„Am fost reticenți pentru că nu avem experiență, dar ne-am adunat ideile și le-am pus în practică. Nu mai dăm înapoi acum”

Simona PETRICĂ
4 august 2018
„Am fost reticenți pentru că nu avem experiență, dar ne am adunat ideile și le am pus în practică  Nu mai dăm înapoi acum” jpeg

Cînd era mic, Dragoș Mantoiu mergea des la Palatul Copiilor din București. La cursurile de Acvaristică a prins drag de animale sălbatice și de plante, iar la 14 ani a început să facă voluntariat acolo.

„Dădeam de mîncare la pești o dată la trei, patru ore, chiar și noaptea, sau curățam de alge fiecare acvariu. Erau zeci de acvarii, ecosisteme naturale și eram fascinat pentru că observam lucruri ca și cum aș fi fost în natură.”

Întîlnirea cu liliecii a venit într-o noapte la patru dimineața. Filmase un eveniment, iar fotograful cu care mergea spre casă i-a spus că știe un grup de speologie mișto. S-a simțit ciudat, dar a mers să vadă despre ce este vorba. Cînd a ajuns pentru prima dată într-o peșteră și a văzut lilieci, și-a dat seama că s-a îndrăgostit. 

Tot timpul liber pe care îl avea îl dedica liliecilor. Nu știa absolut nimic despre ei și nu își dădea seama de unde să înceapă. Un specialist în domeniu, Victor Gheorghiu, l-a pregătit la o școală națională de profil. Era singurul cursant, dar a învățat cum să intre într-o peșteră, cum să se uite după lilieci și cum să facă diferența între cele 32 de specii care există în România. 

Dragoș Mantoiu a urmat o facultate cu profil de geografie, dar la licență a abordat subiectul liliecilor și nu a cedat cînd profesorii s-au mirat de alegerea făcută. Ca să scrie despre ei a stat mult timp în natură, iar cînd a ajuns la doctorat a continuat cu același subiect.

Spune că în București sînt zece specii de lilieci. Își aleg habitatele în aproape tot orașul, în funcție de specie, dar sînt concentrați în mod special acolo unde există ape sau spații verzi extinse, precum Parcul Natural Văcărești. Odată ce au ales adăpostul, rămîn fideli acestuia orice s-ar întîmpla. Aceștia decid cu greu să își mute locul, de aceea pot apărea conflictele om-animal. Dacă un bloc este reabilitat termic în timp ce o colonie de lilieci se află în crăpăturile sau rosturile acestuia, mai ales în perioada hibernării, întreaga colonie riscă să rămînă blocată și să moară. În perioada maternității (iunie-august), dacă mamele sînt deranjate, își pot părăsi singurul pui născut pe an, pentru a supraviețui.  Mulți oameni nu sînt atenți cu ei din frică, necunoaștere sau pentru că aceștia cred că s-ar prinde în părul lor. Dragoș rîde și spune că prinsul în păr este cel mai mare mit despre lilieci. 

Liliecii vînează insecte, iar dacă nu ar fi ei, agricultura la nivel mondial nu ar fi sustenabilă, iar unele boli care sînt transmise prin vectori de insecte, ar ajunge mai ușor la oameni. În general se estimează că un singur liliac insectivor din zona temperată poate oferi servicii ecosistemice în valoare de 1.400 de euro pe an.

„Nu putem încă renunța total la dezinsecția pe care o facem într-un oraș, însă aceasta trebuie făcută cu cap. Insecticidul se acumulează în animale și le scurtează durata de viață. De la 32-36 de ani, ajung să trăiască în medie patru ani pentru că acumulează prea multe substanțe toxice în corp. Dacă vom ajunge să avem populații de lilieci suficient de mari, este posibil să avem un oraș mai verde, mai puțin poluat și mult mai prietenos cu orice vietate care îi calcă pragul.”

* * *

Acum patru ani, doi ecologi, un paleontolog, un arheolog, cîțiva veterinari și voluntari au decis să întemeieze o asociație. Lucraseră la stat și la privat în cercetare, conservare de specii sau în cadrul unor arii naturale protejate și simțeau că nu pot reacționa suficient de repede în cazul unor situații conflictuale om-animal.

„O finanțare înseamnă mult pentru noi, putem organiza activități constante și investi în echipamente.”

„Liliecii din Mediul Urban” a fost primul proiect finanțat al asociației Wilderness Research and Conservation. Au primit un link cu call-ul de proiecte de la niște colegi și au intrat pe site-ul IKEA ca să vadă ce fonduri oferă. Au fost reticenți pentru că nu aveau experiență, dar și-au adunat ideile și după o săptămînă de lucru au depus proiectul.

Liliecii sînt specii protejate de lege și au un rol important în mediul urban. Înțelegerea stilului lor de viață nocturn și a principalelor amenințări pe care aceștia le înfruntă pot duce la o relație mai bună om-animal, existînd beneficii pentru ambele parți.

Ar trebui să fim atenți  la cum se anvelopează blocurile pentru că liliecii hibernează în crăpături și pot rămîne blocați acolo, la tăierea arborilor bătrîni sau la aplicarea insecticidelor în apropiere de colonii. Sau să elimină, miturile negative false, precum înfiptul în păr sau rosul de anafură.

Din 2017, echipa lor propune constant o schimbare în atitudinea publicului larg față de lilieci, prin activități educaționale, dar și intervenții în cazul conflictelor om-animal, realizate cu ajutorul ecologilor din Asociația Wilderness Research and Conservation și a veterinarilor din Clinica de Reabilitare a Animalelor „Visul Luanei” – Fundaţia Visul Luanei. 

Finanțarea din Fondul IKEA pentru Mediul Urban a adus echipei organizare. Știau ce au nevoie, dar cu susținerea materială, planul este sigur pe trei ani. Iar studiile dedicate au nevoie de  infrastructură, așa că au putut investi în detectoare de lilieci sau alte instrumente prin care pot vedea cum se mișcă animalele în oraș. 

Dragoș Mantoiu spune că au montat deja 22 de adăposturi în principalele parcuri din oraș și au soluționat 91,16% din cazurile cu lilieci contactate prin intermediul telefonului. Rata de succes a reabilitării a fost de 88,4%, mai ridicată față de anii anteriori. Elevii de liceu cu care au lucrat au învățat să identifice ultrasunetele liliecilor folosind detectorul de ultrasunete, iar o parte dintre ei vor acum să urmeze cursurile Facultății de Biologie atît din ţară, cît şi din străinătate. Au integrat eforturile de reabilitare din mai multe orașe, sub platforma aplicației Wild Alert, care oferă posibilitatea utilizatorului de a intra în contact cu un reabilitator în cazul în care a identificat un animal sălbatic în pericol, oriunde în ţară.  Iar acum lucrează la un model al distribuției și al mobilității liliecilor în zona urbană, urmînd a fi utilizat drept bază pentru intervențiile din anii următori.

Dragoș Mantoiu se bucură să vadă acest proiect pus în practică. Vrea ca oamenii să nu se mai sperie de lilieci. A fost surprins în ultimul an că oamenii au început să citească mai multe despre ei, să le cunoască proiectul și să colaboreze în anumite situații. 

Iar liliecii l-au învățat pe Dragoș Mantoiu cum arată multe poduri ale caselor, sau zone ascunse în care nu a intrat multă lume. A început să vadă altfel orașul, arborii, să fie mai mult treaz noaptea decît ziua și să dezvolte sentimentul de acasă, de familie. În schimb, el încearcă să le ofere protecție lucrînd cu oamenii pentru normalitate.

Pe Dragoș Mantoiu îl găsiți la Wilderness Research and Conservation.

chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: „Un festival, dacă nu e construit în jurul comunității, e degeaba”
„Filmul de artă te forțează să devii inventiv în a găsi metode de expunere pentru a ajunge la cît mai mulți oameni.”
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.
drujba jpg
Există modele de drujbă care să poată fi manevrate cu o singură mînă? Răspunsul specialiștilor!
Un model eficient de drujbă garantează o tăiere rapidă a elementelor de vegetație nedorite, precum și un confort sporit în utilizare.
pantaloni eleganti pentru femei stilizari pentru birou jpg
Pantaloni eleganți pentru femei – stilizări pentru birou
Datorită sfaturilor de mai jos, vei învăța cum să creezi o ținută excepțional de stilată în cîțiva pași simpli, în care te vei simți ca o femeie de succes.
Afis Sala Radio 3 iunie 2022 jpg
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa: dirijorul Dmitri Matvienko, invitat la Sala Radio
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa – Concursul Malko pentru tineri dirijori (organizat la Copenhaga de Orchestra Simfonică Radio Daneză) este invitat special pe scena Sălii Radio.
interviu job jpg
5 sfaturi de urmat pentru a-ți mări șansele pentru interviul de angajare
Este important să știi cum să te prezinți mai bine în fața oricărui recrutor, cum să-ți pui în valoare calitățile și cum să fii candidatul cu cele mai mari șanse pentru a fi ales.
00 cover event facebook (1) jpg
Viața la 18 ani
„Am 18 ani” este un proiect, produs de Asociația Art No More și cofinanțat de AFCN, la care au participat șapte scriitori români contemporani: Dan Coman, Augustin Cupșa, Andreea Cătălina Drăghici, Andrei Doșa, Jean-Lorin Sterian, Cristina Ștefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.

Adevarul.ro

image
Experimentul social al unui român care a vrut să afle ce cred românii când li se spune că viaţa în luxul paradisului din Bali costă mai puţin decât în Cluj
Patrik Bindea este specialist în marketing şi de câteva luni a început un experiment social. El a făcut o comparaţie „cosmetizată” a costului vieţii în paradisul din Bali, cu Bucureşti sau Cluj, iar concluziile acestul „clickbait” elaborat au fost surprinzătoare: oamenii au înghiţit „găluşca” şi au generat un trafic nebun postării.
image
Un YouTuber care a vizitat un McDonald's-ul rebrănduit din Rusia a povestit cât de multe diferenţe sunt faţă de varianta americană
Un reporter rus de la un cunoscut canal de YouTube a mers la McDonald's-ul rebranduit din Moscova, care s-a deschis pe 12 iunie, şi a spus că mirosul şi mâncarea sunt diferite.
image
Cum au vrut bulgarii să anexeze toată Dobrogea. Jafuri, crime şi bomboane otrăvite în Primul Război Mondial
După nici jumătate de veac de la ieşirea Dobrogei de sub stăpânirea otomană, provincia dintre Dunăre şi Marea Neagră a cunoscut din nou ororile ocupaţiei, de data aceasta ale bulgarilor, care au încercat să anexeze toată provincia prin jefuirea şi omorârea populaţiei.

HIstoria.ro

image
România, alianțele militare și Războaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
„Greva regală” și răspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II – călăul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a iniţiat seria de reforme ce urma să modernizeze îmbătrânitul Imperiu Otoman şi să îl ridice la nivelul puterilor occidentale. Urcând pe tron în contextul luptelor dintre reformatori şi conservatori, Mahmud a înţeles mai bine decât vărul său, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul întregului imperiu.