Peste 20 de editori din Lituania și Regiunea Valencia sosesc săptămîna viitoare la București, pentru o serie de evenimente care au loc în cadrul celei de a XIII-a ediții a Salonului Internațional de Carte Bookfest (30 mai – 3 iunie 2018).

Vizita oaspeților străini, reprezentanți ai două importante asociații de editori – Associació d’Editors del País Valencià (AEPV) și Lietuvos leidėjų asociacija (LLA) –, este parte a unui proiect european inițiat în urmă cu doi ani și al cărui partener român este Asociația Editorilor din România. Este vorba despre PUBCOOP, o platformă de cooperare europeană susținută prin programul „Europa Creativă” care își propune să susțină editurile din cele trei spații culturale – Regiunea Valencia, Lituania și România –, în competiția internațională cu editorii din țările cu o bogată tradiție a pieței de carte și cu o putere financiară ridicată.   

„Vizita unei atît de consistente delegații de editori străini la Bookfest trebuie privită ca un semn de normalitate, deși este o premieră: Bookfest trebuie să își dezvolte și o componentă de tranzacționare de drepturi, de discuții profesionale, și în aceeași cheie trebuie citite și celelalte evenimente pentru profesioniști din program sau amplasarea, tot în premieră, a unui stand al Agenților Literari la această ediție Bookfest 2018”, a declarat Mihai Mitrică, directorul Asociației Editorilor din România.

Programul vizitei editorilor din rețeaua PUBCOOP la Bookfest începe miercuri, 30 mai, la ora 12, la Romexpo, cu o conferință internațională pe tema educației la care va lua parte și E.S. Hans Klemm, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România. Agenda include apoi mai multe întîlniri profesionale între oaspeții străini și profesioniști ai pieței de carte din România.

Înainte de Boookfest 2018, editorii din Regiunea Valencia, Lituania și România au mai avut o serie de întîlniri în 2017, în cadrul tîrgurilor internaționale de carte de la Frankfurt, Paris și Villnius.

Toate aceste reuniuni ale editorilor din Regiunea Valencia, Lituania și România își propun să pună bazele unor colaborări pe termen lung în ceea ce privește vînzarea de drepturi de autor, promovarea cărților și a autorilor, precum și dezvoltarea de rețele online dedicate profesionalizării angajaților din sfera publishingului din cele trei țări.

Cooperarea editorilor din cele trei teritorii se va concretiza și prin consolidarea unui portal online dedicat vînzării și achiziționării de copyright-uri: literarymarket.ro.