talentului său. Astfel, replica lui Caligula sună trist: „marea greşeală a oamenilor e că nu cred destul în teatru”.

Alt tip de lectură a unui text clasic are Alexandru Dabija în Despre iubire la om, o adaptare de Nicolae Urs după Marfă vie de Cehov, la Teatrul „Sică Alexandrescu” Braşov. Aparent, regizorul mizează pe un comic gros, dincolo de asta, însă, el face o raportare brechtiană la text, distanţîndu-se suficient cît să răsucească şi nuvela, şi comicul, şi conceptul de iubire pe toate părţile. Dabija e deştept. Titlul schimbat sună ca unul de conferinţă motivaţională. Lecţiile despre iubire sînt date în tuşe dure, pasiunea, melodrama, senzualitate sînt exhibate la cote maxime. Ridicolul e peste tot căci iubirea poate fi stupidă în multe feluri. Genurile alternează, commedia dell' arte devine dramă, apoi melodramă, şi iar comedie. Personajele sînt pe alocuri rupte din Caragiale, căci şi ruşii au Miticii lor. Regizorul dă de pămînt cu marea literatură şi cu efuziunile emoţionale clişeistice pe care le amplifică tocmai pentru a le demola. Într-o pădure de mesteceni (alt clişeu), el face harcea-parcea stereotipiile despre literatura rusă, dragoste şi teatru. Într-un fel, spectacolul braşovean îl continuă pe cel de la Odeon, Pyramus & Thisbe 4 you, în care Dabija inventaria amuzat esteticile preţioase din peisajul teatral românesc. Regizorul şi-a păstrat şi buna dispoziţie, şi ironia înţepătoare, şi o anume bunăvoinţă. Nimic răutăcios sau jignitor în acest spectacol, doar un rîs sănătos.

Foto: Constantin Pădureanu, Costin Chesnoiu, Cosmin Ardeleanu

Oana Stoica este jurnalist şi critic de teatru.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
O problemă a unghiilor ar putea fi un semn mai puțin cunoscut al cancerului
Anumite modificări ale unghiilor ar putea fi un semn al problemelor grave de sănătate, inclusiv cancer și artrită reumatoidă. Avertismentul vine din partea dr. Amir Khan, de la ITV. Acesta a recomandat o programare la medic, în cazul în care observăm semnele.
image
Cei mai mari poluatori cu plastic din lume, dezvăluiți de un studiu. Ce companii binecunoscute otrăvesc planeta
Conform rezultatelor unui studiu publicat miercuri, 56 de multinaționale sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din poluarea cu plastic la nivel mondial, iar cinci dintre ele sunt responsabile pentru un sfert din această poluare
image
BBC: Ucraina a folosit rachete cu rază lungă de acțiune, livrate în secret de SUA
Ucraina a început să folosească rachete balistice cu rază lungă de acțiune împotriva forțelor rusești. Faptul că armele au fost furnizate în secret de SUA a fost confirmat de către oficialii americani.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.