Pentru prima oară, IDEO IDEIS (8-14 august, Alexandria) și-a ales o temă, care se potrivește mănușă cu filozofia festivalului. Empatia – acea calitate afectivă pe care o avem cu toții și face parte din umanitatea noastră, dar uităm uneori să o folosim - este firul roșu care ghidează campania Ideo Ideis de anul acesta, „Facem și noi niște empatie?,  și programul festivalului.

EMPATÍE s. f. Formă de intuire a realității prin identificare afectivă. Empatia este definită drept abilitatea „de a înțelege, de a conștientiza, de a recepta și de a experimenta, prin proximitate, aceleași sentimente, gînduri și trăiri ca o altă persoană.” Mai pe scurt, este abilitatea de a-i „citi pe cei din jur” și de a te pune în „papucii celuilalt”, o calitate esențială atît în munca actorului dar și în felul în care relaționăm zilnic cu cei din jurul nostru.

Spoturile „Facem și noi niște empatie?” propun o provocare dublă: aceea de a ne exersa empatia atît pe un personaj foarte empatic, cît și pe unul care nu pare să aibă această însușire. În cele 3 spoturi ale campaniei joacă șase foști participanți ai IDEO IDEIS, care au ales actoria: Voicu Aaniței, Vlad Galer, Ana Maria Guran, Carol Ionescu, Silvana Mihai și Paul Nistor.

„În contextul unei realități sociale globale din ce în ce mai intolerante, în care tendința de a rămîne confortabili în micile noastre universuri și tributari micilor noastre adevăruri pare să producă evenimente dezastruoase în lume, IDEO IDEIS își propune să chestioneze mecanismele afective care ar putea să ne aducă mai aproape unii de ceilalți și să combată ignoranța - prin cunoaștere și exercițiu empatic. Ediția de anul acesta aduce în prim plan empatia, în variile sale contexte de manifestare: de la cum funcționează ea în școli și în mediul jurnalistic, pînă la cum își găsește locul în artă - atît în procesul de concepere cît și în modul în care se raportează la public“ – Andreea Borțun, co-președinte IDEO IDEIS
A doua noutate a festivalului este că începînd cu această ediție la IDEO IDEIS vor fi prezenți nouă mentori, unul pentru fiecare trupă de liceeni participantă: actorii Pavel Bartoș, Dorina Chiriac, Șerban Pavlu și Ofelia Popii se alătură colegilor lor care susțin IDEO IDEIS încă de la primele ediții, și anume Medeea Marinescu, Marius Manole, Cătălin Ștefănescu, Andi Vasluianu și Vlad Zamfirescu.

Decizia de a mări numărul de mentori ai Festivalului Național de Teatru Tînăr IDEO IDEIS 2016 este un pas înainte în dezvoltarea misiunii festivalului în zona educației alternative, al cărei scop nu este competiția. Fiecare trupă participantă va beneficia anul acesta de toată atenția unuia dintre cei nouă profesioniști enumerați mai sus, ceea ce va oferi liceenilor un proces de mentorat mai elaborat, extinzînd timpul petrecut în formula deja consacrată trupă - mentor.  

„Sîntem de părere că mentorii care ne vor fi alături la ediția din acest an au capacitatea să contribuie într-o manieră determinantă atît la felul în care tinerii participanți privesc lumea din jur cît și la dezvoltarea potențialului lor creativ. Credem teribil în puterea întîlnirilor fericite și în rolul pe care acestea le pot avea în formarea unui individ. Mai mult decît atît, considerăm că facilitarea unor întalniri între profesioniști marcanți ai domeniului teatral și adolescenți este esentială pentru ambele categorii, iar asta se reflectă în întreaga construcție a festivalului” – Alexandru Ion, Co-președinte IDEO IDEIS

Programul complet al festivalului va fi anunțat în curînd. Pînă atunci, urmăriți campania #facemempatie.

IDEO IDEIS este un festival de teatru pentru comunitate și, în același timp, un eveniment dedicat procesului de educație alternativă pentru tinerii liceeni din România. Structura festivalului este unică în peisajul festivalurilor de teatru din țară și are rolul de a-i ajuta pe participanți să-și îmbunătățească abilitățile de comunicare, să capete încredere în ei înșiși și să interacționeze cu tipuri de modele relevante pentru dezvoltarea lor personală și profesională.
www.ideoideis.ro
https://www.facebook.com/ideoideis/