5 sfaturi de urmat pentru a-ți mări șansele pentru interviul de angajare
Interviul de angajare reprezintă modalitatea prin care poți să concurezi pentru locul de muncă dorit. Este important să știi cum să te prezinți mai bine în fața oricărui recrutor, cum să-ți pui în valoare calitățile și cum să fii candidatul cu cele mai mari șanse pentru a fi ales.
Descoperă cîteva sfaturi și informații utile care te vor ajuta să prezinți cea mai bună versiune a ta, pentru orice interviu de angajare:
1) Punctualitatea
Companiile pun preț pe acest atribut; a fi punctual la un interviu înseamnă că ești o persoană interesată, ce își respectă cuvîntul dat și pe interlocutorul cu care te vei întîlni. Asigură-te că deții adresa exactă a companiei și calculează-ți timpul de deplasare pînă la locul unde se va desfășura interviul. Este ideal să ajungi cu 10-15 minute înaintea orei programate. Îți iei o marjă de timp pentru a evita întîrzierile datorate traficului și situațiilor neașteptate.
2) Aspectul
Aspectul personal reprezintă imaginea pe care o prezinți în fața intervievatorului, iar prima impresie cîntărește foarte mult în ochii acestuia. Ținuta trebuie să fie curată și îngrijită, adecvată pentru locul de muncă pentru care candidezi. Este ideal să ai o atitudine senină, pozitivă și încrezătoare în cadrul interviului.
3) Cum te prezinți la interviu
Politețea și respectul sînt elemente cheie, ce contează încă de la prima vedere. Prezintă-te interlocutorului cu nume și prenume și utilizează pronume de politețe, chiar dacă persoana poate fi mai tînără sau de o vîrstă cu tine. Nu uita să zîmbești și să-ți canalizezi mereu atenția spre intervievator, menținînd contactul vizual în timpul discuției.
Este normal să ai emoții la interviu, însă te poți motiva sau încuraja gîndindu-te că ai în față o persoană obișnuită, ce dorește să te cunoască, să știe parcursul tău profesional și atuurile tale. Discuția trebuie să fie una relaxată, firească, fără să devină prea familiară sau prea încordată.
4) Prezentarea personală
Un interviu nu este un interogatoriu, astfel că la întrebările puse de recrutor încearcă să răspunzi deschis, oferind informațiile relevante postului pentru care candidezi și care te descriu cel mai bine. Interviul ideal ia forma unui dialog, astfel evită să dai răspunsuri telegrafice sau prea elaborate, pentru a nu prelungi inutil interviul. De obicei, în cadrul unui interviu de angajare sînt adresate aceleași întrebări, precum:
· Motivul alegerii postului
· Ce te recomandă pentru poziția oferită?
· Ce știi despre angajator?
· Ce realizări ai avut pînă acum?
· De ce vrei să pleci de la actualul loc de muncă?
· Ce experiența profesională ai?
· Ce așteptări salariale ai?
Este bine să exersezi dinainte răspunsurile la întrebări, să te axezi pe atuurile și realizările tale și să răspunzi cu sinceritate. Este foarte important să te informezi despre compania la care aplici și despre postul oferit în cadrul acesteia, identificînd calitățile cu ajutorul cărora vei putea să aduci un plus de valoare echipei.
De asemenea, poți să pregătești și tu cîteva întrebări legate de postul disponibil: detalii referitoare la responsabilitățile pe care le vei avea, care este atmosfera din cadrul echipei, ce așteptări are angajatorul de la tine sau care sînt beneficiile oferite de către companie.
5) Ce să nu faci la un interviu
Sînt cîteva aspecte de care trebuie să ții cont și pe care să le eviți, pentru a nu fi descalificat înainte de a apuca să te prezinți în cadrul interviului. Aceste aspecte sînt:
· Lipsa de punctualitate
· Aspectul neîngrijit
· Imposibilitatea de a prezenta realizările tale
· A exagera realizările și a minți
· A-ți critica fostul angajator
· A avea așteptări salariale exagerate
· A demonstra lipsă de seriozitate și interes
La finalul interviului păstrează-ți atitudinea deschisă, senină, mulțumește-i recrutorului pentru timpul acordat și exprimă-ți interesul pentru rezultatul interviului. Ținînd cont de toate aceste sfaturi, îți vei mări șansele de angajare sau chiar de a obține oferta de job!