Vineri, 22 martie, ora 19, la Sala Radio va avea loc un concert dedicat în întregime „titanului” Beethoven. Pianistul multipremiat internațional Florian Mitrea și dirijorul Ladislau Horvath sînt „ingredientele” unei seri muzicale de neratat. În interpretarea Orchestrei Naționale Radio veți asculta două compoziții semnate de Beethoven: Concertul nr. 1 în do major pentru pian şi orchestră și  Simfonia a V-a (cunoscută și cdrept Simfonia Destinului).

Muzician cu o bogată carieră internaţională, Ladislau Horvath colaborează de peste 25 de ani cu marele dirijor Zubin Mehta, în cadrul apreciatei orchestre italiene din Florența: Maggio Musicale Fiorentino. În anul 2006 a fost numit și dirijor principal și concert-maestru al Orchestrei I Solisti Fiorentini (creată de cunoscutul dirijor italian Riccardo Muti), cu care a susținut numeroase concerte.

Descris de Martha Argerich ca fiind un tînăr pianist extraordinar, Florian Mitrea este cîștigătorul Concursului de Pian al Royal Overseas League (Londra), și este totodată dublu-laureat la Concursurile Internaționale de Pian de la Glasgow – 2017, Saint Priest – 2017, Hamamatsu – 2015 și München ARD – 2014. Lista de distincții continuă cu premii la Harbin în China în 2018, Manchester și Verona în 2016. Florian Mitrea a susținut concerte și recitaluri în săli precum: Studiourile Radiodifuziunii Bavareze din München, Rokoko-Saal din Bayreuth, Stadtcasino din Basel, Bunka Kaikan din Tokyo, Centrul de Arte din Seul, St Martin-in-the-Fields și Steinway Hall – Londra ș.a. Este decorat cu Medalia de Argint de către Ordinul Muzicienilor din Marea Britanie.

Artist plurivalent, dirijor, solist, muzician de camera, concert-maestru și pedagog, Ladislau Horvath reprezintă a cincea generație de muzicieni în familia sa. În calitate de concert-maestru a colaborat cu orchestre de prestigiu, precum Accademia di Santa Cecilia – Roma, Teatro Massimo – Palermo, Teatro Carlo Felice – Genova, Orchestra Simfonica de Tenerife, Orchestra Simfonica di Barcelona e Catalunya, Orchestra Gulbenkian Lisabona ș.a. În anul 2014 a debutat cu deosebit succes ca dirijor de operă, cu Bărbierul din Sevilla, la Teatrul Manzoni din Pistoia. Ca muzician de cameră, a creat orchestra de cameră Musici Mundi și  formația Consonanza, cu care a participat la Festivaluri Internaționale (Japonia, Grecia, Portugalia, Italia, Kenya).

Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio sînt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul orchestreradio.ro.

Foto: Hidekazu Kurumiya