Adam şi Eva

18 august 2014
Adam şi Eva jpeg

muzica: PJ Harvey – "The Garden" & "Silence"

Adam ajunse la depozit la ora patru fix. Îşi parcă Dacia între un Clio şi un Audi şi porni către intrare. Burniţa. Portarul ridică mîna în semn de salut. Adam înclină capul. Nu vorbise decît o singură dată cu acel om. „Ai văzut meciul de aseară?”, întrebase portarul. „Nu mă uit la fotbal”, răspunsese Adam. Portarul îl privise cu o faţă pe care nu se citea nimic. Asta fusese tot, singurul lor schimb de vorbe. Dar pe Adam chiar nu-l interesa fotbalul. Intră în ghereta şefului său, domnul Popovici, un bărbat care părea să nu aibă sînge în vene.
-    Neaţa, zise Adam.
-    Neaţa, răspunse şeful.
Îi dădu lui Adam cheile unui camion şi o foaie de drum.
-    Începi cu cantina de la Siemens, zise. Ştii unde e.
-    Da, zise Adam.
Ieşi în curte. Camionul îl aştepta acolo, tăcut, mare şi alb. Pe părţi şi pe uşile din spate scria Danone. Adam se urcă la volan, aprinse lumina şi se uită încă odată pe foaia de drum. Băgă cheia în contact, aprinse farurile şi porni motorul. Apoi stinse lumina din cabină şi porni radioul. Dădu pe 95,3, Radio Pi, postul său preferat, care transmitea mereu muzică tristă. Acum cînta o femeie, cînta în engleză şi Adam nu înţelegea ce spune, dar era clar că este vorba despre ceva trist. Dădu în marşarier vreo şase metri, apoi coti la dreapta şi ieşi din curtea depozitului.
Burniţa în continuare. Străzile erau întunecate, de sub o maşină parcată îl privi un cîine adormit. Adam trebuia să străbată oraşul. Transporta lapte şi iaurt. Conducea fără tragere de inimă, încet şi neatent. Aproape că trecu pe roşu la o intersecţie, dar reuşi să frîneze la timp. Oricum nu se vedea nici o altă maşină în apropiere. Privind la semafor, Adam se întrebă dacă era nebun. Apoi se întrebă dacă un nebun se putea întreba dacă este nebun. Probabil că nu. Un nebun nu ştie că este nebun. Deci, îşi zise Adam, nu sînt nebun.
Dar nici normal.
Şi atunci ce sînt? Poţi să fi între? Sau şi, şi? Sau nici una, nici alta?
Pentru că Adam avea un gînd, o senzaţie, un plan, de fapt toate trei la un loc.
Adam, aşadar, era de părere că el este reîncarnarea lui Adam. Ideea îi venise în minte într-o seară cînd se spăla pe dinţi, şi de atunci nu îl mai părăsise. Trecuseră trei luni. Adam terminase cu spălatul pe dinţi, lăsase apa să curgă pe periuţă şi să ia cu ea resturile de pastă şi spumă, pusese periuţa într-un pahar şi se dusese în dormitor. Dana, nevastă-sa, dormea. Era o femeie dulce şi urîtă. Era grasă. Avea burţi. Cînd punea mîna pe ea, Adam se simţea totodată scîrbit şi excitat. Se băgase în pat fără să o atingă.
Dacă eu sînt reîncarnarea lui Adam, îşi spuse, atunci ce fac aici? De ce sînt pe pămînt? Era clar că Dumnezeu îl reîncarnase cu un scop. Dar care? Cu ajutorul unui raţionament logic, Adam deduse că era pe pămînt ca să pună bazele omenirii. Dana era stearpă, deci cu ea nu mergea. Adam închise ochii şi avu un vis, sau o vedenie, sau pur şi simplu vizualiză un gînd.
Eva fusese şi ea reîncarnată. Locuia în Brazilia, în Porto Alegre, într-o căsuţă bej cu ramele ferestrelor vopsite în albastru. Eva ştia că este Eva, şi ştia că undeva există un Adam care în cele din urmă va veni la ea. Acum îl aştepta.
Deci trebuie să merg în Brazilia, îşi zisese Adam.

Semaforul se făcu verde şi Adam se chinui o vreme să bage a-ntîia. Camionul se puse în mişcare.
Cu două săptămîni în urmă, Adam se dusese la o agenţie de voiaj şi întrebase cît îl costă un zbor pînă în Brazilia. Numai dus. Fata cu care vorbise se uitase lung la el, apoi făcuse ceva la computer şi îi spusese o cifră. O mie douăsute şapte euro şi patruzeci de cenţi. Primul zbor era de la Bucureşti la Frankfurt. De acolo ar fi zburat la Sao Paulo şi de acolo mai departe la Porto Alegre.
Era mult mai ieftin decît crezuse Adam, dar totuşi nu avea atîţia bani. Ar fi putut vinde maşina, dar cum ar mai fi ajuns la serviciu? În plus, Dana ar fi putut intra la bănuieli. Adam se dusese la bancă şi întrebase cît are în cont. 311 Euro, i se zisese. Deci îi mai trebuiau nouă sute. Dacă punea în fiecare lună 150 de euro deoparte, în şase luni ar fi putut să-şi cumpere bilet. Danei nu i-ar fi spus nimic. Într-o dimineaţă cînd ea va fi fost plecată la muncă şi-ar fi făcut bagajul, i-ar fi lăsat un bilet şi ar fi plecat. Încă şase luni. Adam era un tip răbdător. Şase luni nu era mult. Desigur, ar fi putut să ia un împrumut de la bancă, dar asta ar fi însemnat s-o lase pe Dana cu datoriile pe cap, şi ăsta nu era stilul lui.
Camionul înainta prin oraş destul de repede. Radio Pi transmitea un cîntec trist după altul. La cinci şi ceva, Adam ajunse în dreptul cantinei de la Siemens. Parcă, şi o femeie îi ieşi în întîmpinare. De fapt era o fată, era tînără, era chiar drăguţă.
-    Paisprezece lăzi, zise Adam după ce se uită pe o hîrtie.
Începu să descarce lăzile. Fata luă hîrtia şi se duse s-o ştampileze. Burniţa se oprise. Adam termină cu descărcatul şi se uită la o tăbliţă pe care scria „Cantina Siemens: mănînci ca acasă!”. Fata se întoarse cu hîrtia.
-    Se mănîncă bine la voi? o întrebă Adam.
Fata ridică din umeri.
-    Nu ştiu, zise. Ca peste tot, cred. Nu e rea mîncarea, da’ nici cine ştie ce…
-    Mhm, zise Adam.
Făcu cîţiva paşi către uşa camionului.
-    Auzi, zise fata, nu vrei o cafea?
Adam se uită la ceasul ascuns sub mînecă. Era în plan, putea să mai rămînă zece minute la o cafea, o ţigară…
-    Ba da, zise.
Intrară într-un birou, fata turnă cafea în două ceşti. Adam puse în a lui două cuburi de zahăr şi puţin lapte. Învîrtind o linguriţă în ceaşcă, se întrebă despre ce ar putea să vorbească cu fata.
-    Ai fost vreodată în Brazilia? O întrebă.
Fata izbucni în rîs.
-    Nu, zise. Tu?
-    Nu, zise Adam, dar vreau să mă duc.
-    Trebuie să fie mişto, zise fata. Căldură, muzică, şi carnavalul de la Rio…
-    Da, zise Adam.
-    Dar nu-i scump? Întrebă fata.
-    Mă rog, zise Adam, o mie două sute de euro… Nu-i chiar aşa de mult.
-    Nu, admise fata, merge…
-    Pot să fumez? Întrebă Adam.
-    Da, zise fata şi deschise o fereastră.
Adam îi oferi şi ei o ţigară. Fata o acceptă. Fumară o vreme în tăcere.
-    Îţi trebuie viză? Întrebă fata.
-    Nu ştiu, zise Adam. Chiar, trebuie să mă interesez.
Se întrebă de unde putea afla asta. Şi de unde putea lua o viză, dacă chiar era nevoie. Probabil că putea să sune la un minister, sau eventual la ambasada Braziliei.
-    Ai pe cineva acolo? Zise fata.
-    Hm, zise Adam. Da, cred că da…
-    Crezi?
-    Cred…
Şi dacă era totul doar în mintea lui, toată chestia asta cu reîncarnarea, cu Eva, cu Brazilia? Dacă ajungea acolo şi nu o găsea pe femeia visată? Ce făcea? Bani de întors n-ar fi avut, ar fi trebuit să-şi caute de lucru, să…
Dar nu se mai gîndi la asta. Nu, Eva îl aştepta acolo, în căscioara cu ferestre albastre. Stinse ţigara, îi mulţumi fetei pentru cafea şi ieşi afară. Începea să se lumineze de zi. Se urcă în camion şi se uită pe foaia de drum. Trebuia să meargă înspre Piaţa Chibrit, la o fabrică de băuturi răcoritoare. „Fabrica de sucuri Rio”, scria pe foaie. Adam zîmbi. Era un semn, îşi zise. Porni motorul. Viteza a-ntîia continua să intre greu. Să nu uit să-i spun şefului, se gîndi Adam. Ieşind din curtea de la Siemens o luă la stînga, înspre Banu Manta. Traficul devenise ceva mai intens. La radio, altă femeie tristă cînta alt cîntec trist. Adam îl închise şi deschise geamul. Mirosul şi zgomotele oraşului pătrunseră în cabină. Adam era fericit.
În Brazilia, într-o casă cu ferestre albastre aflată pe o stradă liniştită din Porto Alegre, Eva se pregătea de culcare.
-    Ce-s şase luni, zise Adam cu voce tare.
Eva puse deşteptătorul să sune la şase jumate.
-    O nimica toată, zise Adam.
Eva îşi puse cămaşa de noapte.
Adam semnaliză la stînga.
Eva se băgă în pat.
Semaforul se făcu verde şi camionul intră pe bulevardul 1 Mai.
Eva închise ochii.
Adam se apropia de fabrica de sucuri.

Alex Tocilescu va citi - alături de Lavinia Branişte, Mircea Cărtărescu, Svetlana Cârstean, Teodor Dună, Radu Mareş, Dmitri Miticov, Ioana Nicolaie şi Adina Popescu - la mini-maratonul de poezie şi proză scurtă din cadrul Festivalului Dilema veche de la Alba-Iulia, 22-24 august.

chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: „Un festival, dacă nu e construit în jurul comunității, e degeaba”
„Filmul de artă te forțează să devii inventiv în a găsi metode de expunere pentru a ajunge la cît mai mulți oameni.”
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.
drujba jpg
Există modele de drujbă care să poată fi manevrate cu o singură mînă? Răspunsul specialiștilor!
Un model eficient de drujbă garantează o tăiere rapidă a elementelor de vegetație nedorite, precum și un confort sporit în utilizare.
pantaloni eleganti pentru femei stilizari pentru birou jpg
Pantaloni eleganți pentru femei – stilizări pentru birou
Datorită sfaturilor de mai jos, vei învăța cum să creezi o ținută excepțional de stilată în cîțiva pași simpli, în care te vei simți ca o femeie de succes.
Afis Sala Radio 3 iunie 2022 jpg
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa: dirijorul Dmitri Matvienko, invitat la Sala Radio
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa – Concursul Malko pentru tineri dirijori (organizat la Copenhaga de Orchestra Simfonică Radio Daneză) este invitat special pe scena Sălii Radio.
interviu job jpg
5 sfaturi de urmat pentru a-ți mări șansele pentru interviul de angajare
Este important să știi cum să te prezinți mai bine în fața oricărui recrutor, cum să-ți pui în valoare calitățile și cum să fii candidatul cu cele mai mari șanse pentru a fi ales.
00 cover event facebook (1) jpg
Viața la 18 ani
„Am 18 ani” este un proiect, produs de Asociația Art No More și cofinanțat de AFCN, la care au participat șapte scriitori români contemporani: Dan Coman, Augustin Cupșa, Andreea Cătălina Drăghici, Andrei Doșa, Jean-Lorin Sterian, Cristina Ștefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.

Adevarul.ro

image
Muşcătura de viperă: ce nu ai voie să faci dacă eşti muşcat de acest şarpe veninos
Muşcătura de viperă poate fi gravă, ajungându-se la deces în lipsa intervenţiei prompte. Specialiştii explică ce trebuie făcut şi, mai ales, ce nu trebuie făcut într-o astfel de situaţie. Sunt, de asemenea, măsuri de prevenţie şi informaţii pe care orice amator de drumeţii ar trebui să le cunoască.
image
Un bărbat care şi-a înşelat soţia a fost obligat de judecători să-i achite despăgubiri de 20.000 euro
Un bărbat care şi-a înşelat soţia şi a lăsat-o fără avere a fost obligat de instanţă să-i plătească daune morale şi compensatorii în valoare totală de 20.000 euro.
image
Păţania neaşteptată a unei românce în Grecia. „Asta cu seriozitatea şi amabilitatea grecilor e doar un mit”
O româncă spera să petreacă un concediu de vis în Grecia, iar pentru asta şi-a rezervat din timp camere la un hotel de patru stele. Ajunsă acolo, turista a avut o surpriză neplăcută.

HIstoria.ro

image
Nașterea Partidului Țărănesc, în tranșeele de la Mărășești
În Primul Război Mondial, Mihalache se înscrie voluntar ca ofiţer în rezervă și se remarcă prin curaj și prin vitejie peste tot, dar mai cu seamă la Mărășești. Regele Ferdinand însuși îi prinde în piept ordinul „Mihai Viteazul“ pentru faptele sale de eroism.
image
Dacă am fi luptat și vărsat sânge în 1940 pentru Basarabia, poate că...
Istoria nu se scrie cu autoprotectoarele „dacă...” și „poate că...”. Nimeni nu poate dovedi, chiar cu documente istorice atent selectate, că „dacă...” (sunteţi liberi să completaţi Dumneavoastră aici), soarta României ar fi fost alta, mai bună sau mai rea. Cert este că ultimatumurile sovietice din 26-27 iunie 1940 și deciziile conducătorilor români luate atunci au avut efecte puternice imediate, dar și pe termen lung.
image
Cine a fost Mary Grant, englezoaica devenită simbol al Revoluției de la 1848 din Țara Românească
„România revoluționară”, creația pictorului Constantin Daniel Rosenthal, este unul dintre cele mai reprezentative tablouri ale românilor, simbol al Revoluției de la 1848. Românca surprinsă în tabloul care a făcut istorie a fost, de fapt, la origini, o englezoaică pe nume Mary Grant.