A doua zi

29 mai 2011
A doua zi jpeg

La FITS e ca în viaţă, din cînd în cînd, mai iei şi o pauză. Printre spectacole „grele”, serioase şi puternice, am strecurat în program şi o feerie cu marionete. Blue Moon este un spectacol naiv cu un singur actor (care e şi regizor), Lu Pulici, şi cu cîteva obiecte care populează un univers miniatural. Fiecare obiect din scenă are multiple funcţii, elementele de recuzită sunt interşanjabile (o cutie se transformă în chiuvetă de baie sau rachetă), marionetele refac la scară redusă şi în detaliu lumea „oamenilor”, cu parfumul desuet al anilor '60- '70. E un inocent joc de-a dragostea în timpul aselenizării, cînd poveştile cu „omul din lună” deveneau realitate. Figurine de mici dimensiuni sunt mînuite cu aparentă candoare şi un strop de ironie.

Spectacolul lui Lu Pulici este ca o vacanţă în care îţi permiţi să (re)citeşti cărţile copilăriei (la apariţia primei marionete, un căţel alb şi flocos, o fetiţă de vreo 7 ani a exclamat: „ce cool!”). Dacă nu ştii să te joci, nu-ţi place, dacă îţi place, show-ul poate rezona cu lucruri serioase. Mie mi-a adus aminte de mama, profesoară de limba rusă, care era abonată la o revistă rusească pentru copii. Revista venea însoţită tot felul de bonusuri, unele dintre ele erau păpuşi din hîrtie care se puteau ansambla şi mînui într-un miniteatru. Mama construia decorul din carton, îl picta şi făcea la şcoală  spectacole de păpuşi, poveşti clasice sau inventate de copii. Spectacolele erau pentru distracţia personală a copiilor care învăţau aşa şi dificila limbă rusă. După 8 ani de studiu, elevii mamei ştiau mult mai bine limba rusă decît mine, care am studiat-o cu alţi profesori, fără să fac teatru.

Un actor, un text, un spectacol

Premiat la Festivalul de la Veneţia, unul dintre cei mai importanţi perfomeri italieni, dramaturg, actor şi regizor, Ascanio Celestini a venit la FITS cu o Trilogie: Oaia neagră, Războiul unui nebun şi Fabrica. Problema majoră într-un festival de amploare este suprapunerea spectacolelor. Selecţia personală este necesară şi operează uneori pur intuitiv aşa că am ratat primul spectacol al lui Celestini, dar am recuperat la Războiul unui nebun. Hemoragic ca text şi minimalist ca expresie, spectacolul recuperează poveştile despre al doilea război mondial pe care i le spunea lui Celestini tatăl său. Într-un ritm aiuritor de rapid, fără nicio ezitare, performerul scormoneşte prin propriile amintiri după amintirile tatălui său, arhivează memoria trecutului recent, amplificînd detaliile sub o lupă care deformează. M-am gîndit la spectacole româneşti ca cele din seria Moses Stories sau Capete înfierbîntate. La Celestini însă amintirile se răsucesc într-un poem discursiv, sîngerează în memorie. Sigur, e un spectacol dificil de perceput (dacă energia actorului nu te prinde, te poţi plictisi liniştit), dar asta face frumuseţea FITS, că sunt de toate pentru toţi.

În aproape acelaşi timp cu Celestini, japonezii de la Dazzle au jucat Pierduţi în ceaţă, un spectacol care combină o poveste populară modernizată cu elemente de dans modern. Exactitatea în expresie a japonezilor este remarcabilă, fragmente din spectacol amintesc de  filmele lui Kim Ki-Duk, dar ritmul se rupe din cauza povestirii care poate fi citită pe un ecran, timp în care personajele mimează într-o fotogramă textul.

Cît de mult poţi vorbi despre teatru?

Foarte mult. Clubul festivalului se închide la 3 dimineaţa. Abia pe la 4  s-a închis (de nevoie, adică de oboseală) o lungă discuţie despre teatru. De 11 ani, de cînd îl ştiu pe Yuri Kordonsky, îmi place să-l ascult vorbind despre teatru. Nu sîntem întotdeauna de acord, dar farmecul discret al argumentelor mi-a dat peste cap uneori păreri bine înrădăcinate.
La 4 dimineaţa, în Sibiu miroase a iasomie. Noapte frumoasă!
   

Oana Stoica este critic de teatru şi jurnalist.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Un gigant italian deschide o nouă fabrică în România și angajează 800 de oameni
România pare extrem de atractivă pentru investitorii străini dat fiind că în ultima perioadă tot mai multe companii aleg să construiască noi fabrici în țara noastră.
image
Prețul uriaș cerut pentru un apartament din București. „Se vinde și strada? În Berlin e mai ieftin!”
Prețurile proprietăților imobiliare cresc de la o zi la alta în marile orașe, iar Bucureștiul e printre cele mai scumpe. Chiar dacă nu a ajuns încă la nivelul Clujului, Capitala e plină de oferte inaccesibile românilor de rând.
image
Cum să-i facem pe aliații NATO să ne sprijine ca pe baltici și polonezi. Un expert român pune degetul pe rană
NATO și SUA sunt mult mai puțin prezente în partea de sud a flancului estic decât în zona de nord, ceea ce creează un dezechilibru. Chiar dacă, anul trecut, Congresul SUA a votat ca regiunea Mării Negre să devină zonă de interes major pentru americani, lucrurile se mișcă încet.

HIstoria.ro

image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.
image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.