"Am mereu la mine ceva de înregistrat sunetul"
- interviu cu Electric Brother -
Electric Brother își lansează un nou album solo după o pauză de 8 ani de zile. Recunoscut pentru multele sale proiecte și colaborări, dar și pentru producția de muzică publicitară și de film, artistul revine în 2011 cu un nou album solo.
Ce a fãcut Electric Brother în cei 8 ani de cînd și-a lansat primul album solo?
De la primul album solo am muncit foarte mult. În primul rînd pentru muzica de publicitate, în al doilea rînd pentru film - sound design, post-producție de sunet, dar și ceva muzică, scurt și lungmetraj. Am scos două albume cu Aievea. Am făcut Live from the Archive cu artistul video Casa Gontz. Am avut numeroase colaborări cu Vlaicu Golcea, bunul meu prieten. Iar la sfîrșitul anului trecut am produs împreună cu cei de la The Amsterdams ultimul lor album, Electromagnetica. În plus, cînt cu Norzeatic și Khidja live și mixez ori de cîte ori am ocazia în cluburi sau la diferite evenimente. Acum că le înșir așa la rînd par multe, dar aș fi vrut să fac mult mai multe. Am o grămadă de idei și aș vrea să le văd puse în scenă, dar din păcate timpul este un inamic greu de învins. Vom vedea.
S-a schimbat ceva în muzica ta?
Da, cred că s-a schimbat. Nu poți să lucrezi atît de mult și să nu se schimbe nimic. Cred că e inevitabil. În primul rînd, făcînd atît de mult sound design sau, mai pe românește, reconstruirea universului sonor, folosind înregistrări și elemente de sunet separate, mi-am dat seama că majoritatea sînt extrem de muzicale și că pot fi folosite ca instrumente. Sunetele reale, din natură, din mediul înconjurător, obișnuite sau mai rar întîlnite, pot fi manipulate și pot căpăta o partitură a lor. Mă fascinează și mă interesează mult direcția asta, așa că am început să o folosesc în muzică.
Noul album Pe Pămînt e rezultatul călătoriilor tale prin lume. E un album concept. A fost premeditat?
Nu a fost premeditat. Am tot timpul ceva de înregistrat sunetul la mine. Dacă nu e un reportofon sau un field recorder, măcar este telefonul meu mobil. Nu mă interesează neapărat calitatea înregistrării, ci materialul in sine. Pe unde am umblat, prin țară și prin străinătate, am înregistrat tot felul de sunete, de atmosfere, de oameni, obiecte (mai mult sau mai puțin muzicale), ritmuri, animale, ploi, greieri, cirezi, sub apă, în avion, muzicanți, mașini și multe alte lucruri. Există chiar și sunete înregistrate într-o mină de la Petrila de către prietenul meu, fotograful Petruț Călinescu.
Ascultînd și catalogînd sunetele în studio, unele dintre ele m-au condus către o compoziție, către o piesa. Unele erau atît de colorate și de bine conturate încît nu am avut de ce să le modific. Altele sînt fragmente de idei de-ale mele, înregistrate pe drum ca să nu le uit. La sfîrșitul lunii ianuarie a anului acesta, mi-am dat seama că toate schițele astea și toate piesele concepute cu sunete reale au ceva în comun și te pot plimba dacă te lași în voia lor, prin locuri reale sau imaginare de pe pămînt. Mi-am dat seama că se potrivesc foarte bine împreună și că pot forma un album.
Nu plănuiam să fac un album. Dar am început să le potrivesc, să le finisez, să mă gîndesc la pasaje de legătură sau interludii și am ajuns la aceasta formulă. Abia atunci m-am hotărît să o public așa. Piesele sînt legate și au o poveste întreagă dacă sunt ascultate dintr-una în alta, așa cum le-am potrivit pe album, dar funcționează și separat.
Cum ai intîlnit-o pe Lizzie Parks, solista de pe noul tău album? Și cine sunt ceilalți invitați?
Lizzy Parks a fost invitată de mine să cînte la celebrul club Embryo impreuna cu Nostalgia 77. Cînd a venit în București i-am dat un CD cu piesa asta, gîndindu-mă că poate o să-l asculte vreodată, că poate o să îi placă. Am fost extrem de surprins să primesc după cîteva luni ideile ei deja înregistrate, versuri, linie melodică, tot. Absolut splendid!
Ceilalți invitați pe disc sunt Tavi Scurtu - unul dintre cei mai progresiști creatori de muzică din România, Raul Kusak celebrul pianist, într-o postură inedită la acordeon, Bouba Sylla, un vocalist și muzician din Guinea Bissau și cîteva personaje pitorești întîlnite de mine pe drum.
Ce urmează? Concerte, alte proiecte?
Urmează primul concert și lansarea discului la Cluj, în cadrul TIFF, pe 10 iunie, pe scena Meeting Point la ora 21.00 (in curtea Muzeului de Artă), apoi pe 2 iulie la B'est Fest pe scenă cu Lamb. Sper să urmeze și alte concerte.
Surpriza cea mare este că voi fi însoțit în concertele live de celebra actriță Maria Popistașu și de genialul percuționist Tavi Scurtu.
A consemnat Bogdan Răileanu