A doua ediţie a Bucharest – Oxford Workshop in Applied Ethics

26 noiembrie 2015
A doua ediţie a Bucharest – Oxford Workshop in Applied Ethics jpeg

Pe 3 și 4 decembrie 2015, o echipă de profesori și cercetători din cadrul Oxford Uehiro Centre for Practical Ethics, Universitatea din Oxford, se vor afla la București pentru a participa la cea de-a doua ediție a Bucharest – Oxford Workshop in Applied Ethics, pornind de la întrebarea „Does Applied Ethics Need A Better Moral Philosophy?” („Are nevoie etica aplicată de o filosofie morală mai bună?”). 

În cadrul workshop-ului se vor aborda numeroase subiecte de interes public folosind instrumentele eticii aplicate și filosofiei practice. Drepturile cuplurilor gay de a înfia copii, etica alocării resurselor medicale, responsabilitatea morală și pedepsirea organizațiilor, etica războiului și terorismului, a muncii, a eugeniei, moralitatea Internetului dar și a jocurilor video sînt doar cîteva dintre subiectele pe care cercetătorii britanici și români le vor analiza împreună pe parcursul celor două zile. Printre cei peste 25 de participanți se află Julian Săvulescu (Oxford), Walter Sinnott-Armstrong (Duke University, SUA), Roger Crisp (Oxford), Jeff McMahan (Oxford), Mircea Dumitru (rector, Universitatea din București), Ilie Pîrvu (Academia Română), Adrian Paul Iliescu (Universitatea din București) și Valentin Mureșan (Universitatea din București).

De asemenea, reputatul profesor de filosofie morală Roger Crisp, din cadrul Colegiului St. Anne al Universității din Oxford, se va alătura echipei Facultății de Filosofie a Universității din București timp de o săptămînă. Acesta va susține o serie de conferințe și un curs doctoral asupra uneia dintre lucrările fundamentale ale filosofiei din toate timpurile, Etica Nicomahică a lui Aristotel.

Reunind pentru a doua oară cercetătorii din sfera eticii aplicate și filosofiei practice din Anglia și România, după o primă întîlnire care a avut loc anul trecut la Oxford, Bucharest – Oxford Workshop in Applied Ethics este rezultatul unui parteneriat între Universitatea din Oxford și Universitatea din București. Acesta este menit să încurajeze o colaborare de lungă durată între profesori și cercetători în filosofie morală ai celor două universități.

Evenimentul are loc la sediul Facultății de Filosofie, Splaiul Independenței 204, București, în amfiteatrul Mircea Florian, începînd cu ora 9. Limba evenimentului este engleza. Accesul este deschis studenților, cercetătorilor, profesorilor și celor interesați de etica aplicată în limita locurilor disponibile.

Puteţi consulta programul prelegerilor și discuțiilor la adresa http://www.ccea.ro/bucharest-oxford-workshop-in-applied-ethics.

Prezentarea participanților

Valentin Mureșan este profesor de filosofie morală la Facultatea de Filosofie a Universității din București. A publicat lucrări de filosofie morală (despre Platon, Aristotel, Kant, Mill, Hare) precum și lucrări de etică aplicată (Managementul eticii în organizații, 2009; Fericirea, datoria și decizia etică, 2010). A editat mai multe volume pe teme de filosofie morală și filosofie generală și e interesat atît de etica aplicată (instituționalizarea eticii) cît și de cea teoretică.

Julian Săvulescu este profesor la Universitatea din Oxford și director al Oxford Uehiro Centre for Practical Ethics, din cadrul Universității din Oxford. Profesorul australian de origine română este editor al Journal of Medical Ethics, cotată de Google Scholar drept cea mai bună revistă științifică în domeniul bioeticii. Julian Săvulescu are o bogată activitate editorială. A publicat 10 cărți și peste 220 de articole în reviste științifice de prestigiu din domeniul eticii aplicate.

Ilie Pîrvu, membru corespondent al Academiei Române, este profesor la Facultatea de Filosofie a Universității din București, unde predă cursuri de filosofia științeimetafizică și ontologie. A publicat lucrări de filosofia științei, metafizică, studii kantiene, ontologie formală, istoria si fundamentele fizicii. De asemenea, a editat numeroase volume pe teme de filosofia și istoria științei precum și de ontologie. A coordonat numeroase antologii și traduceri.

Walter Sinnott-Armstrong este profesor de etică practică în cadrul departamentului de filosofie și a Institutului Kenan de Etică, din cadrul Duke University, SUA. Este specialist în etică, epistemologie, și, mai recent, în neuroetică, filosofia dreptului și filosofia științelor cognitive. Este autorul cărților Dileme morale, Moralitate fără Dumnezeu? și Scepticismul moral. De asemenea, este editorul antologiei în patru volume, Moral Psychology. Articolele sale au apărut într-o varietate de reviste filosofice, științifice dar și populare. În prezent, este interesat de psihologia morală și neuroștiințe, precum și de utilizările neurologiei în sistemele juridice.

Aaron Ancell este doctorand în cadrul departamentului de filosofie al Duke University și colaborator al lui Walter Sinnott-Armstrong.Mircea Dumitru este rectorul Universității din București și profesor al Facultății de Filosofie. Între 2011 și 2014 a fost președinte al Societății Europene de Filosofie Analitică. Principalele arii de interes sînt logica și logica filosofică. A scris numeroase articole în reviste internaționale, a tradus în limba română multiple volume filosofice fundamentale și este autorul sau editorul a cinci cărți, iar ultima dintre ele, Explorări logico-filosofice, reprezintă o lucrare inovatoare atît în filosofia românească, cît și în cea internațională. Mihaela Constantinescu este doctor în filosofie, cercetătoare în cadrul Centrului de Cercetare în Etică Aplicată, Universitatea din București. Semnează, împreună cu Valentin Mureșan, lucrarea Instituționalizarea eticii. Mecanisme și instrumente (Editura Universității din București, 2014) și publică articole de specialitate în reviste prestigioase, printre care și Journal of Business Ethics. Joshua Shepherd este cercetător postdoctoral în cadrul Oxford Uehiro Centre for Practical Ethics. A primit titlul de doctor de la Universitatea de Stat din Florida, în 2013. Printre ariile sale de cercetare se află filosofia minții, filosofia acțiunii și psihologia morală. Adrian Paul Iliescu – este profesor la Facultatea de Filosofie, Universitatea București. De asemenea, este directorul Centrului de Cercetare a Dreptății Intergeneraționale, Responsabilității Sociale și Sustenabilității (DIRESS). Printre lucrările publicate se numără Fundamentele gîndirii politice (1999), Wittgenstein: Why Philosophy Is Bound to Err (2000), Filosofia sociala a lui Hayek (2001), Anatomia răului politic (2005), Equality and Justice (2014). Will Davies este cercetător postdoctoral în neuroetică, în cadrul Centrului pentru Neuroetică al Universității din Oxford. Interesele sale de cercetare se află în general în aria filosofiei psihologiei și a științelor cognitive, concentrîndu-se în special pe înțelegerea naturii percepției, a conștiinței și a cogniției la pacienții cu patologii ale creierului. Emilian Mihailov este doctor în filosofie și director executiv al Centrului de Cercetare în Etică Aplicată, Facultatea de Filosofie, Universitatea din București A participat la conferințe naționale și internaționale și a publicat articole de filosofie morală și etică aplicată. Interesele sale de cercetare includ etică aplicată, teorii etice, filosofie morală contemporană, meta-etică, biologia și psihologia moralității. Daniel Nica este doctor în filosofie și cadru didactic asociat la Facultatea de Filosofie, Universitatea din București. Este membru al Centrului de Cercetare în Etică Aplicată. A publicat diverse lucrări științifice, precum și volumele: Etică fără principii? Generalism și particularism în filosofia morală (2013) și Pastila roșie. Eseu despre moralitate și fericire (2015).

Jeff McMahan este profesor de filosofie morală în cadrul Universității din Oxford. A scris numeroase cărți și articole, atît de specialitate cît și pentru publicul larg. Principala arie de cercetare este etica războiului și problemele adiacente, precum cea a torturii și a violenței. Unele dintre cele mai cunoscute cărți ale sale sînt Etica Uciderii și Uciderea în timp de război.

Gulzaar Barn este doctorandă în filosofie, la Mansfield College, Universitatea din Oxford. Interesele sale de cercetare includ filosofia socială, politică și morală. Teza sa este axată pe teoretizarea exploatării și constrîngerii.

Jonathan Pugh este cercetător postdoctoral în cadrul departamentului de filosofie al Universității din Oxford. Cercetează problema autonomiei personale în etica practică, în special, a consimțămîntului informat. Este interesat, de asemenea, de etica cercetării celulelor stem embrionare, precum și de utilizarea tehnologiilor în vederea îmbunătățirii materialului genetic uman.

Dorina Pătrunsu este lector la Facultatea de Filosofie, Universitatea din București, unde predă cursuri și ține seminare de filosofie politică și socială, de filosofie a științelor sociale, de analiză instituțională și decizie rațională, instituții și organizații. În prezent este preocupată de dificultățile proiectului de integrare european, democratizarea statelor postcomuniste, privatizarea instituțiilor publice, eficacitatea deciziilor publice.

Chris Gyngell este cercetător postdoctoral în neuroetică, în cadrul Universității din Oxford. Interesele sale de cercetare includ etica îmbunătățirii morale, filosofia psihiatriei și teorii morale.

Cristina Voinea este doctorandă în cadrul Facultății de Filosofie, Universitatea din București. Este interesată de filosofia tehnologiei, probleme de guvernare și guvernanță în mediul virtual dar și de ontologie socială.

Constantin Vică este asistent universitar în cadrul Facultății de Filosofie, Universitatea din București și cercetător la Centrul de Etică Aplicată. Este autorul unei teze de doctorat despre etica noilor tehnologii, a publicat peste 20 de articole de cercetare și a co-editat antologia Filosofia științelor umane. In memoriam Mihail Radu Solcan (2015).

Carissa Veliz este doctorandă în cadul Universității din Oxford și cercetătoare la Oxford Uehiro Centre for Practical Ethics. Este interesată de etică, filosofie politică, bioetică și psihologie morală.

Emanuel-Mihail Socaciu este conferențiar al Facultății de Filosofie, Universitatea din București și director adjunct al Centrului de Cercetare în Etică Aplicată. A publicat volumul A cui este casa mea? Preliminarii la o etică a restituției (2014) și a editat mai multe antologii, printre care Fundamentele gîndirii politice (1999) și Filosofia științelor umane. In memoriam Mihail Radu Solcan (2015).

Radu Uszkai este doctor în filosofie cu o teză despre etica partajării de documente online și cercetător în cadrul Centrului de Cercetare în Etică Aplicată. Ariile sale de interes sînt proprietatea intelectuală, etica noilor tehnologii și gîndirea libertariană.

James Williams este doctorand în cadrul Institutului de Internet de la Oxford și director al Oxford Data Experience Lab. Cercetările lui sînt axate pe etica atenției și a persuasiunii în relație cu tehnologia.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

image png
Mihaela Bilic, despre alimentul care ne distrugem organismul. Este consumat în timpul postului: „Postul nu face bine și nu ajută organismul decât atunci când...”
Românii care țin post se axează mai mult pe eliminarea produselor lactate, însă uită că un aliment consumat în exces le poate afecta sănătatea. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat în detaliu despre ce este vorba.
muzeul FOTO Ionica Nechifor jpg
Instituția publică din România care face profit 3.5 milioane de lei. Cum reușește un institut de cercetare să concureze cu mediul privat
În nordul extrem al României se află probabil singura instituție publică din România care face profit. Ba mai mult, asemeni unei societăți comerciale îl investește în dezvoltare. A încheiat anul cu 3.5 milioane de lei în conturi și a derulat investiții de peste 4 milioane de euro.
Condiții precare la Spitalul pentru Copii din Cluj Napoca Foto Mănici din Cluj Napoca jpg
Condiții deplorabile la Spitalul pentru Copii din Cluj-Napoca. Reacția unei mame: „O experiență îngrozitoare, am rămas traumatizată”
O mămică, care a fost internată împreună cu bebelușul său de doar două luni în secția Pediatrie 1, din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca, a povestit despre condițiile precare din unitatea medicală.
image png
Motivul neașteptat pentru care Ozana Barabancea nu va avea brad de Crăciun în acest an: „Nu sunt foarte fericită, dar ce să fac? Asta e!”
În timp ce vedetele autohtone din showbiz își etalează brazii de Crăciun pe rețelele de socializare, la polul opus se află Ozana Barabancea care a decis că anul acesta nu va împodobi pomul. Soprana a venit cu o explicație în acest sens.
Adrian Bejan   prof  univ  Duke University USA   Foto arhiva personală jpeg
INTERVIU Prof. univ. Adrian Bejan: „Societatea este un organism viu, iar dacă îi împiedici procesul natural de evoluție, te îndepărtează“
Dincolo de revoluționarea modului în care înțelegem lumea și universul, descoperirile despre legile naturii oglindesc și dinamica societăților, oferindu-ne instrumentele necesare pentru a o înțelege mai bine și a modela viitorul în avantajul nostru.
ger ninsoare zapada iarna termometru shutterstock 743819602 jpg
Județele care intră sub Cod galben de ninsori și vânt puternic. Până la ce oră este valabil
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare cod galben de ninsoare și vânt puternic pentru trei județe.
Politie Franta FOTO Shutterstock
Atac sângeros în apropierea unei tabere de migranți din Franța. Cinci persoane au fost ucise
Un bărbat înarmat a împuşcat mortal cinci persoane sâmbătă în apropierea unei tabere de migranţi în zona oraşului Dunkerque, în nordul Franţei, au anunţat autorităţile franceze.
Bashar al-Assad FOTO EPA-EFE
Țara care i-a ajutat pe rebelii sirieni să-l îndepărteze de la putere pe fostul președinte Bashar al-Assad
Președintele sirian Bashar al-Assad s-a plâns ministrului iranian de Externe, în ultimele zile care au dus la înlăturarea sa, că o țară îi sprijină activ pe rebeli.
Smartphone cu aplicația TikTok FOTO Shutterstock jpg
TikTok a oferit Comisiei Europene informații privind alegerile din România. Executivul UE urmează să stabilească următorii pași
TikTok a răspuns Comisiei Europene în legătură cu situația alegerilor prezidențiale din România. Executivul UE urmează să analizeze răspunsurile înainte de a decide pași ulteriori, inclusiv sancțiuni, dacă este cazul.