Arta şi adevărul la Valéry

Ciprian VĂLCAN
30 iunie 2013
Arta şi adevărul la Valéry jpeg

Pentru Paul Valéry opera exprimă nu fiinţa autorului, ci voinţa lui de a părea, arta lui de a supune fortuitul, de a elimina accidentalul, de a construi cu încăpăţînare o imagine despre propria gîndire ce contrazice flagrant adevărata ei natură, mereu instabilă, inconstantă, dezordonată, aplecată spre vag şi spre arbitrare jocuri mentale. Înfăţişîndu-se celorlalţi, creatorul arde etapele, ascunde dificultăţile, resoarbe contradicţiile ce i-au bîntuit spiritul, maschează intuiţiile iniţiale imprecise, propunînd un edificiu menit să frapeze prin soliditate, claritate şi coerenţă, lăsînd impresia unei inteligenţe fără fisuri, stăpînă pe mijloacele ei de expresie şi posedînd o facilitate a rezolvării dificultăţilor care exclude orice posibilă ezitare. Din acest motiv, încercarea de reconstituire a personalităţii unor mari gînditori pornind numai de la scrierile lor “conduce la inventarea unor monştri”, la fel cum tentativa de a explica opera prin prisma unor episoade biografice e absolut inutilă, revelînd numai o seamă de manii, de  detalii sordide, de slăbiciuni pur omeneşti, mizînd exact pe acele elemente pe care autorul încercase să le depăşească.

Din perspectiva lui Valéry, nu există nici o îndoială că adevărul factual, obţinut prin simpla aglutinare a unor impresii fugare, prin contopirea întîmplătoare a unor date filtrate arbitrar de simţuri, prin redarea mecanică a unor episoade juxtapuse, impune o imagine parţială, sărăcită şi privată de orice necesitate, a cărei acceptare ar însemna capitularea în faţa hazardului lipsit de sens. Adevărul nu e obţinut printr-o înregistrare pasivă a faptelor, printr-o înseriere leneşă de gesturi şi formule, ci tocmai prin transformarea avalanşei brutale a evenimentelor, prin degajarea nucleului lor semnificativ, prin impunerea triumfătoare a formei. Adevărul nu e un dat, ci o construcţie laborioasă, nu e ceva sesizabil imediat, ci rezultatul unui travaliu de durată al spiritului. Pentru a putea să existe, adevărul are nevoie de fals, însă nu pentru a se impune în opoziţie cu acesta, nu pentru a se demarca în raport cu contrariul său, ci pentru a-l integra în compoziţia lui, pentru a depăşi banalitatea informă a adevărului factual.

Exemplul care i se pare cel mai semnificativ lui Valéry este acela al autorilor de confesiuni sau de jurnale, dornici să-şi impresioneze cititorii prin promisiunea de a se înfăţişa fără cruţare în cel mai deplin adevăr al vieţii lor, prin crearea unei aşteptări a revelaţiei, a dezvăluirii amănuntelor şocante sau excepţionale. Însă fiindcă o persoană reală nu dispune de o rezervă prea semnificativă de fapte sau gesturi remarcabile, fiindcă trăirile ei sînt în majoritate anodine, ei cad pradă tensiunii pe care au suscitat-o şi inventează un personaj pe potriva aşteptărilor publicului, îndepărtîndu-se în mod necesar de platitudinea adevărului.
Pentru a putea să propună o operă importantă, artistul trebuie să se distanţeze de tot ce e nemijlocit, trebuie să-şi utilizeze talentele cu scopul de a travesti tot ce ţine de naturalitate, distanţîndu-se de constrîngerile afectelor şi mizînd pe intercesiunea raţiunii. Arta e simulare, artificiu, triumf al inteligenţei împotriva insignifianţei cotidianului, victorie a excentricului împotriva realităţii insipide a trăirii obişnuite şi tocmai de aceea ea nu se regăseşte în emoţiile nude, care sînt “la fel de slabe ca oamenii goi puşcă”.

Privilegiind, pentru a descrie procesul creaţiei, modelul construcţiei, al travaliului pacient şi lucid, Valéry ţine să infirme teza potrivit căreia pentru a produce o operă importantă ar fi nevoie de o seamă de experienţe spectaculoase care să genereze la rîndul lor impresii puternice. Incapabil să creadă în puterea delirului, în virtuţile benefice ale absurdului sau ale incoerenţei, el e un adversar hotărît al noţiunii de inspiraţie, împotriva căreia lansează atacuri devastatoare, folosind întreaga virtuozitate a spiritului său caustic. Pentru Valéry, deosebirea cea mai evidentă dintre un individ obişnuit şi un creator poate fi observată la nivelul activităţii lor mentale. Dacă primul nu e în stare să controleze dezordinea naturală a propriei minţi, lăsîndu-i libertatea celui mai deplin vagabondaj intelectual, permiţîndu-i să se consacre la întîmplare divagaţiilor sau celor mai stranii obsesii, operînd doar cu crîmpeie de idei aflate mereu în stadiu incipient, juxtapuse aleatoriu şi lipsite de coordonare, cel de-al doilea violentează programatic ritmurile naturale ale spiritului, impunîndu-i silnic o seamă de reguli şi de constrîngeri care îi limitează drastic libertatea, obligîndu-l să tindă spre ordine. Rezultatul acestei dificile operaţii de disciplinare este obţinerea unei configuraţii mentale favorabile unei construcţii inteligibile, unei aduceri împreună a ideilor în funcţie de afinităţile lor de ordin intern, în aşa fel încît acestea să se organizeze şi să se impună conştiinţei, să devină sesizabile ca formaţiuni psihice ce şi-au dobîndit independenţa în raport cu simplele accidente spirituale. Chiar dacă e perfect conştient de caracterul absolut imprevizibil al naşterii ideilor, chiar dacă recunoaşte că a gîndi seamănă cel mai adesea cu o încercare de consultare a spiritelor, Valéry insistă asupra preponderenţei pe care o are travaliul conştient, disciplinat, lucid în configurarea unei opere.

Atingerea perfecţiunii e o operaţiune laborioasă, un episod privilegiat din cvasi-infinita epopee a simulării, ce presupune plasarea la distanţă egală atît în raport cu spontaneitatea pură, cu arbitrariul insignifiant, asupra căruia trebuie să se aplece facultăţile constructive ale spiritului, cît şi cu producţia în întregime voluntară, lipsită de farmec, care poartă încă urmele dificultăţii travaliului, aceasta fiind sortită unei remanieri profunde ce are menirea de a înlătura toate semnele observabile ale efortului, de a elimina indiciile vizibile ale calculului, proiectului, conştientului, făcînd-o să pară naturală. Reuşita unei asemenea încercări depinde în mare măsură de un just tratament aplicat cuvintelor, de riguroasa lor examinare, de cîntărirea lor atentă, de folosirea lor în acord cu exigenţele unei lucidităţi fără concesii faţă de obişnuinţele simţului comun sau faţă de orice formă de inerţie mentală.

Or, pentru a reuşi în această încercare, artisul trebuie să ştie să se imite pe sine, să asigure continuitatea stilului său, să folosească drept model cele mai remarcabile dintre producţiile lui, străduindu-se să le prelungească strălucirea şi să le asigure integrarea într-o viziune sistematică, îndepărtînd orice bănuială legată de posibila lor naştere accidentală, de apariţia lor datorată hazardului, impunînd impresia unui demers conştient şi controlat cu virtuozitate pînă la capăt, contribuind astfel decisiv la triumful absolut al dorinţei lui de a părea asupra propriei fiinţe. Observînd existenţa unei tendinţe tot mai puternice de a obţine graţie operei nu atît un anume efect estetic, ci mai ales recunoaşterea pentru autorul ei, Valéry observă cu maliţiozitate: “Si une loi de l’Etat obligait à l’anonymat et que rien ne pût paraître sous un nom, la littérature en serait toute changée, - en supposant qu’elle y survécût”.

Ciprian Vălcan este doctor în istorie culturală al École Pratique des Hautes Études din Paris. Ultima carte publicată: French and German Cultural Influences in Cioran’s Work, Lambert Academic Publishing, Saarbrücken, 2013.
 

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Aurora Boreală în Laponia Foto Eturia
Laponia, destinația externă cea mai căutată în luna decembrie. Oferte la prețuri reduse pentru 2025
Laponia continuă să fie una dintre cele mai populare atracții de Crăciun. Pentru sezonul 2025, au fost deja anunțate primele oferte pentru excursii în această destinație, care oferă oportunitatea de a experimenta magia Crăciunului în regiunile nordice.
image png
Mihaela Bilic, despre alimentul care ne distrugem organismul. Este consumat în timpul postului: „Postul nu face bine și nu ajută organismul decât atunci când...”
Românii care țin post se axează mai mult pe eliminarea produselor lactate, însă uită că un aliment consumat în exces le poate afecta sănătatea. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat în detaliu despre ce este vorba.
muzeul FOTO Ionica Nechifor jpg
Instituția publică din România care face profit 3.5 milioane de lei. Cum reușește un institut de cercetare să concureze cu mediul privat
În nordul extrem al României se află probabil singura instituție publică din România care face profit. Ba mai mult, asemeni unei societăți comerciale îl investește în dezvoltare. A încheiat anul cu 3.5 milioane de lei în conturi și a derulat investiții de peste 4 milioane de euro.
Condiții precare la Spitalul pentru Copii din Cluj Napoca Foto Mănici din Cluj Napoca jpg
Condiții deplorabile la Spitalul pentru Copii din Cluj-Napoca. Reacția unei mame: „O experiență îngrozitoare, am rămas traumatizată”
O mămică, care a fost internată împreună cu bebelușul său de doar două luni în secția Pediatrie 1, din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca, a povestit despre condițiile precare din unitatea medicală.
image png
Motivul neașteptat pentru care Ozana Barabancea nu va avea brad de Crăciun în acest an: „Nu sunt foarte fericită, dar ce să fac? Asta e!”
În timp ce vedetele autohtone din showbiz își etalează brazii de Crăciun pe rețelele de socializare, la polul opus se află Ozana Barabancea care a decis că anul acesta nu va împodobi pomul. Soprana a venit cu o explicație în acest sens.
Adrian Bejan   prof  univ  Duke University USA   Foto arhiva personală jpeg
INTERVIU Prof. univ. Adrian Bejan: „Societatea este un organism viu, iar dacă îi împiedici procesul natural de evoluție, te îndepărtează“
Dincolo de revoluționarea modului în care înțelegem lumea și universul, descoperirile despre legile naturii oglindesc și dinamica societăților, oferindu-ne instrumentele necesare pentru a o înțelege mai bine și a modela viitorul în avantajul nostru.
ger ninsoare zapada iarna termometru shutterstock 743819602 jpg
Județele care intră sub Cod galben de ninsori și vânt puternic. Până la ce oră este valabil
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare cod galben de ninsoare și vânt puternic pentru trei județe.
Politie Franta FOTO Shutterstock
Atac sângeros în apropierea unei tabere de migranți din Franța. Cinci persoane au fost ucise
Un bărbat înarmat a împuşcat mortal cinci persoane sâmbătă în apropierea unei tabere de migranţi în zona oraşului Dunkerque, în nordul Franţei, au anunţat autorităţile franceze.
Bashar al-Assad FOTO EPA-EFE
Țara care i-a ajutat pe rebelii sirieni să-l îndepărteze de la putere pe fostul președinte Bashar al-Assad
Președintele sirian Bashar al-Assad s-a plâns ministrului iranian de Externe, în ultimele zile care au dus la înlăturarea sa, că o țară îi sprijină activ pe rebeli.