Apocalipsa ca operă de artă

Vlad BASALICI
14 octombrie 2013
Apocalipsa ca operă de artă jpeg

Cum ţi-a venit ideea proiectului The Last Archive şi ce presupune el, de fapt?

Ideea unei arhive care să conțină ziarele publicate pe 21 decembrie 2012, considerată ultima zi înainte de Apocalipsă s-a născut pe fondul psihozei colective legate de sfîrșitul lumii. Nu m-a interesat neapărat partea teribilistă a acestei povești. Predicții despre sfîrșitul lumii au fost și or să mai fie în continuare. Ce îmi pare diferit e contextul în care a apărut această previziune legată de 2012. Trăim timpuri tulburi, am impresia că am ajuns într-un punct de criză a imaginației, cînd nu mai vedem soluții la problemele noastre, sociale sau economice. Chiar dacă marea majoritate a oamenilor nu a luat în serios această previziune, exista și există în continuare o așteptare ca ceva să se întâmple, nu știm ce, dar ne dorim ca ceva să se schimbe.

Fiind un proiect artistic, funcția arhivei nu s-a încheiat în momentul în care am colectat ziarele. Îmi doresc ca Last Archive sa fie un proiect deschis, adresat unui artist care va crea o lucrare de artă în relație cu arhiva și care va fi expusă pe 21 decembrie, fix la un an de la "apocalipsă", devenind astfel o falsă celebrare a acelui moment.

Spuneai că proiectul investighează relaţia dintre ştiri şi sfîrşitul lumii. Ce ai descoperit cercetînd ziarele pe care le-ai primit din toată lumea?

Ziarele vin dintr-o altă lume decît cea actuală, o lume care a început să apună. Știrile în presa scrisă nu apar instant ca la televiziune sau ca pe Internet. De regulă, ediția unui ziar se încheie cu o seară înainte să apară ziarul. Apoi ziarul e trimis la tipar și dimineață ajunge în mîinile cititorilor. În acest context e interesant cum poți scrie azi, în calitate de jurnalist, despre apocalipsa care ar putea să aibă loc mîine, cînd de fapt nu știi ce va însemna acest mîine.

Mi s-a parut emblematic cum și-a început Gale Holland articolul despre apocalipsă din Los Angeles Times: "Today is the last day on Earth. Then again, if you're reading this, maybe not. "

De ce ar trebui cineva să intre pe indiegogo şi să susţină financiar acest proiect?

Cei care vor sa sprijine acet proiect e bine sa știe că toți banii donați vor fi folosiți pentru a oferi oportunitate pentru artist, despre care încă nu știm nimic, dar care va fi ales datorită calității proiectului lui pe baza unui apel public. Acesta va avea șansa să expună la tranzit.ro/București, într-un spațiu care e relevant pentru peisajul artei contemporane românești, parte dintr-o rețea europeană, care a fost fondat de Raluca Voinea, curatoarea pavilionului României din cadrul Bienalei de la Veneția din 2013.

The Last Archive, apocalypse and a new work of art from Vlad Basalici on Vimeo.

The Last Archive a fost înființată în decembrie 2012 de către Vlad Basalici, un artist care locuiește și lucrează în București. Această arhivă conține ziare din toată lumea care au fost publicate pe 21 decembrie 2012. Ziarele au fost colectate în urma unui apel public, cu sprijinul generos din partea oamenilor de pe diferite continente. Înființarea arhivei este prima parte a proiectului. Cea de-a doua parte a proiectului presupune invitarea unui artist care va crea o lucrare de artă sub forma unei instalații, realizată în relație cu arhiva. Fiind conștienți cît de important este ca un artist să fie plătit pentru munca sa, iniţiatorii The Last Archive doresc să îi ofere un sprijin financiar adecvat. Pentru asta, au pornit o campanie de crowdfunding pe indiegogo.

a consemnat Luiza Vasiliu

pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg
serile Enayati Medical City png
Serile Enayati Medical City - a VI-a ediție
Continuăm seria evenimentelor Serile Enayati Medical City cu cea de-a VI-a ediție, care va avea loc miercuri, 27 septembrie, ora 19.00, în incinta Enayati Medical City din sectorul 1.

Adevarul.ro

image
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost aruncat la WC
Un caz șocant de crimă s-a produs miercuri, 6 decembrie 2023, în jurul orei 14,30, în localitatea Slătioara din județul Olt. Un bărbat a fost decapitat de un altul.
image
Manele cu conotații sexuale, la balurile de boboci din Craiova. "Au ajuns să le arate pe scenă și cum se face" VIDEO
Un liceu renumit din Craiova este arătat cu degetul după ce în spațiul public au apărut imagini de la petrecerea elevilor de clasa a IX-a. Artistul Luis Gabriel, anunțat pe afișul evenimentului drept "special guest". este acuzat că a cântat în fața minorilor melodii obscene.
image
Scandal în Italia: Bijutier condamnat la 17 ani de închisoare pentru uciderea a doi hoți care i-au legat fiica și i-au jefuit magazinul VIDEO
Un bijutier din Italia a fost condamnat la 17 ani de închisoare pentru că a împușcat mortal doi hoți care i-au jefuit magazinul și i-au legat fiica. Sentința a declanșat o dezbatere aprinsă privind limitele autoapărării în Italia.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.