Arta şi adevărul la Valéry

Ciprian VĂLCAN
30 iunie 2013
Arta şi adevărul la Valéry jpeg

Pentru Paul Valéry opera exprimă nu fiinţa autorului, ci voinţa lui de a părea, arta lui de a supune fortuitul, de a elimina accidentalul, de a construi cu încăpăţînare o imagine despre propria gîndire ce contrazice flagrant adevărata ei natură, mereu instabilă, inconstantă, dezordonată, aplecată spre vag şi spre arbitrare jocuri mentale. Înfăţişîndu-se celorlalţi, creatorul arde etapele, ascunde dificultăţile, resoarbe contradicţiile ce i-au bîntuit spiritul, maschează intuiţiile iniţiale imprecise, propunînd un edificiu menit să frapeze prin soliditate, claritate şi coerenţă, lăsînd impresia unei inteligenţe fără fisuri, stăpînă pe mijloacele ei de expresie şi posedînd o facilitate a rezolvării dificultăţilor care exclude orice posibilă ezitare. Din acest motiv, încercarea de reconstituire a personalităţii unor mari gînditori pornind numai de la scrierile lor “conduce la inventarea unor monştri”, la fel cum tentativa de a explica opera prin prisma unor episoade biografice e absolut inutilă, revelînd numai o seamă de manii, de  detalii sordide, de slăbiciuni pur omeneşti, mizînd exact pe acele elemente pe care autorul încercase să le depăşească.

Din perspectiva lui Valéry, nu există nici o îndoială că adevărul factual, obţinut prin simpla aglutinare a unor impresii fugare, prin contopirea întîmplătoare a unor date filtrate arbitrar de simţuri, prin redarea mecanică a unor episoade juxtapuse, impune o imagine parţială, sărăcită şi privată de orice necesitate, a cărei acceptare ar însemna capitularea în faţa hazardului lipsit de sens. Adevărul nu e obţinut printr-o înregistrare pasivă a faptelor, printr-o înseriere leneşă de gesturi şi formule, ci tocmai prin transformarea avalanşei brutale a evenimentelor, prin degajarea nucleului lor semnificativ, prin impunerea triumfătoare a formei. Adevărul nu e un dat, ci o construcţie laborioasă, nu e ceva sesizabil imediat, ci rezultatul unui travaliu de durată al spiritului. Pentru a putea să existe, adevărul are nevoie de fals, însă nu pentru a se impune în opoziţie cu acesta, nu pentru a se demarca în raport cu contrariul său, ci pentru a-l integra în compoziţia lui, pentru a depăşi banalitatea informă a adevărului factual.

Exemplul care i se pare cel mai semnificativ lui Valéry este acela al autorilor de confesiuni sau de jurnale, dornici să-şi impresioneze cititorii prin promisiunea de a se înfăţişa fără cruţare în cel mai deplin adevăr al vieţii lor, prin crearea unei aşteptări a revelaţiei, a dezvăluirii amănuntelor şocante sau excepţionale. Însă fiindcă o persoană reală nu dispune de o rezervă prea semnificativă de fapte sau gesturi remarcabile, fiindcă trăirile ei sînt în majoritate anodine, ei cad pradă tensiunii pe care au suscitat-o şi inventează un personaj pe potriva aşteptărilor publicului, îndepărtîndu-se în mod necesar de platitudinea adevărului.
Pentru a putea să propună o operă importantă, artistul trebuie să se distanţeze de tot ce e nemijlocit, trebuie să-şi utilizeze talentele cu scopul de a travesti tot ce ţine de naturalitate, distanţîndu-se de constrîngerile afectelor şi mizînd pe intercesiunea raţiunii. Arta e simulare, artificiu, triumf al inteligenţei împotriva insignifianţei cotidianului, victorie a excentricului împotriva realităţii insipide a trăirii obişnuite şi tocmai de aceea ea nu se regăseşte în emoţiile nude, care sînt “la fel de slabe ca oamenii goi puşcă”.

Privilegiind, pentru a descrie procesul creaţiei, modelul construcţiei, al travaliului pacient şi lucid, Valéry ţine să infirme teza potrivit căreia pentru a produce o operă importantă ar fi nevoie de o seamă de experienţe spectaculoase care să genereze la rîndul lor impresii puternice. Incapabil să creadă în puterea delirului, în virtuţile benefice ale absurdului sau ale incoerenţei, el e un adversar hotărît al noţiunii de inspiraţie, împotriva căreia lansează atacuri devastatoare, folosind întreaga virtuozitate a spiritului său caustic. Pentru Valéry, deosebirea cea mai evidentă dintre un individ obişnuit şi un creator poate fi observată la nivelul activităţii lor mentale. Dacă primul nu e în stare să controleze dezordinea naturală a propriei minţi, lăsîndu-i libertatea celui mai deplin vagabondaj intelectual, permiţîndu-i să se consacre la întîmplare divagaţiilor sau celor mai stranii obsesii, operînd doar cu crîmpeie de idei aflate mereu în stadiu incipient, juxtapuse aleatoriu şi lipsite de coordonare, cel de-al doilea violentează programatic ritmurile naturale ale spiritului, impunîndu-i silnic o seamă de reguli şi de constrîngeri care îi limitează drastic libertatea, obligîndu-l să tindă spre ordine. Rezultatul acestei dificile operaţii de disciplinare este obţinerea unei configuraţii mentale favorabile unei construcţii inteligibile, unei aduceri împreună a ideilor în funcţie de afinităţile lor de ordin intern, în aşa fel încît acestea să se organizeze şi să se impună conştiinţei, să devină sesizabile ca formaţiuni psihice ce şi-au dobîndit independenţa în raport cu simplele accidente spirituale. Chiar dacă e perfect conştient de caracterul absolut imprevizibil al naşterii ideilor, chiar dacă recunoaşte că a gîndi seamănă cel mai adesea cu o încercare de consultare a spiritelor, Valéry insistă asupra preponderenţei pe care o are travaliul conştient, disciplinat, lucid în configurarea unei opere.

Atingerea perfecţiunii e o operaţiune laborioasă, un episod privilegiat din cvasi-infinita epopee a simulării, ce presupune plasarea la distanţă egală atît în raport cu spontaneitatea pură, cu arbitrariul insignifiant, asupra căruia trebuie să se aplece facultăţile constructive ale spiritului, cît şi cu producţia în întregime voluntară, lipsită de farmec, care poartă încă urmele dificultăţii travaliului, aceasta fiind sortită unei remanieri profunde ce are menirea de a înlătura toate semnele observabile ale efortului, de a elimina indiciile vizibile ale calculului, proiectului, conştientului, făcînd-o să pară naturală. Reuşita unei asemenea încercări depinde în mare măsură de un just tratament aplicat cuvintelor, de riguroasa lor examinare, de cîntărirea lor atentă, de folosirea lor în acord cu exigenţele unei lucidităţi fără concesii faţă de obişnuinţele simţului comun sau faţă de orice formă de inerţie mentală.

Or, pentru a reuşi în această încercare, artisul trebuie să ştie să se imite pe sine, să asigure continuitatea stilului său, să folosească drept model cele mai remarcabile dintre producţiile lui, străduindu-se să le prelungească strălucirea şi să le asigure integrarea într-o viziune sistematică, îndepărtînd orice bănuială legată de posibila lor naştere accidentală, de apariţia lor datorată hazardului, impunînd impresia unui demers conştient şi controlat cu virtuozitate pînă la capăt, contribuind astfel decisiv la triumful absolut al dorinţei lui de a părea asupra propriei fiinţe. Observînd existenţa unei tendinţe tot mai puternice de a obţine graţie operei nu atît un anume efect estetic, ci mai ales recunoaşterea pentru autorul ei, Valéry observă cu maliţiozitate: “Si une loi de l’Etat obligait à l’anonymat et que rien ne pût paraître sous un nom, la littérature en serait toute changée, - en supposant qu’elle y survécût”.

Ciprian Vălcan este doctor în istorie culturală al École Pratique des Hautes Études din Paris. Ultima carte publicată: French and German Cultural Influences in Cioran’s Work, Lambert Academic Publishing, Saarbrücken, 2013.
 

74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschisă Ministrului Educației
Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Română Ioana Em. Petrescu (ANPRO) vă solicită atenția cu privire la următoarele sesizări și propuneri referitoare la Proiectul Legii Învățămîntului Preuniversitar „România educată”, aflat în dezbatere publică:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Integrarea la scoala jpg
Cum poți facilita integrarea copilului în sistemul de învățămînt
Atunci cînd copiii merg la creșă, grădiniță sau școală, activitățile de orientare îi ajută să se familiarizeze cu mediul nou în care își vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transformării
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce înseamnă expresia „Toate drumurile duc la Roma” și care sînt originile sale
Roma a fost mereu o destinație populară pentru producătorii de filme și jocuri video.
20220724 174033 jpg
Balauri mici, balauri mari, cale ferată fără șină și povestea celor două țări
Text de Alexandra Bumbăcaru, căutătoare de povești alături de Cronicari Digitali
20220722 180510 jpg
20220721 180351 jpg
Prezent în propria-ți viață
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
Resita vedere de sus jpg
Cea mai bună dilemă în gama RE
Text de Silvia Teodorescu, coordonator al campaniei Cronicari Digitali
20220719 160815 jpg
Piftii de iulie – jurnalul unui gurmand pe Via Transilvanica
Text de Cosmin Dragomir, jurnalist culinar și autor al cărții „Curatorul de Zacuscă”
20220720 185246 jpg
20220719 170725 jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” concentrează cea mai complexă experiență turistică și culturală din România
Al doilea an de rezidență itinerantă de digital storytelling pune în valoare patrimoniul cultural de pe Via Transilvanica.
Aula magna cairoli jpg
Plagiatul la români: îngrijorări și propuneri
Scrisoare deschisă adresată universităților românești și Ministerului Educației
Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” – Peste 1000 km din România autentică, parcurși în două săptămîni
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” scoate la lumină 50 de obiective de patrimoniu cultural, comunități etnice, antreprenoriate locale, gastronomie, natură, oameni-tezaur și localități uitate.
video poker sanse castig jpg
Are Video Pokerul cele mai bune şanse de cîştig?
În peisajul ofertelor de cazino îşi face apariţia un joc care cel mai adesea este trecut cu vederea de jucători, cel de Video Poker.
imagine (4) jpg
Teorii cu privire la serialul „Stranger Things”, ce ar putea fi confirmate în sezoanele viitoare
Sezonul cu numărul 4 a fost mult timp așteptat de fani, care deja se gîndesc acum la viitorul sezon.
chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: „Un festival, dacă nu e construit în jurul comunității, e degeaba”
„Filmul de artă te forțează să devii inventiv în a găsi metode de expunere pentru a ajunge la cît mai mulți oameni.”
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.
drujba jpg
Există modele de drujbă care să poată fi manevrate cu o singură mînă? Răspunsul specialiștilor!
Un model eficient de drujbă garantează o tăiere rapidă a elementelor de vegetație nedorite, precum și un confort sporit în utilizare.
pantaloni eleganti pentru femei stilizari pentru birou jpg
Pantaloni eleganți pentru femei – stilizări pentru birou
Datorită sfaturilor de mai jos, vei învăța cum să creezi o ținută excepțional de stilată în cîțiva pași simpli, în care te vei simți ca o femeie de succes.

Adevarul.ro

image
Bătaie generală la Untold, în faţa scenei la concertul lui David Guetta VIDEO
În cea de-a treia zi a Festivalului Untold, când au fost prezente peste 95.000 de persoane din peste 100 de ţări ale lumii, a izbucnit o bătaie între mai mulţi tineri, în timpul concertului lui David Guetta. Filmarea a devenit virală pe Internet.
image
Pericolul frumos „ambalat“ care îi transformă pe tineri în victime. „Inima lor ajunge ca la 80-90 de ani“
Vârsta pacienţilor la care medicii au ajuns să trateze accidentul vascular cerebral sau infarctul miocardic acut a scăzut dramatic în ultimii ani. Produsele foarte populare printre tineri, consumate de la vârste mici, duc la un astfel de deznodământ.
image
Luptă contracronometru pentru a salva balena beluga blocată în râul Sena. Mamiferul refuză hrana VIDEO
Oficialii francezi încearcă cu disperare să salveze o balenă beluga blocată în râul Sena, cu o injecţie cu vitamine pentru a-i stimula apetitul. Observatorii ştiinţifici spun că balena pare să fie vizibil subnutrită, iar salvatorii speră totuşi să o ajute să-şi recapete apetitul şi energia necesară pentru a se întoarce pe mare.

HIstoria.ro

image
„Răceala diplomatică” dintre Bulgaria și România
Per ansamblu, climatul diplomatic de la sfârșit de secol XIX poate fi definit ca fiind „destins”. O dovadă o constituie și vizita lui Carol I, însoțit de fruntașul liberal D. A. Sturdza (un adept al Triplei Alianțe), la Sankt Petersburg, în iulie 1898, unde s-a bucurat de o foarte bună primire.
image
Dacia romană, o provincie puternic militarizată
Distribuţia armatei în interiorul teritoriului provinciei Dacia a servit scopului strategic principal al acestei provincii, şi anume de a separa şi supraveghea neamuri „barbare” care erau potenţial periculoase, în special dacă se aliau între ele contra Romei, cum au fost în special sarmaţii iazigi.
image
Stalin îl întreabă pe Jukov dacă va putea apăra Moscova
Îngrijorat de înaintarea germanilor și de cucerirea Solnechnogorsk (23 noiembrie 1941), Stalin l-a întrebat pe Jukov dacă va putea menține Moscova. Jukov a răspuns afirmativ, cu condiția trimiterii a încă două armate și furnizării a 200 de tancuri, dar Stalin a replicat că nu mai existau tancuri.