„A fost odată o Europă Centrală”
Eveniment generat de cea mai importantă cercetare contemporană dedicată literaturii central-europene a secolului XX
Asociația Culturală La Două Bufnițe derulează toamna aceasta un amplu proiect online construit în jurul unei cărți-eveniment: Dicționarul romanului central-european din secolul XX, coordonat de Adriana Babeți și aflat în curs de apariție la Editura Polirom. Volumul include analiza a 249 de romane central-europene apărute între 1900 și 2000, rodul a mai bine de 30 de ani de cercetare a unei echipe impresionante de peste 70 de cercetători din 14 universități și centre de cercetare din țară și străinătate.
Proiectul, derulat sub motto-ul A fost odată o Europă Centrală, își propune să ajute la redescoperirea spațiului central-european și a romanelor sale prin ample interviuri cu o parte dintre cei mai importanți actori implicați în pregătirea Dicționarului romanului central-european din secolul XX.
Cele 14 dialoguri online sînt structurate pe trei mari culoare semantice, marcînd astfel și temele principale care definesc dialogul între creatori și public: Europa Centrală – memorie, Dicționarul romanului central-european și Trasee de scriitură și lectură prin romanul central-european. Activitățile și rezultatele proiectului se pot urmări pe pagina de blog, pe pagina de Facebook și pe canalul de YouTube.
Începînd cu Adriana Babeți, cea care a inițiat acum aproape 30 de ani proiectul Dicționarului romanului central-european din secolul XX pe care îl coordonează, specialiști în literatură, geografie literară, istorie literară și editare de carte au povestit în interviuri video despre ce a însemnat munca la volum, despre ce a însemnat echipa Fundației „A Treia Europă” și despre cum poate fi o astfel de apariție editorială o resursă inepuizabilă de descoperire a literaturii, a romanelor și autorilor ei, dar și a spațiului geografc central-european prin intermediul literaturii.
Europa Centrală – memorie explorează condițiile sociale, culturale și politice pentru producerea și consumul culturii scrise, a literaturii explorate în Dicționar și a unor conversații cu inițiatorii mișcării „A Treia Europă”: Adriana Babeți, Mircea Mihăieș și Cornel Ungureanu, care prezintă într-un mod accesibil publicului larg cum au apărut studiile dedicate spațiului central-european, cum a apărut ideea Dicționarului, care a fost parcursul lui timp de aproape 30 de ani pînă la finalizare și cum poate fi el utilizat ca instrument de lucru în mediu cultural, în procesul didactic și civic.
Dicționarul romanului central-european include o serie de scurte interviuri video cu echipa, rememorînd episode semnificative de pe traseul elaborării Dicționarului și evaluează impactul acestuia asupra publicului. Aceste interviuri cu Ilinca Ilian, Gabriel Kohn, Marius Lazurcă, Dorian Branea, Daciana Branea, Oana Fotache, Balázs Imre, Kazimierz Jurczak, Vasile Popovici, Grațiela Benga, Mircea Martin, Emanuela Stoleriu și Silviu Lupescu încearcă să stimuleze interesul pentru lectură datorită efervescenței grupului care a dus la construcția acestui dicționar și care este un bun exemplu de colaborare, solidaritate de grup și muncă în echipă.
Trasee de scriitură și lectură prin romanul central-european, cea de-al treilea calup de materiale, realizează medierea dialogului între autorii Dicționarului romanului central-european din secolul XX și studenți, scriitori emergenți, cadre didactice, public general, printr-un efort de investigație și reflecție curatoriată (interviuri, dialoguri, concurs de idei, ghid cu trasee de utilizare) gîndit astfel încît să facă vizibile și explicite, pe lîngă condițiile de producție și receptare, practicile de concepere, producere și receptare ale lucrării și textului scris în general.
A fost odată o Europă Centrală își propune să crească interesul publicului pentru carte, lectură și scriitură prin crearea unui spațiu în care conversațiile despre și în jurul Dicționarului romanului central-european din secolul XX să ducă la o țesere ritmică și progresivă de perspective și forme, la intensități multiple de dialog prin care textul să fie situat atît în relație cu condițiile sociale, culturale și politice în care este produs și consumat, cît și cu practicile creative și de lectură care îl definesc.
***
Proiectul A fost odată o Europă Centrală este realizat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), nu reprezintă în mod necesar poziţia AFCN. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sînt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Parteneri: Editura Polirom, Headsome Communication, Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara „La Vest de Est / La Est de Vest”
Asociația Culturală La Două Bufnițe a fost înființată la începutul lui 2020 pentru a continua proiectele și evenimentele realizate de către fondatoarele și echipa librăriei independente La Două Bufnițe din Timișoara, în cei peste trei ani de la înființare. Evenimentele și proiectele organizate pînă în prezent au făcut parte din domeniile culturii (literatură, artă, muzică, film, patrimoniu imaterial), științei, educației, sociale, acoperind diferite categorii de public de la copii la seniori, la diferite categorii socio-profesionale și pentru public local, național și internațional. „Cărțile te ajută să crești”, „Rezidența literară La Două Bufnițe”, „Portret de librar” sau „Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara” sînt doar o parte dintre proiectele realizate de asociație de-a lungul ultimului an.