Alegerile din SUA sau vitalitatea democraţiei americane
Surpriză la primarele americane care au început în statul Iowa. Miliardarul Donald Trump care spera să se impună de la bun început în tabăra republicană este devansat de senatorul texan Ted Cruz, iar în tabăra democrată, Hillary Clinton cîştigă la limită în faţa lui Bernie Sanders. Sondajele au fost contrazise pe teren de alegători, ceea ce pune în lumină o anumită vitalitate a democraţiei americane. Analizăm rezultatele acestei prime etape a primarelor din Statele Unite care contează mai puţin ca număr de delegaţi investiţi, doar 1 la sută, cît în materie de simboluri.
Să începem prin a repeta ceea ce ştie de altfel toată lumea: prezidenţialele din Statele Unite sînt un "show" planetar. Ele au fost gîndite parcă de scenariştii de la Holywood întrucît "spectacolul" are o curbă dramatică crescătoare, implică momente de veritabil suspans, antrenează mase mari de oameni şi aruncă în joc imense sume de bani. În nici o ală ţară din lume banii nu contează atît de mult în jocul campaniei electorale, după cum în nici o ţară din lume, cel puţin după opinia mea, nu există o legislaţie care să permită aruncarea în joc a unor astfel de sume de bani cum este cazul în America.
Vestea bună însă, după această primă etapă a primarelor desfăşurată în statul Iowa, este că banii nu rezolvă totul, sau că nu depinde integral de bani victoria unui candidat. Dacă banii ar fi fost criteriul suprem, miliardarul Donald Trump nu s-ar regăsi acum pe locul al doilea, în spatele ultraconservatorul Ted Cruz.
Citiţi şi ascultaţi mai multe pe rfi.ro