Copiii în muzeu

Raluca BEM NEAMU
18 octombrie 2011
Copiii în muzeu jpeg

Cum să comunici fără cuvinte într-un muzeu? Cum să ţii trează atenţia unor copii de 2-6 ani timp de o jumătate de oră într-un spaţiu în care regula este „nu atinge”? Cum să-i faci să îndrăgească un mediu care pentru majoritatea este străin, lumea satului, cînd familiarul este la vîrstele acestea totul? Iată provocările pe care le-am întîlnit odată ce am început aventura programelor de educaţie creativă pentru familii cu copii de 2-6 ani în Muzeul Ţăranului Român.

Ca să răspundem la atîtea întrebări şi să găsim apoi soluţii, ne-am strîns cîţiva părinţi: specialişti în educaţie muzeală, actori şi artişti plastici. Iar programele pe care le propune Asociaţia "De dragul artei" sînt pentru un public exigent şi simpatic cum este cel format din părinţii cu copii mici. În lunile septembrie şi octombrie aventura a constat în căutarea lui Antonie Mogoş (creatorul în lemn a casei expusă într-una din sălile Muzeului Ţăranului Român). Aşteptarea celor înscrişi durează un pic, timp în care cei mici încep să se joace cu pernuţele pe care vor sta în sala de muzeu: construiesc case şi se distrează de minune. Ne servesc pe tavă tema programului făcînd ca logica întîmplătoare a lucrurilor să funcţioneze.

Programul "Unde-o fi Moş Mogoş?" începe cu un joc în care copiii şi părinţii lor înţeleg fragilitatea obiectelor din muzeu prin joaca cu o fîşie de şerveţel care, prin atingere, se rupe imediat. Odată momentul epuizat, cei mici arată spre toate obiectele din muzeu cu sfială: „Şi ăsta e fragil!”... Ne-am atins scopul fără să spunem „nu”. Marea provocare la vîrsta asta (despre care ne învaţă toate cărţile moderne de psihologie a vîrstelor mici) este exact aceasta: să folosim cît mai rar cuvîntul „nu”. Acum, că regula a fost interiorizată, mergem mai departe în vizită la Moş Mogoş. Casa aflată în sala MŢR este impresionantă prin ea însăşi. Copiilor le trebuie un timp s-o vadă şi s-o accepte ca să se poată raporta la ea. Sînt impresionaţi pînă peste poate doar stînd alături de ea, aşa mare, într-o sală în care proporţiile sînt date peste cap de raportul dintre cei mici şi casă. Îi întrebăm cum a intrat o casă atît de mare pe o uşă atît de mică, iar privirile derutate-întrebătoare-înciudate-victorioase constituie răspunsurile pe care le aşteptăm. Cei mai mari caută soluţii logice, iar cei mici (deşi nu e, totuşi, o regulă) acceptă magicul drept dezlegare la intrarea miraculoasă a casei în sala de muzeu. Înţeleg toţi că această casă este din lemn, chiar dacă nu toţi o spun: lemnul e un material cu care orice orăşean intră în contact în ciuda prejudecăţilor - jucăriile de lemn sînt la modă, iar copaci sînt în parcurile în care copiii petrec cîteva ore pe zi. Comparăm casa cu un om în care anumite părţi seamănă ca formă şi funcţiune. E un joc de imaginaţie în care copii intră natural, animarea obiectelor fiind, la aceste vîrste, modul de a accepta lumea şi de a o face familiară şi atractivă. Cei mai sensibili dintre copii (şi, probabil, cei cu imaginaţia cea mai bogată) devin foarte-foarte emoţionaţi la acest moment şi privesc cu un pic de teamă casa care prinde viaţă sub ochii lor. E un moment similar celor trăite în sălile de teatru unde, de prea-plinul poveştii şi fantasticului, unii încep să plîngă şi să ceară afară din sală. Depăşim relativ repede momentul, tocmai pentru a nu rămîne prea mult în lumea de dincolo de obiecte şi, în sunet de lemn pe lemn, ne apropiem de poarta casei. Batem cu degeţele mici în poartă, că doar am venit în vizită! Apare Ioana Mogoş, singura fiică a lui Antonie, în fapt, Nicoleta Rusu, actriţă la Teatrul "Ion Creangă". În creearea conceptului de program, ea a avut un rol esenţial, a adus scena în muzeu, muzeul a devenit scenă, iar casa şi-a recuperat funcţia prin prezenţa ei. Cînd Ioana iese de după poartă, copiii sînt cu gurile căscate la propriu. Intră repede în jocul căutării lui Moş Mogoş, iar sala se umple de glasuri clare de copii: „Moş Mogooooş!”. „Nu e aici după casă, nici aici!”...

Căutarea continuă pigmentată cu jocuri despre copaci şi tăierea lor pentru a face o casă mare. De ajutor ne este un puzzle simplu, de lemn, în care copacul se desfrunzeşte şi apoi se taie pentru a putea fi folosit la construirea unor case mici sau biserici. Nişte lemne culese din parc sînt apoi animate pentru a deveni şarpe, toiag, puşcă sau lunetă, asta depinzînd de imaginaţia copiilor, pentru că ei propun identităţi propriilor bucăţi de lemn, în funcţie de forma lor. Anatomia casei este urmărită apoi în detalii de genul: „îmbrăcămintea porţii” (termen găsit în puţinele texte din Sala Mogoş) este comparată cu hăinuţele copiilor - motivele vegetale de pe poartă, cu înfloriturile rochiţelor, împletiturile de pe poartă sînt asemeni codiţele fetiţelor din grup, cei mici înţelegînd, astfel, că un meşter în lemn face din materialul pe care îl lucrează ceva frumos.

Urmează vizita în pod, un spaţiu ascuns de obicei vizitatorilor, dar, dacă nu l-am găsit pe Moş Mogoş, măcar să-i vedem podul. Plin de lucruri minunate cum ar fi: porumb şi nuci puse la uscat, trotinetă de lemn, străchini pentru tîrguri şi cîte şi mai cîte nimicuri folositoare. Ioana ne mai fredonează puţin şi ni-l prezintă pe tatăl ei într-o fotografie de mari dimensiuni în care bătrînul tronează mîndru peste toată sala. E impresionant şi impresionat, ca şi copiii.

Mergem apoi în atelierul în care materiale naturale: lut, crenguţe, nisip, pietre sînt combinate de copii şi părinţi în căsuţe de animale şi cuiburi de păsări. Sau în cuiburi pentru oameni şi căsuţe pentru păsări. Nu le propunem modele, îi lăsăm să combine materialele cum vor, iar bucuria la vîrste mici nu este rezultatul final, ci frămîntarea lutului, risipirea nisipului, combinarea lor într-un amestec nedefinit. Am văzut multe modele de lucru în echipă, părinţi şi copil, dar cel mai simpatic mi s-a părut acela în care părinţii lucrau împreună la o căsuţă foarte elaborată, iar copilul lucra singur la propria grămăjoară de lut. Primii erau foarte concentraţi pe rezultat, fără să le mai pese prea tare de ce făcea copilul, iar acesta din urmă, cu mîinile părinţilor agitate în jurul lui, avea confortul de a face ce-i place. Pentru că programul se adresează familiilor, şi nu doar copiilor.

Aventura continuă, să te adresezi unui public atît de mic într-un muzeu este o aventură! Dacă se plictisesc, copiii se ridică şi pleacă, iar părinţii nu pot face nimic să-i aducă înapoi, aşa că fiecare moment trebuie dozat cu mare atenţie. Formula de succes pe care am găsit-o: jocuri-teatru muzeal-atelier, se schimbă la fiecare lună ca şi tema despre care povestim. Pentru ce facem în continuare, ne găsiţi la www.dedragulartei.ro sau pe Facebook unde avem şi filmuleţe din timpul programelor. Uraţi-ne succes, să nu ni se risipească ideile decît în folosul copiilor! Şi atunci vom avea îndrăzneala să mergem şi în alte muzee.

Raluca Bem Neamu este muzeograf.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.