Chuck Norris vs Comunism

Raluca FEHER
17 decembrie 2019
Chuck Norris vs Comunism jpeg

Cînd verișoară-mea, Bobi, a venit de la Seul - era handbalistă la Rulmentul și fusese selecționată în lotul olimpic - cu un video, maică-mea a oftat, pentru prima oară în cei 17 ani de căsătorie, convinsă că alegerea ei nu a fost greșită, și iată, a intrat într-o familie bună. 

Pălărie ea, pălărie taică-meu, eu și frate-meu, hainele bune: mergeam de la Complexul Mic la Complexul Mare, cu piepturile umflate, e seară video, noi nu trebuie să plătim, pentru că proprietarii AKAI-ului (sau poate era HITACHI sau Panasonic, dracu’ își mai amintește) sînt rudele noastre, verișorii lu’ bărbată-meu, nașii copilului, lucrează la CIBO.

În cameră era beznă și fum, se vorbea șoptit și se stătea pe lîngă pereți. Vecinul de la 3 aducea cafea, avea el o sursă, tanti Gina aducea țigări, BT-uri, avea și ea o sursă; se bea lichior de ouă pentru că unchiul Zoli avea pile la fabrică și avea acces la alcool și la ouă căci altfel nu găseai nici alcool și nici ouă. Scuzați, mă scuzați, vai, v-am călcat, mii de scuze. 

Nu aveai cum să nu calci piciorul cuiva, erau 30 de oameni înghesuiți în bezna unei camere de 14 metri pătrați, cu masă în mijloc, cu mileu pe masă, cu vază pe mileul de pe masă. Mileu era și pe televizor, televizorul era și el color, adus de verișoara handbalistă dintr-o altă deplasare, probabil în Germania. Culorile televizorului se răsfrîngeau în ochii înroșiți de fum și oboseală ai telespectatorilor, proiecțiile începeau iarna pe la patru jumate-cinci după-amiază și se terminau la trei-patru dimineața. Copiii adormeau înghesuiți unul în altul, stivuiți peste paltoanele și cojoacele aruncate pe pat, în dormitorul care avea pe un perete un fototapet cu o pădure toamna. Tot verișoara handbalistă îl adusese, din Polonia, cred. 

Mirosea a picior, pantofii erau strînși în grămezi la ușă. Era aglomerație la baie, mereu era o oliță de plastic, nu pentru incontinenți, ci ca să iei apă din cadă și să torni în toaletă. După 1987, după ce muncitorii de la Steagu au strigat Jos Ceaușescu! și au aruncat cu salam de Sibiu de la ferestrele Comitetului Județean, Brașovului i se tăia apă și electricitatea mai des.

            Ei și ce, fir-ar mama lor a dracului, o să vină curentul și o să vedem restul filmului cu Rambo. 
            Iar Rambo?
            Rambo 2. 
            Nu mă, nu-i Rambo 2, e Rocky 4. Tot cu ăsta, cum îl cheamă, de umblă cu Brigitte Nielsen.

            Stallone.
            Așa. Ce filme mai sînt?
            Copiii porumbului. De groază. Și ăla cu Freddy.
            Care?
            Freddy care are lame în loc de degete și te omoară atunci cînd adormi, adică e un fel de coșmar care chiar e real, dar pentru asta trebuie să adormi. 
            Nu l-am văzut.
            Nici nu o să-l vezi acum, că sînt copii. Mai încolo, cînd punem și Emmanuelle.
            Emmanuelle 2.
            Sau 3.
            Pasărea Spin 1 și 2 și 3. Și Nașul, partea a 3-a. Războiul Stelelor V. 
            Și Congresul al XIV-lea.
         
Niște numere care îți spun că filmul a avut succes și o să mai facă încă o parte. La cererea publicului. 

Deși apartamentele arătau a case conspirative, nu se făcea politică. Nu conta că rusul este bătut de american, că americanul este torturat de vietnamezul cel rău sau că americanul îl învinge la karate pe chinezul cel agil. 
Conta cum e tuns americanul, ce muzică ascultă americanul, ce bea și fumează americanul, iubirea americanului, geaca de piele a americanului, umerii falși ai sacoului fetei americanului.
Discuțiile se opreau la dunga ideologică a ștrampilor lui Kim Basinger.

            Ce filme ai adus?
            9 săptămîni jumate și Dirty Dancing.
            Le-am văzut. Ai văzut Arunc-o pe mama din tren?
            Nu. Cu cine?
            Cu ăla mic, piticu', am uitat cum îl cheamă.

Vocea Irinei Nistor traducea egal, tot, Terminator și Wall Street, Flash Dance și Karate Kid, la naiba, du-te dracului - se auzea pițigăiat peste fuck you, shit sau God damn you, o politețe socialistă care acoperea vocabularul decadent și putrefact al capitalismului, unde oamenii iau droguri, beau și se omoară pentru 5 dolari, dar uite ce motocicletă genială are Tom Cruise și ce frizură superbă Patrick Swayze.
Toate casetele se terminau abrupt într-un no man’s land de purici, de care era lipit un petic de concert al Sandrei sau poate un video al lui Depeche Mode.

            Riciard taci mi

Lăsați fără cîrja traducerii Irinei Nistor, ne creăm propriile versiuni de cîntece, cine e Riciard și de ce să tacă? Poate pentru că vorbește prea mult.

Vecinele aduceau sandvișuri. Cu pateu și cu zacuscă și cu pastă de pește frecată cu unt. Comunismul și tovarășul erau lăsați pe hol, în ghete, și muncitorii, țăranii și intelectualii se uneau în hohotele de rîs smulse de jandarmul lui Louis De Funès și fericirea era permisă de 4 ori pe săptămînă în cea mai tristă țară din lume.

Du-te naibii, zicea Margareta Nistor și noi ne simțeam dați naibii de norocoși că sîntem în sufrageria afumată a verișoarei mele care nu ne lua bani ca să ne lase să ne uităm la filme.

Și chiar eram.

La 30 de ani de la căderea comunismului, aruncăm o privire spre anii ’80 ai regimul comunist din România, cel mai dur din Europa de Est. Mii de filme din Vest s-au strecurat prin Cortina de Fier, deschizînd o fereastră către lumea liberă. Un afacerist de pe piaţa neagră a casetelor VHS şi o traducătoare pasionată au adus magia filmului oamenilor obişnuiţi, aprinzînd scînteia unei revoluţii. Aceasta este povestea filmului Chuck Norris vs Comunism.

Casetele video piratate au transformat vocea unei femei într-un simbol al libertății și au permis unor milioane de români să vadă Occidentul altfel decît îl prezenta propaganda comunistă. 

Joi, 19 decembrie, de la ora 19, la Cinema Pro, avem mare eveniment mare.

După proiecția filmului Chuck Norris vs Comunism avem dezbatere cu actorii Victor Rebengiuc, Ana Maria Moldovan și Aida Economu, criticul de film Irina-Margareta Nistor, regizoarea Ilinca Călugăreanu, scriitorul Marius Chivu și jurnalistul Marian Voicu.

              Hasta la vista, baby!

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
„Iuda“ care i-a trădat pe luptătorii anticomuniști, plătit regește. Povestea legendarului Ogoranu care nu a putut fi prins de Securitate timp de aproape trei decenii
Banda lui Ion Gavrilă Ogoranu, din care făceau parte unii din cei mai vestiți luptători anticomuniști, a fost anihilată după au fost infiltrați trădători. Informatorii Miliției și ai Securității primeau bani grei pentru informații despre partizani.
image
Joburile de rutină cresc riscul de declin cognitiv cu 66% și de demență cu 37%, potrivit unui studiu
Conform unui nou studiu, activitatea intensă a creierului la locul de muncă ar putea da roade nu numai în ceea ce privește avansarea în carieră, ci ar putea, de asemenea, să protejeze cogniția și să contribuie la prevenirea demenței pe măsură ce înaintezi în vârstă.
image
Rujeola a început să-i ucidă și pe părinții nevaccinați. Număr record de cazuri
În România avem epidemie de rujeolă, iar situația devine din ce în ce mai gravă: săptămâna trecută s-a înregistrat un record de îmbolnăviri.

HIstoria.ro

image
Femeile din viața lui Lucrețiu Pătrășcanu
Lucrețiu Pătrășcanu a fost un personaj al deceniilor 4 și 5, controversat în timpul vieții, cat și după asasinarea sa în 1954.
image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.