„Am fost reticenți pentru că nu avem experiență, dar ne-am adunat ideile și le-am pus în practică. Nu mai dăm înapoi acum”

Simona PETRICĂ
4 august 2018
„Am fost reticenți pentru că nu avem experiență, dar ne am adunat ideile și le am pus în practică  Nu mai dăm înapoi acum” jpeg

Cînd era mic, Dragoș Mantoiu mergea des la Palatul Copiilor din București. La cursurile de Acvaristică a prins drag de animale sălbatice și de plante, iar la 14 ani a început să facă voluntariat acolo.

„Dădeam de mîncare la pești o dată la trei, patru ore, chiar și noaptea, sau curățam de alge fiecare acvariu. Erau zeci de acvarii, ecosisteme naturale și eram fascinat pentru că observam lucruri ca și cum aș fi fost în natură.”

Întîlnirea cu liliecii a venit într-o noapte la patru dimineața. Filmase un eveniment, iar fotograful cu care mergea spre casă i-a spus că știe un grup de speologie mișto. S-a simțit ciudat, dar a mers să vadă despre ce este vorba. Cînd a ajuns pentru prima dată într-o peșteră și a văzut lilieci, și-a dat seama că s-a îndrăgostit. 

Tot timpul liber pe care îl avea îl dedica liliecilor. Nu știa absolut nimic despre ei și nu își dădea seama de unde să înceapă. Un specialist în domeniu, Victor Gheorghiu, l-a pregătit la o școală națională de profil. Era singurul cursant, dar a învățat cum să intre într-o peșteră, cum să se uite după lilieci și cum să facă diferența între cele 32 de specii care există în România. 

Dragoș Mantoiu a urmat o facultate cu profil de geografie, dar la licență a abordat subiectul liliecilor și nu a cedat cînd profesorii s-au mirat de alegerea făcută. Ca să scrie despre ei a stat mult timp în natură, iar cînd a ajuns la doctorat a continuat cu același subiect.

Spune că în București sînt zece specii de lilieci. Își aleg habitatele în aproape tot orașul, în funcție de specie, dar sînt concentrați în mod special acolo unde există ape sau spații verzi extinse, precum Parcul Natural Văcărești. Odată ce au ales adăpostul, rămîn fideli acestuia orice s-ar întîmpla. Aceștia decid cu greu să își mute locul, de aceea pot apărea conflictele om-animal. Dacă un bloc este reabilitat termic în timp ce o colonie de lilieci se află în crăpăturile sau rosturile acestuia, mai ales în perioada hibernării, întreaga colonie riscă să rămînă blocată și să moară. În perioada maternității (iunie-august), dacă mamele sînt deranjate, își pot părăsi singurul pui născut pe an, pentru a supraviețui.  Mulți oameni nu sînt atenți cu ei din frică, necunoaștere sau pentru că aceștia cred că s-ar prinde în părul lor. Dragoș rîde și spune că prinsul în păr este cel mai mare mit despre lilieci. 

Liliecii vînează insecte, iar dacă nu ar fi ei, agricultura la nivel mondial nu ar fi sustenabilă, iar unele boli care sînt transmise prin vectori de insecte, ar ajunge mai ușor la oameni. În general se estimează că un singur liliac insectivor din zona temperată poate oferi servicii ecosistemice în valoare de 1.400 de euro pe an.

„Nu putem încă renunța total la dezinsecția pe care o facem într-un oraș, însă aceasta trebuie făcută cu cap. Insecticidul se acumulează în animale și le scurtează durata de viață. De la 32-36 de ani, ajung să trăiască în medie patru ani pentru că acumulează prea multe substanțe toxice în corp. Dacă vom ajunge să avem populații de lilieci suficient de mari, este posibil să avem un oraș mai verde, mai puțin poluat și mult mai prietenos cu orice vietate care îi calcă pragul.”

* * *

Acum patru ani, doi ecologi, un paleontolog, un arheolog, cîțiva veterinari și voluntari au decis să întemeieze o asociație. Lucraseră la stat și la privat în cercetare, conservare de specii sau în cadrul unor arii naturale protejate și simțeau că nu pot reacționa suficient de repede în cazul unor situații conflictuale om-animal.

„O finanțare înseamnă mult pentru noi, putem organiza activități constante și investi în echipamente.”

„Liliecii din Mediul Urban” a fost primul proiect finanțat al asociației Wilderness Research and Conservation. Au primit un link cu call-ul de proiecte de la niște colegi și au intrat pe site-ul IKEA ca să vadă ce fonduri oferă. Au fost reticenți pentru că nu aveau experiență, dar și-au adunat ideile și după o săptămînă de lucru au depus proiectul.

Liliecii sînt specii protejate de lege și au un rol important în mediul urban. Înțelegerea stilului lor de viață nocturn și a principalelor amenințări pe care aceștia le înfruntă pot duce la o relație mai bună om-animal, existînd beneficii pentru ambele parți.

Ar trebui să fim atenți  la cum se anvelopează blocurile pentru că liliecii hibernează în crăpături și pot rămîne blocați acolo, la tăierea arborilor bătrîni sau la aplicarea insecticidelor în apropiere de colonii. Sau să elimină, miturile negative false, precum înfiptul în păr sau rosul de anafură.

Din 2017, echipa lor propune constant o schimbare în atitudinea publicului larg față de lilieci, prin activități educaționale, dar și intervenții în cazul conflictelor om-animal, realizate cu ajutorul ecologilor din Asociația Wilderness Research and Conservation și a veterinarilor din Clinica de Reabilitare a Animalelor „Visul Luanei” – Fundaţia Visul Luanei. 

Finanțarea din Fondul IKEA pentru Mediul Urban a adus echipei organizare. Știau ce au nevoie, dar cu susținerea materială, planul este sigur pe trei ani. Iar studiile dedicate au nevoie de  infrastructură, așa că au putut investi în detectoare de lilieci sau alte instrumente prin care pot vedea cum se mișcă animalele în oraș. 

Dragoș Mantoiu spune că au montat deja 22 de adăposturi în principalele parcuri din oraș și au soluționat 91,16% din cazurile cu lilieci contactate prin intermediul telefonului. Rata de succes a reabilitării a fost de 88,4%, mai ridicată față de anii anteriori. Elevii de liceu cu care au lucrat au învățat să identifice ultrasunetele liliecilor folosind detectorul de ultrasunete, iar o parte dintre ei vor acum să urmeze cursurile Facultății de Biologie atît din ţară, cît şi din străinătate. Au integrat eforturile de reabilitare din mai multe orașe, sub platforma aplicației Wild Alert, care oferă posibilitatea utilizatorului de a intra în contact cu un reabilitator în cazul în care a identificat un animal sălbatic în pericol, oriunde în ţară.  Iar acum lucrează la un model al distribuției și al mobilității liliecilor în zona urbană, urmînd a fi utilizat drept bază pentru intervențiile din anii următori.

Dragoș Mantoiu se bucură să vadă acest proiect pus în practică. Vrea ca oamenii să nu se mai sperie de lilieci. A fost surprins în ultimul an că oamenii au început să citească mai multe despre ei, să le cunoască proiectul și să colaboreze în anumite situații. 

Iar liliecii l-au învățat pe Dragoș Mantoiu cum arată multe poduri ale caselor, sau zone ascunse în care nu a intrat multă lume. A început să vadă altfel orașul, arborii, să fie mai mult treaz noaptea decît ziua și să dezvolte sentimentul de acasă, de familie. În schimb, el încearcă să le ofere protecție lucrînd cu oamenii pentru normalitate.

Pe Dragoș Mantoiu îl găsiți la Wilderness Research and Conservation.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Salome Zurabisvili FOTO AFP
AFP: Georgia se află într-o criză politică înaintea alegerilor prezidențiale
Georgia se află în frământări politice de la alegerile legislative de la 26 octombrie, câștigate de partidul pro-rus Visul Georgian, considerate fraudate de opoziția pro-europeană, relatează AFP.
Nationala fotbal Romania (Sportpictures) jpg
restaurant foto unsplash jpg
Cum au reacționat 2 italieni, după ce au văzut prețurile restaurantelor din România: „Nu ne venea să credem”
Un cuplu italian a vizitat recent România pentru prima dată. Atracțiile din București i-au impresionat, dar în afară de asta, cuplul a observat ceva de care se plâng mulți străini. Prețurile de la terasele și restaurantele românești îi uimesc chiar și pe români.
dulciuri jpg
Un român a dat lovitura cu afacerea lui! Ce le vinde străinilor: „S-au folosit de rudele din țară ca să le poată savura”
Cu toții apreciem gustul delicios al dulciurilor tradiționale din țara noastră. Iar pentru unii români, acestea pot fi și o afacere de succes! Astfel de produse sunt apreciate, în mod special, de către cei care locuiesc dincolo de hotare și care își doresc să se bucure de gusturile de acasă.
Horațiu Potra. Sursa: Facebook Horațiu Potra
Concluzia reporterilor de la Casa Jurnalistului despre întreg episodul lui Horațiu Potra: „Mercenarul este liber să meargă unde vrea”
Casa Jurnalistului a relatat într-o postare întregul episod cu protestul organizat de Horațiu Potra, întâlnirile candidatului Georgescu cu Eugen Sechila și mercenarul din Africa și eliberarea lui Potra la decizia judecătoriei Ploiești.
Consiliul Europei blog unteanu
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a sesizat Comisia de la Veneția după ce CCR a anulat alegerile prezidențiale
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a sesizat Comisia de la Veneția pentru a dezbate standardele în interiorul cărora o curte constituțională poate invalida alegerile, după ce CCR a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale.
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
Tot mai mulți români pleacă din București și se mută în acest oraș! Aici îți poți cumpăra un apartament cu doar 40.000 de euro
Bucureștiul este cel mai mare oraș al României și este greu să negăm faptul că aici avem parte de cele mai multe oportunități economice din țară. Însă, dezavantajele sunt din ce în ce mai greu de ignroat.
denisa tanase instagram jpg
Câți bani face cu adevărat Denisa Tănase din afacerea cu parfumuri și „chinezării”. Și-a cumpărat mașini de lux și trăiește ca o prințesă
De la fosta solistă a trupei Bambi, la milionară! Denisa Tănase trăiește acum ca o regină și are o afacere care îi aduce sume enorme în conturi. După ce a renunțat la marea ei pasiune, s-a orientat către un alt domeniu, care a făcut-o să dea lovitura și să devină cunoscută în străinătate. Câți bani
Rusia Ungaria gaz FOTO Shutterstock
Ungaria a găsit o soluție pentru plata gazelor rusești, fără să încalce sancțiunile impuse de SUA
Ungaria a găsit o soluție pentru a plăti gazele rusești fără a încălca sancţiunile americane, a anunţat vineri ministrul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto.