Anna Netrebko și Alice Sara Ott – altfel despre zodia succesului

17 septembrie 2016
Anna Netrebko și Alice Sara Ott – altfel despre zodia succesului jpeg

La începutul lunii septembrie, două noi apariții discografice: una, plină de glamour, a unui album semnat de soprana Anna Netrebko, altul, mult așteptat de fanii, nu puțini, ai unei pianiste tinere care stârnește senzație: Wonderland cu Alice Sara Ott.

Curajoasa Anna Netrebko

Ea însăși spune: este nevoie de curaj pentru a înregistra un disc precum Verismo, care reunește cele mai cunoscute arii din repertoriul lirico-spint semnat de compozitori italieni care au activat la granița secolelor al XIX-lea și XX, cunoscuți în istoria muzicii drept veriști (de la vero – adevăr, într-adevăr operele lor sondând în realitățile sociale, prezentate fără niciun fard, un echivalent al naturalismului literar în muzică). Giacomo Puccini, Ruggero Leoncavallo, Pietro Mascagni, Alfredo Catalani, Francesco Cilea, Umberto Giordano, Arrigo Boito, Amilcare Ponchielli sunt acești compozitori veriști; dintre toți, cel mai cunoscut și des cântat este Giacomo Puccini, „Tosca”, „Madama Butterfly”, „Turandot” fiind opere din care trebuie să fi auzit măcar o dată o arie.

Abordând acest repertoriu, Anna Netrebko, o supervedetă a operei contemporane, astăzi ajunsă la 45 ani, este de două ori curajoasă: o dată, pentru că intră pe un teritoriu unde au obținut mari succese cele mai mari voci ale tuturor timpurilor, cântat de mii de ori înainte – e greu să spui ceva nou și convingător, când atât de mulți înaintea ta au făcut-o. Al doilea, pentru că trebuie să dea cu adevărat măsura noii sale voci: Anna Netrebko și-a început cariera în urmă cu 20 ani cu un repertoriu pentru un alt tip de voce – lirico-lejer; acum vocea ei s-a modificat, devenind mai plină, mai întunecată, așa încât, o adaptare de repertoriu era necesară. Însă o asemenea schimbare nu este deloc un lucru ușor; sigur, nu este primul ei disc în noul repertoriu, însă repertoriul verist pune probleme complexe.

Verismo, un album înregistrat de Anna Netrebko alături de Orchestra Academiei Santa Cecilia din Roma, condusă de probabil cel mai important dirijor de operă al timpurilor noastre, Antonio Pappano, cred că este o oglindă perfectă a Annei Netrebko, ceea ce de altfel, soprana și-a și propus. O artistă de un indubitabil înalt calibru, una dintre cele mai frumoase și ofertante voci ale timpurilor noastre, cu standarde artistice foarte înalte și cu o sensibilitate care transpare în tot ceea ce cântă; în același timp, o Anna Netrebko umană, caldă, poate imperfectă uneori, însă extrem de convingătoare. O Anna Netrebko căsătorită de un an cu tenorul Yusif Eyvazov, evident foarte îndrăgostită, care a ales să cânte pe albumul Verismo alături de soțul ei în actul 4 din opera Manon de Puccini – poate că din punct de vedere artistic nu a fost cea mai bună alegere, pentru că Eyvazov în mod evident nu are calitățile vocale native pe care le are Netrebko, însă, în acest context a fost, probabil, unica alegere pe Netrebko o putea face.

În orice caz, un album curajos, care merită ascultat măcar pentru a putea face comparații – o puteți face oricând pe site-ul campaniei  Radio România Muzical Votează discul de muzică clasică al anului 2016. 

Și încă ceva: Anna Netrebko împlinește pe 18 septembrie 45 ani. Este aniversată la Radio România Muzical cu difuzarea operei I Capuleti e I Montecchi de Vincenzo Bellini (ora 21), operă în care o puteți asculta pe Netrebko în repertoriul lirico-lejer belcanto pe care l-a abordat în prima parte a carierei sale. Tot pentru a face comparații.

alice sara ott100 v sr 169 900 jpg jpeg

Alice Sara Ott – Wonderland

Am o afecțiune deosebită pentru această pianistă germano-japoneză de 28 ani pe care am avut șansa de a o putea asculta și la București, într-un memorabil recital pe care l-a susținut în 2012 cu ocazia aniversării a 15 ani de existență ai Radio România Muzical. Nu sunt prea mulți pianiștii care să reușească o versiune live atât de spectaculoasă a Suitei Tablouri într-o expoziție de Modest Musorgski...

Prima dată, am cunoscut-o pe Alice Sara Ott ascultându-i discurile – am rămas impresionată de interpretarea ei pentru integrala valsurilor de Chopin, ca și de Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră de Ceaikovski: era ceva atât de personal și de clocotitor în interpretarea ei...

Însă îți poți pune problema că o înregistrare este doar o înregistrare și că realitatea unui concert live poate să schimbe o impresie despre un artist, în sens negativ. În cazul lui Alice Sara Ott, a fost exact invers: concertul live a fost încă mai impresionant decât ce ascultasem în înregistrări și aceasta vorbește foarte mult despre calitatea artistică a acestei încă foarte tinere pianiste.

Născută dintr-o mamă japoneză și un tată german, Alice Sara Ott trăiește între două lumi: îmi spunea într-un interviu că în Germania este considerată japoneză, iar în Japonia, lumea i se adresează în limba engleză. Cumulează însă valorile ambelor culturi pe care le reprezintă: virtuozitatea specifică interpreților asiatici, dar și background-ul cultural extins al interpreților europeni. Plus  o notă zen venită din tradiția japoneză – scopul ei este să se simtă un om fericit și împlinit, și-și construiește viața astfel. Probabil asta o face să reziste fizic și psihic la un program care altora li se s-ar părea ucigător: un concert la două-trei zile, de fiecare dată, în alt loc.

Wonderland este al optulea album de autor pe care Alice Sara Ott l-a înregistrat pentru o celebră casă de discuri, Deutsche Grammophon (să nu uităm, are doar 28 ani!). Pe precedentele două s-a îndepărtat de repertoriul consacrat al pianiștilor: a cântat alături de Olafur Arnalds (Chopin project) și Francesco Tristano (Scandale). Cu Wonderland, album lansat pe 9 septembrie 2016, ea revine la repertoriul consacrat: lucrări de Edvard Grieg, printre care celebrul concert în la minor pentru pian și orchestră, alături de o selecție de piese pentru pian solo: piese lirice, dar și selecțiuni din suitele Peer Gynt.

Alice Sara Ott face încă o dată dovada maturității ei artistice în acest repertoriu dintr-o țară a minunilor, cu elfi, fiorduri și povești: un concert înregistrat live alături de Orchestra Radiodifuziunii Bavareze din Munchen, condusă de Esa Pekka Salonen, de o calitate care poate face cinste oricărui mare pianist; dar mai ales, aș adăuga eu, o calitate absolut specială a pieselor pentru pian solo: am ascultat de pildă una dintre mai emoționante versiuni pentru Cântecul lui Solvejg, o piesă celebră din Peer Gynt.

Albumul Wonderland poate fi audiat în integralitate duminică, 18 septembrie, de la ora 13.05, la Radio România Muzical sau oricând, pe site-ul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2016. 

WhatsApp Image 2023 06 02 at 16 31 57 jpeg
Karpatia Pony Show 2023: cinci zile de acțiune și distracție pentru întreaga familie pe Domeniul Cantacuzino, Florești!
Anul acesta, organizatorii extind concursul la patru zile de competiții și show-uri ecvestre.
kam idris hqhx3lbn18 unsplash1 jpg
Dincolo de orele de lucru: Găsirea echilibrului între muncă și timp liber
Iată cîteva strategii practice și sfaturi pentru a găsi un echilibru între viața profesională și viața privată în lumea cu ritmul rapid din ziua de azi
Afis Teoria recapitularii Stefan Ungureanu The H Gallery jpeg
Vernisaj Ștefan Ungureanu – „Teoria recapitulării”, The H Gallery
Vernisajul expoziției va avea loc joi, 8 iunie, de la ora 19:00.
Portret CL jpg
poate nu
Poate nu-i chiar Sfîrșitul, numai că totul se leagă. Dar și pe asta cine s-o înțeleagă?
PHOTO 2023 05 26 14 18 54 jpg
Romanian Design Week, festivalul industriilor creative, readuce la viață spații uitate ale Bucureștiului, alături de IQOS
Industriile creative sau industriile de conținut sînt concepte care au intrat în limbajul comun în ultimii ani
ad3 jpg
Ce adidași se potrivesc cu treningul? Mizați pe confort și stil urban
Dacă preferi o versiune mai sportivă a treningurilor, pariază pe jambiere strîmte cu dungi albe pe laterale
saxinte jpg
Nigredo
Acceptarea ideii că ura poate fi un sentiment creștinesc
 AAA2496 jpg
Importanța reglării unghiurilor direcției
Unul dintre factorii care pot duce cel mai mult la uzura prematură a anvelopelor este reglarea incorectă a unghiurilor direcției.
DilemaVeche (2) (1) jpg
featured image (2) (1) jpg
Istoria transferurilor în fotbal: De la 400 de lire la 222 de milioane de euro
În ultimul deceniu s-au plătit sume amețitoare pentru transferul unor fotbaliști.
index png webp
Serile Enayati Medical City, 26 mai 2023, cu Sever Voinescu si Horia Brenciu
Enayati Medical City are ca prioritate abordarea holistică a problemelor medicale ale pacienților.
pexels andrea piacquadio 3812745 jpg
Migrenele: ce le generează și cum le tratăm
Migrenele reprezintă un tip de durere de cap caracterizate prin dureri intense, pulsatile, resimțite de cele mai multe ori doar pe o parte a capului.
DSC08734 JPG
IQOS și Romanian Design Week te invită să descoperi instalația „Echoes of Presence” între 12-28 mai în Piața Amzei din București
În ultimii 10 ani, Romanian Design Week a devenit cel mai complex eveniment dedicat industriilor creativ-culturale din România.
Killa Fonic png
Vama intră în luptă cu Killa Fonic în bătălia muzicală a anului
Joi, Vama și Killa Fonic intră în cea mai așteptată bătălie muzicală a anului.
image png
Vedere asupra lumii din casele bunicilor
Recunosc o disperare aici, acceptată pe jumătate trupește, pe jumătate  sufletește.
dilemaveche 1 jpg
Cum identifici rapid un nou cazino online și cum să rămîi siguranță
Pe viitor, cu siguranță vor mai apărea jocuri diferite și inovative.
Dilemaveche   nuante de roscat jpg
Ce legătură există între nuanța părului și personalitate – află aici!
Te-ai întrebat vreodată dacă există o legătură între nuanța părului și personalitate?
Echoes of Presence partedinarte jpg
COMUNITATEA A DECIS: CÎȘTIGĂTORUL CONCURSULUI LANSAT DE ROMANIAN DESIGN WEEK ȘI IQOS ESTE PROIECTUL „ECHOES OF PRESENCE”
ÎMPREUNĂ este tema pe care Romanian Design Week și IQOS au propus-o comunității creative din România pentru ediția de anul acesta a concursului.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Start pentru înscrierile la a doua ediție New Draft. Asociația Control N caută autori de scenarii de film din România
Trei sesiuni de lucru asistat, programate lunar, între lunile iulie și octombrie 2023
icr lbf2023 jpeg
#3 1 jpg
Cititul în familie: De ce este important să citim împreună cu cei mici?
Cititul în familie nu trebuie să fie o activitate plictisitoare, ci poate fi o aventură fascinantă pentru toți membrii familiei.
catre mine 50x70 preview jpg
Control N: Ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni
În perioada martie – mai 2023 atelierele își propun să abordeze într-o manieră originală trei forme de scriere.
cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.
specializare sau servicii complete cum alegi abordarea pentru service ul tau auto jpg
Specializare sau servicii complete: cum alegi abordarea pentru service-ul tău auto
Alegerea unei abordări pentru service-ul tău auto poate face diferența între succesul și eșecul afacerii.

Adevarul.ro

image
„Secretul japonez pentru o viață lungă și fericită“. Cei mai longevivi oameni au aceste două trăsături de personalitate
Cei mai mulți centenari au trăsături de personalitate similare, care contribuie la creșterea duratei de viață, potrivit unui studiu.
image
Cum s-a transformat satul Viscri sub influența Regelui Charles. Localnic: „Era sărăcie mare” FOTO
Potrivit localnicilor, înainte de venirea lui Charles, la Viscri era „mare sărăcie”. Acum sunt multe pensiuni, puncte Gastro Local, afaceri, astfel că fiecare familie are măcar un angajat
image
Ce l-a ruinat pe Irinel Columbeanu și care a fost începutul sfârșitului: „A generat tocarea întregii mele averi”
Fostul miliardar de la Izvorani nu s-a sfiit să vorbească în ultimii ani despre declinul său. Irinel Columbeanu a povestit deschis despre ce l-a ruinat și cum a ajuns să piardă toată averea pe care a deținut-o.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.