„Cît timp munca mea face o diferență, nu am de gînd să renunț”

Simona PETRICĂ
26 iulie 2018
„Cît timp munca mea face o diferență, nu am de gînd să renunț” jpeg

„Îmi aduc aminte și acum cu plăcere de jocurile copilăriei, de bătăliile cu zăpadă, de mersul la colindat sau de diminețile de primăvară în care mă trezeam cu ciripitul păsărilor în ureche.” Alexandru Oprița s-a născut în Rîmnicu Vîlcea. Un oraș de provincie în care își cunoștea vecinii, se chemau la geamuri ca să se strîngă în fața blocului, iar natura îi înconjura.

Cînd a ajuns prima dată în București, la facultate, s-a rătăcit la metrou: „Am coborît la Industriilor (azi Preciziei), în loc să o fac la Păcii, și am fost fugărit de o haită de cîini pînă la autogară. Nu mi-a fost greu să mă adaptez în oraș, mi-a plăcut pulsul lui accelerat, amalgamul de oameni și faptul că aproape mereu ai ceva de făcut.”

Venind dintr-un oraș mic de provincie, prima lui impresie despre București a fost aceea de furnicar, unde în permanență se petrece ceva. E unul dintre lucrurile care îi plac în continuare la oraș, însă acum a învățat să se bucure în egală măsură de liniștea nopții de după ninsoare sau de diminețile de duminică din luna august, în care pe stradă are senzația că e din nou copil, în Vîlcea, și că se îndreaptă spre orele de meditație de la matematică.

Gustul pentru frumusețea boemă a Bucureștiului l-a prins în cartierul Tei, acolo a cunoscut atmosfera de mahala, mirosul de cartier semi-sărac. I se părea fascinant să vadă case vechi care stau să cadă, clădiri de sticlă, gunoaie, magazine de lux, toate laolaltă. Chiar și acum acest contrast de imagini îi transmite o atmosferă de bîlci nehotărît, euro-balcanic, un oraș al nimănui și al tuturor.

În Cișmigiu s-a mutat după finalizarea studiilor. Atunci și-a dat seama că îi lipsea acel sens pozitiv pe care vrei să-l dai muncii tale pentru a simți că faci o diferență, dincolo de plata facturilor, planificatul vacanțelor sau alte achiziții materiale. Nu știa atunci ce înseamnă un grup de inițiativă sau organizare comunitară.

Alex Oprița a început să facă voluntariat la facultate, în asociația studenților la construcții, apoi a continuat cu un grup de spaniolă de la Language Exchange Bucharest. A simțit constant nevoia să se manifeste și în alt plan, iar voluntariatul l-a ajutat să se dezvolte personal, să intre în contact cu oameni de la care a avut lucruri de învățat.

Despre Fundația Comunitară București și despre grupurile de inițiativă civică a aflat prima oară de la Matei David, care colaborase cu băieții de la Studio Basar într-un proiect al Grupului Lacul Tei. S-a hotărît să participe la un Incubator în care învăța cum se construiește un proiect pentru a obține un grant. Era primăvara anului 2016. Tot atunci se forma și Grupul de Iniţiativă Civică Cişmigiu pentru a îmbunătăți calitatea locuirii în zona adiacentă parcului.

Crede că prezența lui la Incubator a fost un moment bun pentru el deoarece activitatea grupului tocmai se forma, iar informațile primite i-au ajutat să își planifice ce vor să facă mai departe. După ce au cîștigat finanțări pentru cîteva proiecte, Alexandru Oprița crede că echipa Fundației Comunitare București i-a susținut cu sfaturi, mai ales cînd au avut dificultăți tehnice în implementarea unui proiect.

„Noi am crescut de la zero sub aripa Fundației Comunitare București, prin proiectele pe care am avut ocazia să le facem împreună. Tocmai de aceea cred că este de subliniat cît de important este să ai alături un partener, care prezintă credibilitate în fața unor posibile surse de finanțare și care este capabil să mobilizeze resurse materiale pe care le pot accesa și  grupurile nonformale, încurajînd astfel spiritul de inițiativă civică.”

Spune că ar minți dacă ar zice că a eliminat toate frustrările legate de contextul social și economic în care trăim, dar cel puțin știe că face ceva pozitiv pentru a schimba situația. Tot ce se întîmplă în Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu îi dă energie să continue.

În 2017, au primit o finanțare de la Fondul IKEA pentru Mediul Urban pentru proiectul Grădina cu Oameni. Deși au concurat cu fundații și asociații cu experiență mai mare ca ei, mai ales în obținerea granturilor, s-au numărat printre cele șase proiecte care au primit finanțare pe o perioadă de trei ani.

Grădina cu Oameni este pentru Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu un proiect de educație aplicată în ecologie urbană. Sînt bucuroși mai ales că a fost scris și  gîndit de membrii grupului. Alex Opriţa crede că este o oportunitate enormă pentru ei ca grup, iar finanțarea pe trei ani îi ajută să devină o echipă stabilă, să coopteze membri noi, să gîndească activități pe termen lung, nefiind presați să alerge constant după finanțări.

„Simțim că însuși modul în care sîntem percepuți de comunitate s-a schimbat, căci acum sîntem o prezență constantă în cartier – doar în 2017 am desfășurat peste 25 de ateliere publice gratuite.”

Își aduce aminte cît de fericit era cînd a găsit pe preșul de la ușa apartamentului plante lăsate de o vecină pe care nu le mai putea îngriji. A realizat atunci, că în ciuda aparențelor și a dificultăților, orice gest este vizibil, că schimbarea se produce în timp și că răsplata vine în cele mai neașteptate moduri.

Dincolo de responsabilitate socială și de spiritul cetățenesc, Grădina cu Oameni este pentru Alex Opriţa un mod de a-și lăsa amprenta asupra locului în care trăiește,  o reflexie a lumii din care i-ar plăcea să facă parte. Și cînd spune lume se referă la ceva ce trece de latura ecologică și ține mai mult de societate în sine, de modalitățile de manifestare a pasiunilor într-un mod constructiv. Așa cum spune și numele proiectului lor, oamenii sînt elementele centrale din grădină, dinspre ei trebuie să pornească schimbarea, iar colegii lui Alex Opriţa i-au dat încredere că viziunea lui este împărtășită de mult mai multe persoane decît își imagina.

Alex Opriţa spune că deși grupurile de inițiativă sînt în continuă creștere, ele ar trebui să fie alimentate mai mult cu resurse, constant, ca în timp să crească și să devină grupuri capabile să gestioneze problemele comunităților pe care le reprezintă.

„Cred că varianta granturilor oferite pentru proiecte cu obiective clare este o opțiune serioasă pentru viitor și sper ca persoanele care se ocupă de implementarea acestor proiecte, astăzi voluntari, vor putea să facă din această activitate o profesie, cît mai curînd.”

Cu toate provocările pe care le aduce Bucureștiul, Alex simte că face bine. Are o viziune clară despre lumea în care ar vrea să trăiască și e dispus să lucreze pentru asta în timpul liber. Spune că a început cu zona Cișmigiu pentru că acolo locuiește și îi este la îndemînă. Îi place Cișmigiul, trăiește și se schimbă alături de el. În același timp, crede că acțiunile pe care le are în zonă sînt valabile în orice alt context, atîta timp cît există oameni și convingere pentru munca depusă. Iar cît timp munca lui face o diferență, nu are de gînd să renunțe.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.