„A fost odată o Europă Centrală”

15 noiembrie 2021
„A fost odată o Europă Centrală” jpeg

Eveniment generat de cea mai importantă cercetare contemporană dedicată literaturii central-europene a secolului XX

Asociația Culturală La Două Bufnițe derulează toamna aceasta un amplu proiect online construit în jurul unei cărți-eveniment: Dicționarul romanului central-european din secolul XX, coordonat de Adriana Babeți și aflat în curs de apariție la Editura Polirom. Volumul include analiza a 249 de romane central-europene apărute între 1900 și 2000, rodul a mai bine de 30 de ani de cercetare a unei echipe impresionante de peste 70 de cercetători din 14 universități și centre de cercetare din țară și străinătate.  

Proiectul, derulat sub motto-ul A fost odată o Europă Centrală, își propune să ajute la redescoperirea spațiului central-european și a romanelor sale prin ample interviuri cu o parte dintre cei mai importanți actori implicați în pregătirea Dicționarului romanului central-european din secolul XX.  

Cele 14 dialoguri online sînt structurate pe trei mari culoare semantice, marcînd astfel și temele principale care definesc dialogul între creatori și public: Europa Centrală – memorie, Dicționarul romanului central-european și Trasee de scriitură și lectură prin romanul central-european. Activitățile și rezultatele proiectului se pot urmări pe pagina de blog, pe pagina de Facebook și pe canalul de YouTube.

Începînd cu Adriana Babeți, cea care a inițiat acum aproape 30 de ani proiectul Dicționarului romanului central-european din secolul XX pe care îl coordonează, specialiști în literatură, geografie literară, istorie literară și editare de carte au povestit în interviuri video despre ce a însemnat munca la volum, despre ce a însemnat echipa Fundației „A Treia Europă” și despre cum poate fi o astfel de apariție editorială o resursă inepuizabilă de descoperire a literaturii, a romanelor și autorilor ei, dar și a spațiului geografc central-european prin intermediul literaturii.

Europa Centrală – memorie explorează condițiile sociale, culturale și politice pentru producerea și consumul culturii scrise, a literaturii explorate în Dicționar  și a unor conversații cu inițiatorii mișcării „A Treia Europă”: Adriana Babeți, Mircea Mihăieș și Cornel Ungureanu, care prezintă într-un mod accesibil publicului larg cum au apărut studiile dedicate spațiului central-european, cum a apărut ideea Dicționarului, care a fost parcursul lui timp de aproape 30 de ani pînă la finalizare și cum poate fi el utilizat ca instrument de lucru în mediu cultural, în procesul didactic și civic.

Dicționarul romanului central-european include o serie de scurte interviuri video cu echipa, rememorînd episode semnificative de pe traseul elaborării Dicționarului și evaluează impactul acestuia asupra publicului. Aceste interviuri cu Ilinca Ilian, Gabriel Kohn, Marius Lazurcă, Dorian Branea, Daciana Branea, Oana Fotache, Balázs Imre, Kazimierz Jurczak, Vasile Popovici, Grațiela Benga, Mircea Martin, Emanuela Stoleriu și Silviu Lupescu încearcă să stimuleze interesul pentru lectură datorită efervescenței grupului care a dus la construcția acestui dicționar și care este un bun exemplu de colaborare, solidaritate de grup și muncă în echipă.  

Trasee de scriitură și lectură prin romanul central-european, cea de-al treilea calup de materiale, realizează medierea dialogului între autorii Dicționarului romanului central-european din secolul XX și studenți, scriitori emergenți, cadre didactice, public general, printr-un efort de investigație și reflecție curatoriată (interviuri, dialoguri, concurs de idei, ghid cu trasee de utilizare) gîndit astfel încît să facă vizibile și explicite, pe lîngă condițiile de producție și receptare, practicile de concepere, producere și receptare ale lucrării și textului scris în general.

A fost odată o Europă Centrală își propune să crească interesul publicului pentru carte, lectură și scriitură prin crearea unui spațiu în care conversațiile despre și în jurul Dicționarului romanului central-european din secolul XX să ducă la o țesere ritmică și progresivă de perspective și forme, la intensități multiple de dialog prin care textul să fie situat atît în relație cu condițiile sociale, culturale și politice în care este produs și consumat, cît și cu practicile creative și de lectură care îl definesc.

***

Proiectul A fost odată o Europă Centrală este realizat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), nu reprezintă în mod necesar poziţia AFCN. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sînt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri: Editura Polirom, Headsome Communication, Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara „La Vest de Est / La Est de Vest”

Asociația Culturală La Două Bufnițe a fost înființată la începutul lui 2020 pentru a continua proiectele și evenimentele realizate de către fondatoarele și echipa librăriei independente La Două Bufnițe din Timișoara, în cei peste trei ani de la înființare. Evenimentele și proiectele organizate pînă în prezent au făcut parte din domeniile culturii (literatură, artă, muzică, film, patrimoniu imaterial), științei, educației, sociale, acoperind diferite categorii de public de la copii la seniori, la diferite categorii socio-profesionale și pentru public local, național și internațional. „Cărțile te ajută să crești”, „Rezidența literară La Două Bufnițe”, „Portret de librar” sau „Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara” sînt doar o parte dintre proiectele realizate de asociație de-a lungul ultimului an.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Călin Georgescu
Călin Georgescu a ajuns secretar de stat, în 1997, printr-un concurs măsluit. A ieșit pe locul doi, dar i-a fost schimbată nota
În perioada 1997-1998, Călin Georgescu a îndeplinit funcția de secretar general în Ministerul Mediului, din guvernul Victor Ciorbea.
Taxe si impozite jpeg
NextUp: 2024, un an al haosului fiscal. Anul viitor vine cu nesiguranță și presiuni pentru antreprenori
Anul 2024 a fost marcat de o instalabilitate legislativă profundă, cu schimbări fiscale dese, ceea ce a generat o stare de incertitudine majoră pentru IMM-urile din România.
cozonac   foto alina mitran (1) jpg
Goana după cozonaci a început. La ce prețuri poate fi cumpărarat deliciosul produs
Cozonacul este nelipsit de pe masa românilor de Sărbători, chiar dacă gospodinele nu au timp să-l frămâne și să-l lase bine la dospit așa cum cere tradiția.
Horoscop FOTO Shutterstock (3) jpg
Horoscop joi, 5 decembrie: Trei zodii iau decizii favorabile. Șansele pe care le au timp de 24 de ore
Horoscopul zilei de miercuri, 5 decembrie 2024, aduce vești bune pentru unii nativi. Lorina, astrologul Click!, arată care sunt cele mai norocoase și inspirate zodii și are predicții pentru toate semnele zodiacale.
georgescu partide jpg
Anunțul unui tânăr decis să părăsească România după alegeri, viral pe Internet: „Dacă iese Georgescu, o să fie un mic exod”
Mesajul unui tânăr de 27 de ani din România, care anunță că vrea să plece din țară dacă alegerile prezidențiale vor fi câștigate de Călin Georgescu, a devenit viral pe platforma online Reddit. „Am decis că este cazul să fac bagajelul”, susține acesta.
gisele bundchen gravida plaja profimedia jpg
Gisele Bündchen își bronzează burtica de gravidă! A „fugit” cu iubitul în vacanță
Gisele Bündchen (44 de ani) nu-și mai încape în piele de fericire de când a aflat că este însărcinată! Supermodelul brazilian, care deține o avere de 400 de milioane de dolari, a fost surprins recent într-o vacanță romantică în Costa Rica, alături de iubitul său, Joaquim Valente (36 de ani). Vedeta
Călin Georgescu  fb jpg
România ar putea deveni izolată în cadrul NATO și UE în situația în care Călin Georgescu va câștiga alegerile. Concluzia Reuters după ce i-a luat un interviu
Dacă independentul de extremă dreapta Călin Georgescu va câștiga turul doi al alegerilor prezidențiale, România ar putea deveni izolată în cadrul NATO și UE, scrie Reuters, care a realizat un interviu cu aspirantul la fotoliul de la Cotroceni.
Corneliu Zelea Codreanu salutându-şi adepţii
„Multe idei frumos ambalate să evite eticheta de legionarism, dar în esență, tot acolo suntem”. Programul de țară al lui Călin Georgescu, analizat de un istoric
În programele partidelor suveraniste, și mai ales în cel promovat de Călin Georgescu, există multe idei inspirate din legionarism, dar care au fost frumos ambalate astfel încât să evite eticheta de legionarism, susține istoricul specializat pe studierea Mișcării Legionare Cristian Manolachi.
brad de craciun jpeg
Cele mai noi 5 tendințe pentru a-ți împodobi bradul de Crăciun. Pentru un plus de magie de Sărbători
Ornamentele de Crăciun sunt mai mult decât simple decorațiuni; ele simbolizează spiritul sărbătorilor, aducând culoare, stil și personalitate bradului și întregii case.