Alte vremuri, alţi oameni

29 ianuarie 2016
Cum se rateaz─â o dezbatere jpeg

De cur├«nd, a ap─ârut, la Editura Monitorului Oficial, o carte temeinic─â ┼či fermec─âtoare intitulat─â Regalitatea ┼či Marea. Scris─â de Doina P─âuleanu, directoare, de peste 20 de ani, a Muzeului de Art─â din Constan┼úa, cartea e o istorie a Dobrogei ┼či mai ales a metropolei tomitane, dup─â alipirea teritoriului dintre Dun─âre ┼či mare la Regatul Rom├óniei, ca urmare a Tratatului de Pace de la San Stefano ┼či a Congresului de la Berlin (1878).

O documentare laborioas─â pe multiple direc┼úii (istorie, geopolitic─â, antropologie, art─â, urbanism) ┼či o calitate a edit─ârii (incluz├«nd o impresionant─â colec┼úie de imagini), pentru care echipa Monitorului Oficial merit─â toat─â lauda, fac din aceast─â lucrare un autentic eveniment, ocultat, fire┼čte, cum se ├«nt├«mpl─â mai ├«ntotdeauna la noi, de ÔÇ×evenimenteÔÇŁ mult mai picante: tribula┼úiile matrimoniale ale lui Cristi Borcea, noua mare funda┼úie a micului Titulescu, descoperirea ÔÇ×acoperi┼úilorÔÇŁ ┼či reacoperirea descoperi┼úilor etc. ├Än ce m─â prive┼čte, am citit cartea Doinei P─âuleanu ca pe un omagiu consistent adus regelui Carol I ┼či genera┼úiilor de ÔÇ×fondatoriÔÇŁ, care au f─âcut posibil─â transformarea unei aglutin─âri de ad─âposturi precare, cunoscut─â sub numele de K├╝stendje ├«n ora┼čul Constan┼úa. Am reg─âsit, sau am descoperit ├«n paginile c─âr┼úii, oameni, texte ┼či ├«mprejur─âri, de natur─â s─â arunce, prin contrast, asupra lumii noastre de azi un cearc─ân de umbr─â, un v─âl de dezam─âgire ┼či ne├«ncredere.

Profit de ocazie, ca s─â ├«mp─ârt─â┼česc cititorilor c├«teva din melancoliile pe care mi le-a provocat aceast─â experien┼ú─â de lectur─â. Iat─â, de pild─â, un fragment din discursul pronun┼úat de noul rege al ┼ú─ârii, la 10 mai 1866, dinaintea Parlamentului na┼úional: ÔÇ×Pun├«nd piciorul pe acest p─âm├«nt sacru, eu am devenit rom├ón. Acceptarea plebiscitului ├«mi impune, ┼čtiu, mari datorii. Sper c─â ├«mi va fi dat s─â le duc p├«n─â la cap─ât. V─â aduc o inim─â credincioas─â, inten┼úii curate, o voin┼ú─â ferm─â de a face bine, un devotament f─âr─â margini c─âtre noua mea patrie ┼či un respect neclintit fa┼ú─â de legiÔÇŽÔÇŁ. Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen avea, c├«nd a rostit aceste cuvinte, 27 de ani. ├Äncerca┼úi s─â le pune┼úi ├«n gura oric─ârui politician de azi ┼či ve┼úi vedea c─â nu se potrivesc. Sau c─â dac─â ar fi rostite, n-ar fi dec├«t pur─â demagogie. Actualitatea (ÔÇ×inactual─âÔÇŁ) a g├«ndirii politice a monarhului german se v─âde┼čte cu asupra de m─âsur─â ┼či cu un alt prilej: intrararea triumfal-simbolic─â a trupelor rom├óne ├«n Dobrogea, proasp─ât alipit─â. Iat─â ce spune regele: ÔÇ×ÔÇŽ Acum ve┼úi merge ├«n Dobrogea, nu ├«n calitate de cuceritori, ci de amici, ca fra┼úi ai locuitorilor, care de azi ├«nainte s├«nt concet─â┼úenii no┼čtri. Osta┼či! ├Än noua Rom├ónie, ve┼úi g─âsi o popula┼úiune ├«n cea mai mare parte rom├ón─â. Dar ve┼úi g─âsi ┼či locuitori de alt neam, de alt─â religiune. To┼úi ace┼čtia, devenind membri ai Statului rom├ón, au drept deopotriv─â la protec┼úiunea, la iubirea noastr─â. ├Äntre ace┼čtia ve┼úi afla ┼či popula┼úiuni musulmane a c─âror religiune, familie, moravuri se deosebesc de ale noastre. Eu, cu dinadins v─â recomand a le respectaÔÇŽÔÇŁ.

Doamna Angela Merkel ┼či-ar putea descoperi, ├«n aceste cuvinte, un precursor la care nu s-a g├«ndit, tot astfel cum musulmanii de-acum ar avea ceva de ├«nv─â┼úat de la str─âmo┼čii lor, infinit mai cordiali cu locul lor de adop┼úie ┼či cu oamenii lui, dec├«t s├«nt ei cu lumea pe care o iau cu asaltÔÇŽ S─â amintim, ├«n treac─ât, c─â dator─âm lui Carol I ini┼úiativa construc┼úiei, la Constan┼úa, a unei mari moschei. Un cuv├«nt ┼či despre Remus Opreanu, primul prefect al Constan┼úei (ajuns ├«n post la 34 de ani), oltean de origine, doctor ├«n drept la Paris ┼či ├«n filologie clasic─â la Pisa. A fost numit de Mihail Kog─âlniceanu, pe atunci ministru de Interne, ┼či are cel pu┼úin dou─â merite: a redactat legea pentru organizarea Dobrogei ┼či a avut ini┼úiativa ├«n─âl┼ú─ârii, ├«n urbea litoral─â, a statuii lui Ovidiu, comandat─â lui Ettore Ferrari, acela┼či sculptor c─âruia ├«i dator─âm monumentul lui Ion Heliade R─âdulescu din Pia┼úa Universit─â┼úii bucure┼čtene.

Oameni ca el, sau ca Scarlat V├«rnav, prefect al aceluia┼či teritoriu ├«n prima decad─â a veacului 20 ┼či ctitor al Cazinoului, al primului mare bulevard const─ân┼úean, al Palatului de Justi┼úie, ┼či al unor institu┼úii care au schimbat fa┼úa ├«ntregului jude┼ú (117 ┼čcoli, 42 de biserici, zeci de prim─ârii noi) s├«nt, ├«n administra┼úie, ÔÇ×str─âmo┼čiiÔÇŁ unor contemporani de tip Nicu┼čor Constantinescu, Radu Maz─âre ┼či al┼úii ejusdem farinae. F─âr─â comentarii.

Articol ap─ârut pe Blogurile Adev─ârul.

serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio Rom├ónia Muzical ÔÇô 25. Recital sus╚Ťinut de violonistul R─âzvan Stoica ╚Öi pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
To╚Ťi cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar c├«teva click-uri distan╚Ť─â, la orice salon ├«╚Öi doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE jpeg
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca Rom├ónia s─â devin─â o ╚Ťar─â cu un trafic rutier mai sigur, prin┬áreducerea progresiv─â a num─ârului victimelor accidentelor rutiere.
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ jpeg
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ
├Än 2022, Funda╚Ťia Superbet este din nou al─âturi de revista cultural─â, sus╚Ťin├«nd organizarea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ.
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino? jpeg
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino?
S├«nt foarte multe jocuri, foarte multe posibilit─â╚Ťi, iar dac─â e╚Öti ├«ncep─âtor, exist─â riscul s─â te sim╚Ťi pu╚Ťin st├«njenit, s─â nu ╚Ötii exact ce s─â te joci ╚Öi s─â ├«nchei sesiunea cu un gust amar.
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai  Zevo te inspir─â jpeg
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai. Zevo te inspir─â
Iubitoarele ╚Öi iubitorii de fashion vor g─âsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu aten╚Ťie la detalii ╚Öi cu designuri inedite - GEN╚ÜILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
├Ämbr─âc─âmintea de protec╚Ťie ╚Öi echipamentul personal de protec╚Ťie (EIP) reprezint─â o caracteristic─â de siguran╚Ť─â esen╚Ťial─â ├«n orice loc de munc─â, iar industria alimentar─â nu face excep╚Ťie.
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â?
Pentru ca ╚Ťinutele tale s─â arate perfect, merit─â s─â ├«nve╚Ťi arta purt─ârii botinelor ╚Öi cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendin┼úe ├«n materie de ┼úinute estivale s├«nt extrem de ofertante, d├«ndu-┼úi posibilitatea de a jongla cu creativitatea ┼či de a-┼úi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor
├Än ultimii cinci ani, tot mai mul╚Ťi pasiona╚Ťi de jocuri de noroc au mutat distrac╚Ťia ├«n online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie jpeg
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie
S├«nt c─âr╚Ťi care ├«╚Ťi schimb─â total viziunea despre lume, iar ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â?
Pentru a-╚Ťi u╚Öura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care s─â te ajute s─â toaletezi elementele de vegeta╚Ťie ├«n siguran╚Ť─â ╚Öi f─âr─â eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor jpeg
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor
Cu un plan financiar scris ╚Öi elaborat, va fi mai u╚Öor s─â v─â planifica╚Ťi rambursarea banilor pe care trebuie s─â-i ├«mprumuta╚Ťi.
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate
Este important s─â asociem corect preparatele festive cu licorile care le poten╚Ťeaz─â aroma.
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â jpeg
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â
╚śtiai c─â exist─â┬ácursuri de dezvoltare personal─â┬áconcepute special pentru adolescen╚Ťi?
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â? jpeg
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â?
Pentru a te asigura c─â de fiecare dat─â c├«nd faci plata factura electrica online pl─âte╚Öti sume c├«t mai mici de bani, este bine s─â respec╚Ťi o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru ├«nc─âlzirea locuin╚Ťei se remarc─â prin faptul c─â produce c─âldur─â f─âr─â s─â utilizeze combustibil, ci folosind pur ╚Öi simplu resurse din natur─â, precum apa, aerul ╚Öi solul.
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online? jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online?
Platformele online permit o dinamic─â mai accentuat─â ╚Öi un ritm de joc mai rapid, deoarece nu exist─â nici o interac╚Ťiune ├«ntre juc─âtori ╚Öi sistemele tehnologice.
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu
Aleg├«nd o central─â pe pele╚Ťi nu doar c─â vei face economii substan╚Ťiale ├«n buget, ci vei ajuta ╚Öi la protec╚Ťia mediului ├«nconjur─âtor.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.