A cincea zi

1 iunie 2011
A cincea zi jpeg

Dansul şi păpuşile sînt caracteristicile FITS 2011. Italienii de la Teatrino Giullare au prezentat Sfîrşit de partidă de Samuel Beckett într-o formulă narativă „ramă în ramă”. Hamm şi Clov, personaje-păpuşari mascate, joacă „şah” cu marionetele Nagg şi Nell, partida de argumente şi contrargumente transformîndu-se într-un joc de-a viaţa şi moartea al unui Dumnezeu discreţionar, dar el însuşi perdant. Chiar dacă spectacolul devine monoton la un moment dat, finalul este surprinzător. Clov  fumează şi fumul funcţionează ca un spectru pentru personajele-păpuşi. Moartea ar putea fi ultima ţigară a lui Dumnezeu. Surpriza a venit şi la aplauze, cînd Hamm, cu vocea lui gîjîită, s-a dovedit a fi o femeie, actriţa Giulia Dall'ongaro. Ea şi Enrico Deotti au demonstrat o excelentă îndemînare, mînuind în acelaşi timp cîte două personaje-păpuşi şi unul cu mască. Cu această revelaţie, că Dumnezeu este o Matrioşkă, piesa lui Beckett îşi găseşte un nou tip de reprezentare. Ideea circulă în mai multe formule. De exemplu, în  Zona crespusculară exista un personaj căruia insectele inteligente şi extraterestre pe care le ţinea captive îi fac „chip cioplit”, pentru ca în final să îl devoreze. Orice creaţie îşi anihilează creatorul.

(O)Felii

Sibiul are o actriţă de top: Ofelia Popii. Cu Felii, spectacol în care joacă tot ea, Ofelia a obţinut al doilea premiu Uniter pentru cea mai bună interpretare. Felii este o dramă construită ca piesa lui Leonid Zorin, Un bărbat şi mai multe femei. Moartea unui bărbat schimbă radical destinul femeilor din viaţa lui. Spectacolul îi oferă Ofeliei 7 roluri pe care le parcurge cu o versatilitate uimitoare. Un personaj iese din scenă şi imediat intră alt personaj. Dincolo de realizarea tehnică impecabilă, Ofelia găseşte resorturi emoţionale şi raţionale pentru fiecare femeie, dozează cu precizie drama la limita melodramei, dar fără să o depăşească, acoperă cu abilitate slăbiciunile textului şi foloseşte complet decorul lui Dragoş Buhagiar (ca de obicei, inventiv şi pragmatic). Felii este un spectacol în care Ofelia îşi demonstrează performanţele actoriceşti. Dacă mai era nevoie să demonstreze ceva...
 


Fabulosul s-a născut în Israel

Al doilea spectacol al coregrafilor Inbal Pinto şi Ashvalom Pollak, realizat în colaborare cu Robbie Barnett de la Pilobolus Dance Company, m-a scos din minţi de plăcere. Pe repede înainte schimbă estetica explozivă din Perla cu una minimalistă. Personaje excentrice evoluează într-o succesiune de vise frînte, absurde şi comice. O întîlnire de dragoste este jucată exclusiv cu picioarele (din nou!), un cuplu dansează pe „gheaţă” (moment la care am plîns), şase performeri fac 12 scaune scaune să danseze, iar tot ce îmi puteam dori era un neverending show.  Un fragment din dansul scaunelor mi-a readus în memorie celebrul Hamlet al lui Vlad Mugur de la Teatrul Naţional din Cluj. În scena dintre Polonius şi Hamlet („Ce citiţi, alteţă? Vorbe, vorbe, vorbe”), Sorin Leoveanu (Hamlet) merge pe blaturi de lemn pe care i le aşază unul cîte unul Anton Tauf (Polonius), „construindu-i” astfel traseul. În Pe repede înainte, un personaj care poartă în spate destinul altuia (întrupat fizic), parcurge un itinerariu creat din scaunele pe care trei personaje şi le aruncă ca la hochei (iarăşi sugestia gheţii). Visele tragicomice ale lui Inbal Pinto şi Ashvalom Pollak mustesc de umor suprarealist. Oare ce visează copilul cuplului Pinto – Pollak? Aş vrea să fiu visul lui.
 

Cieslak şi Grotowski

La Cercul Militar din Sibiu s-a deschis o expoziţie de fotografie despre legendarul spectacol al lui Jerzy Grotowski, Apocalypsis cum figuris, însoţită de proiecţia in loop a filmului Il Teatro Laboratorium al Mariannei Arhne, care conţine o serie de interviuri cu regizorul polonez. Ceea ce marchează însă retina sînt fotografiile alb-negru din spectacol sau repetiţii, cu imaginea unui Ryszard Cieslak cavernos, privind cu durere spre cameră sau văzut din spate, aplecat într-o îmbrăţişare, cu palmele celuilalt pe umerii săi ca nişte aripi.

Doar pentru cei care au plîns la „…Plintă”

Deşi nu e prezent fizic în FITS (nu poate fi tehnic reprezentat pe scena teatrului sibian), spectacolul lui Yuri Kordonsky Îngropaţi-mă pe după plintă e prezent în discuţii. La unu noaptea, vorbim cu Yura despre dragoste, ură, neputinţă şi infinita lor repetiţie în viaţa noastră cea de toate zilele. Îi spun că am înţeles după două luni de ce monologul final al Bunicii este atît de lung. Zîmbeşte şi întreabă neîncrezător : “Ai înţeles?”. “Da”. În viaţă, lucrurile astea nu termină niciodată. Aflu că, în realitate, Bunica a trăit încă trei ani după ce i s-a luat nepotul. Luni de zile după plecarea acestuia, ea mergea la şcoală, îl aştepta, îl urmărea pînă acasă şi îi vorbea. Iar copilul, deşi ar fi putut să fugă, să scape de ea, nu a făcut-o. Mergea încet şi o asculta. Dragostea e în detalii.
E dimineaţă devreme în Sibiu. Noapte frumoasă!

Foto: Mihaela Marin, Dragoş Spiţeru, Sebastian Marcovici

Oana Stoica e jurnalist și critic de teatru. 

00 cover event facebook (1) jpg
Viața la 18 ani
„Am 18 ani” este un proiect, produs de Asociația Art No More și cofinanțat de AFCN, la care au participat șapte scriitori români contemporani: Dan Coman, Augustin Cupșa, Andreea Cătălina Drăghici, Andrei Doșa, Jean-Lorin Sterian, Cristina Ștefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum să economisiți bani în mod corespunzător jpeg
Cum să economisiți bani în mod corespunzător
Cu un plan financiar scris și elaborat, va fi mai ușor să vă planificați rambursarea banilor pe care trebuie să-i împrumutați.
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate
Este important să asociem corect preparatele festive cu licorile care le potențează aroma.
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală jpeg
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală
Știai că există cursuri de dezvoltare personală concepute special pentru adolescenți?
Cum poți să reduci consumul de energie electrică? jpeg
Cum poți să reduci consumul de energie electrică?
Pentru a te asigura că de fiecare dată cînd faci plata factura electrica online plătești sume cît mai mici de bani, este bine să respecți o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru încălzirea locuinței se remarcă prin faptul că produce căldură fără să utilizeze combustibil, ci folosind pur și simplu resurse din natură, precum apa, aerul și solul.
Cum funcționează un cazino online? jpeg
Cum funcționează un cazino online?
Platformele online permit o dinamică mai accentuată și un ritm de joc mai rapid, deoarece nu există nici o interacțiune între jucători și sistemele tehnologice.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.