A cincea zi

1 iunie 2011
A cincea zi jpeg

Dansul şi păpuşile sînt caracteristicile FITS 2011. Italienii de la Teatrino Giullare au prezentat Sfîrşit de partidă de Samuel Beckett într-o formulă narativă „ramă în ramă”. Hamm şi Clov, personaje-păpuşari mascate, joacă „şah” cu marionetele Nagg şi Nell, partida de argumente şi contrargumente transformîndu-se într-un joc de-a viaţa şi moartea al unui Dumnezeu discreţionar, dar el însuşi perdant. Chiar dacă spectacolul devine monoton la un moment dat, finalul este surprinzător. Clov  fumează şi fumul funcţionează ca un spectru pentru personajele-păpuşi. Moartea ar putea fi ultima ţigară a lui Dumnezeu. Surpriza a venit şi la aplauze, cînd Hamm, cu vocea lui gîjîită, s-a dovedit a fi o femeie, actriţa Giulia Dall'ongaro. Ea şi Enrico Deotti au demonstrat o excelentă îndemînare, mînuind în acelaşi timp cîte două personaje-păpuşi şi unul cu mască. Cu această revelaţie, că Dumnezeu este o Matrioşkă, piesa lui Beckett îşi găseşte un nou tip de reprezentare. Ideea circulă în mai multe formule. De exemplu, în  Zona crespusculară exista un personaj căruia insectele inteligente şi extraterestre pe care le ţinea captive îi fac „chip cioplit”, pentru ca în final să îl devoreze. Orice creaţie îşi anihilează creatorul.

(O)Felii

Sibiul are o actriţă de top: Ofelia Popii. Cu Felii, spectacol în care joacă tot ea, Ofelia a obţinut al doilea premiu Uniter pentru cea mai bună interpretare. Felii este o dramă construită ca piesa lui Leonid Zorin, Un bărbat şi mai multe femei. Moartea unui bărbat schimbă radical destinul femeilor din viaţa lui. Spectacolul îi oferă Ofeliei 7 roluri pe care le parcurge cu o versatilitate uimitoare. Un personaj iese din scenă şi imediat intră alt personaj. Dincolo de realizarea tehnică impecabilă, Ofelia găseşte resorturi emoţionale şi raţionale pentru fiecare femeie, dozează cu precizie drama la limita melodramei, dar fără să o depăşească, acoperă cu abilitate slăbiciunile textului şi foloseşte complet decorul lui Dragoş Buhagiar (ca de obicei, inventiv şi pragmatic). Felii este un spectacol în care Ofelia îşi demonstrează performanţele actoriceşti. Dacă mai era nevoie să demonstreze ceva...
 


Fabulosul s-a născut în Israel

Al doilea spectacol al coregrafilor Inbal Pinto şi Ashvalom Pollak, realizat în colaborare cu Robbie Barnett de la Pilobolus Dance Company, m-a scos din minţi de plăcere. Pe repede înainte schimbă estetica explozivă din Perla cu una minimalistă. Personaje excentrice evoluează într-o succesiune de vise frînte, absurde şi comice. O întîlnire de dragoste este jucată exclusiv cu picioarele (din nou!), un cuplu dansează pe „gheaţă” (moment la care am plîns), şase performeri fac 12 scaune scaune să danseze, iar tot ce îmi puteam dori era un neverending show.  Un fragment din dansul scaunelor mi-a readus în memorie celebrul Hamlet al lui Vlad Mugur de la Teatrul Naţional din Cluj. În scena dintre Polonius şi Hamlet („Ce citiţi, alteţă? Vorbe, vorbe, vorbe”), Sorin Leoveanu (Hamlet) merge pe blaturi de lemn pe care i le aşază unul cîte unul Anton Tauf (Polonius), „construindu-i” astfel traseul. În Pe repede înainte, un personaj care poartă în spate destinul altuia (întrupat fizic), parcurge un itinerariu creat din scaunele pe care trei personaje şi le aruncă ca la hochei (iarăşi sugestia gheţii). Visele tragicomice ale lui Inbal Pinto şi Ashvalom Pollak mustesc de umor suprarealist. Oare ce visează copilul cuplului Pinto – Pollak? Aş vrea să fiu visul lui.
 

Cieslak şi Grotowski

La Cercul Militar din Sibiu s-a deschis o expoziţie de fotografie despre legendarul spectacol al lui Jerzy Grotowski, Apocalypsis cum figuris, însoţită de proiecţia in loop a filmului Il Teatro Laboratorium al Mariannei Arhne, care conţine o serie de interviuri cu regizorul polonez. Ceea ce marchează însă retina sînt fotografiile alb-negru din spectacol sau repetiţii, cu imaginea unui Ryszard Cieslak cavernos, privind cu durere spre cameră sau văzut din spate, aplecat într-o îmbrăţişare, cu palmele celuilalt pe umerii săi ca nişte aripi.

Doar pentru cei care au plîns la „…Plintă”

Deşi nu e prezent fizic în FITS (nu poate fi tehnic reprezentat pe scena teatrului sibian), spectacolul lui Yuri Kordonsky Îngropaţi-mă pe după plintă e prezent în discuţii. La unu noaptea, vorbim cu Yura despre dragoste, ură, neputinţă şi infinita lor repetiţie în viaţa noastră cea de toate zilele. Îi spun că am înţeles după două luni de ce monologul final al Bunicii este atît de lung. Zîmbeşte şi întreabă neîncrezător : “Ai înţeles?”. “Da”. În viaţă, lucrurile astea nu termină niciodată. Aflu că, în realitate, Bunica a trăit încă trei ani după ce i s-a luat nepotul. Luni de zile după plecarea acestuia, ea mergea la şcoală, îl aştepta, îl urmărea pînă acasă şi îi vorbea. Iar copilul, deşi ar fi putut să fugă, să scape de ea, nu a făcut-o. Mergea încet şi o asculta. Dragostea e în detalii.
E dimineaţă devreme în Sibiu. Noapte frumoasă!

Foto: Mihaela Marin, Dragoş Spiţeru, Sebastian Marcovici

Oana Stoica e jurnalist și critic de teatru. 

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Un gigant italian deschide o nouă fabrică în România și angajează 800 de oameni
România pare extrem de atractivă pentru investitorii străini dat fiind că în ultima perioadă tot mai multe companii aleg să construiască noi fabrici în țara noastră.
image
Prețul uriaș cerut pentru un apartament din București. „Se vinde și strada? În Berlin e mai ieftin!”
Prețurile proprietăților imobiliare cresc de la o zi la alta în marile orașe, iar Bucureștiul e printre cele mai scumpe. Chiar dacă nu a ajuns încă la nivelul Clujului, Capitala e plină de oferte inaccesibile românilor de rând.
image
Cum să-i facem pe aliații NATO să ne sprijine ca pe baltici și polonezi. Un expert român pune degetul pe rană
NATO și SUA sunt mult mai puțin prezente în partea de sud a flancului estic decât în zona de nord, ceea ce creează un dezechilibru. Chiar dacă, anul trecut, Congresul SUA a votat ca regiunea Mării Negre să devină zonă de interes major pentru americani, lucrurile se mișcă încet.

HIstoria.ro

image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.
image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.