Bibliotecile publice din România nu dispar, ci se transformă

29 octombrie 2012
Bibliotecile publice din România nu dispar, ci se transformă jpeg

„Cînd biblioteca e şi forum, şi ziar, şi şcoală, şi doctor, şi sală de lectură şi loc de legat prietenii, poveştile oamenilor o umplu de viaţă. Şi atunci vin ei, căutătorii de poveşti...”

Povestea începe, de fapt, în 2009, odată cu aducerea programului Biblionet, de către Fundaţia „Bill & Melinda Gates”, în România. Scopul declarat al acestui program a fost, încă de atunci, de a transforma viaţa comunităţilor mai mici sau mai mari din toată ţara, prin echiparea bibliotecilor publice cu calculatoare, asigurarea accesului la Internet, dar şi instruirea bibliotecarilor, care devin o componentă vitală în dinamica localităţii unde îşi desfăşoară activitatea.

Pînă în februarie 2012, în cadrul programului Biblionet au participat la cursuri de formare 2175 de bibliotecari din peste 1500 de biblioteci publice din România, dotate cu 6460 de calculatoare.

Dincolo de înşiruirea de numere însă, aceste biblioteci publice au (re)devenit centre sociale şi culturale, adevărate spaţii ale comunicării şi informării. Şi pentru că fiecare comunitate este diferită, vreme de cîteva luni, cei patru exploratori ai campaniei „Căutătorii de poveşti” – adică Radu Paraschivescu, Vlad Petreanu, Cătălin Ştefănescu şi Irina Păcurariu – au pornit prin ţară, pe la biblioteci, „în căutare de istorii autentice şi personaje pitoreşti”.

Această campanie naţională de promovare a bibliotecilor publice din România este realizată de Programul Biblionet în parteneriat cu Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România şi Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional. Descoperirile şi poveştile celor patru vor fi strînse într-o carte, care va apărea atît în format tipărit, cît şi ca e-book, şi care se va lansa în noiembrie anul acesta, la Tîrgul de Carte „Gaudeamus”.

Între timp, „Căutătorii de poveşti” sînt prezenţi şi activi în spaţiul public, fiind însufleţiţi continuu de menirea acestui proiect. De altfel, la cea de-a X-a ediţie a Galei Romanian PR Award 2012, care a avut loc cu cîteva zile în urmă, Campania „Căutătorii de poveşti” (prin Fundaţia IREX şi GMP PR) a fost premiată cu Golden Award for Excellence, la categoria „Organizaţii non-guvernamentale, societate civilă” şi cu Silver Award for Excellence la categoria „Comunicare în domeniul public”.

Pînă la apariţia cărţii, citiţi mai jos un fragment din prefaţa volumului, semnată de Paul-Andre Baran, directorul programului Biblionet:

„Aceasta e o poveste fără început şi fără sfîrşit – asemenea pildelor din vechime, care spun că, dacă vrei să înveţi să înoţi, trebuie doar să sari în apă. La Biblioteca Judeţeană Cluj am cunoscut o femeie. Era nerăbdătoare şi emoţionată, în prima sa zi la cursul de calculatoare şi navigare pe Internet – ziua în care a putut să-şi vadă nepotul nou-născut pe Skype. Pe la jumătatea anului 2011, vizitasem, în sfîrşit, fiecare judeţ din România; peste tot pe unde aveam să merg, vedeam feţele copiilor şi aveam ocazia să discut cu mulţi dintre aceştia. Toţi aceşti oameni pe care îi întîlnesc demonstrează un adevăr simplu şi obişnuit oriunde în lume: vieţile li s-au schimbat fundamental atunci cînd au descoperit Internetul. Azi, mii de vîrstnici din toată ţara primesc gratuit instrucţiuni despre beneficiile Internetului şi sînt ajutaţi să ia legătura cu cei apropiaţi, să caute produse online sau chiar să-şi lanseze propriile bloguri, unde pot publica istoria familiei şi a comunităţii. Aceste poveşti vorbesc despre micile, dar neştiutele victorii ale unor oameni din zone cărora nimeni nu le dădea vreo şansă de reuşită.

Cuprinsul şi culoarea istoriilor semenilor lor pot inspira oamenii să schimbe lumea în bine. Exact aşa s-a născut şi proiectul «Căutătorii de poveşti». Călătoria a început cu o idee, cu un vis şi cu o poveste de împărtăşit lumii. În ultimii cinci ani, am lucrat împreună cu bibliotecarii, ştiind că ei au inspiraţia şi cunoştinţele necesare pentru a schimba în bine vieţile celor din jur şi că ne pot spune poveşti încărcate de însemnătate. Astfel s-a născut întrebarea: n-ar fi frumos ca bibliotecile publice din România să-şi arate adevărata faţă publicul larg? N-ar fi fantastic dacă bibliotecile, aceste sanctuare ale cărţii, ar avea propria lor carte şi istorie scrisă?”

În luna decembrie a acestui an, Dilema veche vă propune un dosar special, dedicat campaniei „Căutătorii de poveşti” şi oamenilor extraordinari descoperiţi în bibliotecile din întreaga ţară.

(Patricia Mihail)

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Cel mai crud torționar, Nicolae Moromete: „Porc mincinos. În Republica noastră populară, pentru «nimic» nu se capătă mai mult de zece ani!“
Pe unde a trecut, torționarul Nicolae Moromete a semănat teroare, fie că a fost la Aiud, Jilava sau Vacăreşti. Neavând niciun fel de studii, el a fost subiectul unor situații de-a dreptul hilare.
image
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
În ultimii ani, în marile orașe ale României au fost amenajate foarte multe locații dedicate practicării sportului în aer liber. De cele mai multe ori este vorba despre terenuri de fotbal.
image
Admis cu 10 la Automatică. Ionuț Mihăilescu din Caracal a fost singurul decar din 3.500 candidați. A lucrat cot la cot cu bunica exerciții și probleme
Un elev de clasa a XII-a din județul Olt este deja admis la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Politehnicii București, cu media 10. Bunica sa a jucat un rol determinant.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.