„Aici descoperi Transilvania în miezul ei” – interviu cu Oana GIURGIU

11 august 2018
„Aici descoperi Transilvania în miezul ei” – interviu cu Oana GIURGIU jpeg

„Voi vă pricepeți la cursele de autobuze?” o aud pe Oana Giurgiu întrebînd și nu mă mir. Oana este directorul Festivalului de Film Horror și Fantastic Lună Plină și face tot ce prin minte nu ți-ar putea trece la Biertan. De la organizarea propriu-zisă, la ascuțit țăruși, reparat mături, cusut draperii, aranjat mobilierul din piață, mutat scaune. Este în elementul ei și sare dintr-o activitate în alta cu relaxarea unui membru din echipă, nu a unui șef. Am prins-o pe Oana într-o pauză de organizat piața centrală din Biertan și am întrebat-o de ce îi place atît de mult aici.

Festivalul Lună Plină, ajuns anul ăsta la a şaptea ediție, durează patru zile (9-12 august) și are filme de groază, lungmetraje și scurtmetraje pe care publicul le votează înfigînd țăruși ascuțiți de lemn într-o plăcuță cu titlul filmului. Pe zi se întîmplă o grămadă de activități colaterale - excursii cu bicicleta, un ghost hunt care încurcă minți, un escape room, degustări iuți și dulci de la comercianții locali. Se stă la cort, dar și în gazde la săteni, se doarme la prînz în hamace sau pe pufi în Grădina Melies sau la terasa de lîngă camping și în vârf de caniculă se organizează bătăi cu apă.

De ce Biertani?

Mi se pare fascinantă liniștea din toată zona asta cu sate săsești ascunse în colinele Transilvaniei. Și e fascinant cum vii aici și începe din ce în ce să capete viață satul. Deodată vezi cum se umple de oameni care, clar, sînt pasionați de filmul de groază dacă bat drumul pînă aici, în locul ăsta uşor ascuns. E o zonă atît de frumoasă, one of the best hidden treasures of Transylvania.

Ce înseamnă Lună Plină?

Nu e totul despre festival și ce propune el publicului. Eu sînt absolut convinsă că, de fapt, este vorba și și despre o atracție a locului. Sînt sigură că oamenii sînt foarte îndrăgostiți de atmosfera asta rurală. Mi-am dat seama de la început că va fi un festival destul de atipic de film horror și fantastic, că n-o să putem face aici, în inima Transilvaniei, lucrurile care se întîmplă de obicei la un astfel de eveniment și că va trebui să ne adaptăm, să ne găsim un loc așa cum e Transilvania, frumos, curat, pitoresc, sincer.

Cumva cred că tocmai faptul că festivalul ăsta e unul eminamente rural e un punct forte al lui. Unii oameni descoperă filmele astea la noi la festival, de dragul locului, dar și invers, cei care iubesc fimul de gen ajung aici și se îndrăgostesc de zonă. Îmi aduc aminte că am avut vizitatori care păreau genul de oameni care merg la festivaluri de film horror, adică veneau din zona asta gotică și s-au trezit aici în mijlocul satului evident un pic inadecvați. Cred că și ei au fost oarecum surprinși, poate prima impresie a fost un șoc, se aşteptau la altceva, la o atmosferă gotică poate. Ori aici totul era foarte liniştit, în colinele Transilvaniei, un univers ondulatoriu, ca la Blaga, cam așa e festivalul nostru, contopit cu natura.

Biertan forever?

Am avut gînduri la un moment dat să schimbăm locul. Feedback-ul pe care l-am primit a fost unul total vehement. Atît de vehement încît ne-am și speriat și am zis bine,  atunci e limpede ca lumina zilei că festivalul ăsta e condamnat să nu fie unul de super box office. E evident că cine va veni aici, va face asta pentru că vrea să fie aici și atunci trebuie să se adapteze. E o conexiune perfectă între loc și public. Biertanul e un sat, nu te poți aștepta să găsești aici alte condiții. Pentru restul există alte festivaluri. Aici descoperi Transilvania în miezul ei. Sîntem în centrul țării. Dacă ai pune aici un ac, s-ar învîrti România în jurul nostru. Altfel, avem două cinematografe de interior, sînt orașe în țara asta unde nu există așa ceva. Biertanul e un loc cu karma bună.

La mai mare?

Lună Plină e un festival care n-are cum să crească altfel decît organic. Dacă zona și locul vor crește, va crește și festivalul, dacă zona rămîne așa, așa va rămîne și festivalul. Asta nu mi se pare un lucru rău, pentru că nu invadezi o comunitate. Mă rog, o invadezi oricum, asta e limpede, dar nu ești extrem de intruziv. O lași să te primească atât cît poate ea. Cred că ăsta este secretul organizării oricărui eveniment: dacă poți să te menții în limita pe care locul respectiv ți-o permite, atunci lucrurile vor fi frumoase și naturale. Eu am sentimentul ăsta tot timpul aici la Biertan: că ești binevenit. Și îmi place foarte tare și cum își găsesc participanții loc în sat.

Ce echipă aveți?

Echipa noastră e formată din voluntari. Lună Plină este puiul Festivalului Internațional de Film Transilvania și sînt oameni care vin din toate orașele în care se întîmplă TIFF.  Bineînțeles că mai avem și colegi care vin de dragul locului sau de dragul festivalului și e o mare bucurie să vezi cum se creează din start o comunitate. Vorbim de oamenii diverși, din București, Cluj, Chișinău, Piatra Neamț, Oradea, Sibiu, Brașov. Stau aici o săptămînă ca într-o tabără, se leagă între ei relații, prietenii. E foarte fain. Mi-ar fi plăcut să fie ceva de genul ăsta și pe vremea cînd aveam eu 17 ani.

Cum e cu filmele horror?

Eu nu sînt o mare consumatoare de film horror. Unul dintre filmele care mi-a plăcut foarte mult, bine, și unul dintre puținele pe care le-am văzut, este mockumentary-ul What We Do in the Shadows. A fost o poveste fabuloasă pentru că autorii lui, neozeelandezi, au bătut drumul pînă în Biertan pe banii lor. Mă simțeam atît de prost față de ei. Lună Plină nu e un festival la care să ne permitem participarea unor realizatori de film. Și mă gîndeam că trebuie să le oferim o experiență. Dacă oamenii ăia au venit din Noua Zeelandă pînă în Transilvania, ei trebuie să simtă gustul Transilvaniei cumva, trebuie să se lase îmbătați de loc. Și n-a fost prea greu.

La un moment dat ei au spus o treabă foarte interesantă, în condițiile în care vorbim de oameni care circulaseră pe la toate festivalurile de gen din lume. Eram la o petrecere în zona de camping, iar acoperișul terasei era făcut din crengi din care atîrnau frunze și cum stăteau ei cu capul în frunziș au spus: „Păcat că în cîţiva ani festivalul ăsta va deveni un festival mare și n-o să mai aibă aceeași candoare”. Mi-am dat atunci seama că ăsta trebuie să fie obiectivul festivalului Lună Plină: să rămînă într-o relație firească cu locul în care se întîmplă.

Ce înseamnă Lună Plină, ediția a şaptea?

Ediția asta aș vrea să văd Chucky, sînt filme care mă fascinează foarte tare. A face filme de genul ăsta presupune o bună stăpînire a mijloacelor tehnice, a meșteșugului de a face film. E fascinant cum transformi o chestie ingenuă, cum e o păpușă, într-un monstru care rămîne peste ani și devine emblematic. Eu sînt fascinată de asta și contrariată că autorii din România nu sînt atrași de genul ăsta pentru că e un meșteșug extraordinar. Dar probabil că noi „preferăm drama” cum spunea unul din spectatorii noștri de la TIFF.

a consemnat Crăiţa NANU

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Regele Mihai și Regina Ana, în ziua căsătoriei lor din Atena, 10 iunie 1948, alături de Regina mamă Elena, ultima din rândul de jos, în dreapta jpeg
Cum a schimbat nunta Reginei Marii Britanii soarta României. Greșeala care l-a cucerit pe loc pe Regele Mihai
O greșeală delicată a Anei de Bourbon l-a cucerit pe Regele Mihai și a schimbat destinul monarhiei române. Povestea unei iubiri, dezvăluită după 50 de ani.
Termocentrala Mintia în șantier  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (98) JPG
Colosul energetic ridicat în ritm alert la Mintia. Burduja: „Este cea mai mare centrală pe gaz din Europa, într-un singur loc”
Noua termocentrală Mintia ar putea produce energie din acest an. Lucrările de construcție a centralei electrice, cu o capacitate de peste 1.700 MW, au avansat într-un ritm alert, susține ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
mineriada iunie 1990 minerii bat un student în centrul bucurestiului foto AFp Andrei Iliescu
13 iunie, ziua în care a început cea mai violentă mineriadă din România postdecembristă
La 13 iunie 1990 a început cea mai violentă mineriadă din România postdecembristă, când protestele pașnice din Piața Universității au fost reprimate brutal, iar minerii au fost aduși în Capitală sub pretextul reinstaurării ordinii.
image png
Povestea neștiută a Nicoletei Luciu: și-a salvat mama din mâinile tatălui violent: „Te-am văzut sacrificându-te într-un hal...”
Andreea Luciu a revenit în atenția publică în urmă cu puțin timp, când și-a lansat propriul podcast intitulat „MOM”. Primele invitate de până acum au fost Teo Trandafir și Roxana Ciuhulescu. În cadrul primului episod, Teo Trandafir a amintit de o perioadă în care Nicoleta Luciu făcea tot posibilul p
ryanair foto shutterstock
Pasagerii care circulă cu această companie aeriană populară pot primi amenzi chiar și de 500 de euro! Ce comportament este sancționat sever
O companie aeriană foarte populară printre români poate da amenzi chiar și de 500 de euro celor care fac acest lucru în avion. Este un detaliu important, pe care trebuie să îl știe toți cei care se urcă la bordul aeronavelor, iar, în anumite situații, pot să ajungă chiar și în instanță.
image png
Liderul UDMR a descoperit că Salrom are 600 de angajați în București în timp ce la Praid mai sunt doar 60-70 de mineri.
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că, în contextual în care se discută intens despre reducerea cheltuielilor statului, a aflat ”cu stupoare” că la sediul din Bucureşti al Salrom sunt angajate 600 de persoane, în timp ce la Praid sunt 60-70 de mineri.
image png
Probleme în paradis pentru Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu și logodnica sa, Alina? „Aruncați vina pe femeile din viața voastră, dar voi sunteți ăia toxici!”
Cătălin Dobrescu, fostul soț al celebrei cântărețe Oana Radu, pare că ar întâmpina probleme în actuala relația în care este implicat cu Alina, o tânără pe care a cerut-o de soție în urmă cu câteva luni. Despre ce e vorba, mai exact?
image png
O fetiţă de 8 ani, ucraineancă, a dispărut din zona centrală a municipiului Galaţi. Copila nu vorbește românește
O fetiţă de 8 ani, ucraineancă, a dispărut, joi seară, din zona centrală a municipiului Galaţi, fiind căutată. Fetiţa nu vorbeşte româneşte.
Foto: © Facebook / Teleki Téka - Bibliotheca Telekiana
O „comoară a istoriei filosofiei”, prezentată la Târgu Mureș
Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș a anunțat că în patrimoniul instituției a ajuns o adevărată „comoară a istoriei filosofiei”, respectiv un volum din Operele lui Aristotel cu comentariile lui Averroes și Marcus Antonius Zimara,