A fost actualizată lista agențiilor de pariuri online autorizate de ONJN
Intră pe Comunitatea Pariorilor din România ca să vezi dacă agenției la care pariezi online nu i-a expirat licența. Informația este mai bine structurată și, în special, mai bine explicată decît pe site-ul Oficiului Național pentru Jocurile de Noroc (ONJN). Ai grijă!
Cine s-a fript cu Bet365 suflă și în iaurt. Potrivit estimărilor celor care monitorizează piața pariurilor sportive din România, aproximativ 60% dintre românii care au pariat online anul trecut preferau această platformă.
Detalii despre unul dintre cei mai buni operatori care i-au luat locul gigantului găsești aici: https://pariurix.com/discutii/sportingbet-noutati-suport-pentru-probleme-si-discutii-55595.html
Ai obligația de a te informa
Toți cei care au jucat pe site-ul amintit în perioada 10-30 septembrie 2015 (cît timp bookmakerul a acceptat pariuri deși nu avea licență pentru România) au stat cu inima la gură cînd au aflat că sînt pasibili de amenzi între 5.000 și 10.000 de lei. Pînă la urmă, mulți au fost iertați. Am citit că s-ar fi acordat „numai” 55.000 de amenzi.
„Cetățeanul are obligația de a se informa. Necunoașterea legii nu te scapă de pedeapsă. Pe site-ul nostru sînt anunțate casele de pariuri care funcționează legal. Nu putem să le listăm pe cele care nu au licență, pentru că sînt foarte multe”, a fost poziția Oficiului Național pentru Jocurile de Noroc.
Trei operatori au primit licență pentru următorii zece ani
Lista agențiilor de pariuri online autorizate de ONJN a fost actualizată în această vară, cînd trei operatori au primit licență clasa I, cu valabilitate în perioada 1 iulie 2016 – 30 iunie 2016. În privința celorlalți operatori nu s-a dat încă niciun comunicat oficial, însă probabil se va da pînă la deadline.
Desigur, există și varianta în care termenul va trece și nu va apărea nici o știre. Nu ar fi prima dată cînd ONJN ar anunța trecerea unui bookmaker pe lista neagră la două-trei zile după ce s-a luat decizia. Ar avea din nou ocazia să rotunjească bugetul statului cu niște amenzi, dar nu atît de numeroase precum în cazul despre care am vorbit.
Cum putem evita o nouă capcană?
Acum, să fim rezonabili. Poate este în concediu omul care actualizează site-ul. Să îl chemi de acasă pentru doar atîta lucru? Sau poate între biroul care întocmește „lista neagră” și biroul unde se editează postările de pe site apare un scurt-circuit de comunicare.
Cum putem evita o nouă „capcană”? Potrivit legii, fiecare operator este obligat să posteze la vedere pe site numărul deciziei prin care și-a obținut licența provizorie care permite agenției să ofere legal pariuri în cotă fixă, precum și valabilitatea acestei licențe. Data viitoare cînd intri pe site-ul pe care pariezi de obicei, fii atent la aceste detalii.
Fă „săpături” și află
Dacă observi că autorizația provizorie a expirat și nu găsești informații că ar fi fost prelungită, te sfătuiesc să te interesezi direct la Oficiul Național pentru Jocurile de Noroc. Și, apropo de numele instituției, cu puțin noroc vei da de cineva suficient de amabil încît să te lămurească.
Dacă nu afli nimic de la ONJN, ia legătura cu un reprezentant al casei de pariuri. Toate platformele au bine dezvoltată secțiunea de relații cu publicul. Poți vorbi cu un consultant, fie printr-un program de manager, fie telefonic sau prin Skype.
Ce ar trebui să se întîmple în mod normal
Imediat după ce un operator rămîne fără licență de funcționare pentru țara noastră, în mod normal, acesta ar trebui să nu mai primească pariuri puse de pe IP-uri de România. La rîndul lor, autoritățile ar trebui să ia toate măsurile care țin de ele. Dincolo de a face publică pe cît mai multe canale trecerea casei de pariuri în ilegalitate, ONJN ar trebui să dispună restricționarea accesului la platforma în cauză.
În principiu, utilizatorii din țara noastră au accesul blocat la site-urile caselor de pariuri care nu funcționează legal în România. Spun „în principiu” pentru că mi s-a întîmplat să pot intra pe unele platforme interzise de pe dispozitive mobile. Așadar, atenție maximă.