Alegătorii dispăruţi

Andrei POP
25 noiembrie 2014
Alegătorii dispăruţi jpeg

Există categorii de români pe care îi excludem în mod sistematic şi complet din spaţiul public.

În mijlocul vîltorii electorale, cum poate rămîne cineva insensibil? Ce treabă să ai ca să nu apuci să votezi? Ce om să fii ca să nu îți exerciţi dreptul democratic? Cine sînt cei aproape 50% care nu au venit la urne pe 2 noiembrie?

Mai mult ca în alţi ani m-au chinuit astfel de întrebări în 2014. De data asta am găsit însă un răspuns mult mai bun decît de obicei: există categorii de români pe care îi excludem în mod sistematic şi complet din spațiul public. Noul site antidiscriminare.ro s-a lansat pe 29 octombrie. Asociația Accept şi membrii Coaliției anti-discriminare au anunțat prima platformă utilitară în domeniul antidiscriminării drepturilor omului din România iar la eveniment, organizaţiile membre ale acestei coaliții s-au gîndit bine să ne şi reamintească la ce foloseşte.

Am aflat pe viu poveşti despre discriminare de la oameni care au trait-o zilnic, ani de zile. Cristian Irimescu este un tînăr bucureştean rom care a absolvit cu brio un liceu din capitală, liceu pe care diriginta îi reamintea totuşi că nu îl va termina, tocmai pentru ca fost admis pe locuri speciale pentru romi. După această experienţă educaţională, s-a hotărît să se mute o vreme la Oradea, unde să poată uita să mai precizeze care îi sînt originile etnice.

Cristi îşi amintește cum a plecat pentru a îşi asuma o identitate care să îi ofere şanse egale, ajungînd ulterior să aplice aceleaşi prejudecăţi pe care înainte le trăia el însuşi. Şi uitarea, sau mai degrabă încercarea de uitare a durat cinci ani şi jumătate. Ascultîndu-i povestea despre constanţa actelor de discriminare la care era supus ca liceean în Bucureşti, într-un cadru zilnic compact în intoleranţa sa, opţiunea lui Cristian de a uita cine este devine uşor de înţeles. E evident imposibil să realizezi reglaje fine legate de originea ta etnică, de preferinţa ta sexuală sau de dizabilităţile cu care te-ai născut, astfel încăt sa ajungi pe placul concetăţenilor “cu standarde” pe aceste teme.  Într-un mediu care te pedepseşte regulat pentru cine eşti, actul de retragere totală devine o opţiune personală cît se poate de intimă, căreia nu i se poate aduce nici un reproş obiectiv.

O societate în care viaţa publică nu doar aruncă minorităţile la perifirie, ci tinde să le înglobeze prin eliminarea trăsăturilor specifice este una în care viaţa publică tinde spre inexistenţă. Persoana careia tocmai viaţa publică îi şterge felul de fi rămîne fără nici un motiv de a se implica în societate. Ce motive şi speranţe ar fi putut sta în spatele votului românului ascuns la Oradea de sine însuşi?

Cristi a părăsit  între timp Oradea. Din fericire, în cazul său alternativa ştersului identităţii nu a rămas una fezabilă. În mod paradoxal, pauza de la sine i-a dat forţele să se reîntoarcă la cine era de fapt şi să caute fisuri în blocul de descriminare pe care îl percepea în jur. L-am cunoscut povestind cu mîndrie cum s-a hotărît într-o zi să îşi asume cine este şi să îi inspire şi pe alţii să facă la fel. L-a costat totuşi o perioadă de cinci ani şi jumătate din viaţă.

Despre site-ul antidicsriminare.ro Cristi vorbeşte încrezător. Îmi spune că dacă ar fi ştiut de un astfel de instrument pe cînd era în clasa a IX-a, ar fi fost o pîrghie prin care să îşi facă dreptate.

Cu ajutorul site-ului antidiscriminare.ro, victimele şi martorii actelor de discriminare le pot raporta către instituţiile abilitate, prin formulare care se completează automat, în funcţie de specificul situaţiei personale. Mai mult decît atît, vizitatorii vor putea beneficia de asistenţă juridică primară gratuită. Instrumentul este dezvoltat în cadrul unui proiect finanţat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România.
 

ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg
serile Enayati Medical City png
Serile Enayati Medical City - a VI-a ediție
Continuăm seria evenimentelor Serile Enayati Medical City cu cea de-a VI-a ediție, care va avea loc miercuri, 27 septembrie, ora 19.00, în incinta Enayati Medical City din sectorul 1.
dream prints 1 png
Ce semnificație au culorile în alegerea tapetului și în crearea unei atmosfere de vis?
Nuanțele pe care le alegem pentru a decora locuința au capacitatea de a modela în mod semnificativ stările noastre emoționale.
beneficiile angajarii unui avocat specializat in dreptul muncii1 jpg
Beneficiile angajării unui avocat specializat în dreptul muncii
Dreptul muncii acoperă și protecția împotriva discriminării și abuzurilor la locul de muncă.

Adevarul.ro

image
Criticile unui american îndrăgostit de România. „Acele creaturi cretacice cred că mai trăim sub Ceaușescu“ VIDEO
Un american a povestit pe YouTube lucrurile care le detestă la țara sa adoptivă, România. Totuși, el susține că se simte bine aici și că este îndrăgostit de România, dar nu poate închide ochii la unele probleme.
image
Dr.Vlad Ciurea, despre un obicei banal care poate ucide: „Este adevărat, mai ales dacă persoana este și hipertensivă”
Deși la prima vedere poate părea inofensivă, o ceartă între două persoane se poate încheia tragic. Emoțiile puternice și furia creează condițiile propice unei afecțiuni, care, în unele cazuri, poate fi fatală.
image
Motivele pentru care România are apartamente nelocuite. „Nu ține de vreo criză imobiliară“
Tot mai multe locuințe sunt nelocuite în marile orașe ale României, deși criza imobiliară despre care vorbesc mulți nu a sosit, cel puțin deocamdată. La mijloc ar fi vorba despre alte fenomene.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic