A treia zi

30 mai 2011
A treia zi jpeg

Cuvintele sînt nişte lucruri inutile, pot să spun asta după o zi în care văzut numai spectacole fără text. A fost aşa o beţie vizuală încît efectul a îngemănat (iată ce cuvînt mieros, adică plin de miere!) plăcerile vinovate generate imaginar de un strop mic de choco mousse, un pahar de vin şi nişte etnobotanice interzise.

Lu Pulici şi trupa Trukitrek au făcut mare show cu Hotel Crab, un spectacol făcut cu mijloace minime şi imaginaţie maximă, multipremiat la festivaluri de profil. O comedie de vară, de anii '60, cu personaje savuroase care se intersectează pentru scurt timp într-un hotel pe malul mării (mi l-am imaginat pe croazetă datorită aerului de divă pe care îl afişa şăgalnic unul dintre personaje), o aparentă poveste poliţistă cu nişte gangsteri pitoreşti descinşi din American Buffalo al lui David Mamet.

Dar nu asta te înnebuneşte de plăcere, ci umorul şmecheros-naiv al păpuşilor vii, jumătate oameni – jumătate marionetă, al căror cap şi mîini aparţin actorului şi sînt „ataşate” unui corp micuţ, de mucava. Cele trei ferestre de pe scenă prezintă o perspectivă multiplă a poveştii pe sistemul tehnicii narative din cinema. Un personaj care conduce un atumobil, prezentat în mărime „naturală” în prima scenă este „filmat” de la distanţă în a doua fereastră, astfel că vedem de la distanţă cum maşinuţa miniaturală rulează pe şosea. Aşa o stare de bine, de copil răsfăţat, nu am mai simţit de mult timp la un spectacol (sau niciodată?). Spectacolul lui Lu Pulici este destinat copiilor mari, adică adulţilor, dar sala a fost plină de copii mici. Să sperăm că nu au înţeles chiar tot, nu de alta, dar povestea are loc totuşi într-un hotel, vara, la malul mării, cînd „se întîmplă ce trebuie să se întîmple” (o replică din Pilafuri şi parfum de măgar, antologicul spectacol al lui Purcărete)...

Un Chagall păpuşar

De gustibus non dispuntandum, drept urmare îmi declar afinitatea pentru grotesc şi plăcerea nemăsurată cu care am privit show-ul dedicat lui Chagall al polonezilor de la Teatr Groteska. Hommage à Chagall este o demenţă de spectacol în care păpuşi mini sau supradimensionate joacă alături de actori şi personaje din proiecţii video, toate, desigur, din tablourile lui Chagall. Ce scenariu apocaliptico-mitologic, ce diformităţi, cîtă inocenţă şi mizerie şi ce culori explozive inundă lumea care se prelinge strîmb într-o poetică cosmogonică, o parabolă biblică despre iubirea dintre Adam şi Eva care devine parte din univers într-o formulă tridimensională (măşti, păpuşi şi multimedia)! Sigur, nu am aflat nimic nou despre Chagall, dar intenţia polonezilor era de a anima tablourile, de a face o lume vie dintr-o fotogramă. Şi pe cuvînt de spectator cîrtitor că le-a ieşit (chiar dacă un pic cam lung, un pic cam lung şi emfatic).


Dans, dans, dans

Italienii au pizza, brazilienii au carnaval, francezii au modă, britanicii au umor, nemţii, precizie şi canadienii, jazz dance. Cu trei piese (Les Chambres de Jacques, Locked Up Laura, Zip Zap Zoom), Les Ballets Jazz de Montréal a năucit auditoriul. Dans modern şi contemporan, clasic, hip hop, elemente acrobatice, acurateţe maximă a mişcării, precizie, energie şi o spectaculozitate de Broadway cu referinţe la sociopatia urbană (boala grea a contemporaneităţii), jocuri video ca realitate alternativă sau poveşti baroce, o formulă perfectă de spectacol modern de mare virtuozitate cu priză la public. E o etapă a dansului pe care în România coregrafii au „sărit-o”, ceea ce s-a dovedit în defavoarea lor şi a publicului. La noi, există fie dans clasic, fie avangardă hiperconceptualizată, dar lipseşte performance-ul spectaculos, adică spectacolul modern de performanţă.

Deci nemţii au precizie, canadienii au jazz dance, românii au...


Somn

La 12 noaptea, în clubul festivalului este puţină lume. Cei mai mulţi sînt la Hala Simerom să vadă “Faust-ul lui Purcărete” (mai puţin Silviu Purcărete însuşi, care a preferat clubul), iar cîţiva au mers la spectacolul de la miezul nopţii, în club Atrium, Eu sînt două femei (despre care aud că e „răscolitor”).  După aşa o beţie de imagini, mă simt epuizată. Mă duc la somn. Şi mîine e o zi, vorba lui Scarlett. Noapte frumoasă!

Foto : Mihaela Marin, Sebastian Marcovici

Oana Stoica este jurnalist şi critic de teatru.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Paradisul care atrage turiști români cu prețuri neschimbate de 10 ani. „Numai la noi se practică japca”
Românii aleg demulte ori să-și petreacă vacanțele în străinătate, în special vara, spre disperarea hotelierilor care se plâng de lipsa clienților. Însă, în foarte multe cazuri, turistul român face această alegere pentru că, nu e un secret, un sejur în străinătate e mai ieftin decât în propria țară
image
Radonul, ucigașul invizibil din Ardeal. Medic: „Se atașează de aerosol și rămâne la nivelul de 1-1,5 m înălțime, exact unde respiră copiii”
A crescut numărul cazurilor de cancer pulmonar la nefumători, iar un motiv este iradierea cu radon, un gaz radioactiv incolor și inodor foarte periculos pentru sănătate dacă se acumulează în clădiri.
image
Căutătorii de artefacte milenare. Fabuloasele noi descoperiri ale detectoriştilor, arheologii amatori plini de surprize
Înarmaţi cu detectoare de metal, colindând locuri numai de ei ştiute din ţinutul Neamţului, arheologii amatori au reuşit, graţie hazardului şi perseverenţei, să aducă la lumină vestigii din vremuri trecute

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.