Concertul special al Cvartetului Bălănescu featuring Sanda Wiegl intitulat "Gypsy Songs" va avea loc marţi 11 iunie şi miercuri 12 iunie, de la ora 20.00 la ArCuB.
 
"Colaborarea cu extraordinara cîntăreaţă Sanda Weigl îmi produce o imensă bucurie şi o puternică emoţie. Avem un trecut comun, am crescut împreună în România (părinţii noştri erau prieteni apropiaţi). Apoi, destinele ne-au purtat în diferite părţi ale lumii, pentru ca, treizeci de ani mai tîrziu, să ne întîlnim din nou; eram în culise după un concert pe care îl susţinusem cu cvartetul meu în Hamburg. Am recunoscut-o pe Sanda de cum am zărit-o. A fost incredibil. Din acel moment, amîndoi am simţit că trebuie să lucrăm împreună, mai ales că am descoperit că avem aceeaşi pasiune pentru muzica tradiţională românească, în special pentru Maria Tănase. Acum cîţiva ani, ne-am propus să lucrăm împreună la câteva cântece ţigăneşti, care m-au inspirat în mod deosebit şi care mi s-au părut pline de emoţie. Le-am pus într-o formă nouă, pentru Sanda şi cvartetul meu. Am considerat că este o experienţă foarte interesantă să pot trece muzica tradiţională prin filtrul propriu, să o abordez din propria-mi perspectivă muzicală, păstrînd atît influenţele clasice, cît şi pe cele non-clasice. Intenţia mea a fost să aduc în prim plan frumuseţea obsesivă şi calitatea versurilor, precum şi ritmul ameţitor al acestor cîntece." Alexander Bălănescu
 
Cvartetul Bălănescu este considerat încă de la momentul constituirii lui, în 1987, un grup muzical contemporan, de referinţă pentru întreaga lume. Forţa coordonatoare a acestui grup este violonistul şi compozitorul român, Alexander Bălănescu, care a condus cvartetul dincolo de frontierele musicale, către teritorii nedescoperite pănă atunci. Această încercare exploratoare de a depăşi limitele unui cvartet de coarde, a scos la iveală un ansamblu foarte sensibil, care se apropie mai mult de o trupă decăt de un grup clasic şi care reflectă încrederea nestrămutată a lui Bălănescu în capacitatea de întrepătrundere şi comunicare a genurilor muzicale între ele. Colaborînd cu compozitori precum Michael Nyman Gavin Bryars, "Lounge Lizard" John Lurie, Jack de Johnette, Ornette Coleman, David Byrne sau Pet Shop Boys şi realizînd proiecte inspirate de muzica tradiţională românească, dar şi de Kraftwerk, Cvartetul Bălănescu şi-a creat un stil propriu, care îl diferenţiază de orice altă formaţie de acest tip. Concertele susţinute live se remarcă printr-o energie incredibilă şi un dinamism extraordinar. Ele au surprins şi prin locurile în care au fost susţinute, spaţii contrastante, precum New York's Knitting Factoryn, London's Roundhouse, The Lincoln Centre şi Wembley Arena.
 
Cvartetul Bălănescu caută în permanenţă locuri diferite în care să îşi prezinte muzica, mereu într-un alt context.